Subscribe Us

Jom Kenali Sejarah Palawan Malaysia

Sejarah Tok Kenali Pengasas Majalah Pengasuh

Panduan Temuduga Dalam Talian

Panduan Temuduga Online

Panduan Hadiri Temuduga

Panduan Hadiri Temuduga

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Perbaiki kualiti hidup anak terlantar di hospital

Perbaiki kualiti hidup anak terlantar di hospital

 

Siri Akhir

BAGI Tasnim, pergi ke hospital sungguh tidak menggembirakan. Sudah cukup teruk baginya menanggung segala macam kesakitan, ramai pula orang yang sibuk ke sana ke mari tanpa sesiapa pun memberitahunya apa yang sedang berlaku. Setelah tiba, dia dipaksa berbaring di atas katil, dan dilarang bergerak sementara dirinya dicucuk dan ditujah. Sebilah jarum dicucuk ke lengannya dan sekampit air yang besar menitiskan sesuatu yang dingin menerusi jarum ke dalam lengannya.

Setiap beberapa minit mesin di sisi katilnya menghasilkan bunyi bip yang pelik, garisan merah melompat ke atas dan ke bawah pada skrin mesin itu. Tidak cukup dengan itu, seorang wanita berpakaian biru sesekali akan datang dan menyumbat termometer ke dalam mulutnya.
Pada hari-hari yang berlalu, Tasnim mendengar doktor yang datang melawatnya bilabila sahaja dia suka, menyebut sesuatu mengenai leukemia. Hidup di hospital sungguh membosankan. Tiada rakan untuk bermain. Untuk tidur agak sukar kerana keadaannya bising dan yang paling teruk, dia tidak tahu apa yang sedang berlaku kerana tidak ada sesiapa pun yang memberitahunya.
Yang dia tahu pelbagai orang akan muncul di sisi katilnya tanpa sebarang pengumuman, dan kemudian sama ada mencucuk atau menusuk sebilah lagi jarum kepadanya. Ia bukan sahaja menyakitkan, tetapi pengalaman yang membosankan.
“Patutlah rakan-rakan saya kata orang yang pergi ke hospital akan mati,” Tasnim memberitahu ibunya.
Pemergian ke hospital sering kali menjadi pengalaman yang melemahkan semangat bagi ramai kanak-kanak. Mereka hilang kawalan ke atas kehidupan sendiri disebabkan rutin yang tidak dapat diramal dan kekhuatiran mengenai sesuatu yang tidak diketahui.
Hasilnya, ramai kanak-kanak benci ke hospital. Bagaimanapun, kanak-kanak yang sakit akhirnya terpaksa juga ke hospital dan ada banyak perkara yang ibu bapa, jururawat dan doktor boleh lakukan untuk membuat keadaannya lebih gembira.
Apabila seseorang anak masuk ke hospital untuk kali pertama, ia adalah perjalanan yang tidak diketahui. Kita mengandaikan kanak-kanak tahu bahawa orang pergi ke hospital untuk menjadi sihat. Sebaliknya, yang mereka ingat ialah masa penantian yang lama, prosedur yang menyakitkan dan kesakitan. Ini bukan pengalaman yang disenangi dan akibatnya, kanak-kanak berasa risau dan takut untuk tinggal di hospital.
Hidup dalam wad sering kali menyebabkan mereka cepat marah, bosan, rindukan rakan-rakan dan sering bimbang bila seseorang kakitangan perubatan masuk ke dalam bilik. Akibat semua ini, kualiti kehidupan seseorang anak sering menurun apabila memasuki hospital. Kualiti kehidupan seseorang boleh diterangkan sebagai tahap kepuasan emosi, sosial dan fizikal dengan kehidupan.
Situasi hospital tempat kanak-kanak berada sering kali menjadi lebih teruk apabila melihat ibu bapa mereka bimbang. Umumnya, ibu bapa yang membawa anak mereka ke hospital selalu risau, bimbang dan khuatir mengenai diagnosis dan hasil rawatan. Mereka sangat risau mengenai kesihatan anak mereka dan menyerahkan hidup anak itu dengan penuh kepercayaan ke tangan kakitangan perubatan.
Ketika di hospital, seorang ibu atau bapa selalu menemani anak. Ibu atau bapa yang berada di hospital terpaksa mengambil cuti dan mengorbankan masa yang dahulunya diluangkan dengan ahli keluarga lain. Ketika cuba menyesuaikan diri dengan rutin wad yang seolah-olah tidak dapat diramal di mana ibu atau bapa selalu tidak pasti apa yang doktor dan jururawat akan katakan selepas itu, ibu bapa menjadi keletihan di segi fizikal dan emosional. Kualiti kehidupan mereka juga merosot. Anak yang melihat tingkah laku dan emosi ibu bapa mereka mula berasa tidak berupaya.
Memang malang kualiti kehidupan kanak-kanak sering menurun ketika berada lama di hospital. Dalam proses ini, ramai yang berasa tidak berupaya kerana seluruh hidup dan rutin adalah dalam tangan kakitangan wad. Kunjungan untuk prosedur yang menyakitkan dan terpaksa memakan ubat yang rasanya tidak disukai tidaklah dapat diramalkan dan ini mengukuhkan lagi perasaan tidak berupaya itu. Penyelidikan menunjukkan, apabila seseorang berasa tidak berupaya akibat penurunan kualiti kehidupan, sistem imun mereka lemah dan menjadi terdedah terhadap penyakit. Ini melambatkan kadar penyembuhan dan kanak- kanak itu mungkin memerlukan masa yang lebih lama untuk sembuh. Ini bukan berita baik memandangkan kanak-kanak sepatutnya ke hospital untuk menjadi lebih baik.
Ada beberapa perkara yang kakitangan perubatan boleh lakukan untuk meningkatkan kualiti kehidupan anak yang tinggal di wad. Seseorang manusia bukan setakat entiti fizikal, tetapi juga dipenuhi dengan emosi dan perasaan. Penjagaan perubatan perlu mempertimbangkan kedua-dua aspek ini dalam seni penyembuhan. Ia bermula dengan penerangan mengenai masalah perubatan dan prosedurnya dalam istilah yang mudah difahami oleh ibu bapa.
Seseorang profesional perubatan yang empatik memang meluangkan masa untuk pesakitnya. Dalam bidang psikologi klinikal, adalah menjadi falsafah bahawa rawatan ke atas anak turut memasukkan unsur yang membantu ibu bapa yang menjaga anak itu. Selain itu, sesetengah struktur dalam sesuatu hari yang patut diberikan pada anak itu ialah jangkaan masa makan, masa prosedur dijalankan, dan masa doktor dan jururawat melawat. Ini menimbulkan suasana yang boleh diramal yang mana akan membuat pesakit dan keluarganya berasa lebih selesa.
Akhir sekali, hidup seseorang anak di wad juga memerlukan sedikit persamaan dengan kehidupan di rumah. Rutin wad boleh diwujudkan dan ini termasuk masa bermain, bersosial, makan, berehat, menonton televisyen, membaca, melawat, prosedur dan belajar. Sesetengah wad kanak-kanak malah mempunyai sekolah hospital di mana kanak-kanak yang tinggal lama dikehendaki terus belajar dengan jumlah kerja akademik yang terhad.
Penyelidikan menunjukkan bahawa rutin dapat membantu mewujudkan penetapan jangka waktu dan ini mengurangkan tahap perasaan murung dalam kebanyakan kanak- kanak yang tinggal di wad.
Kebanyakan tanggungjawab menjaga anak di wad tetap menjadi tanggungjawab kakitangan perubatan. Bagaimanapun, ada banyak perkara yang ibu bapa boleh lakukan untuk menyokong usaha mereka. Sesetengah cadangan yang boleh membantu termasuk membentuk suatu struktur dan jadual waktu ketika anak berada di wad. Ini perlu dilakukan secara bekerjasama dengan kakitangan perubatan dan harus perlu memasukkan masa untuk bermain, belajar dan berehat, di samping aktiviti perubatan dan pengemasan yang perlu.
Ibu bapa patut membawa buku-buku, alatan dan permainan bagi mewujudkan aktiviti untuk anak itu. Di mana yang boleh, cuba ikhtiarkan supaya anak itu berinteraksi dengan kanak-kanak lain di dalam wad. Mempunyai rakan bermain dan berbual dapat membantu meningkatkan semangat anak itu. Sebagai sebahagian daripada struktur, ibu bapa boleh membantu menguruskan lawatan oleh saudara-mara dan rakan-rakan pada waktu yang ditetapkan.
Semua ini memeras kesihatan dan emosi ibu bapa. Oleh itu sebahagian besar dalam menjamin kualiti kehidupan anak ialah untuk memastikan ibu bapanya sihat. Ibu bapa boleh mencapai ini dengan cuba bersikap optimis dan ceria, berhenti seketika untuk berehat sesekali dan saling menyokong satu sama lain dalam masa krisis.

Sumber; Utusan online

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .