Subscribe Us

Jom Kenali Sejarah Palawan Malaysia

Sejarah Tok Kenali Pengasas Majalah Pengasuh

Panduan Temuduga Dalam Talian

Panduan Temuduga Online

Panduan Hadiri Temuduga

Panduan Hadiri Temuduga

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Imej UFO dirakam secara langsung

Imej UFO dirakam secara langsung


Imej UFO dirakam secara langsung


FORT WORTH, Texas - Satu imej objek terbang tidak dikenali (UFO) dirakamkan oleh seorang jurugambar sebuah stesen televisyen secara kebetulan, lapor sebuah akhbar semalam.

Para penonton dapat melihat satu objek berwarna putih bergerak semasa menonton program siaran langsung mengenai perkembangan lalu lintas di Forth Worth di stesen televisyen KXAS pada pukul 5.40 pagi waktu tempatan baru-baru ini.

Di bahagian kanan atas video itu kelihatan cahaya terang dari langit yang kemudian lenyap daripada pemandangan. Tayangan gerak perlahan menunjukkan cahaya samar berwarna putih berada di sebelah kanan gambar.

Terdapat beberapa penonton yang membuat spekulasi bahawa ia mungkin terjadi disebabkan pantulan cahaya daripada menara televisyen.

Namun, terdapat juga beberapa orang yang menyatakan mereka telah melihat objek itu.

"Saya sedang duduk di luar rumah jiran saya dan saya melihat satu cahaya di langit bergerak di atas pokok.

"Jiran saya, Bill juga melihat imej itu," kata seorang saksi yang menghantar mesej di laman web stesen berkenaan.

Menurut seorang lagi saksi, imej itu kelihatan seperti tahi bintang yang sudah tiba di atmosfera Bumi. - Agensi

Tahniah Kepada Pemenang Educational Blog 2011

Tahniah Kepada Pemenang Educational Blog 2011
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Walaupun Blog Pendidikan Pencegahan Anti Dadah dan HIV/AIDS SMKJP2 ada menyertai pertandingan Educational Blog 2011, dan tidak terpilih memenangi sebarang hadiah, saya bersyukur kepada Allah SWT, Kerana salah satu web blog yang saya bangunkan, mendapat perhatian juri.

Mungkin ini adalah salah satu hikmah saya berada di perjawatan pool, suatu jawatan yang memberi saya banyak masa di hadapan komputer. Sungguhpun begitu, saya rindukan saat-saat bertugas sebagai Guru Bimbingan dan Kaunseling sepenuh masa, termasuk sebagai Guru Pendidikan Pencegahan Anti Dadah  dan SLAD.

Alhamdulilllah, antara kenangan indah sewaktu bertugas sebagai Guru PPDa ialah, pihak sekolah saya mewakili peringkat daerah seterusnya ke peringakat Negeri Johor, dalam Pertandingan Buku Skrap Anti Dadah  pada 2003. Sebagai guru penasihat, saya gembira dengan pencapaian bekas pelajar saya itu.

Alhamdulillahirabbila'lamin. Blog Pendidikan Pencegahan Anti Dadah dan HIV/AIDS ini, akan terus saya bangunkan, selagi diizinkan Allah, dan selagi diperlukan.

Terima kasih kepada para pentadbir  SMKJP2, khususnya Encik Yahya bin Awang, Pengetua SMKJP2 2011 dan Encik Abdul Latif, GPK HEM SMK JP2 yang memberi sokongan atas pembinaan Web Blog PPDa SMKJP2.

Begitu juga kepada Puan Umi Kalsom dan Puan Nazila Fauzai selaku Guru Penasihat PPDa SMKJP2 yang memberi keizinan untuk saya menguruskan blog PPDASMKJP2 ini.

Untuk melihat senarai pemenang, sila klik http://ict.upsi.edu.my/index.php/keputusan-pemenang

Terima kasih kepada penganjur, yang mengadakan Pertandingan Educational Blog 2011. Sekian wassalam.

Pertandingan Educational Blogging Anjuran UPSI

Pertandingan Educational Blogging Anjuran UPSI

Tahniah, Pemenang Educational Blog 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Untuk melihat senarai pemenang, sila klik http://ict.upsi.edu.my/index.php/keputusan-pemenang


Memetik sebahagian artikel yang tersiar di Website ICT UPSI, berkaitan Program Hari ICT:

Pusat ICT telah berjaya menganjurkan beberapa siri Program Hari ICT  yang merupakan program tahunan di UPSI. Pada tahun 2006, Perpustakaan dan Pusat ICT telah mengadakan buat kali pertamanya sambutan Bulan Membaca dan Hari ICT secara bersama. 

Melalui program ini, warga UPSI dan masyarakat sekitar Tanjong Malim telah mendapat  pendedahan kepada kepentingan pengetahuan dan ilmu, serta mengikuti perkembangan teknologi semasa dan peranan ICT untuk  kehidupan masa kini. 

Bermula hari ICT 2008, pertandingan educational blogging akan dijadikan acara tahunan pada Hari ICT UPSI bagi menggalakkan perkembangan blogging di Malaysia.

Tahun ini, sekali lagi Pusat ICT UPSI Mengadakan Pertandingan Educational Blogging, yang berlangsung dari 12 Mei hingga 15 Julai 2011 yang lalu.

Keputusan pertandingan telah pun diumumkan. Tahniah kepada semua pemenang.

Secara peribadi, saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada penganjur pertandingan ini. Ia banyak mencungkil bakat dan memberi lebih ruang kepada blog yang berbentuk pendidikan.

Saya juga berharap, pertandingan seumpama ini diperbanyakkan lagi oleh banyak pihak, memandangkan kini telah ramai para pendidik yang mempunyai blog mereka, dalam menyampaikan dan menyebar luaskan perkongsian ilmu dengan pelajar mereka dan lain-lain.

Sekian, terima kasih. Wassalam.


Ramadhan, Kami Tunggu Kehadiranmu,

Ramadhan, Kami Tunggu Kehadiranmu

Ya Allah Sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan.

Ramadhan merupakan bulan anugerah Allah SWT kepada manusia. Menjelang 1 Ramadhan yang bakal kita tempuhi tidak lama lagi, selaku umat Islam pastinya kedatangan bulan yang mulia ini merupakan bulan yang sangat dinanti-nantikan dengan penuh kegembiraan.

Bulan Ramadhan, ia bukannya berkenaan ibadah puasa semata-mata. Namun, ia berkaitan segala ibadah kurniaan Allah buat santapan rohani manusia.Sepanjang Bulan Ramadan, samada selama  29 hari atau 30 hari, Ramadan cukup berbeza daripada bulan-bulan yang lain, daripada aspek pengisian waktu, sama ada waktu siangnya mahupun malamnya.

Contoh amalan soleh yang boleh kita lakukan pada bulan Ramadan ialah memperbanyakkan membaca Al Quran.

Sabda Rasulullah yang bermaksud:

"Bacalah al-Quran, kerana ia pada hari kiamat nanti akan datang untuk memberikan syafaat kepada pembacanya." (Hadis riwayat Muslim)

Selain itu, amalan berdoa juga eloklah diamalkan. Dalam hal ini Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam sebelum tiba bulan Ramadan, Baginda sering berdoa.

Di antara doa Baginda itu ialah sebagaimana yang diriwayatkan oleh At-Tabrani dari Annas Radiallahuanhu maksudnya :

"Ya Allah, berikanlah keberkatan kepada kami di bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan".Sabda Baginda yang bermaksud:

“Empat jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap Muslim sepanjang Ramadan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun); kedua, memperbanyakkan ucapan syahadah; ketiga, berdoa meminta syurga dan keempat, memohon keredaan Allah.” (Hadis riwayat Al-Baihaqi).

Selalu berdoa kepada Allah juga merupakan suatu amalan soleh. Allah berfirman:Maksudnya:

“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.”
Surah Al Baqarah, Ayat 186Sebagaimana yang kita maklumi bulan Ramadan mempunyai beberapa kelebihan-kelebihan dan keistimewaan-keistimewaan yang tersendiri. Seperti mana hadis Baginda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari, dari Abi Hurairah Radiallahuanhu Baginda bersabda maksudnya :

"Sesiapa yang berpuasa Ramadan dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala daripada Allah, akan diampunkan dosanya yang terdahulu".Di bulan Ramadan ini juga, segala pintu-pintu Syurga terbuka luas, semua pintu Neraka tertutup rapat, hal ini dijelaskan dalam hadis Baginda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam maksudnya :
"Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu berkata : Telah bersabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Ketika bulan Ramadan tiba, maka semua pintu-pintu Syurga dibuka, kesemua pintu Neraka akan tertutup, semua syaitan akan dibelenggu".(Riwayat Al-Imam Al-Bukhari).

Sudah jelas kepada kita betapa pentingnya ibadat puasa itu dilakukan, lebih-lebih lagi jika dilakukan dengan penuh keikhlasan, tawaduk dan mengharapkan keredaan Allah Subhanahu Wata'ala jua.

Oleh yang demikian, marilah kita sama-sama merebut peluang keemasan ini dengan memperbanyakkan zikir, beristighfar, memperbanyakkan membaca Al-Qur'an, melakukan sembahyang-sembahyang sunat dan sebagainya.

Semoga dengan tibanya Ramadan pada tahun ini kita akan dapat melaksanakan setiap amal ibadat di sepanjang bulan yang mulia ini dengan lebih sempurna lagi, lalu mendapat keredhaan Allah. Amin Ya Rabbal'alamin.

Tip Gaya Hidup Sihat

Tip gaya hidup sihat


Kandungan artikel ini adalah sebagai panduan atau rujukan sahaja, dan tidak bertujuan menggantikan nasihat perubatan daripada doktor.

Tip gaya hidup sihat


JAWAPAN:

Tahniah di atas keputusan yang saudara ambil untuk memulakan hidup baru dengan gaya hidup yang sihat. Berikut disenaraikan tip untuk membina stamina saudara

1. Sila pastikan tahap kesihatan saudara terkini dengan menjalankan pemeriksaan kesihatan. Walaupun saudara baru berumur 26 tahun dan tidak mengalami masalah kegemukan, saudara masih perlu memastikan saudara tidak mengalami masalah penyakit penyakit kronik seperti diabetes mellitus (kencing manis) atau darah tinggi (hipertensi). Mungkin juga saudara mempunyai masalah kesihatan lain yang memberi simptom cepat letih seperti kekurangan darah dalam badan. Bincanglah dengan doktor.

2. Jika saudara tidak mengidap apa-apa penyakit, rancangkan gaya hidup sihat yang sesuai dari sudut pemakanan, riadah, jauhi rokok dan sebagainya

3. Bagi pemakanan, secara amnya pastikan saudara kurangkan mengambil karbohidrat, gula dan garam dalam kuantiti yang banyak setiap hari. Pastikan diambil air dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak setiap hari (mengikut kesesuaian saudara). Jauhkan makanan segera dan minuman berkarbonat.

4. Bagi aktiviti riadah atau bersukan, pastikan bermula dengan sukan yang bersesuaian iaitu yang tidak terlalu intensif. Mungkin saudara boleh mulakan dengan berjalan dalam jarak yang dekat dan ditambah mengikut stamina yang dibentuk dari masa ke semasa. Seterusnya berlari atau 'jogging' sebelum saudara lebih bertenaga dan sesuai untuk aktiviti sukan yang lebih berat seperti bola sepak, badminton dan sebagainya.

5. Pantau tahap kesihatan dan stamina saudara dari masa ke semasa

6. Pertingkatkan motivasi dan cuba libatkan ahli keluarga terdekat bagi sama-sama menjayakan gaya hidup sihat

7. Pastikan menjalani gaya hidup sihat secara berterusan

Soalan:
SAYA merupakan seorang pemuda yang tak pernah bersukan sejak daripada kecil. Kini umur saya sudah mencecah 26 tahun, namun saya merasakan tenaga saya seperti orang yang sudah terlalu tua. Walaupun saya tidak mempunyai masalah gemuk, saya adalah seorang yang cepat letih. bagaimanakah cara untuk saya memulakan hidup baru saya dengan gaya hidup yang sihat? saya ingin mendapatkan tip untuk membina stamina saya.

-IF, Johor.

Saudara IF.

JAWAPAN:

Tahniah di atas keputusan yang saudara ambil untuk memulakan hidup baru dengan gaya hidup yang sihat. Berikut disenaraikan tip untuk membina stamina saudara

1. Sila pastikan tahap kesihatan saudara terkini dengan menjalankan pemeriksaan kesihatan. Walaupun saudara baru berumur 26 tahun dan tidak mengalami masalah kegemukan, saudara masih perlu memastikan saudara tidak mengalami masalah penyakit penyakit kronik seperti diabetes mellitus (kencing manis) atau darah tinggi (hipertensi). Mungkin juga saudara mempunyai masalah kesihatan lain yang memberi simptom cepat letih seperti kekurangan darah dalam badan. Bincanglah dengan doktor.

2. Jika saudara tidak mengidap apa-apa penyakit, rancangkan gaya hidup sihat yang sesuai dari sudut pemakanan, riadah, jauhi rokok dan sebagainya

3. Bagi pemakanan, secara amnya pastikan saudara kurangkan mengambil karbohidrat, gula dan garam dalam kuantiti yang banyak setiap hari. Pastikan diambil air dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak setiap hari (mengikut kesesuaian saudara). Jauhkan makanan segera dan minuman berkarbonat.

4. Bagi aktiviti riadah atau bersukan, pastikan bermula dengan sukan yang bersesuaian iaitu yang tidak terlalu intensif. Mungkin saudara boleh mulakan dengan berjalan dalam jarak yang dekat dan ditambah mengikut stamina yang dibentuk dari masa ke semasa. Seterusnya berlari atau 'jogging' sebelum saudara lebih bertenaga dan sesuai untuk aktiviti sukan yang lebih berat seperti bola sepak, badminton dan sebagainya.

5. Pantau tahap kesihatan dan stamina saudara dari masa ke semasa

6. Pertingkatkan motivasi dan cuba libatkan ahli keluarga terdekat bagi sama-sama menjayakan gaya hidup sihat

7. Pastikan menjalani gaya hidup sihat secara berterusan

Perginya Seorang Guru

Al Fatihah Untuk Allahyarhamah Makcik Yam

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Walaupun agak terlewat, hampir 3 minggu lebih, namun saya berasa ingin jua mempublish berita ini, sebagai tanda ingatan ukhuwah seorang saudara Muslim kepada Muslim yang lain, yang telah pergi dahulu sebelum kita.

Salah seorang follower blog myraudhatulukhuwah, yang merupakan teman bloggers, Allahyarhamah  Makcik Yam, telah kembali ke rahmatullah pada 2 Julai 2011 lalu di Hospital USM Kubang Kerian, Kelantan.

Al Fatihah Untuk Allahyarhamah Makcik Yam,atau Siti Meriam.Entry blog myraudhatulukhuwah sebelum ini, yang didedikasikan khas untuk perniagaan keluarga allahyarhamah, sila klik sini.

Entry Bro Pie, sila klik sini.

Sesungguhnya, daripada Allah kita datang, dan kepada Allah, kita kan kembali. Al Fatihah.

Sekian, wassalam.

Blog tak boleh dibuka, Kesulitan dikesali,

Blog tak boleh dibuka, Kesulitan dikesali,

Bermula petang tadi, blog ini tak boleh dibuka, Kesulitan dikesali, harap maaf ya.

Alhamdulillah, blog dah ok. Terima kasih kepada penaja blog ini, Solihin,net. yang telah membantu saya bagi membolehkan blog ini berfungsi kembali.

He he. Mungkin inilah cabaran hidup, aku seorang blogger. :)

Sementara itu, saya mohon maaf, kerana 'kulit' blog ni mungkin akan berubah-ubah sehingga serasi dengan blog ni.

Jangan abaikan anak kurang upaya

Jangan abaikan anak kurang upaya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Artikel ini disalin kembali daripada artikel Yang Berbahagia Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom, email beliau,  tansrialimuddin@yahoo.com, sebagaimana yang tersiar di akhbar Utusan Malaysia, bertarikh 11/07/2011. Hanya pada hujung minggu ini baru saya berkesempatan memuatnaik buah fikiran beliau ke blog saya sebagai kemudahan saya membuat rujukan, pada masa-masa akan datang, jika ditakdirkan saya berpeluang keluar dari pool atau jika saya bersama anak-anak istimewa/ anak-anak khas yang sangat baik hati dan sayangkan guru-guru mereka, sebagaimana pengalaman saya ketika di SMK Sultan Abdul Jalil, Kluang, Johor.

Jangan abaikan anak kurang upaya

KEPRIHATINAN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak terhadap anak-anak kurang upaya terserlah apabila beliau mengingatkan ibu bapa supaya memahami risiko yang menyebabkan berlakunya kecacatan itu. 

Pemahaman awal punca tersebut membolehkan tindakan pencegahan dilakukan segera bagi mengelakkan sebarang risiko kecacatan kepada anak-anak, ujar beliau semasa merasmikan Kempen Intervensi Awal Mencegah Berlakunya Kecacatan Kepada Kanak-Kanak di Ipoh, Perak baru-baru ini.

Sementara itu, isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor menasihatkan ibu bapa supaya mengelak daripada sindrom penafian semata-mata dan tidak sanggup mendengar keganjilan yang ada pada anak mereka.
Beliau menyarankan ibu bapa membawa anak-anak untuk pemeriksaan awal kerana semakin lewat mereka dirawati semakin sukar masalahnya diatasi.

Dari aspek pendidikan, negara sentiasa memberi perhatian khusus kepada anak-anak kurang upaya. Hal ini terkandung dalam Akta Pendidikan 1996 (Pendidikan Khas 1997) Peraturan-Peraturan Pendidikan, Bahagain II 3(2), Kementerian Pelajaran perlu menyediakan pendidikan khas serta kemudahan untuk kanak-kanak kurang upaya dan bermasalah pembelajaran.

Pendidikan khas ini bermula dari peringkat prasekolah, rendah hingga menengah yang meliputi aliran akademik, teknik dan vokasional. Pada masa kini terdapat 2,912 murid dan 630 orang guru di 28 buah sekolah rendah (lima untuk kanak-kanak buta dan 23 buah bagi kanak-kanak pekak) dan 4 buah sekolah menengah.


Bilangan murid pendidikan khas integrasi pula adalah seramai 11,961 dan melibatkan 2,587 orang guru yang terletak di sekolah harian biasa.

Siapakah kanak-kanak yang tergolong dalam pendidikan khas ini?

Secara umum kanak-kanak ini terdiri daripada mereka yang mempunyai kecacatan fizikal, penglihatan dan pendengaran.

Golongan ini melibatkan juga mereka yang mengalami kecacatan akal, gangguan emosi, gangguan komunikasi dan bermasalah kesihatan. Ini termasuk kanak-kanak yang dikatakan sebagai lembam, sindrom down, hipoaktif, hiperaktif, neurotic, szizofrenik dan autistik.


Apa yang menarik golongan ini juga terdiri daripada kanak-kanak yang pintar cerdas atau gifted kebanyakan mempunyai IQ lebih 120.

Apabila diperkenalkan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Kementerian Pelajaran, satu daripada sub-bidang ialah mestikan murid-murid dapat menguasai kemahiran asas menulis, membaca dan mengira sebelum mereka memasuki Tahun 4 di sekolah rendah. Oleh itu menjelang bulan April semasa murid berada di Tahun 1 mereka akan diuji keupayaan dalam kemahiran asas tersebut.


Sekiranya tidak melepasi tahap minimum murid akan diberikan bimbingan tambahan oleh guru. Pada masa yang sama pegawai kesihatan akan dirujuk jika didapati murid menunjukkan ada tanda-tanda kurang upaya.
Dari segi sejarah jelas menunjukkan pendidikan khas telah lama wujud di negara kita. Misalnya Sekolah St. Nicholas, Melaka untuk kanak-kanak bermasalah penglihatan telah ditubuhkan tahun 1926 dan Sekolah Jalan Northam, Pulau Pinang untuk mereka yang bermasalah pendengaran didirikan pada tahun 1954.

Sementara itu, latihan khusus untuk guru bagi kedua-dua bidang telah dimulakan tahun 1977 di Maktab Perguruan Ilmu Khas, Cheras, Kuala Lumpur.
 
Apakah matlamat diwujudkan sekolah pendidikan khas itu?

Semua kanak-kanak mempunyai hak untuk mendapat pendidikan bermutu tidak kira sama ada mereka normal atau kurang upaya.
Malah jika didapati ada murid kurang upaya telah mencapai tahap pembelajaran minimum mereka sepatutnya boleh dimasukkan dalam aliran perdana supaya mereka tidak merasa tersisih atau terpinggir.
Menjadi tanggung jawab kita untuk menyuburkan perkembangan intelek, rohani, jasmani dan fizikal kanak-kanak kurang upaya ini supaya mereka tidak merasa rendah diri dan seterusnya dapat berdikari.
Sesungguhnya mereka juga dapat memberi sumbangan dan turut terlibat dalam pembangunan negara sekiranya diberi ruang dan peluang.
Terdapat dua perkara penting dalam usaha kita untuk menangani isu kanak-kanak kurang upaya ini. Isu pertama ialah keengganan ibu bapa untuk mendaftarkan anak mereka kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat.
Menurut sumber jabatan tersebut terdapat seramai kira-kira 600,000 orang kurang upaya di seluruh negara tetapi hanya 300,000 orang sahaja yang berdaftar dengannya.
Sekiranya mereka tidak berdaftar maka sukar untuk dikumpulkan maklumat dan data berkaitan pelbagai jenis dan kategori kurang upaya itu. Hal ini menyulitkan agensi-agensi berkenaan untuk mengambil tindakan susulan terhadapnya.
Manakala bantuan kewangan juga sukar untuk disalurkan bagi tujuan meringankan bebanan keluarga. Oleh itu ibu bapa mempunyai peranan dan tanggung jawab untuk tampil kehadapan bagi membuat pendaftaran itu.
Isu kedua ialah untuk mendapatkan tenaga guru yang benar-benar sesuai dan berkelayakan. Untuk menjadi guru di sekolah pendidikan khas tidaklah mudah seperti yang disangkakan. Mereka hendaklah mempunyai tahap sabar, rajin dan mesra yang tinggi.

Di samping itu, bagi memudahkan tugas, mereka juga perlu memiliki kombinasi pengetahuan dalam bidang psikologi, pediatrik, fisioterapi dan terapi pertuturan.

Kompetensi guru dalam bidang itu akan dapat membantu mereka sekiranya berhadapan dengan pelbagai ragam murid yang sememangnya telah dijangkakan.

Kesimpulannya apabila Perdana Menteri menyarankan supaya ibu bapa memberi perhatian terhadap isu kanak-kanak kurang upaya maka semua pihak perlu mengambil langkah yang sama.

Pihak berwajib terutama mereka yang terlibat secara langsung perlu mengambil langkah proaktif dan bersungguh-sungguh agar masalah dan penderitaan kanak-kanak itu akan terbela.

Pastikan hak mereka untuk mendapat pendidikan berkualiti dapat direalisasikan. Jangan kita abaikan anak kurang upaya.

Penulis ialah bekas Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia. Sumber; Utusan Malaysia, sila klik, http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0711&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_01.htm

Jangan ambil mudah fatwa merokok adalah haram

Jangan ambil mudah fatwa merokok adalah haram TUBUH SEORANG PEROKOK

PUTRAJAYA: Masih ramai di kalangan umat Islam di negara ini mengambil mudah mengenai fatwa Merokok Adalah Haram, kata Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Othman Mustapha.
Justeru itu katanya, Jakim dan Kementerian Kesihatan hari ini bekerjasama mengadakan Seminar Pendidikan Fatwa Merokok Adalah Haram sebagai usaha untuk meningkatkan kesedaran.

"Ia juga sempena kehadiran Ramadan hujung bulan ini yang diharap dapat dijadikan permulaan bagi umat Islam mengubah tabiat menghisap rokok," katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar itu di sini hari ini.

Walaupun pelbagai kempen kesedaran telah dilaksanakan, Othman berkata jumlah penghisap rokok terus meningkat.

Menurut Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun ini lebih lima juta penduduk dunia akan mati akibat penyakit berkaitan merokok antaranya serangan jantung, strok dan kanser.

Iktibar dari kisah Ashraf

Iktibar dari kisah Ashraf


Assalamu'alaikum w.b.t  & Selamat Sejahtera kepada pelayar teratak myraudhatulukhuwah ini.Apa khabar kawan-kawan myraudhatulukhuwah? Semoga hari yang ceria ini memberi cahaya baru untuk kehidupan kita,insyaAllah.

Sebahagian luahan hati ibu Ashraf seperti yang tersiar di Harian Metro,

“Cuba bayangkan jika mereka berada di tempat kami,” katanya yang mengakui dia dan suami amat tertekan dengan pandangan orang ramai yang menuduh mereka gagal menjadi ibu bapa yang baik.


“Kami sedih dengan tohmahan sesetengah pihak termasuk media apabila ada beranggapan kami membelakangkan Tuhan dengan menyokong keputusan Mohd Ashraf menukar nama dan jantina dalam kad pengenalannya.“Hakikatnya kami sekeluarga tidak pernah menyokong tindakannya dan amat terkejut bila dia membuat pembedahan menukar jantina sehingga kami pernah tidak mengakuinya anak,” katanya.Mak Yah mengakui dia menyedari Mohd Ashraf memiliki ciri-ciri kewanitaan sejak bayi lagi, namun terkejut apabila anaknya melakukan pembedahan jantina pada 2009 dan ketika itu dia dan suami menunaikan haji di Makkah.


Salam ketabahan untuk Mak Yah. Setiap ibu bapa, ada ujian masing-masing. Berat mata memandang, beraT lagi bahu memikul.

Petikan pandangan Presiden Persatuan Genetik Malaysia merangkap Pakar Perunding Klinikal Sitogenetik, Dr Roziana Ariffin Berkaitan individu transeksual yang pernah tersiar di akhbar Harian Metro beberapa ketika dahulu:

Presiden Persatuan Genetik Malaysia merangkap Pakar Perunding Klinikal Sitogenetik, Dr Roziana Ariffin menegaskan masalah ketidaknormalan kromosom adalah sebahagian daripada jawapan kepada masalah ini.

Selain itu, perkara itu juga membabitkan masalah di peringkat genetik molekul, protein dan epigenetik (perubahan genetik yang diwarisi). Bagaimanapun, beliau juga tidak menolak wujudnya faktor lain seperti hormon, persekitaran dan psikologi yang juga menyumbang ke arah kecelaruan jantina.

Pandangan lanjut beliau sila klik, Empat punca kecelaruan jantina, di sini.

Pandangan blog akuhivpositif,

Peringatan untuk diri sendiri yang sentiasa alpa. Berita yang sarat dengan emosi dan pengajaran. Aku berpendapat, bila melibatkan isu berkaitan hukum hakam, pihak yang paling layak memberikan pandangan dalam soal ini hanyalah pakar psikologi, pakar perubatan dan pakar agama. Seelok-eloknya mereka yang mempunyai kemahiran dalam ketiga-tiga bidang tersebut sekaligus.


Semakin ramai pengamal perubatan yang di Malaysia yang mempunyai pengetahuan yang tinggi dalam ketiga-tiga bidang ini. Mereka kebanyakannya bekas pelajar sekolah agama atau tahfiz yang menyambung pelajaran di bidang perubatan. Atau pengamal perubatan yang meningkatkan ilmu di bidang agama selepas menamatkan pengajian.


Info lanjut HIV Researcher, sila kli sini.

Ya, hari ini selain ramai bekas pelajar aliran agama dan juga para huffaz yang mengambil jurusan perubatan. Semoga kekeliruan ini dapat diselesaikan...

Entry myraudhatulukhuwah sebelum ini,

Kecelaruan Identiti, sila klik sini.

Solat Sunat Taubat, klik sini.

Artikel Menarik Berkaitan Islam dan taubat, http://insaaniyyah.blogspot.com/klik sini.

Pandangan Yang Berbahagia Datin Prof Dr Sapora Sipon dalam membantu salah seorang kliennya di akhbar:

Untuk adik berubah dari berorientasi seksual songsang kepada normal, lingkaran kehidupan ini perlu dipecah. Kita lihat lingkaran ini.

Info lanjut, Hati Anak, Trauma Perceraian Ibubapa,Dilema Nafsu Songsang, klik sini,Baiklah. Mari kita ikuti berita yang tersiar di Berita Harian semalam.

Modul bimbing golongan hadapi krisis identiti dikaji

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan merangka modul bimbingan yang dapat membantu golongan yang menghadapi krisis identiti, termasuk mereka yang sudah menukar jantina untuk meneruskan kelangsungan hidup.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mashitah Ibrahim, berkata masyarakat perlu meneliti dan memahami masalah golongan terbabit, bukan sekadar menghukum mereka.

Sambil membidas tindakan segelintir masyarakat yang terus menghukum Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz yang memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu menukar nama dan status jantinanya, beliau berkata masyarakat perlu menawarkan bantuan bagi mengelak golongan itu terus terumbang ambing.Mohd Ashraf, 25, membuat permohonan menukar jantina di Mahkamah Tinggi pada 25 Mei lalu bagi memudahkannya diterima masuk ke universiti tempatan untuk menyambung pelajaran, selain kesukarannya menjalani kehidupan sebagai seorang wanita dengan status lelaki.

Permohonannya menukar nama dan status jantinanya dalam MyKad kepada Aleesha Farhana ditolak, Isnin lalu.Mashitah berkata, walaupun belum ada program atau model khusus untuk mendidik dan membimbing golongan ini, namun kes Mohd Ashraf membuka mata banyak pihak termasuk kementeriannya untuk memperkenalkan program khusus untuk membantu golongan ini.


Mengikut Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria, yang dihubungi semalam, ada lebih 6,000 lelaki berpakaian dan berperwatakan wanita di ibu negara pada tahun 1980-an dan yakin jumlah itu sudah bertambah.
Mashitah berkata, masyarakat tiada hak untuk terus menghukum golongan ini kerana berdasarkan hadis, ada seorang lelaki yang membunuh 99 orang, meneruskan pembunuhan mangsa ke-100 kerana tidak diberi ruang untuk bertaubat selepas menemui seorang alim ulama.

Bagaimanapun, selepas menemui ulama kedua yang memberi ruang kepada lelaki itu kembali ke jalan diredai, akhirnya dia bertaubat dan diberikan keampunan oleh Allah.

“Jadilah kita seperti ulama kedua yang memberi bimbingan kepada mereka yang pernah membuat dosa. Hentikan segera cemuhan, kecaman dan caci maki kepada golongan berkenaan sehingga meletakkan ahli keluarga dalam keadaan serba salah.

“Bagi saya jalan terbaik adalah membimbing golongan ini untuk meneruskan kelangsungan hidup selepas menjalani pembedahan menukar jantina,” katanya ketika dihubungi semalam.Sementara itu, Harussani yang juga Ahli Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan juga menasihatkan masyarakat memahami dan cuba mendidik golongan ini bukannya menyisihkan mereka.

Beliau menasihatkan Mohd Ashraf supaya tidak berputus asa dan bertaubat segera serta menerima hakikat kejadian Allah tidak boleh diubah.

Katanya, penukaran jantina lelaki kepada wanita atau sebaliknya, adalah haram kerana seseorang yang dijadikan Allah sebagai lelaki, tidak akan berubah sifat kelelakiannya, walaupun individu itu berusaha mengubahnya.

Malah, katanya, berdasarkan penyelidikan pada 1985, pakar psikologi dan pakar bedah jantina dalam dan luar negara sependapat bahawa alat kelamin yang dibentuk daripada pembedahan, tidak akan berfungsi.

“Jangan lakukan tindakan yang akhirnya membawa penyesalan, sebaliknya segera bertaubat dan berpakaian mengikut jantina asal serta hentikan pengambilan sebarang hormon yang boleh mengubah fizikal dan emosi mereka,” katanya.

Kes seumpama itu pernah dirujuk ke Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan apabila seorang lelaki menukar jantina pada 1990 dan berjaya mendapat perakuan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) untuk menukar nama kepada nama wanita kerana mahu mengahwini seorang lelaki.

Bagaimanapun, menurut portal rasmi Fatwa Malaysia iaitu e-Fatwa, Jawatankuasa Perunding Hukum Syarak (Fatwa) yang membincangkan perkara itu mengikut hukum muktabar dalam Islam pada 1993 memutuskan penukaran jantina lelaki kepada wanita adalah haram dan permohonan untuk bernikah tidak dibenarkan

Zainun pendidik sejati, Kaki lumpuh bukan halangan,

Zainun pendidik sejati

Kaki lumpuh bukan halangan


 
Buatlah suatu kebaikan yang terus

hidup, walaupun setelah kita matiAssalamualaikum dan selamat sejahtera. Sedikit petikan dari artikel sepenuhnya di bawah:

“Kesakitan yang diberikan Allah ini menguji saya untuk bersabar dan reda dengan ketentuan-Nya. Selagi saya mampu bernafas di dunia ini, selagi itulah saya ingin berbakti dengan ilmu yang ada kerana ia adalah amanah kepada saya.

Bagi Zainun, hanya kakinya yang lumpuh tetapi anggotanya yang lain masih lagi mampu bergerak untuk menyumbangkan khidmat seperti guru normal.“Anak murid adalah penawar hati saya. Kadang-kadang mereka ada bertanya kenapa saya menggunakan kerusi roda. Tapi lama-kelamaan mereka sudah mula faham dengan situasi saya," katanya yang tidak dikurniakan cahaya mata.

InshaALLAH, Puan Zainun, lama kelamaan anak murid kita takkan bertanya lagi kepada kita, kenapa kita berkerusi roda. (Semoga beliau membaca entry ini)

Ikuti lanjut kegigihan wanita tabah ini, petikan dari Berita Harian.

Zainun pendidik sejati, Kaki lumpuh bukan halangan


WALAUPUN berstatus guru kurang upaya (OKU) dan hanya mampu bergerak menggunakan kerusi roda akibat lumpuh kedua-dua belah kaki sejak 2006, seorang guru Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Duyong, Zainun Abdul Jalil, 46, dari Melaka, masih terus bertekad menggagahkan diri hadir ke sekolah untuk mengajar anak murid tercinta.Raut wajahnya sentiasa ceria, melayan kerenah anak murid yang disayangi walaupun hakikatnya beliau menanggung kesakitan. Bagi wanita berhati waja ini, selagi hayat dikandung badan, selagi itu beliau melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang guru sebaik mungkin demi mencorak masa depan yang sempurna buat pelajarnya.

“Kesakitan yang diberikan Allah ini menguji saya untuk bersabar dan reda dengan ketentuan-Nya. Selagi saya mampu bernafas di dunia ini, selagi itulah saya ingin berbakti dengan ilmu yang ada kerana ia adalah amanah kepada saya.

Mengajar seakan sudah sebati dalam diri saya dan ini adalah pekerjaan saya sebelum menghidap penyakit ini,” katanya ketika ditemui RATU, baru-baru ini.Katanya, bukan setakat anak murid memberi beliau semangat untuk terus hidup, kehadiran suami di sisi, Nor Haime Abdul Rahim, 47, memberi suntikan yang lebih hebat kerana pengorbanan beliau yang sanggup mendukungnya setiap kali masuk ke dalam kereta. Malah, mereka berdua mengajar di sekolah yang sama.Kadang-kala, akibat terlalu lama duduk di atas kerusi roda, pinggangnya akan sakit, namun digagahkan juga kerana tidak mahu mengganggu proses pembelajaran di dalam kelas.Zainun lumpuh selepas berlaku komplikasi pada tulang belakangnya ketika rawatan susulan bagi masalah ketumbuhan dalam perut. Beliau disahkan doktor menghidap penyakit Spinal Hematoma, yang menyebabkan seseorang itu tidak boleh berjalan dan sejak itu, sebanyak lapan pembedahan sudah dilaluinya.
Wanita yang terbabit dalam dunia pendidikan sejak 1989 ini sudah banyak kali berpindah sekolah, antaranya SK Rancangan Suan Lamba dan SK Sungai Anib di Sabah, manakala di Melaka pula ialah SK Limbongan dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tun Tijah.
Katanya, sebelum ini, beliau mampu untuk berjalan dan bergiat aktif dalam sukan bola baling, selain terbabit dalam aktiviti kebudayaan di sekolah.“Saya akur dengan ujian yang diberikan oleh Allah walaupun terpaksa bergerak menggunakan kerusi roda dan dibantu oleh suami. Anak murid saya juga seakan memahami dengan kepayahan saya ketika mengajar di sekolah,” katanya.Menurut wanita cekal ini, beliau memulakan tugas sebagai guru selepas bercuti lama sejak Ogos, tahun lalu dan bertekad untuk meneruskan kerjaya itu dengan mengajar murid Tahun Tiga dan Enam untuk mata pelajaran Bahasa Inggeris.Tiada perkara yang paling menggembirakan dirinya selain menerima keputusan daripada doktor yang membenarkannya untuk kembali mengajar selepas lima tahun terlantar sakit.

Jauh di sudut hati, Zainun menaruh harapan untuk kembali sembuh dan berjalan seperti biasa walaupun doktor sudah mengesahkan peluang untuk beliau sembuh dari lumpuh amat tipis.Namun, itu juga bukan halangannya untuk terus menyumbang bakti. Bagi Zainun, hanya kakinya yang lumpuh tetapi anggotanya yang lain masih lagi mampu bergerak untuk menyumbangkan khidmat seperti guru normal.“Anak murid adalah penawar hati saya. Kadang-kadang mereka ada bertanya kenapa saya menggunakan kerusi roda. Tapi lama-kelamaan mereka sudah mula faham dengan situasi saya," katanya yang tidak dikurniakan cahaya mata.Guru Besar SK Seri Duyong, Aminah Aman, berkata beliau kagum dengan semangat yang dipamerkan oleh Zainun dalam mencurah bakti sebagai pendidik.“Memang kecekalan dan kegigihannya tidak mampu ditandingi orang biasa, malah beliau juga tidak pernah mengambil cuti rehat khas yang diperuntukkan untuk setiap guru selama tujuh hari dalam setahun,” katanya.Katanya, Zainun turut aktif dalam kokurikulum dengan mengendalikan aktiviti public speaking dan coral speaking untuk muridnya menyertai pertandingan mewakili sekolah.

Program Sekolah Dalam Hospital bermula

Program Sekolah Dalam Hospital bermula: Nur Hafsah Azmi, 10, (kanan) dan Sri Alda Agustina, 8, yang menghidap asma mengikuti pembelajaran disampaikan guru, Azura Sulaiman di Hospital Ampang, semalam. Mereka antara pelajar mengikuti program Sekolah Dalam Hospital (SDH) yang memulakan sesi pembelajaran fasa pertamanya baru-baru ini, termasuk Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Serdang. Sebelum ini, isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dilaporkan berkata, seramai 18 guru berkhidmat sebagai tenaga pengajar dengan lapan guru ditempatkan secara tetap di HKL, manakala masing-masing empat guru di Hospital Ampang dan Serdang. - Foto Effendy Rashid


Sesi Pembelajaran Sekolah Dalam Hospital Bermula Esok 
 


KUALA LUMPUR: Projek Sekolah Dalam Hospital (SDH) akan memulakan sesi pembelajarannya untuk pelajar yang dirawat di hospital bermula Jumaat.

Isteri Timbalan Perdana Menteri yang juga merupakan Penaung Projek Hati Nurani, Puan Sri Nooraniee Abd Rahman berkata, sebanyak tiga hospital terpilih sebagai perintis fasa pertama projek SDH.
“Hospital berkenaan adalah Institut Pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Hospital Ampang dan Hospital Serdang yang sudah dilengkapi oleh infrastruktur dan kakitangan.


“Seramai 16 guru dipilih yang mula mengajar esok di mana lapan orang di HKL dan masing-masing empat orang di Hospital Ampang dan Hospital Serdang,” katanya pada sidang media di Institut Pediatrik HKL di sini, Khamis.


Norainee berkata, Projek Hati Nurani merupakan projek yang ditubuhkan oleh jawatankuasa khas dengan kerjasama Yayasan Nurul Yaqeen, Kementerian Pelajaran dan Kementerian Kesihatan.


Menurut beliau, kesemua guru yang dipilih berdasarkan berdasarkan beberapa kriteria menjalani latihan selama sebulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) dan Institut Pediatrik HKL.


“SDH menggunakan sukatan pelajaran kebangsaan yang sama seperti di sekolah rendah dan sekolah menengah namun guru yang berkhidmat di hospital dilengkapi dengan pengetahuan dan kemahiran terapi, kaunseling, kaunseling, komunikasi serta teknologi maklumat dan komunikasi (ICT),” katanya.
Norainee menjelaskan, SDH adalah program khas pembelajaran untuk pelajar yang dimasukkan ke hospital bagi menerima rawatan jangka panjang.


“Ini dapat mengatasi masalah pelajar yang ketinggalan dalam pelajaran kerana menerima rawatan untuk tempoh yang lama atau berulang kali di hospital,” katanya.


Beliau menambah, tiga hospital itu akan melalui program tersebut bagi fasa pertama sebelum ia diperluaskan ke hospital utama di setiap negeri pada masa akan datang.


Sesi pembelajaran di SDH bermula pada pukul 10 pagi sehingga 12 tengah hari dan 2 petang sehingga 4 petang dari Isnin sehingga Jumaat.


Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin dijadualkan merasmikan ketiga-tiga SDH berkenaan secara serentak pada 26 Julai ini.

sumber; Mstar

Sesi Sekolah Dalam Hospital Di Tiga Hospital Bermula Jumaat

KUALA LUMPUR, 14 Julai -- Sekolah Dalam Hospital (SDH) di Institut Pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Hospital Ampang dan Hospital Serdang, akan memulakan sesi pembelajaran untuk pelajar yang dirawat di hospital berkenaan mulai Jumaat.

Isteri Timbalan Perdana Menteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman yang juga penaung SDH berkata seramai 16 guru yang dipilih berdasarkan beberapa kriteria akan memulakan sesi kelas di bilik darjah hospital berkenaan untuk pelajar yang boleh menghadiri kelas Jumaat.

Daripada jumlah itu, lapan guru akan mengajar di HKL, manakala di Hospital Serdang dan Ampang akan menyediakan khidmat empat guru, katanya kepada pemberita selepas merasmikan majis penutupan kursus guru SDH di Intitut Pediatrik HKL di sini, pada Khamis.

Beliau berkata guru-guru itu menjalani latihan sebulan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) dan Institut Pediatrik HKL bagi menyediakan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran asas untuk menangani kelompok pelajar yang bermasalah kesihatan.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin dijadual merasmikan serentak ketiga-tiga SDH itu pada 26 Julai ini.

Noorainee berkata SDH merupakan program khas pembelajaran untuk pelajar yang dimasukkan ke hospital bagi menerima rawatan jangka panjang dan bertujuan mengatasi masalah keciciran pelajar yang ketinggalan sesi persekolahan apabila menerima rawatan untuk tempoh lama di hospital.

"SDH akan menggunakan sukatan pelajaran kebangsaan sama seperti di sekolah rendah dan menengah biasa, bagaimana pun guru yang berkhidmat di hospital turut dilengkapi pengetahuan dan kemahiran terapi kaunseling dan psikologi, komunikasi dan ICT," katanya.

Noorainee berkata sesi pembelajaran di SDH bermula pada 10 pagi hingga 12 tengah hari dan 2 petang hingga 4 petang dari Isnin hingga Jumaat.

"Ia akan memfokus kepada empat subjek utama iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik. Sekiranya pelajar tidak datang ke kelas, guru akan pergi ke katil pesakit untuk mengajar," katanya.

Norainee berkata program SDH akan diperluaskan ke semua hospital di seluruh negara kelak.

Sementara itu, suri rumah Siti Norbaya Abdullah, 49, menyifatkan penubuhan SDH sebagai langkah yang harus dipuji kerana memberi ruang kepada pesakit muda untuk meneruskan pembelajaran mereka walaupun dalam keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan.

"SDH bagus kerana anak-anak yang sakit tidak akan tercicir dan ketinggalan dalam pelajaran akibat gangguan kesihatan," katanya yang mempunyai seorang anak perempuan menghidap leukemia dan mendapat rawatan di HKL sejak Februari lalu.

Bagi Noor Esqwani Nidayu Muhamad, 15, beliau bersyukur dengan penubuhan SDH kerana membolehkan dirinya mengikuti kelas seperti pelajar normal yang lain.


 

 

Tahniah, Tokoh Guru Maran 2011

Tahniah, Tokoh Guru Maran 2011

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahniah kepada Bekas guru besar, Cikgu Muhammad Bakar, 61, dan bekas pengetua, Cikgu Siti Messopran Sheikh Luji, 59, atas Anugerah Tokoh Guru sempena sambutan Hari Guru Peringkat Daerah Maran 2011, pada 16 Julai lalu. Majlis sambutan diadakan di Dewan Ibnu Sina SMK Sri Jengka Maran.

Di dalam sambutan tersebut, SMK Jengka Pusat 2 terlibat sebagai AJK Guru Bersara. 

Untuk info dan gambar selanjutnya, berkaitan Program Sambutan Perayaan Hari Guru Peringkat Daerah Maran, 2011, sila klik, http://pkgbandarmaran.blogspot.com/2011/07/sambutan-perayaan-hari-guru-daerah.html
Y.B. Dato' Haji Ismail bin Haji Abd Muttalib, Ahli Parlimen Maran  (kanan) membantu Muhammad Bakar yang berkerusi roda selepas majlis penyampaian 
Tokoh Guru Peringkat Daerah di SMK Seri Jengka, Maran, semalam. - 
Gambar daripada Utusan Malaysia/ Salehuddin Mat Rasad 
MARAN 20 Julai, (Utusan Malaysia, Khamis, 22/7/2011) - Bekas guru besar dan pengetua, Muhammad Bakar, 61, dan Siti Messopran Sheikh Luji, 59, masing-masing dinobatkan sebagai Tokoh Guru sempena sambutan Hari Guru peringkat daerah di sini hari ini.

Muhammad yang berasal dari Kampung Gong Limau, Kemaman, Terengganu memulakan kerjaya sebagai guru di Sekolah Jenis Kebangsaan Inggeris Sungai Lembing, Kuantan pada 1971 selepas menamatkan pengajian di Maktab Perguruan Sultan Idris (kini Universiti Pendidikan Sultan Idris), Tanjung Malim, Perak.

Sepanjang kerjayanya, beliau menjawat guru besar di beberapa sekolah di sini dengan sekolah terakhirnya di Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Bota, Chenor dekat sini sebelum bersara pada 2004.

Siti Messopran pula yang berasal dari Kampung Telok Melati, Chenor memulakan perkhidmatan perguruannya di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tengku Ampuan Afzan, Chenor setelah menamatkan pengajian di Universiti Malaya (UM) pada 1975.

Beliau diberi kepercayaan sebagai pengetua di beberapa sekolah bermula di SMK Jengka 18 dekat sini sebelum bersara wajib di SMK Maran pada 28 Oktober 2007.

Kedua-dua tokoh pendidik terbabit diberi pengiktirafan setelah mengambil kira jasa dan pengorbanan masing-masing dalam dunia pendidikan terutama di negeri ini. 

Program yang turut dihadiri Pemangku Pegawai Pelajaran Daerah, Zainul Abidin Daud itu dirasmikan Ahli Parlimen Maran, Datuk Ismail Abdul Muttalib.

Dalam ucapannya, Ismail mengingatkan pendidik supaya bersedia menjadi guru berwibawa dan serba boleh kerana ia selari dengan tema Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara.

Tegas beliau, peranan guru amat penting kerana mereka dianggap sebagai penentu hala tuju rakyat masa hadapan.

"Guru harus menyedarkan anak bangsa terhadap sejarah jatuh bangun negara sehingga Malaysia muncul sebagai sebuah negara contoh dan dikagumi," katanya.

Menurut beliau, untuk mengekalkan kemakmuran negara, sebarang gejala yang boleh merosakkan negara perlu ditentang habis-habisan.

Sementara itu, Zainul Abidin berkata, Hari Guru merupakan wadah bagi menghargai jasa dan pengorbanan kaum pendidik dalam merealisasikan impian melahirkan rakyat berminda kelas pertama.

SEJARAH KESULTANAN PAHANG DARI DINASTI BENDAHARA

SEJARAH KESULTANAN PAHANG DARI DINASTI BENDAHARA


 Bendahara Wan Ahmad Ibni Bendahara Wan Ali

Pemerintahan Bendahara di Negeri Pahang bermula dengan keturunan Bendahara Tun Habib Abdul Majid dan berakhir apabila Bendahara Tun (Wan) Ahmad ibni Almarhum Bendahara Wan Ali diisytihar sebagai Sultan.

Keturunan Bendahara berjaya menjadi Sultan akhirnya adalah akibat daripada pepecahan semasa pemerintahan Bendahara Ali, di mana kerajaan Johor-Pahang mulai berpecah antara Orang Besar Melayu dan Orang Besar Bugis serta kewujudan kuasa Inggeris-Belanda di Kepulauan Melayu. 

Justeru kerana itu, Bendahara Ali menguatkan kedudukannya di Pahang sebagai pemerintah pada tahun 1819 dan Temenggong pula berkuasa di Johor.


Sultan Ahmad Al-Mu'adzam Shah ibni Almarhum Bendahara Wan Ali

Bendahara Tun (Wan) Ali yang menggantikan ayahandanya Marhum Koris dalam tahun 1806, telah mangkat dalam tahun 1857 di Kampung Lamir, Pahang Tua. Puteranya Tun Ahmad bersemayam di Pulau Maulana. Tidak berapa lama selepas itu berlakulah perbalahan antara Tun Ahmad dengan Tun Mutakhir, kekandanya. Perang itu dikenali sebagai 'Perang Saudara'. 

Tun Ahmad akhirnya berjaya menewaskan kekandanya apabila hulubalang-hulubalangnya di bawah pimpinan Panglima Kakap Bahaman telah menewaskan kubu Tun Mutakhir. Tun Ahmad diisytihar sebagai Bendahara dan berpindah dari Pulau Maulana ke Kuala Sungai Parit yang kini dikenali dengan nama Kampung Padang Polo. 

BACA SELANJUTNYA ARTIKEL INI...

Manfaatkan Kolej Komuniti

Manfaatkan Kolej Komuniti

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kepada lepasan sekolah, lepasan SPM yang berminat melanjutkan pengajian ke Kolej Komuniti, anda boleh melihat website Kolej Komuniti Temerloh.

http://www.kkmen.edu.my/kktemerloh/

Sebagaimana yang kita sedia maklum, 

 

Bermula pada ambilan sesi akademik 2011/2012, Kolej Komuniti dan IKBN telah dikategorikan sebagai Institusi Pendidikan Teknikal & Latihan Vokasional (TEVT) dan Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA). Sila klik, (permohonan telah ditutup), Permohonan Ke IPTA, TEVT & ILKA 2011/2012, di sini.

SENARAI PROGRAM SIJIL MODULAR KEBANGSAAN (SMK) YANG DITAWARKAN DI KK TEMERLOH UNTUK AMBILAN JULAI 2011:


SIJIL PENYENGGARAAN BANGUNAN
- PERPAIPAN DOMESTIK  ( 4 BULAN)
- PENGHAWA DINGIN DOMESTIK( 4 BULAN)
- PENDAWAIAN ELEKTRIK DOMESTIK( 4 BULAN)
- KIMPALAN ARKA DAN GAS( 4 BULAN)

SIJIL FESYEN DAN PAKAIAN

- PAKAIAN TRADISIONAL WANITA ( 4 BULAN)
- PAKAIAN KONTEMPORARI WANITA  (6 BULAN)
- PAKAIAN LELAKI ( 4 BULAN)

SIJIL APLIKASI PERISIAN KOMPUTER

- PENGURUSAN PERISIAN PEJABAT( 5 BULAN)
- PENGURUSAN PANGKALAN DATA( 5 BULAN)

SIJIL JAHITAN KREATIF

- JAHITAN LANGSIR ( 5 BULAN)
- SENI QUILTING DAN TAMPAL HIAS ( 5 BULAN)

(CAWANGAN LIPIS)


SIJIL PENGENDALIAN PELANCONGAN
- PEMANDUAN PELANCONGAN BANDAR (6 BULAN)
- SMK PEMANDU PELANCONGAN ALAM SEMULAJADI (6 BULAN)

(CAWANGAN BERA)

SIJIL AKUAKULTUR
- TEKNIK PEMBIAKAN IKAN ( 3 BULAN)
- TEKNIK ASUHAN IKAN ( 3 BULAN)
- TEKNOLOGI TUMBESARAN IKAN( 6 BULAN)
- PEMPROSESAN HASIL AKUAKULTUR( 4 BULAN)

Karnival Latihan 1Malaysia Kolej Komuniti Wilayah Timur, Manfaatkan Kolej Komuniti


TEMERLOH 19 Julai – Rakyat diminta memanfaatkan kewujudan Kolej Komuniti di kawasan masing-masing sebagai pusat pembelajaran sepanjang hayat bagi melahirkan modal insan berkualiti.
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, kolej tersebut dibina bukan sahaja untuk melatih pelajar baru tetapi turut menyediakan pelbagai ilmu dan kemahiran jangka pendek kepada penduduk setempat.

Katanya, pelbagai ilmu dan kemahiran jangka pendek yang ditawarkan oleh kolej berkenaan dapat membantu penduduk menambah pendapatan isi rumah.

‘‘Antara program yang dilaksanakan kolej ini ialah Program Latihan 1Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

‘‘Program ini berjaya melahirkan 80,291 pelajar mempelajari pelbagai bidang kemahiran pada tahun pertama dilancarkan di seluruh negara sehingga hari ini menerusi Karnival Latihan 1Malaysia Kolej Komuniti,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menutup Karnival Latihan 1Malaysia Kolej Komuniti Wilayah Timur di padang awam Kubang Gajah di sini semalam.

PROGRAM MATRIKULASI DUA TAHUN

PANDUAN PENDAFTARAN PELAJAR

PROGRAM MATRIKULASI DUA TAHUN (PDT) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

SESI 2011 / 2013

1.0          PENDAHULUAN

Bahagian Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (BMKPM) mengucapkan tahniah atas kejayaan saudara kerana berjaya dipilih untuk mengikuti Program Matrikulasi Dua Tahun (PDT) Kementerian Pelajaran Malaysia bagi sesi 2011/2013.

Semua maklumat di bawah bertujuan membantu saudara membuat persediaan sebelum mendaftar. Maklumat ini hanya kepada pelajar yang ditawarkan tempat di kolej matrikulasi KPM sahaja.

Sila baca dengan teliti dan ikut arahan yang diberikan.

2.0          JAWAPAN KEPADA TAWARANSekiranya saudara telah mengambil keputusan untuk ;

2.1               Menolak Tawaran - Abaikan tawaran yang diterima dan tidak mendaftar semasa hari pendaftaran pelajar baru.

2.2               Menerima Tawaran - Saudara perlu mengambil tindakan berikut,

  1. Menyediakan yuran pendaftaran (pengajian) seperti yang ditetapkan dengan membayar kepada Pengarah Kolej Matrikulasi saudara ditempatkan.

  2. Membuka  akaun untuk tujuan pembayaran elaun wang saku:

Akaun GIRO  dan  membuat  Kad  ATM  Bank Simpanan Nasional, jika saudara ditempatkan di salah satu kolej berikut:

  1. i.      Kolej Matrikulasi Melaka / Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan / Kolej Matrikulasi Pulau Pinang / Kolej Matrikulasi Johor / Kolej Matrikulasi Perak.

ii.   Akaun  dan  membuat  Kad  ATM  Bank Rakyat, jika saudara ditempatkan di salah satu kolej berikut:

Kolej Matrikulasi Kedah / Kolej Matrikulasi Labuan

/ Kolej Matrikulasi Selangor

iii. Akaun dan membuat Kad ATM Bank Islam, jika saudara ditempatkan di kolej berikut:

Kolej Matrikulasi Pahang.

Sekiranya saudara telah mempunyai buku akaun, sila pastikan  akaun masih aktif dan hanya ada satu penama sahaja.

  1. c. Menyediakan keperluan peribadi pelajar (SILA RUJUK LAMPIRAN 1).

  2. d. Menyediakan semua dokumen dan melengkapkan Dokumen Peribadi Pelajar.

  3. e. Mendaftar pada 13 Jun 2011 di kolej yang ditetapkan.3.0          YURAN3.1          Jumlah yuran pendaftaran yang perlu dibayar sepanjang tempoh pengajian ialah,JurusanJumlah
Sains (PDT) tahun Pertama (2011/2012)RM 425.00
Sains (PDT) tahun Kedua (2012/2013)RM 215.00

3.2               Pembayaran hendaklah dibuat di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) dengan membawa bersama-sama salinan surat tawaran. Pembayaran secara tunai atau cek peribadi tidak diterima semasa pendaftaran di kolej.4.0          PENDAFTARAN PELAJAR PROGRAM MATRIKULASI4.1          Saudara dikehendaki melapor diri pada 13 Jun 2011 (Isnin). Sekiranya tidak melapor diri pada tarikh dan masa yang ditetapkan tanpa kebenaran pihak kolej berkenaan, saudara dianggap menolak tawaran ini.

4.2          Sila bawa bersama-sama semua perkara berikut pada hari pendaftaran:-

4.2.1          Salinan slip yuran pendaftaran yang telah dijelaskan di BSN.

4.2.2          Surat tawaran yang dicetak melalui internet.

4.2.3          Dokumen Peribadi Pelajar yang lengkap diisi. ( dicetak melalui internet)

4.2.4          Borang perjanjian pengambilan dan pembiayaan pelajar matrikulasi yang lengkap diisi  dalam dua salinan (dicetak melalui internet).

4.2.5          Sediakan setem hasil RM 10.00 sebanyak dua keping (RM 10.00 x 2 keping).

4.2.6          Gambar berwarna berukuran passport (minimum 4 keping)

4.2.5      Keperluan harian peribadi (SILA RUJUK LAMPIRAN 1).

4.3          Semua pelajar Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia wajib tinggal di kolej kediaman yang ditetapkan. Sebarang permohonan untuk tinggal di luar kolej kediaman tidak akan dilayan.

5.0          PENAMPILAN DIRI SEMASA PENDAFTARAN

Penampilan kemas dan sopan sebagai pelajar kolej matrikulasi KPM.

6.0         MINGGU PENGURUSAN PELAJAR BARU

Minggu Pengurusan Pelajar Baru (MPPB) bermula pada hari pendaftaran. Semua pelajar diwajibkan mengikuti aktiviti MPPB. Makan minum tidak disediakan tetapi dijual di kafeteria kolej kediaman.

7.0 PERATURAN PAKAIAN KE KULIAH / TUTORAN / AMALI7.1          Pelajar Lelaki

  1. Dikehendaki memakai kemeja berlengan panjang, bertali leher dan berseluar panjang (slack). Tali pinggang tidak melebihi 3 sm. lebarnya.

  2. Berkasut kulit / PVC.

7.2               Pelajar Perempuan

  1. Dikehendaki berpakaian kemas dan sopan.

  2. Berkasut kulit / PVC bertutup.

8.0          PERATURAN PELAJAR PROGRAM MATRIKULASI

8.1          Calon yang telah berkahwin tidak layak untuk mendaftar dan tidak dibenarkan berkahwin sepanjang tempoh mengikuti pengajian program matrikulasi.

8.2          Semua pelajar kolej matrikulasi tidak dibenarkan memiliki atau menggunakan sebarang kenderaan bermotor di dalam kolej.

9.0          BANTUAN KEWANGAN9.1          Yuran pengajian dan penginapan ditanggung oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

9.2          Elaun Wang Saku sebanyak RM 1,250.00 atau sebanyak yang ditetapkan akan diberi kepada semua pelajar pada setiap semester.

10.0        URUSAN PENGANGKUTAN SEMASA PENDAFTARAN

Saudara perlu mengurus sendiri kedatangan ke kolej matrikulasi yang ditawarkan.

11.0        PENUTUP

Bahagian Matrikulasi mengucapkan terima kasih kerana membuat pilihan yang tepat untuk mengikuti Program Matrikulasi, Kementerian Pelajaran Malaysia.

Sila hubungi kolej dimana saudara ditempatkan untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai proses pendaftaran, bayaran yuran dan sebagainya.

Sumber; Website KPM, Bahagian Matrikulasi.

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .