Subscribe Us

Jom Kenali Sejarah Palawan Malaysia

Sejarah Tok Kenali Pengasas Majalah Pengasuh

Panduan Temuduga Dalam Talian

Panduan Temuduga Online

Panduan Hadiri Temuduga

Panduan Hadiri Temuduga

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Epilog Cinta


Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut Berkenaan Program
Epilog Cinta


Jangan mudah terpedaya
Dengan ungkapan cinta
Dari lidah manusia
Kerana ia sering dihiasi dusta.

Jangan mudah terlena
Dengan janji cinta
Dari lisan manusia
Kelak akan merana diri

Cinta itu suci
Cinta itu abadi
Cinta itu tulus
Cinta itu mulus

Tak mudah mengecap cinta
Tak semudah mengucapkannya
Kerana cinta nan suci
Lahirnya dari hati

Panahan cinta tak bisa ditepis
Busarnya tepat jatuh ke hati
Berhati-hatilah mengungkap cinta
Kerana takut merana diri

Cinta sejati
Itulah cinta Ilahi
Kecapilah Ia
Walau sedetik cuma
kelak akan bahagia
Hingga ke akhirnya

First track dalam album ke-5 (Tiada Lagi Kasih), Inteam cuba menonjolkan lagu, "Tanpa Mu". Lagu ini sebenarnya berbentuk munajat seorang pesakit AIDS yang sudah insaf dan menerima kifarah di atas kekhilafannya. Jadi, mari kita sama-sama menginsafi diri kita.

Sikap Optimis: Buat kehidupan lebih beerti"Bersyukur dengan rezeki yang diberi.
Tidak kira banyak atau sedikit.
Ucaplah Alhamdulillahirabbil a'lamin"Sikap Optimis

Sikap optimis ini boleh terbentuk dalam diri dengan berfikiran dan melakukan perkara yang terarah kepada sikap tersebut. Terdapat beberapa faktor persekitaran yang dapat membentuk sifat ini seperti:


 • Maklumat atau berita yang diterima
 • Didikan keluarga
 • Pergaulan
Ciri-ciri orang yang optimis:

 • Gembira
 • Bersemangat
 • Cara Percakapan

Mengekalkan Sikap Optimis


Bagaimana kita dapat mengekalkan sikap optimis ini walaupun sedang menghadapi masalah? terdapat beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk sentiasa bersikap optimis:


 • Bukan sifat kekal

Tanamkan dalam diri, bahawa masalah bukan bersifat kekal untuk jangka masa yang
lama. Namun anda perlu segera mencari jalan penyelsaian kepada masalah tersebut.

 • Cari aspek positif

Setiap perubahan mempunyai aspek positif dan negatif. Ini semua bergantung kepada cara melihat perubahan tersebut. Tidak dinafikan setiap perubahan ada menimbulkan rasa janggal. namun carilah aspek positif perubahan tersebut.


 • Bersedia menghadapi perubahan

Serahkan segala usaha anda kepada Allah SWT. Bergantung harap pada Allah setelah berusaha, adalah merupakan sikap yang optimis. Yakin bahawa Allah akanmenolong kita dalam setiap langkah agar setiap langkah yang kita ambil terhindar dari tekanan.


Namun begitu, kita juga harus berusaha agar sentiasa menjadi yang terbaik dan mampu membuat keputusan dengan berlandaskan akal yang bijak.


Tip menjadi individu optimis:


 • Tanamkan pada diri sendiri bahawa anda boleh menjadi cemerlang dalam segala perkara yang anda lakukan.
 • Jangan merasa ragu untuk melakukan perubahan. Rangka masa agar boleh melakukan perubahan.
 • Lakukan perancangan dan bertindak dengan teliti agar kehidupan lebih bersemangat.
 • Sentiasa berfikiran positif setiap waktu.
 • Ceria dan gembira sentiasa pastikan diri dalam keadaan baik dan tidak terdorong melakukan perkara negatif.

Antara 111 Wasiat Rasulullah SAW


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini
111 WASIAT RASULULLAH SAW============ ========= ====

#2 - SELALU MENYENANGKAN HATI SUAMI
============ ========= ========= ==

RASULULLAH SAW bersabda:
“Sukakah kamu aku ceritakan bakal isterimu di syurga? Para sahabat menjawab; "Tentulah sahaja kami suka.” Maka Rasulullah SAW bersabda, “iaitu setiap isteri yang kasih sayang dan banyak anak, dan apabila ia diganggu oleh suaminya lalu ia menyerahkan dirinya dan berkata, “Inilah tanganku terserah kepadamu, saya tidak akan dapat tidur hingga engkau rela kepadaku.” (HR. Thabrani).
Isteri yang solehah itu tidak akan menyusahkan suaminya, ia selalu berusaha untuk menghilangkan kesusahan suami dan ikut serta membantu menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi. Di dalam sebuah riwayat diceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW setelah menerima wahyu yang pertama di Qua Hira’, Baginda SAW menceritakan kepada isterinya Khadijah tentang semua suka duka yang dialaminya, supaya mendapat sokongan, bantuan dan hiburan dan isteri tercinta.

Isteri yang terkenal sebagai seorang wanita Quraisy yang paling cerdas akalnya dan
luhur budi pekertinya itu, sangat mengerti apa yang diharapkan oleh kekasihnya. Dengan penuh kehangatan dan kasih sayang beliau berusaha menghiburkan dan meyakinkan hati suaminya itu. Beliau pula manusia pertama yang percaya pada Kerasulan Nabi Muhammad SAW.

Beliaulah yang menghibur Rasulullah SAW ketika
pulang dan Gua Hira’, sedangkan pada waktu itu Rasulullah dalam keadaan ketakutan yang luar biasa. Kerana secara tiba-tiba sewaktu ia berada di Gua Hira’, iaitu pada bulan Ramadhan, Nabi Muhammad SAW didatangi oleh malaikat yang berkata: “Hai Muhammad! Engkau adalah Rasulullah!”

Rasulullah SAW bersabda:
“Pada waktu itu aku duduk bersimpuh, seluruh sendi kakiku terasa seperti akan tanggal. Aku berjalan merangkak, sedangkan seluruh tubuhku menggigil. Tergopoh-gapah aku masuk kerumah menemui Khadijah, sambil berkata: “Selimutkan aku, selimutkan aku.” Akhirnya rasa takutku beransur hilang.” Aku ceritakan semuanya yang aku alami kepada Khadijah.

Lalu dengan penuh rasa percaya dan mesra beliau berkata: “Bergembiralah wahai sayangku! Demi Allah, Dia
tidak akan menghinakanmu sedikitpun. Demi Allah sesungguhnya dirimu aku perhatikan, sen tiasa memelihara hubungan baik dengan keluarga, bercakap benar, menunaikan amanah, tabah dalam inenanggung musibah, suka menerima tamu, dan sedang menolong orang yang ditimpa bencana.”
(HR. Thabrani).

Itulah Khadijah seorang wanita mulia,beliau selalu menguatkan semangat dan meringankan beban penderitaan suaminya. Beliau selalu berusaha untuk mengecilkan beban dan musibah yang sedang di alami si suami dalam perjuangan, hingga akhir hayatnya.
Khadijah mengetahui betul sifat dan akhlak kekasihnya baik di dalam mahupun di luar rumah. Kata-kata “bergembiralah” sebagaimana yang disebutkan diatas, adalah satu ucapan yang keluar dan lubuk hati seorang isteri yang sudah menempuh perjalanan hidup yang sangat panjang baik senang mahupun susah dengan buah hatinya.

Di
ucapkannya kata-kata penghibur dengan penuh rasa percaya dan sukacita, kerana dia sudah melihat cahaya terang sudah mulai menghalau kegelapan.
Kemuliaan jiwa Syaidatina Khadijah R.A itu, membuatkan Rasulullah SAW tidak dapat melupakan isterinya itu, sehingga ketika Syaidatina Khadijah R.A sakit, Rasulullah SAW tidak pernah meninggalnya. Sewaktu Syaidatina Khadijah sudah meninggal dunia, Rasulullah SAW selalu mengingat dan mengenang isteri tercintanya yang berani dan tabah dalam menghadapi suka duka kehidupan.

Rasulullah SAW
juga tidak dapat melupakan kasih mesra yang diberikan Syaidatina Khadijah, sehingga Baginda SAW menghembus nafasnya yang terakhir.

#6 - REDHA TERHADAP QADHA DAN QADAR ALLAH
============ ========= ========= ==

RELA terhadap ketentuan, kehendak dan kekuasaan Allah adalah wajib hukumnya dan merupakan tanda adanya iman di hati
seseorang.

Dalam sebuah hadis qudsi dijelaskan bahawa Allah berfirman:
“Barangsiapa yang tidak meredhai qadha-Ku dan tidak bersabar atas bencana yang Aku timpakan atasnya, maka carilah
Tuhan yang lain selain dan pada-Ku".
(HR. Thabrani).

Dalam Al-Qur’an Allah berfirman:

“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: “Kami telah beriman,” sedang mereka tidak
diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta (dalam keimanannya) .”
(Al-Ankabut: 2-3)

Dengan berdasarkan ayat di atas maka Rasulullah SAW bersabda:
“Bahawasanya Allah akan mencuba salah seorang kamu dengan sesuatu bencana (bala), sebagaimana seseorang kamu mencuba (menguji) emas dengan api. Maka diantara mereka ada yang keluar seperti emas as ii, iaitu mereka yang dilindungi dan dipimpin oleh Allah dan perkara syubhat, dan ada diantara mereka ada yang keluar sebagai emas hitam (palsu), iaitu bagi mereka yang mendapat fitnah,”
(HR. Thabrani).

#7 - NIAT YANG IKIILAS
============ ========= ========= ==

RASULULLAR SAW bersabda:
“Sesungguhnya nilai perbuatan itu bergantung dengan niatnya, dan sesungguhnya bagi setiap orang, buah atau ganjaran sesuai bagairnana niatnya. Barang siapa hijrahnya kerana men uruti perintah Allah dan Rasul-Nuya nescaya hijrahnya diterima oleh Allah dan Rasul-Nya (dan diberi pahala), dan barang siapa hijrahnya kerana keuntungan dunia yang dikejarnya atau kerana perempuan yang akan dikahwininya, maka hijrahnya sampai kepada yang diniatnya itu.”
(HR. Bukhari Muslim)

“Sesungguhnya Allah mencatat kebaikan dan kejahatan, kernudian menjelaskan keduanya. Maka siapa yang berniat untuk berbuat kebaikan, kemudian tidak dikerjakannya, Allah mencatat untuknya satu kebaikan (pahala), dan jika kern udian dikerjakannya, maka dicatat sepuluh kebaikan (pahala), dan mungkin ditambah hingga tujuh puluh kali lipat atau lebih dan itu. Dan apabila seseorang berniat akan berbuat kejahatan, kemudian tidak dikerjakannya, mak.a Allah mencatat baginya satu kebaikan (pahala). Dan jika fiat jahat itu dilaksanakan, maka dituliskan baginya satu kejahatan.”
(HR. Bukhari dan Muslim).

artikel di atas adalah petikan dari salah satu email yang saya terima. semoga ada manfaatnya.

Coretan Seorang Pesara Guru
Daripada saya Untuk Saya
Oleh: Hamedah Wok Awang

Andak,
Segala-galanya sudah tersurat. Apa yang sudah berlaku tidak boleh dirungkai semula. Apa yang penting, Tuhan sudah memeberi peluang untuk kita terus hidup walaupun sebagai seorang kurang upaya. Jadi, kita pasti tidak dapat lagi hidup berdikari seperti semula. Tetapi ini tidak bermakna kita tidak boleh hidups ejahtera dari ukuran insan senasib.

Kita sekarang dikira banyak amsa untuk berbuat apa yang kita suka. Kita tidak lagi terikat dengan tugas-tugas rasmi yang menuntut kita melakasanakannya. Jadi kita boleh pilih cara hidup yang terbaik mengikut kehendak kita.

Kita sememangnya mempunyai banayk masa menonton TV malah dapat menjadi "pengantara'. Apabila sudah banayk menonton itu, sudah pasti kita mendapat pengajaran amat berguna daripada para ustaz, ustazah dan pakar motivasi. Salah satu amalan yang patut kita kutip adalah: Amalkan 6S dan tinggalkan 6M.

Sudah diterima umum untuk hidup sejahtera, kita mesti sentiasa memberikan perhatian kepada solat, syukur, sedekah, sayang, senyum dan solehah. mankala 6M yang perlu dibuang pula adalah perbuatan mungkar, maksiat, mengumpat, menderhaka, mals dan marah.

Kita ini bertuah, sangat ebrtuah. So, let's count our blessings. Mari kita hitung rahmat Tuhan.

Pertama, kita diberikan peluang kedua bagi membayar atau menebus kembali kesilapan lampau semampunya.

Kedua, walaupun kita tidak mempunyai keluarga sendiri, kita dikelilingi dan didampingi oleh mereka yang prihatin dan penyayang. Kita ditunggu oleh Mak Su yang sangat penyayang dan penyabar, Kak Tam kita dekat dan pasti sentiasa menjenguk dan bertanya khabar. Acik Tun dan uzair balik menziarahi kita setiap bulan untuk menghantar 'monthly ration'. Anak-anak sauadara kita semuanya sentiasa bersedia membantu. Jiran kita pula terdiri daripada puak kita sendiri, keluarga Ana dan keluarga Ani. baiknya mereka ini tidak perlu dipersoalkan lagi. Kawan-kawan pula, "they are always there for you to rely on'. Norm dan Che Ma sebagai contoh.

Ketiga, daripada segi kewangan. Walaupun tidak lumayan, pencen kita cukup untuk menanggung diri kita. Dengan cara hidup kita yang sangat-sangat sederhana, InsyaAllah setakat ini belum perlu menyusahkan adik beradik dans audara mara.

seterusnya, kita dipinjamkan otak yang waras dan diberikan ilham oleh Tuhan untuk bermain dengan komputer dan mencoretkan semua pengalaman. Inid engan sendirinya memberikan kita ruang dan peluang mengisi masa secara berfaedah.

dalam pada itu, kita jnagn lupa memainkan peranan kita sewajarnya di pentas dunia. Kini kita memgenag watak sebagai seorang pesara guru yang lumxxx. Skrip tidak diberikan, pengarah tidak disediakan. jadi, kita perlu menulis skrip kita sendiri dan terpulang kepada kita untuk mengarahkannnya secara terbaik pula. Apabila skripnya baik,diarahkan pula dengan baik, watak dapat dihayati dan dikembangkan. InsyaAllah.

Dalam pergaulan, mari kita amalkan petua pendulang emas. Kita buang segala kotoran dan cari hanya kilauan emasnya! Cari kebaikannya sahaja.....

Kita bentuk watak yang ceria tetapi cekal yang berpegang kepada prinsip, "Dont ever, ever give up hope. Give your best to life, leave the rest to God" dan sentiasa yakin Tuhan itu Maha Agung, Maha Pengasih, Maha Penyayang.


Kawanmu dunia akhirat;
Hamedah.Artikel di atas saya, ummu Masyitah, salin kembali dari sebuah buku, "Cerita-cerita Motivasi Untuk kekuatan Diri". Ditulis oleh Cikgu Hamedah Wok Awang, seorang pesara guru. Tempat bertugas terakhir beliau sebelum tragedi ialah sebagai Pengetua di SMKT, Temerloh. Beliau pernah mendapat anugerah Pengetua Cemerlang.

Saya merasa tertarik pada bab ini dan mencoretkannya di ruangan maya ini. Semoga mendapat manfaatnya. Bagi yang berminat mengetahui lebih lanjut tentang buku-buku beliau, boleh didapati di penerbitnya, PTS Publications & Distributors.

Coretan Gagal ke universiti - Bukan bermakna masa hadapan kaburSaya mendapat panggilan telefon daripada Azxxx, seorang gadis Orang Asli aka Orang Asal yang bercita-cita tinggi. Walaupun kini kami tiada apa-apa ikatan lagi (guru-murid). Sementelah telah bertahun waktu kali pertama kami bertemu, dia hanya baru berusia 14 tahun. Kini sudah menginjak remaja yang aktif dan cantik. Meminta pandangan kerana merasa ragu akan masa hadapannya selain merasakan aliran yang diikutinya kini tiada masa hadapan. Bagi saya, beliau seorang gadis yang punya wawasan tinggi demi masa depan diri, keluarga dan masyarakatnya.

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .