Subscribe Us

Jom Kenali Sejarah Palawan Malaysia

Sejarah Tok Kenali Pengasas Majalah Pengasuh

Panduan Temuduga Dalam Talian

Panduan Temuduga Online

Panduan Hadiri Temuduga

Panduan Hadiri Temuduga

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Beri tumpuan salah laku pelajar

Beri tumpuan salah laku pelajar

KUANTAN 30 Mei - Masalah salah laku membabitkan pelajar akan diberi tumpuan oleh polis bagi membendung perkara itu daripada berlarutan sehingga menjejaskan masa depan mereka.

Ketua Polis Pahang, Datuk Sharifuddin Abd. Ghani berkata, semua pihak khususnya ibu bapa perlu mengambil serius perkara itu bagi mengelak risiko berlaku jenayah lebih besar jika tidak dikawal dari awal lagi.

Tegas beliau, usaha itu penting memandangkan golongan tersebut bakal menggantikan generasi hari ini dan mencorakkan masa depan negara.

"Polis turut menjalinkan kerjasama dengan Jabatan Pelajaran Pahang dalam melaksanakan usaha tersebut, tetapi lebih penting peranan masyarakat turut diperlukan bagi membendung masalah berkenaan," katanya di sini semalam.

UTUSAN MALAYSIA, SELASA, 31/5/2011

Gerakan antiponteng sekolah

Operasi cegah ponteng bukan berkonsep menangkap

MARAN 30 Mei - Semua sekolah di Pahang diarah menubuhkan Jawatankuasa Pemuafakatan Pasukan Petugas Antiponteng bagi menangani gejala ponteng di kalangan pelajar di negeri ini.

Pengarah Jabatan Pelajaran Pahang, Datuk Mazlan Mohamad berkata, jawatankuasa membabitkan pihak sekolah, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), komuniti dan polis itu akan bergerak secara bersepadu dalam usaha menangani gejala itu.

Katanya, operasi pencegahan ponteng bukan berkonsep menangkap tetapi memujuk pelajar untuk kembali ke sekolah meneruskan pelajaran.

''Penubuhan pasukan itu sebagai kaedah menarik pelajar datang ke sekolah.
''Gejala ponteng sekolah itu dianggap 'ibu' kepada rangkaian masalah disiplin dan salah laku pelajar kerana mereka akan terbabit dengan pelbagai aktiviti negatif di luar kawalan guru," katanya.

Beliau berucap merasmikan pelancaran Program Sifar Ponteng-Gerakan Hadir ke Sekolah peringkat negeri di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jengka 18, dekat sini baru-baru ini.

Hadir sama, Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Maran, Zainul Abidin Daud; Pengetua SMK Jengka 18, Saimah Hassan; Pengerusi Majlis Guru Besar Daerah Maran, Hamzah Mat Ali dan Pengerusi Majlis Pengetua Sekolah Menengah Daerah Maran, Yahya Awang.

Mazlan berkata, data Sistem Salahlaku Disiplin Murid (SSDM) Kementerian Pelajaran Malaysia menunjukkan gejala ponteng sekolah terus berlarutan walaupun pelbagai usaha menanganinya dilaksanakan.
''Masalah ponteng ini perlu ditangani secara bersepadu dan strategik dengan meneruskan usaha-usaha pencegahan dan pemulihan menerusi Gerakan Hadir Ke Sekolah (GHKS).

Statistik Pesakit HIV/ AIDS Semakin Bertambah

Statistik Pesakit HIV/ AIDS Semakin Bertambah

SETAKAT ini seramai 13,000 orang rakyat Malaysia mati lantaran virus rentan penyakit atau lebih dikenali HIV. Akibat sindrom kurang daya tahan penyakit itu jugalah 91,000 rakyat Malaysia dilemparkan dengan stigma negatif lantaran hidup dengan HIV.

Namun, dalam memastikan stigma itu dikikis selain menyebarkan sebanyak mungkin kesedaran mengenai kaedah menjauhi HIV, ramai yang sanggup ke depan untuk bergelar pejuang HIV/AIDS.

Sebagai mengenangkan pemergian insan-insan yang telah pergi meninggalkan fana dunia untuk menghadap Ilahi, Sambutan Hari Memperingati Pejuang HIV diadakan di 115 buah negara seluruh dunia pada tanggal tarikh 15 Mei saban tahun sejak 1983.

Touching Lives mengambil tempat sebagai tema sambutan tahun ini, selari dengan mesej yang hendak dihubungkan kepada orang ramai bahawa HIV sebenarnya telah dan boleh menyentuh kehidupan kita sama ada sedar mahu pun tidak.

Sebaran AIDS nelayan

Ketua Setiausaha, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Dr. Noorul Ainur Mohd. Nor pula pada masa yang sama menyeru wanita mengambil inisiatif sendiri untuk melengkapi pengetahuan mengenai cara perebakan virus HIV.

“Wanita sendiri perlu sedar dan diberi kesedaran supaya berhati-hati serta bersedia untuk berdepan dengan cabaran penyakit ini yang kadangkala merebak tanpa disedari,” tegasnya dengan memberikan contoh kawasan perkampungan nelayan negeri Pantai Timur yang kini diancam HIV berpandukan kajian terbaru.

Katanya, ada antara golongan nelayan lelaki di pesisir pantai yang berkongsi-kongsi pasangan tanpa perlindungan seks yang akhirnya menjarahkan virus HIV kepada isteri dan keluarga sendiri.
Berlandaskan fakta terkini itu juga, Noorul Ainur menjelaskan, pihaknya dengan kerjasama Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pertanian telah menggandakan usaha mengekang bahana itu.

“Kita telah menempatkan pegawai khas di kawasan-kawasan pedalaman untuk mendidik masyarakat bukan sahaja golongan wanita bahkan, lelaki yang juga menjadi punca menularnya HIV menerusi hubungan kelamin tanpa perlindungan,” hurainya mengenai inisiatif holistik yang dilaksanakan dari semasa ke semasa.

Harapannya, tiada lagi stigma yang masih melekat dalam sanubari orang ramai berkenaan isu HIV dan AIDS.


Seks penyebab utama

Menurut Presiden Yayasan Pink Triangle (PT) Malaysia, Hisham Hussein, sambutan itu memberi peluang kepada seluruh komuniti memperingati 13,000 orang rakyat Malaysia yang telah mati akibat HIV.

Ujarnya, seks adalah penyebab utama epidemik HIV di Malaysia kini berikutan sikap sambil lewa segelintir individu yang tidak melindungi diri ketika melakukan hubungan seks.

“Sepatutnya, kita semua perlu bertanggungjawab ke atas diri kita sendiri. Kita tidak tahu sama ada kita punyai virus itu atau pasangan kita yang milikinya. Oleh itu langkah perlindungan seperti pemakaian kondom dengan betul perlu diamalkan,” getusnya.

Kaedah jangkitan melalui seks ceritanya kini mencatatkan kadar setinggi 48.5 peratus berbanding penularan melalui perkongsian jarum suntikan atau penagihan dadah iaitu 47.6 peratus.

“Anda adalah siapa diri anda dan apa yang anda lakukan itu sebenarnya lebih utama, pasang nawaitu dengan betul supaya boleh membantu diri sendiri dan orang sekeliling,” pesan Hisham menyeru komuniti yang dijangkiti agar bekerjasama menghalang daripada merebaknya HIV.

Yayasan PT antara lainnya turut membekalkan ujian pengesanan HIV percuma yang menekankan aspek kerahsiaan dalam setiap sesi rawatan.

“Jika pesakit positif kuman HIV, khidmat kaunseling secara percuma akan diberikan tiga kali seminggu di dua pusat berasingan iaitu di Sungai Buloh dan di Jalan Tunku Abdul Rahman,” bicaranya yang bimbang akan penularan wabak HIV melalui kegiatan seksual golongan biseksual.

Ujarnya, jangkitan menerusi kecenderungan hubungan kelamin antara kedua-dua jantina yang berbeza lebih tinggi risikonya berbanding pasangan gay, mak nyah dan pekerja seks.

“Kita sebenarnya tidak sedar golongan biseksual lebih ramai bilangannya berbanding homoseksual atau heteroseksual maka, dengan jumlah ini juga kadar jangkitan HIV lebih tinggi dan cepat menular,” ulasnya ketika ditemui penulis di Majlis Sambutan Hari Memperingati AIDS Sedunia baru-baru ini.

SUMBER: KOSMO.

Penulis Senja Cari Blog Simple Dan Kemas

Penulis Senja Cari Blog Simple Dan Kemas


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ketika menlihat blog Cik Anis Melon, klik sini. Blog Cik Anis melon memang kemas dan menarik. Lalu saya tertarik dengan segmen yang beliau sertai di Segmen Penulis Senja Cari Blog Simple dan Kemas Untuk Direview, klik sini.

Alamak, rajinlah pula myraudhatulukhuwah nak sertai segmen ye sejak akhir-akhir ni. Kebetulan hari ni hujung minggu dan berkelapangan nak tulis serba sedikit di blog ni.

Walaupun blog myraudhatulukhuwah ini rasanya tidaklah simple sebab ada lagu Maher Zain tapi blog myraudhatulukhuwah tetap nak sertai juga segmen anjuran Penulis Senja ini.
"Penulis Senja Cari Blog Simple Dan Kemas "


Saya temui Blog Penulis Senja,   semasa melayari Blog Abgshah.com.  Saya cuma silent reader di blog Penulis Senja.


Suatu hal yang menarik, Penulis Senja menulis dengan kreativiti sendiri. Bait-bait puisinya pun bermadah indah.


Tapi kan, sebenarnya, masa mula-mula lihat nama penanya, saya fikirkan penulis blog ialah seorang yang sudah agak berusia dari segi usianya. Sekali lihat pada tuan empunya blog, oh, muda lagi. Jangan marah ya...


Sebenarnya, terasa di hati ingin mempelawa lebih banyak rakan-rakan blog menyertai segmen Penulis Senja ini. Bagaimanapun, syaratnya kena 3 blog jer.  Kali ini saya pilih blogger yang belum lagi saya tag.

Jadi, saya juga  ingin  tag  3 blogger yang berikut:1) Kak Hanim, klik sini.2) Nida, klik sini.3)Ayie, klik sini.

Kepada rakan-rakan bloggers yang ingin menyertai segmen anjuran Penulis Senja ini, jom cepat-cepat sertai sebab tarikh tutup penyertaan ( Ahad 29 Mei 2011 ) pukol 08.00 PM.

Sekian, wassalam.

Menanti kewujudan akta hidu gam

Menanti kewujudan akta hidu gam

SEORANG pemuda berusia 28 tahun bagaikan hilang akal apabila melibas-libas pisau selepas berang dengan tindakan ayahnya berusia 58 tahun membuang gam yang dihidunya. Dalam keadaan khayal, entah apa yang bermain di fikiran sehingga akhirnya pisau itu singgah di perut si ayah.
Si abang berusia 39 tahun yang cuba mententeramkan adiknya turut terkena libasan pisau itu di tangan kiri. Mujurlah tiada kematian kerana dua beranak itu hanya cedera dan mendapat rawatan di hospital.

Itu kisah terbaru membabitkan penangan gejala menghidu gam di Kampung Hutan Pasir, Ketereh, Kota Bharu, baru-baru ini. Terlalu banyak sebenarnya kisah berbaur sedih, marah dan benci berkaitan gejala menghidu gam dan barangkali jika dibukukan entah berapa rak diperlukan untuk menyimpannya.

Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, malah tahun berganti tahun ada saja kisah membabitkan gejala menghidu gam. Selain mencederakan orang lain, entah berapa ramai yang menjadi anak derhaka, melakukan jenayah, malah terpaksa dihantar ke pusat pemulihan persendirian gara-gara ketagih menghidu gam.


Menyedihkan, apabila yang terbabit kebanyakannya remaja, malah berdasarkan laporan akhbar ada kanak-kanak seawal usia 10 tahun sudah pandai menghidu gam.

BACA LANJUT...

Penulis sendiri pernah berpengalaman menemubual remaja berusia 21 tahun yang ketagih menghidu gam sejak usia 13 tahun. Masa depannya gelap dan entah bagaimana nasibnya kini, sama ada hidup atau sudah meninggal dunia. Tidak mendoakan, tetapi itulah realitinya kerana ketika ditemu bual dia mengakui ketagihannya kronik apabila menjadikan gam seperti makanan harian dan tidak keterlaluan dikatakan dia hanya menanti masa untuk dijemput ajal.

Bukan satu retorik jika ketagihan menghidu gam itu dikaitkan dengan kematian. Masih ingatkah lagi kisah tiga rakan karib yang ditemui mati dipercayai selepas menghidu gam secara berlebihan berhampiran kawasan semak di atas bukit di antara Flat Sri Sabah dengan Jalan Loke Yew di Cheras, Kuala Lumpur pada 10 April 2000?

Muhamad Abdul Hamid,18; Gucharan Singh Arbantha Singh atau nama Islamnya, Mohamad Abdullah, 14, dan Alun Harris, 20, dipercayai mati dua jam lebih awal sebelum ditemui penduduk dalam keadaan terbaring kira-kira jam 8.40 pagi.

Turut ditemui di kawasan itu adalah empat tin gam dengan kapasiti 100 mililiter bagi setiap tin yang dipercayai digunakan untuk melepaskan gian pada waktu malam sebelum mayat mereka ditemui.

Bagi penghidu gam, barangkali mereka tahu atau buat tak tahu. Gam yang dihidu itu mengandungi pelarut seperti toluene serta trichloroethylene iaitu toksid yang boleh mengganggu fungsi jantung.

Jika diambil secara berlebihan, bahan larutan itu akan menyebabkan denyutan jantung tidak stabil, manakala peredaran darah tidak teratur yang akhirnya boleh menyebabkan kematian. Jika tidak mati, bersedialah untuk hilang ingatan, gila, hilang upaya deria dan lumpuh pada anggota badan tertentu.

Semua kesan itu sudah dibuktikan dengan pelbagai kisah berkaitan gejala menghidu gam yang dipaparkan di akhbar. Ia terus menjadi bahan bualan, perdebatan dan polemik yang nampaknya tiada kesudahan.

Puas sudah nama seperti Setiausaha Agung Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (Pemadam), Datuk Kamilia Ibrahim dan Presiden Persatuan Pengasih Malaysia (Pengasih), Datuk Mohd Yunus Pathi menguar-uarkan pentingnya diwujudkan akta hidu gam bagi membendung permasalahan berkenaan.

Entah beberapa kali juga wakil badan bukan kerajaan (NGO) lain bersuara mengatakan gejala menghidu gam sudah sampai ke tahap kronik, namun belum nampak sebarang penyelesaian terhadap masalah berkenaan.

Kamilia pernah menyebut Pemadam mengusulkan diwujudkan akta hidu gam sejak 2007.

Baru-baru ini Pegawai Perhubungan Awam Unit Media dan Komunikasi Korporat Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK), Mohd Amir Khusairi, dipetik sebagai berkata, usaha menangani gejala menghidu gam dibincangkan bersama Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi mencari jalan penyelesaian.

Dikatakan, KDN mengusulkan kertas cadangan untuk diberikan kepada kerajaan bagi menguatkuasakan akta menghidu gam. Daripada Pemadam mencadangkan sehinggalah AADK turut serta, nampaknya belum ada sebarang kata putus berkaitan akta berkenaan.

Agaknya sampai bila boleh diwujudkan kekangan dan hukuman supaya gejala menghidu gam dapat diselesaikan? Ini kerana, tanpa akta, tiada apa yang boleh dilakukan kepada sesiapa yang menghidu gam melainkan diberi nasihat.

Memetik kenyataan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Pahang, Superintendan Yap Toon Khuan baru-baru ini, tiada akta bagi membolehkan penghidu gam didakwa, malah polis sendiri tidak boleh menahan atau menangkap mereka dan apa yang boleh dilakukan sekadar memberi nasihat.

Lupakanlah impian melihat usaha membanteras gejala menghidu gam tercapai hanya dengan sekadar memberi nasihat. Anak muda zaman sekarang bukan jenis yang makan nasihat.

Bagi penghidu gam, bersoraklah mereka selagi tiada undang-undang yang boleh menyekat dan menghukum mereka. Pada masa sama, mungkin mereka tersenyum lebar kerana sesiapa yang terbabit dengan gejala menghidu gam tidak dapat dikesan menerusi ujian air kencing.

Pelbagai jenis gam yang boleh mengkhayalkan juga bebas dibeli di mana-mana kedai tanpa ada sekatan kerana tiada akta membolehkan pembelian gam itu disekat. Lalu, apa akan jadi pada generasi muda kita pada masa depan?

Diyakini kerajaan mengambil berat permasalahan berkenaan, cuma rakyat mahu segera melihat permasalahan itu diatasi, sekurang-kurangnya dengan menguatkuasakan akta berkenaan.

Sebelum ini, kerajaan mampu perkenalkan akta untuk daun ketum dan melarang remaja bawah 18 tahun membeli rokok, mengapa pula tidak menguatkuasakan akta hidu gam?

Pada masa sama, alang-alang penjualan asid dicadangkan supaya tidak dijual sewenang-wenangnya bagi mengelak bahan ini disalah guna penjenayah selepas jenayah membabitkan asid mula meningkat dan membimbangkan rakyat baru-baru ini, usahakanlah juga supaya penjualan gam yang digunakan untuk berkhayal dipantau penjualannya.

 

Sumber: harian Metro, Dilaporkan Oleh Ketua Biro Harian Metro Kelantan, Azmizan Mohd Samiran.

Kenapa Melayu terus jadi hamba dadah?

Kenapa Melayu terus jadi hamba dadah?

Masyarakat patut bantu pihak berkuasa pastikan negara bersih penagih


sumber: Seperti yang dilaporkan oleh Mahfar Ali, Rencana Sabtu Berita Harian.

KES penyalahgunaan dadah di kalangan orang Melayu semakin membimbangkan. Sehinggakan seorang hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, baru-baru ini, melahirkan kesedihannya apabila melihat banyak kes dadah di negara ini membabitkan orang muda berketurunan Melayu dan beragama Islam. Hakim Datuk Abd Rahim Uda menegaskan orang Melayu dididik sejak kecil bahawa dadah itu haram kerana ia seperti perbuatan membunuh diri yang sememangnya tidak dibenarkan dalam agama Islam.

“Masalahnya kita orang Islam, tetapi tidak menghayati apa erti Islam sebenarnya,” katanya ketika menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun dan 10 sebatan ke atas tukang kebun, Fazizol Mohd Razali, 25, yang mengaku bersalah terhadap tuduhan pilihan memiliki ganja seberat 216 gram di tempat letak kenderaan, Flat Seri Sementa, Kapar, Klang.

Apa yang diluahkan Hakim Abd Rahim seharusnya mendapat perhatian serius seluruh masyarakat Melayu.

Malah, kita patut berasa bimbang kerana berdasarkan perangkaan, remaja dan belia Melayu adalah golongan paling ramai terbabit dalam penyalahgunaan dadah.

Mengikut laporan Agensi Antidadah Kebangsaan (ADK), etnik Melayu adalah penagih paling ramai dikesan sepanjang Januari hingga Jun tahun lalu, iaitu 9,734 orang (80.59 peratus), berbanding Cina sebanyak 1,096 orang (9.07 peratus), India 926 orang (7.67 peratus), pribumi Sabah 238 orang (1.97 peratus), pribumi Sarawak 29 orang (0.24 peratus) dan etnik lain 56 (0.46 peratus). Keseluruhannya, penagih yang dikesan dalam tempoh itu menunjukkan peningkatan sebanyak 361.91 peratus berbanding tempoh sama pada 2009.

BACA LAGI DI BAWAH...
Menurut statistik Bukit Aman pula, 222 rakyat Malaysia berketurunan Melayu kini ditahan di penjara luar negara kerana kesalahan dadah sama ada dijadikan keldai dadah atau secara sedar. Dari sini, timbul persoalan mengapa orang Melayu mudah terpengaruh dan terjebak dalam kes penyalahgunaan dadah? Dalam perbualan dengan Presiden Pengasih Malaysia, Datuk Yunus Fathi, beliau mengemukakan beberapa faktor, termasuk berkait dengan soal budaya, perilaku, latar belakang keluarga dan tempat tinggal, pendidikan serta pengaruh luar.

“Taraf pendidikan orang Melayu pula secara umumnya masih rendah dan yang terbabit dalam dadah kebanyakannya daripada keluarga miskin. Selain itu, sistem kekeluargaan yang dulunya kuat, kini semakin rapuh menyebabkan anak terbiar dan tidak diberi perhatian,” katanya yang pernah menjadi penagih sebelum mengasaskan Pengasih – badan yang dianggotai bekas penagih dadah.

Sememangnya mengikut statistik ADK, majoriti penagih yang dikesan sepanjang Januari hingga Jun tahun lalu menunjukkan 8,492 orang (78.40 peratus) adalah mereka yang sekurang-kurangnya mempunyai tahap pendidikan tamat Tingkatan Tiga, iaitu mempunyai sijil LCE/SRP/PMR. Bilangan penagih tertinggi juga dikesan pada mereka yang mempunyai sijil pada peringkat LCE/SRP/PMR, iaitu seramai 4,069 orang (37.56 peratus).

Persoalannya, kenapa kes penyalahgunaan dadah terus meningkat sedangkan banyak program dianjurkan kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi mengekang gejala ini? Malah, pelbagai undang-undang digubal dan hukuman lebih berat dikenakan terhadap kesalahan dadah, termasuk hukuman mati mandatori.

Penguatkuasaan juga diperhebatkan dan mengikut statistik, rampasan beberapa jenis dadah, seperti heroin, ecstasy, candu dan kokain menunjukkan peningkatan sepanjang Januari hingga Jun tahun lalu. Namun, di sebalik kejayaan ini, isu dadah terus menghantui kita. Sepanjang Januari hingga Jun tahun lalu, penagih baru yang dikesan berjumlah 8,984 orang, meningkat 507.44 peratus berbanding 1,479 orang dalam tempoh sama tahun lalu, manakala penagih berulang seramai 3,095 orang, meningkat 172.45 peratus berbanding 1,136 tahun sebelumnya.

“Kita semua berisiko dan yang tidak mempunyai kekuatan diri lebih berisiko tinggi untuk mudah terjebak dalam penyalahgunaan dadah. Sebab itu, kempen kena bermula dari rumah dengan menggalakkan ibu bapa bercakap dengan anak mengenai bahaya dadah."

"Kita juga kena banyakkan aktiviti bagi meningkatkan jati diri serta pembangunan intelektual dan rohaniah anak. Malah, mengikut satu kajian, anak yang selalu bersukan bersama ibu bapa didapati jarang terbabit dalam dadah. Peranan pertubuhan komuniti seperti PIBG, JKK kampung, jawatankuasa kariah surau atau masjid juga penting bagi membantu memerangi gejala dadah,” katanya.

Mesej ini sepatutnya membuka mata seluruh masyarakat agar bersama-sama membantu pihak berkuasa membanteras kes penyalahgunaan dadah. Kita percaya rakyat sedar kes penyalahgunaan dadah ini serius, tetapi ramai yang cuma mengeluh, tetapi tidak membantu. Kita tidak boleh lagi melihat dan membiarkan saja apa yang berlaku di sekeliling kita.

Mungkin ramai tidak ambil peduli kerana menganggap itu bukan masalah mereka atau tidak membabitkan anak atau ahli keluarga mereka. Barangkali ramai juga tahu anak jiran kita mengambil dadah, tetapi kita buat tak tahu kerana tidak mahu dianggap mencampuri hal orang lain. Ini bukan soal hendak jaga tepi kain orang, tetapi membabitkan masa depan generasi kita. Bersamalah membanteras dadah. 

MBOT memperkasakan pendidikan teknikal

MBOT memperkasakan pendidikan teknikal

Yang Berbahagia Prof Datuk Dr Abdul Hakim Juri


NEGARA akan memartabat pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TEVT) dengan beberapa transformasi seperti menaik taraf Sekolah Menengah Vokasional sebagai kolej vokasional dan menyeragam sistem persijilan bagi mengeluarkan sumber manusia terbaik. 

Universiti Kuala Lumpur (UniKL) yang ditubuhkan MARA pada 2002 antara institusi terawal menerima lulusan TEVT untuk melanjutkan pengajian ke peringkat diploma dan ijazah sarjana muda. Presidennya, Prof Datuk Dr Abdul Hakim Juri menjelaskan perkembangan terkini TEVT di negara ini dengan perbandingan di Eropah kepada Wartawan Varsiti, Mohd Feroz Abu Bakar.

S Bagaimana Datuk melihat transformasi TEVT kepada kepentingannya dalam sistem pendidikan negara ? 

J Memang sudah sampai masa untuk kita melakukan transformasi TEVT secara besar-besaran dengan objektif untuk menjadikan aliran teknikal dan vokasional sebagai pilihan utama dan bukan lagi pilihan untuk pelajar yang ‘gagal’.

Istilah ‘gagal’ sepatutnya tidak digunakan dalam kamus sistem pendidikan di sekolah. Sistem penilaian yang dilakukan di sekolah lebih kepada mengukur keupayaan akademik seseorang, pelajar yang kurang keupayaan ini tidak patut dilabel sebagai ‘pelajar gagal’. Pelajar haruslah diberikan aliran yang sesuai dengan keupayaan dan minat mereka dengan aliran TEVT menjadi antara aliran teras pada peringkat sekolah.

Tidak ada pelajar yang patut dilabel sebagai gagal kerana ini semacam ‘doa’ kita untuk mereka. Kita harusnya mendoakan mereka menjadi anak yang berjaya mengikut kelebihan masing-masing.

Selepas dunia pendidikan pelajar akan berpindah ke dunia pekerjaan. Aliran TEVT di peringkat sekolah membolehkan pelajar didedahkan lebih awal dengan pelbagai kerjaya strategik. Kalau boleh semua pelajar melalui latihan vokasional dalam bidang berkaitan yang mereka minati sebelum melanjutkan pendidikan pada peringkat lebih tinggi. Ini boleh dilakukan dengan kerjasama sektor industri. Ramai pelajar yang memilih program untuk melanjutkan pengajian dalam sesuatu bidang tanpa mempunyai maklumat yang lengkap kerana tidak didedahkan dengan pelbagai pilihan kerjaya yang ada.

Ramai pelajar yang memilih sesuatu program pengajian kerana ingin bersama rakan lain atau kerana mereka ditawarkan oleh institusi pendidikan program berkaitan. Aliran TEVT apabila diperkasakan oleh kerajaan akan membolehkan setiap pelajar memilih bidang kerjaya yang selari dengan keperluan negara.

Mungkin selepas Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), ketika pelajar mengikuti Program Latihan Khidmat Negara, mereka boleh didedahkan kepada kerjaya dan kemudian melakukan praktikal di syarikat supaya mereka mempunyai gambaran awal mengenai sesuatu kerjaya.

TEVT yang akan dimartabatkan pada peringkat sekolah memang tindakan ke hadapan kerana pelajar akan didedahkan dengan kerjaya tertentu.

Tetapi, aliran TEVT jangan dilabel hanya untuk mereka yang gagal atau kurang pencapaian akademik. Saya berpendapat mereka tidak gagal cuma sistem peperiksaan akademik tidak mengukur atau mengenal pasti kekuatan lain yang mereka ada. Jika ini dilakukan, kita boleh berikan aliran yang sesuai untuk mereka berjaya.

Sistem pembelajaran TEVT yang membabitkan proses pembelajaran secara praktikal dapat membantu pelajar memahami teknologi yang canggih dan kompleks. Aliran TEVT di sekolah pastinya akan meningkatkan sistem pendidikan negara kita.

BACA LAGI...

Azam Seorang Pemuda Yang Mahu Tinggalkan Dadah

Azam Seorang Pemuda Yang Mahu Tinggalkan Dadah


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Alhamdulillahhirabbila’lamin, syukur pada Allah SWT,atas anugerah rahmat dan taufik hidayahNya,kita dapat bersua kembali di sini


SEGALA puji dan syukur kehadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan inayahNYA hari ini kita rakyat Malaysia masih dapat mengecapi kehidupan yang aman damai dan sejahtera walapun negara ini mempunyai berbagai kaum, agama dan kebudayaan. Alhamdulillahirabbil a'lamin.

Selawat dan salam juga ke atas junjungan besar nabi kita Muhammad SAW, para ahli keluarganya, para sahabat dan para pejuang-pejuang Islam yang telah berjuang untuk mengeluarkan umat manusia daripada alam kegelapan (jahiliah) kepada alam yang penuh dengan nur ilmu pengetahuan sepertimana kita kecapi dan nikmati pada hari ini.

Sesungguhnya emas sebesar Bukit Uhud pun tak dapat menandingi jasa dan pengorbanan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat assabiqunal awwalun,dalam memastikan ummat akhir zaman masih dapat menikmati nikmat Iman dan Islam,nikmat yang terbesar anugerah daripada Allah SWT Yang Maha Esa.


Setiap manusia tidak sunyi daripada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Menyesali apa sahaja yang telah berlaku dan mahu bertaubat adalah jalan terbaik untuk mendapat keampunan-Nya. Sebagai bukti kesungguhan kita mahu berubah, marilah kita sama mengerjakan amalan solat Sunat Taubat.

Solat ini boleh dilakukan sebanyak 2 rakaat, 4 rakaat sehingga 6 rakaat.

Cara mengerjakan Solat Sunat Taubat:

Lafaz niat:

“Aku berniat solat sunat Taubat 2 rakaat kerana Allah Taala”.

Rakaat pertama baca Al Fatihah.

Al FatihahSeudah ta'awwudz,

membaca "ta'awwudz". Bacaan t'awwudz hukumnya sunnat. Lafazhnya yaitu:
A'uudzu billaahi minasy syaithaanir rajiim

Aku berlinding kepada Allah dari kejahatan setan yang terkutuk.

lalu membaca surah Al Fatihah. membaca surah Al Fatihah pada setiap rakaat solat (wajib/sunnah) hukumnya wajib.

Bismillaahirrahmaanirrahiim. Alhamdulillaahi rabbil'aalamin Arahmaanirrahiim Maaliki yawmiddiin Iyyaaka na'budu wa iyyaaka nasta'iin Ihdinash shiraathal mustaqiim Shirathal ladziina an'amta alaihim gahiril maghdhuubi'alaihin waladh dhaalliin Aaamiin

diikuti dengan Surah Al Kafirun.

Rakaat kedua baca Al Fatihah diikuti dengan Surah Al Ikhlas.

Selepas memberi salam, istighfar sebanyak 100 kali.

Akhirnya berdoa kepada Allah, Mohon keampunan bersungguh-sungguh di atas segala kesalahan yang telah dilakukan. Jika kita tidak tahu berdoa di dalam Bahasa Arab, kita boleh berdoa dalam Bahasa Melayu.

Apa yang penting doa yang dipohon itu kita fahami maksudnya. Sesungguhnya Allah yang bersifat Al Amin sangat mengetahui setiap apa yang kita pohon.

Orang yang ingin menyucikan hatinya dengan Allah akan sentiasa berusaha menunaikan Solat Sunat Taubat ini setiap hari.

Tidak kira pada waktu siang atau malam, sebaiknya sebelum melakukan  solat-solat sunat lain, mulakan dengan melaksanakan solat sunat Taubat.

Solat ini menjadi penawar gundah hulana terhadap pelbagai masalah yang kita hadapi setiap hari.

Yakinlah, Allah akan membuka pintu keberkatanNya. Satu demi satu kepada orang-orang yang bersungguh-sungguh mahu mendampingiNya.

Semoga kita sama-sama mengamalkannya, terutama untuk diri yang menulis ini juga.InsyaAllah.

Di kesempatan ini, myraudhatulukhuwah muatnaik artikel yang tersiar di Utusan Malaysia baru baru ini, perkongsian seorang pemuda kepada Puan Aniz (Utusan Malaysia) yang mahu meninggalkan najis dadah.

Entry myraudhatulukhuwah sebelum ini yang mungkin ingin ditinjau:

Cerita seorang isteri penagih dadah, klik sini.

Pengalaman Pesakit HIV Positif, Stigma, Diskriminasi, klik sini.

Maher Zain; InshaAllah versi Melayu, klik sini.

Always be There, klik sini.

Kita ikuti pandangan Puan Aniz dalam membantu anak muda ini.

Mahu tinggalkan najis dadah


PERKONGSIAN KLIEN PUAN ANIZ

Assalamualaikum Puan Aniz,
SAYA berusia 27 tahun dan atas nasihat ibu saya, saya menghubungi Puan. Sebenarnya saya seorang penagih dadah. Kini, saya tekad untuk kembali ke pangkal jalan. Wang gaji saya banyak dihabiskan untuk membeli dadah.Dadah juga menyebabkan saya kehilangan pekerjaan.

Saya akui saya jauh daripada Allah, apatah lagi apabila berjauhan dengan ibu bapa. Persoalannya Puan, bagaimana agaknya saya mampu berubah? Tolonglah Puan, saya tidak mahu masa depan saya terus musnah, apatah lagi jika saya telah berkeluarga nanti.

FARID

Klang, Selangor

JAWAPAN PUAN ANIZ

SUBHANALLAH... Farid sebenarnya sangat bertuah kerana mempunyai ibu yang begitu pengasih serta prihatin untuk melihat permata hati yang dikandungnya 28 tahun lalu berubah. Mudah-mudahan keramat kasih doa ibu serta izin Allah, Farid bertemu dengan kelancaran dan keberkatan serta kebahagiaan dalam transformasi diri yang Farid idam-idamkan.

Keberanian untuk bangkit, sembuh, menikmati impian diri adalah sangat mudah. Ia harus dimulai dengan kebenaran dari dalam diri untuk berubah. Tanpa izin dan keberanian serta penolakan dalam diri yang masih berkonflik, tidak akan mampu membawa Farid ke arah transformasi yang tulen. Ia harus disepakati dan disertai dengan kejujuran dalam konteks diri di mana minda, emosi, spiritual yang ingin sembuh, ingin bebas dari najis dadah dan ingin berubah.

Bila mana konteks dalaman iaitu minda, emosi, spiritual yang disertai lisan disepakati dengan kejujuran ingin berubah, insya-Allah langkah akan lebih harmoni dan kasih Allah pasti membantu.

Menerusi kaedah terkini dalam revolusi terapeutik kaunseling, sebenarnya terdapat banyak kaedah yang boleh membantu.

Antaranya adalah emotional freedom technique iaitu satu terapi yang menggabungkan disiplin akupuntur, psikologi dan kesan interaksi tubuh dan sains iaitu sistem biologi individu.

Kaedah ini amat mudah dipraktikkan dan dipelajari. Dengan mengenal pasti isu yang menganggu dan meletakkan skala tekanan yang dialami individu, Farid boleh menjalani terapi ini.

Skrip diri yang ingin berubah dibacakan di titik akupuntur yang digariskan iaitu karate point, soket mata, dada dan pergelangan akhirnya disudahi dengan latihan pernafasan.

Saat menarik nafas ini, individu disaran memberi tumpuan semaksimum mungkin tahap tekanan yang dilalui. Kemudian, lepaskan nafas dan saya sarankan diakhiri dengan ucapan-ucapan murni dan kalimah Allah.

Lazimnya menerusi kaedah ini, individu mampu merasakan ketenangan, kesejahteraan dan kekuatan diri yang didambakan selama ini.

Setelah itu, jujur diri memberi bacaan bagi skala tekanan yang masih berbaki. Sekiranya masih belum lagi mencecah skala kosong atau FREE, teruskan proses ini berulang kali, insya-Allah biasanya tidak sampai lima minit sekiranya individu memberi kerjasama dan tumpuan yang baik.

Selain itu juga, dalam proses penyembuhan diri, Farid berusahalah untuk mendekatkan diri dengan Allah, mohonlah dengan sepenuh hati bantuan daripada-Nya.

Review Blog Followers

Review Blog Followers Jurnal Kehidupan 
Blog followers

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Malam ni bila buka blog ni,  Button followers dah timbul balik kat sidebar blog ini. Tengok-tengok, sudah bertambah yang sudi mengikut blog biasa-biasa ini.

Terima kasih buat semua yang sudi menjadi follower blog myraudhatulukhuwah ini dan yang sudi add blog ini di blog kawan2.

Untuk memudahkan saya jengah blog mereka kalau2 lepas ni GFC tu hilang balik, saya salin balik url blog mereka. Tapi buat sikit-sikit sebab tak daya nak taip smeua.

1) klik sini,Najwa Hazwani

2) klik sini,Light Of Happiness

3) klik sini,Iena Azreena

4) klik sini,Nur Hazleena

5) klik sini,Ani Aqil Aqilah Duniaku

6) klik sini,Mas Saari

7) klik sini,Puan Bee 2

8) klik sini, Love Home Made, Nak Tempah Coklat cake, silakan ke blog ni ya

9) klik sini, http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/">Rahmah ram Ram

10) klik sini,Yannashita, si gadis comel

11) klik sini, Nabila

12) klik sini, http://khairuddinahmad.blogspot.com/ Kembara Musafir

13) klik sini, http://eiz1004.upprofits.com/,    Up Profit

14) klik sini,<a href="http://farzleena.blogspot.com/?zx=ee8674a6570a54">Fazleena</a>

15)  klik sini,<a href="http://tetohmuna89.blogspot.com/">little caliph</a>

16)  klik sini,<a href="http://anismelon.blogspot.com/">Anis Melon colurful of Life</a>

17) klik sini,<a href="https://profiles.google.com/radzious#radzious/about/">Radzy</a>

18) klik sini,<a href="http://neutralnature.blogspot.com/">Exploration of Journey by Chibi</a>

19) klik sini,<a href="http://www.ciktom.com/">Cik Tom- Tomato Girlz</a>

20) klik sini,<a href="http://asyrafamirul99.blogspot.com/">Amirul Cinta sejati</a>

21) klik sini,<a href="http://in-my-story.blogspot.com/">Zarul Aslam</a>

22) klik sini,<a href="http://www.itsmesepul.blogspot.com/">Its Me Sepul</a>

23) klik sini,<a href="http://akuhivpositif.blogspot.com/">HIV Researcher, Blog Kumpulan Sokongan Kaunseling Pesakit  HIV/AIDS</a>

24) klik sini,<a href="http://amirazrin.blogspot.com/">Pengemis Cinta Ilahi</a>

25) klik sini,<a href="http://zeehans.blogspot.com/">Aryaani</a>

26) klik sini, blog yang sering memberi trafik tertinggi kepada blog saya ini, http://m-z-w.blogspot.com/, terima kasih ya Ayu

Baaiklah 25 senarai followers dulu saya tuliskan di sini. Mata dah letih tengok komputer.

Cuma, ada beebrapa followers yang saya tak dapat nak jejak blog mereka sebab tiada link yang ditinggalkan.

Oh ya, jangan lupa jengah blog2 yang saya letakkan di sidebar blog biasa2 saya  ni ya.

Sekian wassalam.
Guest House at Kelantan

Sri Pauh Guest House, KelantanAssalamualaikum warahmatullah dan selamat sejahtera. Entry kali ini,cikgukaunseling dedikasikan kepada Puan Hajah Mariam, salah seorang followers blog ini, yang suatu ketika dahulu sangat aktif meninggalkan komen di blog ini.


Kepada mereka yang mengunjungi Negeri Kelantan Darul Naim, dan mencari rumah Tamu yang selesa dan strategik, bolehlah menyewa Rumah Tamu Sri Pauh. Puan Hajah Mariam sedang sibuk menguruskan Rumah Tamu Sri Pauh.


Jom kita ikuti apa keistimewaan Rumah Tamu Sri Pauh ini.


Rumah banglo setingkat ini menawarkan pilihan sewa rumah / 3 jenis bilik
(berhawa dingin & kipas), lengkap berperabot serta dilengkapi dengan pelbagai kemudahan lain khusus untuk keselesaan tetamu RTSP.RTSP mengalu-alukan kedatangan anda samada secara individu, berpasangan/berkumpulan (melancong, urusan peribadi di KB dll) mahupun rombongan keluarga (urusan perkahwinan dll).

Sila hubungi:


EN MUHAMMAD ABDULLAH (Abg Mat)
PN SITI MERIAM (Kak Yam)
(T) : 09-7646594
HP : 013-9800059KEISTIMEWAAN RUMAH TAMU SRI PAUH

Strategik dari segi lokasi:

Kemudahan setempat yang berdekatan:

 • hanya 2.2 km dari Bandar Baru Kubang Kerian - terdapat pelbagai kedai/restoran/pusat membeli belah seperti hypermarket Mydin, Nirwana dan pasaraya Bilal; juga pelbagai variasi kedai berdekatan - memudahkan tetamu untuk membeli barang-barang keperluan harian / memasak sekiranya perlu

 • kemudahan kewangan 24jam spt cawangan Bank Islam, RHB, Bank Rakyat dan Bank Simpanan Nasional (hanya 2km dari rumah)

 • 2 stesen minyak Petronas berdekatan (1.2 km dari rumah)

 • beberapa kedai makan berdekatan (dalam lingkungan 100m) bagi mereka yang tidak berkenderaan

 • bagi mereka yang berkenderaan, terdapat pelbagai restoran tempatan, medan selera dan kopitiam yang menyajikan juadah masakan tradisional Kelantan serta antarabangsa (ada yg dibuka 24jam) dalam lingkungan 2km-2.5km dari kawasan rumah

 • berdekatan dengan beberapa restoran fast-food seperti Pizza Hut, KFC 24jam/DriveThru (dalam lingkungan 3km-3.5km dari rumah)

 • kemudahan kesihatan berbayar seperti klinik kesihatan, klinik gigi dan farmasi terletak berhampiran

 • terdapat juga kedai-kedai khusus seperti salon / kedai gunting rambut, pusat optometris, kedai buku dan lain-lain

 • beberapa pusat sewa kereta serta perkhidmatan mencuci kenderaan (car wash) berdekatan dengan rumah

Kemudahan sistem rangkaian awam: • hanya 7 minit dari Hentian Bas Transnasional Kubang Kerian, dihubungkan dengan perkhidmatan teksi/bas awam untuk ke Rumah Tamu Sri Pauh

 • hanya 9km dari Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa - tetamu boleh menggunakan perkhidmatan teksi di lapangan terbang untuk ke Rumah Tamu Sri Pauh

 • Sri Pauh terletak di tepi jalan utama, dengan kemudahan hentian bas berbumbung berdekatan rumah - memudahkan tetamu yang tidak berkenderaan untuk ke HUSM, Bandar Baru Kubang Kerian atau ke Bandar Kota Bharu menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam (bas/teksi)

keselamatan anda, keutamaan RUMAH TAMU SRI PAUH:

 • kawasan rumah berpagar sepenuhnya, dan pagar utama juga dilengkapi dengan kunci (kunci pintu pagar disediakan bersama dengan kunci rumah/bilik)

 • halaman rumah diterangi dengan lampu jalan, dan persekitaran kampung yang selamat

Keselesaan anda, kepuasan RTSP:

 • rumah banglo yang cukup selesa dan luas - sesuai untuk individu, keluarga mahupun rombongan bagi tujuan peribadi, urusan rasmi, percutian, membeli-belah dan rombongan kahwin

 • menyediakan 3 pilihan bilik yang luas bagi mereka yang ingin menyewa bilik, 2 berhawa dingin dan 1 dilengkapi kipas siling; pelbagai kelengkapan turut disediakan di setiap bilik bagi menjamin keselesaan tetamu

 • mampu menampung tetamu yg ramai (maksimum 25 orang) untuk sewaan sebuah rumah, sesuai untuk mereka yang datang secara rombongan - RTSP turut menyediakan bantal, selimut, comforter secara percuma tanpa bayaran tambahan

 • parking kereta berbumbung untuk 1 kenderaan, serta kawasan letak kereta tambahan yang luas dan selamat - mampu memuatkan lebih dari 10 buah kenderaan

 • RTSP  juga menyediakan pelbagai kemudahan / fasiliti bagi menjamin keselesaan agar tetamu gembira tinggal di Rumah Tamu Sri Pauh

 • RTSP turut menyediakan fasiliti teh/kopi percuma dan kemudahan air panas/sejuk elektrik untuk keselesaan tetamu

 • dilengkapi dengan 2 ruang tamu yang luas lengkap dengan 2 set sofa, ruang bekerja serta balkoni dilengkapi dengan set meja dan kerusi

 • ruang makan yang selesa lengkap dengan set meja makan, serta kemudahan dapur bagi kegunaan tetamu yang ingin memasak

 • ruang dapur dilengkapi dengan peti sejuk 2 pintu saiz medium, microwave oven, dapur gas, periuk nasi elektrik, cerek elektrik

 • RTSP turut menyediakan set alatan memasak asas (periuk, kuali, pisau, senduk, sudip dll) bagi kegunaan tetamu

 • set hidangan makanan seperti pinggan mangkuk, sudu garfu serta gelas/cawan turut disediakan

 • kawasan laman berumput yang luas di dalam kawasan rumah bagi kegiatan riadah tetamu

 • kawasan khusus untuk BBQ bagi kegunaan tetamu, serta sebuah pondok kecil sesuai untuk aktiviti BBQ atau bersantai

 • 2 balkoni disediakan - 1 balkoni dilengkapi set meja dan kerusi di sebelah ruang tamu, dan 1 balkoni attached kepada bilik Sri Pauh 2


daftar keluar boleh dilewatkan sehingga 5 petang jika tiada tetamu yang menempah di bilik tersebut untuk hari berikutnya


Untuk info lanjut sila klik http://rumahtamusripauh.blogspot.com/

Salam Takziah Untuk Hajah Meriam,

Salam Takziah Untuk Hajah Meriam, seorang followers blog myraudhatulukhuwah ini Di atas pemergian allahyarhamah ibunya ke rahmatullah. Al fatihah.

Semakan Keputusan Permohonan ke Politeknik 2011

Semakan Keputusan Permohonan ke Politeknik 2011


Tahniah diucapkan kepada yang berjaya. kepada yang tidak berjaya, semoga ada rezki anda pada lain masa dan lain bidang.

Sila klik http://www.politeknik.edu.my/keputusanpermohonan/umum/carian.asp
untuk mengetahui keputusan permohonan anda.

Untuk info lain;

Selepas SPM; Permohonan Ke Program Pengajian Politeknik 2011, klik sini.

STATUS KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE INSTITUSI PENDIDIKAN TEKNIKAL & LATIHAN VOKASIONAL (TEVT) DAN INSTITUSI LATIHAN KEMAHIRAN AWAM (ILKA)

Sukacita dimaklumkan bahawa status keputusanpermohonan kemasukan ke  InstitusiPendidikan Teknikal & Latihan Vokasional (TEVT) dan Institusi LatihanKemahiran Awam (ILKA) bagi Program Pengajian Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)/Setarafdan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) boleh diperoleh mulai 22 Mei 2011 (Ahad) mulai jam 12.00 tengah hari melalui saluran hebahan seperti di Lampiran1

Amalan Harian Pelajar Cemerlang

Amalan Harian Pelajar Cemerlang Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Apa khabar para pelajar? Semoga sihat-sihat sahaja. Bagi yang tidak sihat, usah biarkan kesihatan anda terjejas tanpa dirawat. Usahakan pergi ke Klinik Kesihatan terdekat dengan segera. Ambil ubat dengan teratur. Banyakkan minum air mineral/ air kosong/ air masak. Tambahan pula pada musim cuaca yang tidak menentu sekarang ini.

Oh ya. bagaimana dengan peperiksaan anda? 

Baiklah pada entry kali ini, saya muatnaik 12 tip amalan harian pelajar cemerlang. Semoga perkongsian ini dapat memebri manfaat dan membantu pelajar mempersiapkan diri menajdi pelajar cemerlang, bukan setakat dalam bidang akademik bahkan jua aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek.TERDAPAT beberapa amalan yang boleh dilakukan oleh pelajar untuk meningkatkan disiplin diri dalam mencapai kecemerlangan. Yang penting ialah pelajar perlu mempunyai tahap kecekalan, kesabaran dan komitmen yang tinggi. Tanamkan azam secukupnya dan lakukan perkara-perkara yang berikut:

1. Tentukan matlamat kerja dengan jelas dan `hiduplah' dengannya

Anda perlu menetapkan apakah kebolehan atau matlamat yang anda harapkan daripada sesuatu usaha yang sedang atau akan anda lakukan. Sebagai contoh, anda hendak meningkatkan keupayaan anda menulis karangan sepanjang 350 patah perkataan dalam setengah jam. Jadi, jangan berpeluk tubuh dan berlengah-lengah. Latih diri anda secukupnya supaya matlamat anda itu tercapai sebelum peperiksaan.

2. Menyediakan jadual harian yang praktikal dan mudah diikuti

Jadual yang anda sediakan mesti praktikal dan secocok dengan gaya hidup anda. Kemudian berikrarlah di depan jadual anda, dan pada diri sendiri bahawa anda akan patuh kepada jadual yang anda buat sendiri.

Jadual yang baik sebenarnya adalah bersifat anjal. Anjal bermakna, anda boleh mengubahsuainya, tetapi masih patuh kepada disiplin hidup berjadual. Anda mesti berazam memperbaharui tekad anda untuk menjadi manusia yang berguna setiap hari, setiap kali bangun daripada tidur.

3. Bertekad dan sabar
Pastikan apabila kita membuat sesuatu kerja, selesaikan. Bukan sekerat jalan sahaja.

4. Pengurusan masa

Menguruskan masa merupakan tugasan yang sukar dan mencabar, tetapi boleh dilakukan. Gunakanlah masa yang ada untuk melakukan kerja yang berfaedah. Jangan bertangguh. Tetapkan keutamaan tugasan, serta waktu yang paling sesuai untuk membuat sesuatu tugasan.

5. Istiqamah dengan jadual harian

Peganglah janji anda selepas berikrar untuk mematuhi jadual harian yang anda rancang.

6. Tidak mudah kecewa


Jangan seret kekecewaan atau kegagalan silam sehingga menyukarkan perjalanan menuju kejayaan. Yang sudah biarkanlah ia berlalu.

7. Belajar daripada kejayaan dan kegagalan orang lain

Pepatah Melayu ada menyebut, yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan.

8. Berdoa

Selepas berusaha habis-habisan, kita bertawakal dan berserah kepada Allah s.w.t. Semoga usaha kita diberkati. Amalkan beberapa doa kejayaan.

9. Mementingkan kesenangan jangka panjang

Pelajar yang matang fikirannya akan memikirkan keuntungan jangka panjang. Abaikan dahulu keseronokan jangka pendek yang boleh menyebabkan kita menangis dan meratap kerana gagal dalam hidup.

10. Memikirkan pengorbanan keluarga


Ingatlah setiap sen yang dibekalkan oleh ibu atau bapa setiap pagi sebelum ke sekolah. setiap suap makanan yang kita jamah akan menjadi darah daging kita. Darah daging kita adalah hasil penat lelah ibu bapa kita. berilah mereka sedikit kegembiraan dengan lulus dalam peperiksaan.

11. Mencari rakan berdisiplin

Bijak mencari rakan adalah penting. Jangan sehingga kita diheret kekancah kegagalan oleh kawan-kawan yang tidak memikirkan masa depannya. Andak mungkin ketawa beramai-ramai, tetapi menangis seorang diri.

12. Sedikit tetapi berterusan


Semasa membuat latih tubi sendiri di rumah anda, pastikan anda biasakan diri menjawab soalan dengan mengikut tempoh masa sebenar seperti dalam peperiksaan awam.

Biarlah hari ini anda hanya menjawab satu soalan pada latih tubi berkenaan, tetapi anda benar-benar faham dan menguasai soalan berkenaan. Fikirkan kualiti, bukan kuantiti. Lakukan dengan istiqamah, inshaAllah kecemerlangan pasti diperolehi.

sekian wassalam,

Gambar Sebelum Kejadian Tanah Runtuh

Gambar Sebelum Kejadian Tanah Runtuh
 

Gambar sebelum kejadian tanah runtuh berlaku...Sumber; klik sini.

Al Fatihah untuk semua mangsa yang telah meningal dunia dan yang terselamat.


Salam takziah kepada keluarga mangsa dan mereka-mereka

(Pengurus, pentadbiran, guru-gurunya, wardennya, ibu-ayah angkatnya dan sukarelawan Rumah kebajikan ini. Semoga Allah merahmati jasa kalian.)


‘Aiman sayang mok’


HULU LANGAT 23 Mei – “Aiman sayang mok.” Ungkapan itu tidak mungkin dilupakan Hasnah Ismail, 56, setelah ia dilafazkan cucunya, Mohd. Aiman Abdullah, 10, yang maut dalam kejadian tanah runtuh di Rumah Anak-Anak Yatim dan Anak-Anak Kebajikan Madrasah Al-Taqwa di sini sewaktu kali terakhir mereka bertemu Mac lalu.

Dalam deraian air mata, dia memberitahu, pertemuan itu berlaku ketika dijemput hadir ke rumah kebajikan tersebut bagi meraikan satu majlis yang diadakan di situ.

“Pada majlis itu, Aiman asyik bertanya saya mahu makan dan minum apa. Dibawakannya saya makanan dan minuman lalu disuap dengan penuh manja.

“Apabila saya melihatnya murung, saya bertanya sama ada dia mahu pulang ke rumah di Pantai Dalam. Katanya mahu kerana rindu lalu saya kata akan bawanya pulang pada Aidilfitri nanti. Sayangnya semua itu tidak berlaku,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Hasnah yang juga orang kelainan upaya (OKU) dan bergerak menggunakan kerusi roda memberitahu cukup rapat dengan Aiman kerana dibawa ibunya, Siti Noor Zaleha Shapii, 36, tinggal bersama sejak dilahirkan.

“Sewaktu mula-mula mahu dihantar ke sini, Aiman amat seronok. Ketika itu dia tanya pada saya kenapa waktu lambat berlalu? Tetapi kini semuanya tinggal kenangan,” katanya.

Hasnah juga memberitahu mengenai kad yang dibuat khas oleh cucunya itu yang antara lain berbunyi, ‘‘Saya sayang nenek. Saya cinta nenek. Saya doakan nenek dan atuk sihat. Nenek, doakan supaya saya pandai, berjaya dunia dan akhirat.”

“Sungguh saya tidak sangka kunjungan saya ke Hulu Langat untuk melawatnya pada 20 Mac lalu merupakan kali terakhir saya dapat berjumpa dengannya,’’ ujar beliau.

“Cucu saya dulu agak nakal tapi sejak dia belajar di sana, Mohd. Aiman sudah banyak berubah. Dia kelihatan gembira dan memberitahu saya bahawa dia sudah pandai sembahyang dan membaca al-Quran,” katanya.

Sementara itu, ibu Mohd. Aiman, Siti Noor Zaleha, 26, berkata, dia yang tinggal dan bekerja di Kuantan bergegas pulang apabila mendengar berita itu.
Siti Noor Zaleha, 26, menunjukkan gambar Mohd. Aiman dan rakan-rakannya di Madrasah At Taqwa, Hulu Langat, selangor.

“Ketika mayat Mohd. Aiman ditemui, keadaannya memang menyayat hati kerana hidung sudah leper akibat tertimbus tanah dan matanya lebam,” jelasnya.

Datuk Ahmad Azmey Tokoh Guru Pahang 2011

Ahmad Azmey Tokoh Guru Pahang
BERA 22 Mei - Pengarah Pendidikan dan Latihan Felda, Datuk Ahmad Azmey Abu Talib (gambar) dinobatkan sebagai Tokoh Guru Pahang sempena sambutan Hari Guru tahun ini.

Anak kelahiran Kampung Benta, Langgar, Pekan, berusia 60 tahun itu, merupakan bekas Pengarah Pelajaran Pahang pada 2004.

Katanya, anugerah itu sebagai penghargaan ke atasnya yang masih meneruskan sumbangan dalam bidang pendidikan walaupun bersara empat tahun lalu.

"Saya tidak menyangka akan dipilih sebagai tokoh guru kerana masih ramai guru berpengalaman dan sumbangan mereka berbanding saya.

"Bagaimanapun, saya bersyukur dan akan terus memberikan sumbangan dalam memajukan sistem pendidikan negara ini," katanya kepada pemberita pada sambutan Hari Guru peringkat negeri, di sini semalam.

Majlis yang dirasmikan Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob itu turut dihadiri Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Pengarah Pelajaran Pahang, Datuk Mazlan Mohamad.

Dalam pada itu, Ahmad Azmey turut menasihatkan para guru supaya menjalankan amanah yang dipertanggungjawabkan dengan penuh keikhlasan.

"Bukan ganjaran yang diharapkan, tetapi keikhlasan diperlukan dalam mendidik anak bangsa dan mereka akan merasai nikmatnya atau kepuasan apabila anak didik mengecapi kejayaan," katanya. (Sumber: Utusan Malaysia, Isnin, 23/5/2011)

Bob Lokman; Masa menangis

Bob Lokman; Masa menangis


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Artikel ini disalin daripada Metro Ahad, 22/5/2011.
MEMETIK kata-kata Bob Loqman, 47, dalam bukunya yang bertajuk Aku, Isabella dan Tok Kenali:

“kita yang sentiasa dalam kesibukan dengan nikmat dan candu dunia kadangkala terlupa bahawa kita setiap hari diziarahi malaikat maut. Maut yang tidak mengenal usia, bukan syarat tua atau muda.’ Rintihnya lagi: ‘masa untuk menangis sudah tiba selepas panjang masanya aku ketawa.’

Bob atau nama penuhnya, Muhammad Hakim Loqman, yang kini berada dalam ‘alam baru’ kehidupannya, tidak pernah mengatakan menjadi anak seni itu salah, namun keadaan sekeliling boleh ‘melemas’ dan ‘menenggelamkan’ mereka menjadi alpa pada janji mereka kepada Yang Maha Esa.


Sejak kecil Bob diasuh dengan ilmu agama yang secukupnya. Meningkat usia remaja, dihantar ke sekolah Arab, Maahad Hamidiah di Kajang dan menghabiskan pengajian hingga ke peringkat Empat Senawi. Menyedari ada yang memandang sinis dengan perubahan hidupnya itu, Bob tidak berkecil hati sebaliknya terus memanjatkan doa agar Allah SWT menetapkan hatinya.


Rabu lalu, wartawan SELEBRITI, NOR AKMAR SAMUDIN, bertandang ke kediamannya di Saujana Akasia, Sungai Buloh. Bob dengan nada yang cukup tenang menceritakan lembaran baru hidupnya.


KESEDARAN paling besar untuk berubah datang ketika saya terlantar di hospital, menjalani pembedahan dalam perut akibat ulser. Bersebelahan katil saya ada seorang pesakit. Siangnya dia ceria, lalu saya berbual-bual dengannya. Pada sebelah malamnya dia sudah tiada, pergi buat selama-lamanya.


Ya Allah! 'Aku pula macam mana? Entah bila pula aku akan menyusulnya'. Perasaan cuak dan takutkan kedatangan maut membuatkan hati tidak tenteram. Persediaan saya untuk menghadap Allah SWT, belum cukup, semuanya serba kekurangan.

Tiba-tiba saya teringat, apa gunanya rumah dan kereta besar kerana bila mati kita akan tinggalkan segala di dunia ini melainkan kain kapan dan amalan yang baik. Kejadian itulah menjadi titik baru dalam hidup saya. Setiap orang mesti melakukan perubahan dalam hidup dan perubahan yang berlaku pada saya terjadi secara perlahan-lahan iaitu sejak tiga tahun lalu tetapi tiada yang tahu. Selain peristiwa yang saya ceritakan tadi, saya mula terasa hendak berubah selepas berkahwin kali kedua (Norelawati Daud, 33).Perkahwinan pertama saya hanya bertahan enam tahun. Kemudian saya hidup menduda selama enam tahun, barulah bertemu jodoh semula dengan isteri baru ini. Tetapi ketika itu saya masih berlakon dan rasa untuk berubah itu tidaklah begitu kronik. Kemudian saya diserang penyakit ulser sehingga saya terpaksa dibedah. Keadaan itu membuatkan hati saya semakin kuat mencari hala tuju yang betul dalam hidup ini.
Selepas menghadapi kematian pesakit sebelah katil dan penyakit saya pulih, saya mula mendaki tangga masjid dan mendengar kuliah agama. Daripada situ saya berjumpa ramai ustaz dan mendalami ilmu agama dengan mereka. Perlahan-lahan saya masuk tarikat dan menyertai pergerakan Islam. Sejak itu, orang mula panggil saya mengajar dan memberi ceramah agama walaupun ilmu di dada belum cukup. Namun ustaz-ustaz yang saya berguru dengan mereka menggalakkan saya menerima jemputan itu kerana kata mereka sambil belajar dan mengajar, Allah SWT akan menambahkan ilmu kepada kita. Untuk berubah ke arah kebaikan bukan senang, banyak rintangan. Apabila saya mengambil keputusan berhenti berlakon, bapa saya pun risau, bimbang anak isteri saya tak makan. Dugaan datang lagi, tiba-tiba tawaran berlakon datang mencurah dan kalau dicongak bayarannya dalam RM48,000. Alhamdulillah, saya mendapat isteri yang memahami perjuangan saya dan minta saya menolak tawaran itu. Kemudian masalah lain pula datang apabila rumah yang saya diami sekarang kena potong bekalan elektrik.

Tawaran berlakon datang lagi. Sekali lagi isteri mengingatkan niat saya untuk berubah dan hampir seminggu kami bergelap. Saya juga bercadang menjual banglo ini yang dibeli ketika saya masih berlakon kerana tidak mampu duduk di rumah besar ini. Saya merancang dengan wang hasil jualan banglo ini saya akan membeli sebidang tanah di pinggir kota, buat rumah dan tinggal di sana. Dapatlah saya belajar agama dan berzikir untuk menguatkan iman. Namun Allah SWT itu sudah menyediakan ‘perancangan’ lain untuk saya di mana selepas itu saya mendapat banyak jemputan mengadakan ceramah, menjual buku, kitab dan apa saya yang halal untuk menyara anak isteri. Alhamdulillah, Allah SWT memberikan rezeki dari jalan yang diredai-Nya dan saya sekeluarga dapat terus menetap di banglo ini. Sekarang saya berceramah di seluruh negara mengajar ilmu Tauhid dengan mengambil contoh kehidupan saya sendiri. Apabila saya ingin mengubah cara hidup, saya tak kata bidang lakonan itu salah. Apa yang salah adalah rencah-rencah di dalamnya. Sebaik saja kita keluar rumah tengok perempuan tidak bertudung sudah berdosa tetapi masyarakat menganggap ia perkara biasa dan bukan kesalahan besar. Bertudung adalah wajib.
Saya tak salahkan pelakon tetapi keadaan sekeliling menjadikan bidang lakonan itu nampak tidak betul. Disebabkan itu, saya tidak boleh meneruskan kerjaya lakonan kerana timbul konflik dalam diri. Saya belajar agama tetapi masih hendak berlakon dan pada waktu sama, saya tak tahu sama ada rezeki yang saya dapat itu halal atau haram. Apabila kita tidak pasti kedudukan rezeki yang kita dapat itu, macam mana ia dikira syubhah iaitu perkara yang tidak diketahui hukumnya oleh orang ramai, yang masih samar-samar halal atau haramnya. Ada kala tiba waktu solat, produksi masih membuat penggambaran, jadi di manakah keberkatan rezeki yang kita cari? Pada bulan puasa pula, ramai yang mengabaikan tanggungjawab mereka. Dalam usaha membentuk diri sendiri ke jalan kebaikan, kita kena mencorakkan masyarakat sekali. Misalnya, saya tak boleh melarang anak-anak saya daripada bercampur gaul dengan masyarakat. Jadi kita kena mengajak sama masyarakat untuk berubah, barulah kita akan mendapat persekitaran yang sihat kerana kita saling menyokong ke arah kebaikan. Apabila belajar, saya kena beramal dengannya. Sejak kecil saya memang sudah ada asas agama. Apabila kita belajar ilmu Allah SWT, kita akan tahu kenapa kita dilahirkan dan apa janji kita pada-Nya. Saya berdakwah di serata tempat termasuk ke sarang judi dan tempat orang main burung. Saya ke sana tidak lama, dapat bercakap sekejap dengan mereka pun jadilah. Saya akan bercakap mengenai hidup dan mati kerana setiap yang hidup pasti akan merasai mati. Barangkali ada yang mempersoalkan sejauh mana perubahan saya ini akan berkekalan. Pada saya itu semua kuasa Allah SWT, untuk berbuat kebaikan pasti datang godaan. Justeru kita kena berusaha menguatkan iman di dada. Seiring dengan perubahan, pasti ada ujian-Nya. Pun begitu Allah SWT akan memberi ujian kepada setiap hamba-Nya mengikut kemampuan mereka tetapi ramai yang tak tahan, tak sabar dan tidak reda. Artis misalnya, asyik menjadi perhatian masyarakat sekeliling. Tak seronoklah kalau hanya memandu kereta kecil, hendak juga melaram dengan kereta mewah. Godaan yang macam itulah ada sesetengah artis yang sudah berubah gagal mempertahankan iman mereka. Iblis dan syaitan akan terus memainkan peranan mereka. Semuanya berlaku kerana terlalu mengikut kehendak duniawi dan terpaksa patuh kepada pandangan masyarakat.

Jangan jadikan rumah besar dengan pagar tinggi satu kemegahan kerana rumah yang berkat apabila tetamu boleh datang sampai ke muka pintu rumah kita. Untuk menambahkan lagi keberkatan itu, apabila ada kelapangan ajaklah rakan dan jiran tetangga bertandang ke rumah serta jamu mereka dengan rezeki yang kita ada. Sekiranya tidak sibuk, saya mengadakan tazkirah di rumah dengan mengajak jiran berdekatan mendengarnya sebagai saling ingat mengingati. Ada juga artis yang datang mendengar ceramah saya di masjid di mana saya pernah nampak Adam AF dan Wahid Senario. Apabila M Rajoli meninggal dunia, ramai pengarah drama mahu saya menggantikan tempat Allahyarham. Ilmu agama M Rajoli sangat hebat dan saya belum sampai ke tahap itu. M Rajoli terus berlakon kerana imannya sangat kuat dan mampu menepis segala godaan duniawi. Saya pula perlu belajar lagi untuk menguatkan keimanan saya terhadap Allah SWT. Saya tidak memandang rendah kepada sesiapa pun kerana urusan ibadah kita, hanya Allah SWT yang tahu. Rahmat Allah SWT terhadap hamba-Nya sangat luas dan kita tidak mampu membalasnya. Nikmat bernafas dan mata melihat pun sudah cukup besar. Kita mesti belajar mengenali Allah SWT dan barulah kita berasa takut dengan-Nya. Sebenarnya sejak dulu, saya tak minat berlakon tetapi saya terpaksa melakukannya demi mencari rezeki. Saya juga menulis lirik lagu dan pernah dapat royalti hampir RM100,000. Tetapi selepas kemunculan ramai penulis lirik, saya tinggalkan bidang itu. Kini, semua yang saya lakukan dulu tinggal sejarah. Mengenai Awie yang melahirkan rasa tidak puas hatinya pada saya baru-baru ini, saya tak marah. Kami kawan lama dan Awie seorang yang sangat baik hati. Emak bapa dia pun orang baik-baik. Apabila saya berubah, saya mahu mengajak Awie sekali kerana saya sayangkannya. Apabila kita menganjur atau mengadakan konsert, banyak dosanya.
Jadi saya mahu mengajak Awie belajar agama dengan guru agama bertauliah berpandukan al-Quran dan kitab lama di Shah Alam. Tetapi Awie tidak jawab panggilan saya sehinggalah ceritanya keluar dalam akhbar. Saya tak kisah dan saya pasti kalau berjumpa dengannya nanti, kami tetap boleh ketawa bersama. Bukan saja Awie malah ada juga ustaz yang memperlekehkan perubahan saya ini, jadi apalah sangat saya hendak ambil hati dengan komen Awie itu. Berjuang untuk agama tidak semestinya kita terpaksa mengangkat senjata tetapi ia adalah perjuangan hati. Saya dalam proses menulis buku Mendaki Nafsu yang sudah siap 30 peratus. Ia cerita mengenai perjuangan manusia menukar nafsu amarah ke nafsu kamil (kebaikan).

Kalau kita hendak tahu sama ada hidup kita di dunia ini berkat atau tidak, tengoklah siapa yang datang pada hari kematian kita dan siapa yang menghantar kita ke kubur.

Mungkin ramai yang ‘menghantar’ tetapi dalam ramai itu, ada juga yang tidak tahu membaca al-Fatihah. Jadi, macam mana mereka mahu sedekahkan al-Fatihah kepada si mati. Kita menziarahi orang mati untuk mengambil iktibar. Kita mahu ke ke syurga Allah SWT yang tiada ternilai itu dan bukan ke neraka-Nya yang menyediakan seksaan amat berat. Justeru, bersedialah secukupnya sebelum kembali ke sisi-Nya.”

Jakim cetak 10,000 naskhah Manual Islam, HIV/AIDS

Jakim cetak 10,000 naskhah Manual Islam, HIV/AIDS

 OTHMAN Musthapa (tiga dari kiri) bersama Che Mohd. Rahim Hussien (dua dari kiri) beramah mesra dengan peserta Bengkel Latihan Fasilitator Manual Islam HIV/AIDS di Kota Bharu, semalam.

KOTA BHARU 22 Mei - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mencetak sekurang-kurangnya 10,000 naskhah Manual Islam dan HIV/AIDS untuk diberikan kepada imam dan pegawai agama di seluruh negara sebagai panduan dalam menguruskan jenazah penghidap HIV dan pesakit AIDS.

Ketua Pengarahnya, Othman Musthapa berkata, buku tersebut boleh menjadi panduan untuk mengelakkan berlakunya kes enggan memandikan jenazah kerana takut dijangkiti penyakit atau virus itu.

"Sekarang memang sudah tidak berlaku keadaan seperti sekitar 1980-an dulu kerana masyarakat sudah mempunyai ilmu mengenai HIV/AIDS, namun buku ini tetap wajar dimiliki.

"Semua maklumat mengenai HIV/AIDS ada di dalam buku ini, begitu juga mengenai cara-cara menguruskan jenazah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Bengkel Latihan Fasilitator Manual Islam dan HIV/AIDS Kelantan, di sini hari ini.Hadir sama Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHEAIK), Datuk Che Mohd. Rahim Hussien; Presiden Majlis AIDS Malaysia (MAC), Datuk Zaman Khan dan Pengerusi Yayasan AIDS Malaysia, Profesor Dr. Adeeba Kamarulzaman.

Buku terbitan Jakim itu mempunyai lapan modul utama yang amat berguna termasuk kepada bakal suami atau isteri yang menghidap HIV.

Othman berkata, Jakim tidak pernah menghalang pasangan yang menghidap HIV untuk berkahwin, sebaliknya mereka akan diberikan kaunseling secukupnya.

"Pemeriksaan dibuat untuk kita mengetahuinya sahaja dan selepas itu bakal suami atau isteri akan diberitahu bahawa pasangan mereka menghidap HIV.

"Jika hasrat untuk berkahwin tetap diteruskan, kita tidak boleh menghalangnya tetapi bantuan kaunseling dan khidmat nasihat akan diberikan sepanjang masa," katanya. (Utusan Malaysia, 23/5/2011)

 

 

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .