Subscribe Us

Jom Kenali Sejarah Palawan Malaysia

Sejarah Tok Kenali Pengasas Majalah Pengasuh

Panduan Temuduga Dalam Talian

Panduan Temuduga Online

Panduan Hadiri Temuduga

Panduan Hadiri Temuduga

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Road to IKBN Kuala Perlis

Road to IKBN Kuala Perlis

Ahad. 17/11/2019. Alhamdulillah. Bersama ini saya sertakan link video Program Jalinan Kerjasama IKBN Kuala Perlis, Kolej Komuniti Arau pada 25 April 2019 lalu. Jemput view, likes dan subscribed link https://youtu.be/QAo168W5Kdw

#spm2019
#spm
#ikbn
#arau
#perlis

Pertandingan Inovasi iIDEA 2020 UITM Arau dan SMK Arau

Pertandingan Inovasi iIDEA 2020 UiTM Arau hadir ke SMK Arau


Rabu. 20/11/2019. Alhamdulillah. Terima kasih,ya Allah yang telah memberikan saya tenaga dan dapat bergerak di atas muka bumi Arau pada hari ini.🤲

Alhamdulillah.Hari ini. Pihak sekolah telah menerima tetamu istimewa bersama perkhabaran gembira. Benarlah. Dalam Islam, kehadiran tetamu,bersama hadirnya Rahmat Ilahi.🥰

Berita gembira buat kami apabila pihak Unit Inovasi UiTM Arau telah sudi memilih SMK Arau untuk berkolaborasi dalam bidang inovasi.

Bagi kami, dari sekolah harian biasa, kategori luar bandar, datang dari pendapatan majoriti B40,berita ini adalah suntikan motivasi buat kami mendidik anak-anak murid kami agar lebih proaktif dalam inovasi.

Menurut pensyarah UITM yang hadir tadi, inovasi ini,sebenarnya,bukan hanya kepada bidang Sains. Bahkan terbuka kepada semua bidang dan aliran. Termasuk, kaunseling juga.🥰

Alhamdulillah, pagi tadi bermula pukul 9.00 pagi, wakil Unit Inovasi UiTM Arau telah hadir ke SMK Arau. Seterusnya mengadakan mesyuarat bersama barisan pentadbir SMK Arau.

Selepas mesyuarat tamat,dalam pukul 10.45 pagi, pihak UiTM berbesar hati melawat ke Unit Bimbingan Kaunseling SMK Arau, Unit Robotik SMK Arau dan Unit Pendidikan Khas SMK Arau.

Manakala pukul 11 pagi tepat, telah hadir pegawai MARA Kangar, di hadapan Dewan Seminar PIBG. Subhanallah. Tepat sungguh masa yang dijanjikan.

 Namun kebetulan pegawai UiTM  Arau masih lagi dalam sesi lawatan, saya memohon bantuan Cikgu Shila dan Cikgu Rohana yang kebetulan ada di dalam dewan seminar PIBG bagi mengawal murid tingkatan 1 hingga 4 yang ada dalam dewan tersebut.

Taklimat oleh Pegawai MARA Kangar di dewan Seminar PIBG telah didengari oleh murid-murid Tingkatan 1 hingga 4 yang hadir ke sekolah hari ini.

Kepada rakan facebook yang berminat menyertai pertandingan inovasi iIDEA 2020, sangat dialu-alukan.

Sekalung penghargaan juga buat semua guru yang bertugas menjaga kawalan murid dari Ting 1 hingga 4. 

Saya juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada UITM Arau di atas kesudian berkolaborasi dengan SMK Arau dalam bidang inovasi.

 InshaAllah. Pada tahun hadapan, pihak UITM Arau sudi membimbing guru dan murid SMK Arau yang berminat menceburi bidang inovasi.

Semoga Allah menunaikan hajat-hajat kita yang membawa kebaikan di dunia dan di akhirat. Allahumma amin ya Allah.

#uitmarau
#uitm
#giatmara
#giat
#mara
#iidea

cc: 
Kepada rakan yang berminat menyertai pertandingan Inovasi iIDEA 2020, samada dari dalam Malaysia dan luar Malaysia sangat dialukan.

Saya mohon izin untuk men tag rakan-rakan .🥰. 

Pn  Hjh Paridah Mohd Ali, UMP Pahang.
EN Afizan,PSDC Pahang
Pn Lenny, Terengganu
Pn Inah, Johor.
Dr Tan, JPN Pahang.
Tuan Adnan, JPN Pahang
Dr to be Pn Noor Mala, Bahagian Vokasional.
Pn Watie , SK Pendidikan Khas Perlis.
Cik Suhana Samardan, Johor.
Puan Nurhaiza Che Mat, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Alumni SMK Arau Kembali ke Sekolah

Alumni SMK Arau 2018 datang kembali ke sekolah

Khamis. 21/11/2019. Alumni SMK Arau, SPM Batch 2018. Alhamdulillah sempat bertemu anak-anak ini,sebelum saya dan sebahagian PRS SMK Arau tahun 2019 ke SML Syed Saffi , Simpang 4, Perlis. Pertemuan ringkas tapi sangat bermakna. 

Terima kasih, anak-anak sekalian,sudi berkunjung ke bilik kaunseling dan Dewan Seminar PIBG SMK Arau bagi melihat program yang sedang berlangsung di dewan sekolah.

#alumni
#almameter
#arau

CSR Inovasi PRS SMK Arau kepada Murid SMK Syed Saffi November 2019

CSR PRS SMK Arau kepada Murid SMK Syed Saffi November 2019Simpan sini aktiviti CSR PRS SMK Arau ke SMK Syed Saffi, dari 10.20 pagi hingga 2.00 petang Khamis. 21/11/2019. Alhamdulillah sedikit sedutan program PRS SMK Arau untuk murid SMK Syed Saffi ialah perkongsian inovasi yang telah kami lakukan.

 Saya berhasrat semoga perkongsian kami menjadi inspirasi kepada anak-anak muda di Negeri Perlis ini, turut mengembangkan budaya cintakan inovasi dan rekacipta.

 Semoga murid dari sekolah lain di Negeri Perlis akan turut berminat menyertai inovasi. Contohnya. Pertandingan iIDEA Anjuran UITM Arau , pada Jun 2020 nanti. InshaAllah.

Juga yang penting, agar murid kami menyintai kerjaya bidang STEM. Memandangkan, negara sangat memerlukan rakyat yang berkemahiran tinggi dalam mencapai 5.0 IR.

Kemasukan dan pengambilan pelajar ke Universti Awam adalah lebih terbuka luas kepada murid sekolah yang mengambil aliran Sains. 

Peluang kerjaya juga adala lebih cerah kepada siswa yang mengambil jurusam Sains dan Teknologi.

Nak upload banyak, tak lepas. Apapun. Terima kasih kepada pihak Pengurusan dan Pentadbiran SMK Arau yang mengizinkan saya membawa murid SMK Arau menabur khidmat sosial di SMK Syed Saffi,bersama dengan saya.

Begitu juga. Terima kasih kepada PIBG SMK Arau yang telah menanggung perbelanjaan kos van pergi dan balik anak-anak murid kami dari SMK Arau ke SMK Syed Saffi dan sebaliknya.

Semoga Allah SWT melimpahkan RahmahNya kepada semua pihak yang membantu perjalanan program ini agar berjalan lancar.
Amin.

🌹Khamis. 21/11/2019. Alhamdulillah. Telah berlangsungnya, CSR PRS SMK Arau ke SMK Syed Saffi, Simpang Empat, Perlis.🤲💖

🌹Kami insan yang tidak sempurna. Tetapi kami ingin menyebarkan kebaikan kepada insan lain di sekeliling kami.

Kami ingin agar kawan-kawan anak-anak kami dari sekolah lain, turut mendapat manfaat daripada projek inovasi kami.

Bagai orang mengantuk disorongkan bantal. Apabila saya menerima jemputan daripada SMK Syed Saffi, dan telah mendapat kelulusan daripada pentadbir sekolah saya, terus saya rencanakan program ini bersama PRS SMK Arau.

Alhamdulillah. Terima kasih, SMK Syed Saffi sudi menjemput Unit Bimbingan Kaunseling SMK Arau dan PRS SMK Arau untuk bersama murid-murid SMK Syed Saffi.

Melalui program sebegini, ia dapat membina soft skills anak-anak PRS SMK Arau kami. Semoga dengan ini, ia sebagai nilai tambah kepada mereka,saat mereka hendak memohon UPU dan juga pekerjaan.

Program Alhamdulillah dapat berlangsung bermula pukul 11.00 pagi. Kami telah bertolak dari SMK Arau pada pukul 10.20 pagi dengan Van PIBG. 

Terima kasih, PIBG SMK Arau kerana telah menyokong program ini dengan meluluskan bajet agar anak-anak PRS ini dapat pergi ke SMK Syed Saffi dengan menggunakan kenderaan PIBG . 

Jika tiada kelulusan bajet PIBG, saya pun tak berani nak bawa anak-anak ini dengan Grab atau Mycar.

Terima kasih juga kepada Puan Ju Juraidah Mat Jelani dan Puan Norashikin kerana sudi mengizinkan team Robotik Arau turut serta dalam program ini.

Anak-anak SMK Syed Saffi juga turut menerima baik kunjungan kami. 

Tanpa dijangka, atas minat dan kesungguhan anak-anak SMK Syed Saffi, program berakhir lewat 30 minit dari yang dijangka.

Kemudian, saat mahu pulang ke SMK Arau, saya terjumpa Abang Lan pula.😊 Makin segak Abang Lan sekarang di SMK Syed Saffi.

Alhamdulillah kami semua selamat sampai di sekolah kami pada pukul 2.30 petang.

Semoga Allah SWT menerima segala amal soleh solehah kita. Allahumma amin ya Allah.

#prssmkarau
#prs
#pembimbingrakansebaya
#sharingiscaring
#caringisloving
#inovasi
#inovasiuntuksemua

#jomjadibaik

ANXIETY SURVIVOR

ANXIETY SURVIVORBILA KITA BOLEH MEMAHAMI BAGAIMANA SURVIVOR KEBIMBANGAN CUBA UNTUK BERTAHAN DENGAN KEHIDUPAN INI...Mari kita fahami, mari kita sedarkan dengan advokasi...

#pesankauselor
#kitapembelajardunia
#kaunselorberdaftar
@akademipeka.bn
@akademipeka

Kredit gambar: RealDepressionProject

UPU 2020

UPU 2020


Bermula tahun hadapan, semua permohonan sama ada ke universiti awam, Kolej Matrikulasi, Institut Pendidikan Guru dan ILKA akan disatukan dalam satu portal. Iaitu UPU.

Permohonan ini akan diselaraskan di bawah 'single window single offer'.

Apa itu 'single window single offer'?

Baik. Pelajar-pelajar dan ibu bapa, cuba hadam yang ingin kongsikan.

Kalau tahun sebelum ini, permohonan ke Asasi UA, Diploma UA, ILKA, Institut Pendidikan Guru dan Kolej Matrikulasi adalah melalui portal yang berbeza. Tetapi, bila telah diselaraskan, maka semua permohonan itu menjadi satu.

Maksudnya, jika berjaya, pelajar hanya akan ditawarkan satu tawaran sahaja mengikut keutamaan. Kalau sebelum ini Pelajar boleh menerima tawaran daripada Kolej Matrikulasi, Institut Pendidikan Guru mahu pun Universiti Awam serentak, tetapi bermula tahun hadapan tidak lagi.

Jadi para pelajar perlu memilih berdasarkan apa yang kalian minat. Tambahan pula, bermula tahun hadapan juga, pelajar akan ditawarkan kursus yang mereka layak sahaja. Ini bermakna, bidang pengajian yang layak dipohon di UPU nanti adalah berdasarkan keputusan yang kalian terima.

Namun, layak memohon belum tentu dapat. Kerana permohonan masih berteraskan sistem meritokrasi.

Nak tak nak, dia akan kembali semula kepada pelajar cemerlang akan diberi peluang terlebih dahulu.

Dari satu segi, nampak bagus juga. Sebab dapat membantu pelajar daripada pening kepala nak pilih yang mana.

Tapi dari satu segi lain, pelajar akan pening kepala lebih awal sebab nak pastikan permohonan yang dibuat adalah pilihan terbaik.

Nak tahu lebih lanjut, jumpa guru bimbingan dan kaunseling sekolah

# Untuk makluman pelajar semua, berdasarkan kenyataan media di atas, pelajar boleh menyemak data di sistem UPUOnline bermula 21 Okt 2019 tanpa membeli no pin. 

Pelajar boleh membeli no pin di BSN pada minggu ke 4 Feb 2020 iaitu sebelum keputusan SPM dikeluarkan. 

Pelajar hanya boleh memilih program hanya selepas 5 hari keputusan peperiksan diumumkan. 

Pelajar hanya akan dapat memilih program yang layak berdasarkan keputusan SPM mereka. Permohonan akan ditutup pada minggu terakhir bulan Mac. 

Keputusan akan diumumkan pada minggu ke 3 bulan Mei 2020. 

Bedasarkan dasar single window single offer ini pelajar hanya akan menerima SATU tawaran sahaja sama ada daripada Matrikulasi/ IPG/ Asasi UA/ Diploma UA/ ILKA bagi Lepasan SPM. 

Mohon dipanjangkan kepada guru bimbingan dan kaunseling dan pelajar berkenaan.

Maklumat daripada pegawai Bahagian Kemasukan Pelajar, JPT.

🌷Info Unit Bimbingan Kaunseling SMK Arau, 2019.🌷
Jemput layari http://cgkaunseling.blogspot.com/?m=0

#upu2020
#upu

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .