Subscribe Us

Jom Kenali Sejarah Palawan Malaysia

Sejarah Tok Kenali Pengasas Majalah Pengasuh

Panduan Temuduga Dalam Talian

Panduan Temuduga Online

Panduan Hadiri Temuduga

Panduan Hadiri Temuduga

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Penubuhan IPTS baru status universiti dibekukan

Penubuhan IPTS baru status universiti dibekukan

Putrajaya: Kementerian Pengajian Tinggi mengumumkan pembekuan ke atas penubuhan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) baru berstatus universiti.


Moratorium yang turut membabitkan kolej universiti dan kolej itu akan dilaksanakan bagi tempoh dua tahun bermula 1 Februari ini.


Bagaimanapun, pengecualian diberikan kepada permohonan IPTS yang sedang diproses, IPTS sedia ada yang mohon dinaiktaraf, kampus cawangan luar negara yang mempunyai ranking terbaik dunia dan dibina dalam hab pendidikan.Tunku Annuar dimasyur sebagai Pro Canselor I Kuin


Tunku Annuar dimasyur sebagai Pro Canselor I Kuin


BALING - Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah dimasyhur sebagai Pro Canselor I Kolej Universiti Insaniah (Kuin) pada istiadat Konvokesyen Khas KUIN dekat sini hari ini.


Bekas Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Afiffudin Omar pula dilantik sebagai Pro Canselor II pada istiadat sama yang turut menyaksikan perasmian Kampus Induk Kuin di Kuala Ketil dekat sini oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.Niosh sasar 500 syarikat diiktiraf menjelang 2005

 Niosh sasar 500 syarikat diiktiraf menjelang 2005

KOTA KINABALU - Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH) menyasarkan sebanyak 500 syarikat menerima sijil pengiktirafan bagi Sistem Pengurusan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (MS 1722 dan OHSAS 18001) menjelang 2015.


  
Pengerusi NIOSH Tan Sri Lee Lam Thye berkata sehingga kini, kira-kira 200 syarikat mendapat sijil itu, termasuk dua dari Sabah iaitu Lahad Datu Edible Oil dan TSH Wilma.
  
"Persijilan itu dikelolakan oleh NIOSH Certification Sdn Bhd (NCSB) iaitu badan pensijilan yang diiktiraf dan merupakan anak syarikat milik penuh NIOSH di bawah Kementerian Sumber Manusia Malaysia," katanya pada sidang akhbar sempena Majlis Apresiasi Media 2013 di sini hari ini.


  

Kategori Pelajar Mudah Masuk IPTA Universiti Awam

Kategori Pelajar Mudah Masuk IPTA Universiti Awam
3 golongan dilonggar masuk IPT wajar

Kuala Lumpur: Langkah Kementerian Pengajian Tinggi melonggarkan syarat kepada tiga golongan bagi memasuki politeknik dan universiti awam tanpa mengikut meritokrasi adalah sesuatu yang wajar dan adil. 

Menerusi pelaksanaan itu, pelajar miskin, orang kelainan upaya (OKU) serta golongan minoriti seperti Orang Ulu akan ditawarkan 5,200 tempat khusus di institusi pengajian bermula tahun ini.


Pengerusi Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Prof Datuk Dr Mohamad Ali Hassan, berkata pihaknya menyambut baik pelaksanaan itu kerana ia memberi peluang yang adil kepada golongan berkenaan dalam mendapatkan pendidikan. Contoh cara mengira TOV Mentor Mentee

Contoh cara mengira TOV Mentor Mentee


Lima (5) subjek2 SPM utk pengiraan TOV adalah brbeza2 brgantung kpd BIDANG prg yg diikuti spt berikut ... : 
JOM KENALI ANAK HIPERKATIF DAN BIMBINGI MEREKA

JOM KENALI ANAK HIPERKATIF DAN BIMBINGI MEREKA


Apa sebenarnya yang disebut hiperaktif itu? Gangguan hiperaktif sesungguhnya sudah dikenal sejak sekitar tahun 1900 di tengah dunia perubatan. Pada perkembangan selanjutnya mulai muncul istilah ADHD (Attention Deficit / Hyperactivity disorder). 


 Untuk dapat disebut mempunyai gangguan hiperaktif, harus ada tiga gejala utama yang nampak dalam perilaku seorang kanak-kanak, iaitu inatensi, hiperaktif, dan impulsif.

 
InatensiInatensi atau pemusatan perhatian yang kurang dapat dilihat dari kegagalan seorang kanak-kanak dalam memberikan perhatian secara utuh terhadap sesuatu. Anak tidak mampu mempertahankan konsentrasinya terhadap sesuatu, sehingga mudah sekali beralih perhatian dari satu hal ke hal yang lain.Terapi OKU tunggang kuda Kuantan

 Terapi OKU tunggang kuda Kuantan

 

 ADNAN Yaakob beramah mesra dengan penunggang kuda orang kurang upaya (OKU), Wong Jing Shuen, 17, pada majlis perasmian acara menunggang kuda bagi Persatuan Orang Cacat Malaysia (RDA) di Pusat Ekuestrian Pahang di Kuantan. Turut hadir Pengerusi RDA, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman (kanan). - BERNAMA

 Kaedah terapi dengan menunggang kuda untuk golongan orang kurang upaya (OKU) mungkin agak asing bagi masyarakat di negeri ini tetapi merupakan rawatan terbaik membantu golongan itu meningkatkan kecergasan mereka.

Sehubungan itu, Persatuan Menunggang Bagi Orang Kurang Upaya Malaysia (RDA) mengorak langkah meluaskan kaedah tersebut dengan mengadakan latihan di Pusat Ekuestrian Pahang Tanjung Lumpur di sini.


Gambar Sambutan Maulidur Rasul 1434 SMK Lepar Hilir

Gambar Sambutan Maulidur Rasul 1434 SMK Lepar Hilir
Bicara Hati Penghayatan Asmaul Husna Allah SWT
Bersama Bersama Prof.Wan Masri UMP


 Selawat nabi berkumandang di Dewan Bestari SMK Lepar Hilir

Gambar semasa Slot Bicara Hati seorang pelajar


 Gambar sebelum majlis bermula


KURSUS LADAP JANUARI 2013 DI SMK GAMBANG

KURSUS LADAP JANUARI 2013 DI SMK GAMBANG
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah pada Sabtu, 26.1.2013, ramai guru dan staf sokongan SMK Lepar Hilir telah ahdir ke Kursus Ladap di SMK Gambang.JOM KE KARNIVAL JOM MASUK U 2013

JOM KE KARNIVAL JOM MASUK U 2013

 Jadual Karnival Jom Masuk U 2013MAKLUMAT PENTING UPU
  PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA 2013
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. 

Permohonan Kemasukan Ke IPTA/Politeknik/ILKA dari  7 JANUARI 2013 HINGGA 15 APRIL 2013  bagi lepasan SPM, Asasi, Matrikulasi, STPM, STAM, SKM, Diploma atau SETARAF dengannya dan jualan No. Unik ID di BSN bagi Sesi Akademik 2013/2014  dibuka. 


Kemasukan adalah pada :
lepasan SPM/Setaraf - Jun 2013
lepasan STPM/Setaraf - September 2013


Apa Itu Karnival Pengajian Tinggi Negara Jom Masuk U?


Karnival Pengajian Tinggi Negara adalah program outreach tahunan yang telah dilaksanakan semenjak tahun 2005.

  Mulai tahun 2007 telah dikenali sebagai “Program Pendidikan KPT Bersama Rakyat” dan kini melalui penjenamaan semula disebut dengan nama “Karnival Pengajian Tinggi Negara”.

 Karnival Pengajian Tinggi Negara adalah program tahunan Kementerian Pengajian Tinggi dengan tagline “JOM MASUK U”.

Karnival Pengajian Tinggi Negara – Jom Masuk U ini disasarkan menjadi Pusat Sehenti mendapatkan maklumat mengenai peluang pendidikan tinggi, akreditasi dan pembiayaan bagi lepasan SPM dan setaraf serta STPM dan setaraf di peringkat pengajian program Asasi, Diploma, Ijazah Pertama termasuk Sijil dan Diploma Kemahiran Malaysia kepada pemohon, pelajar, ibubapa, guru dan komuniti setempat.

Mereka yang mendapat manfaat adalah lepasan SPM dan setaraf serta lepasan STPM dan setaraf di peringkat pengajian program Asasi, Diploma, Ijazah Pertama termasuk Sijil dan Diploma Kemahiran Malaysia. 


Ini akan memudahkan mereka membuat permohonan melalui UPU dan pemilihan program pengajian yang tepat untuk kemasukan ke IPTA, Politeknik, TEVT dan ILKA bagi sesi akademik 2013/2014. 

Aktiviti Karnival Jom Masuk U 2013

 

Bablu Jatav Bapa Penyayang Mengayuh Beca Sambil Gendong Bayinya

Bablu Jatav Bapa Penyayang Mengayuh Beca Sambil Gendong BayinyaBablu Jatav terpaksa menarik becak sambil menggendong putrinya 
yang baru berusia satu bulan setelah istrinya meninggal dunia

Bablu Jatav Bapa Penyayang Mengayuh Beca Sambil Gendong Bayinya

Menitis Air Mata Admin Ketika Membaca Kisah Sedih Ini. Ingatlah.. Kasih Ibu Membawa Ke Syurga, Kasih Ayah Sepanjang Masa.. 

 Ayah.. Maafkan Segala Silap Salahku. Semoga Allah Sentiasa Merahmatimu.. :,((

Melihat gambar Bablu Jatav ini membuatkan penulis blog cikgukaunseling teringat bagaimana pengorbanan seorang bapa membawa anaknya yang berusia 8 bulan ke makmal komputer  sambil menjaga anak kecilnya ketika membuat kelas tambahan, kerana si isteri sedang terlantar sakit di perbaringan. Allah Maha Melihat, Allah Maha Adil. Allah tidak buta.....Maha Suci Allah.


Kisah Bablu Jatav Bapa Penyayang Mengayuh Beca Sambil Gendong Bayinya

Bablu Jatav.38 tahun. Itulah nama seorang ayah yang tabah meneruskan sebuah perit kehidupan bersama anakandanya yang tercinta, Damini. Damini yang berumur sebulan terpaksa ‘mengikut’ ayahnya : seorang penarik beca : kemana sahaja destinasi yang penumpang inginkan.

Salam Maulidur Rasul Rindu dan Cinta Rasululluah Kepada UmatnyaSalam Maulidur Rasul
Rindu dan Cinta Rasululluah Kepada Umatnya, 
 
Umatnya Yang Berada Pada Akhir Zaman

 Kami Cinta Rasul Nabi Muhammad SAW

 
Assalamualaikum..
All praises to Allah,
Praise be to Allah, who created the heavens and the earth, the Lord of the worlds....

 

Dengan segala kerendahan diri, puji serta syukur kita hanya teruntuk Tuhan yang satu, Tuhan Yang Agung, Tiada Tuhan Selain-Nya, Allah swt. serta shalawat dan salam semoga selalu dilimpahkan kepada junjungan kita, suri tauladan kita, ya Habiballah Nabi Muhammad saw. Beserta keluarga, sahabat dan pengikut-pengikutnya hingga akhir zaman. 

Hari ini, 12 Rabilul Awwal 1434, Khamis, bersamaan 24 Januari 2013 Masihi.
Salam Maulidur Rasul buat semua Umat Islam di seluruh alam. 
Mari kita semarakkan cinta terhadap nabi Muhammad SAW,
 junjungan besar khotamul anbiya'


 
Marilah Kita Perbanyakkan selawat ke atas Nabi Muhammad SAW, klik di sini
Wahai Rasulullah saw. betapa indahnya dirimu, engkau suri tauladan yang baik. 
Wahai Rasulullah engkau adalah sebaik-baik ciptaan yang diciptakan oleh Allah SWT.
Wahai Rasulullah SAW, betapa dinantikannya dirimu, 
hingga para Nabi sebelummu pun ingin menjadi umatmu.

Wahai Rasulullah saw betapa dicintainya engkau, hinga saat engkau wafat tiada yang percaya bahkan sahabat `Umar berkata: “Tak seorangpun yang kudengar menyebut Rasulullah SAW. wafat, melainkan ia akan kupancung dengan pedangku ini!”

Wahai Rasulullah saw. sungguh diri ini, ruh ini dan seluruh umatmu umat muslim mencintai dan merindukanmu, maka berilah syafa’at kepada kami dihari akhirat nanti agar kami dapat berkumpul dengan engkau di sYurga Allah SWT

Sungguh tiada kesenangan yang melebihi kesenangan
disaat terlantunkan kalimat-kalimat Al-Qur’an.
Sungguh tiada kebahagiaan yang melebihi kebahagiaan disaat teringat akan kabar gembira yang dijanjikan Allah SWT dalam setiap ayat Qur’an. 
Sungguh tiada kesedihan melebihi kesedihan disaat terbaca kalimallah yang mengabarkan tentang kepedihan yang akan Allah SWT berikan kepada orang-orang yang lalai.

Sungguh tiada ketakutan yang melebihi ketakutan akan azab Allah SWT yang pedih.
Dan sungguh tiada ketenangan dan kedamaian yang tercipta layaknya saat terlantunkan lisan dan hati ini mengucap LA ILAHA ILALLAH MUHAMMADURRASULULLAH.

                   Marilah kita berselawat dan salam buat junjungan mulia Rasulullah s.a.w...
 
Sungguh betapa indah dan betapa beruntungnya umat Nabi saw. yang hidup di masa beliau hidup, umat yang ikut setiap jejak langkah beliau berjuang fi sabilillah di bawah panji la ilaha ilallah. Namun sebenarnya kita lebih baik karena kita umat Nabi SAW.

Pernahkah kita terfikir, bahawa Nabi Muhammad SAW, sangat merindui umatnya yang hidup pada akhir zaman?

Saudaraku, kita yang hidup di masa beliau telah tiada berabad-abad lalu. Seribu tahun lebih, Nabi Muhammad SAW pergi meninggalkan kita. Tetapi kita selalu mencintai dan merindukan Rasulullah SAW. 

Seharusnyalah bila kita mengaku mencintai dan merindukan Nabi Muhammad SAW, maka ikutilah sunnah- sunnah Nabi Muhammad SAW, tetapi tetap dahulukanlah yang wajib. Sesungguhnya Nabi SAW tidak akan puas, tidak akan bahagia, tidak akan senang jikalau seorang dari umat beliau masih berada dalam neraka.

Saudaraku, mari kita ikuti sirah Rasulluah SAW, Yang sangat rindukan umat nya yang hidup pada akhir zaman...

Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar. Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian. 

Cara Rayuan Ke Sekolah Menengah Teknik dan Kolej Vokasional 2013

Cara Rayuan Ke Sekolah Menengah Teknik
 dan Kolej Vokasional 2013Assalamualaikum dan selamat sejahtera. (Entry ini telah dipubish pada 12/1/2013 dan akan menjadi sticky psot sehingga 23/1/2013) 

Apa khabar semua? Ramai pelajar Tingkatan 4R SMKLH  datang berjumpa saya bertanyakan tentang Permohonan Ke Sekolah Vokasional.  Sebagaimana yang telah diketahui sebelum ini, permohonan telah ditutup pada 30.12.2012. Boleh rujuk entry sebelum ini, Permohonan ke Sekolah Menengah Vokasional, Sekolah Menengah Teknik dan Kolej Vokasional 2013 di sini.

Kepada pelajar SMK Jengka 2 yang telah menghadiri Aktiviti Program Selepas PMR, Anjuran Unit Bimbingan Kaqunseling SMK Jengka 2,  Taklimat Kemasukan Ke Kolej Vokasional Chenor, Maran telah pun diadakan pada Oktober 2012 lalu. 

Begitu juga bekas pelajar saya di SMK Jengka Pusat 2(KLIK DI SINI), yang saya temui sewaktu cuti sekolah tempoh hari, yang mencapai keputusan PMR sangat sederhana dan telah pun memohon Sekolah Vokasional dan Kolej Vokasional KPM. 

Terima kasih kerana anak-anak pelajar masih mengikuti perkembangan blog CIKGUKAUNSELING.COM ini seperti dahulu. Terima kasih atas sokongan anak-anak pelajar dan sahabat-sahabat guru di SMKJP2.

Para pelajar yang berminat aliran Vokasional termasuk Sijil Kemahiran Malaysia di Kolej Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia juga telah memohon secara online di website Kementerian Pelajaran Malaysia. Kini anak-anak pelajar boleh buat semakan. Bagi yang memohon bersama dengan saya tempoh hari, tahniah ya  telah berjaya dalam permohonan anda. Gunakan peluang dan ruang yang ada untuk mengasah ilmu kemahiran yang ada sebagai bekalan masa hadapan anda.
Pemilihan bagi kemasukan ke Sekolah Menengah Vokasional, Sekolah Menengah Teknik  dan Kolej Vokasional adalah di bawah keputusan Jawatan kuasa Pemilihan Bahagian Pendidikan Teknik Dan Vokasional, Kementerian Pelajaran Malaysia. Keputusan tersebut adalah muktamad. 

Tahniah kepada yang berjaya dan kepada yang gagal, janganlah gundah.

Calon yang gagal tetap diberi peluang membuat rayuan, bergantung kepada kekosongan.
Bagi yang tidak berjaya mendapat tawaran, mereka boleh membuat rayuan. Rayuan boleh dibuat terus kepada Sekolah Menengah Teknik atau Kolej  Vokasional yang berkenaan. 


Sila klik Senarai Sekolah Menengah teknik dan Vokasional di Malaysia di sini

Kaedah membuat rayuan ke SMK Teknik, SM Vokasional dan Kolej Vokasional adalah mudah, tidak sesukar seperti rayuan ke SBP dan MRSM. 

Ok, para pelajar khususnya para pelajar Tingkatan 4R SMK Lepar Hilir yang berminat sila ikut langkah-langkah berikut.Bantuan RM100 Sesi 2013 Untuk Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Lepar Hilir

Bantuan RM100 Sesi 2013 Untuk Pelajar Sekolah Menengah 
Majlis Penyerahan Bantuan RM100 Sesi 2013 Untuk Pelajar 
Sekolah Menengah Kebangsaan Lepar Hilir 

Image

 YB. Encik Mohd.Shohaimi Bin Jusoh
YB. Encik Mohd.Shohaimi Bin Jusoh

telah datang ke SMK Lepar Hilir bagi merasmikan 
Majlis Penyampaian Bantuan RM100 Sesi 2013. 

Majlis telah diadakan pada Hari Selasa, 22/1/2013 di
Dewan Bestari, SMK Lepar Hilir, Felda Lepar Hilir 1, Gambang, Kuantan, Pahang.


 

Berikut adalah pekeliling mengenai pembayaran bantuan RM100 kepada pelajar sekolah sesi 2013. Ini merupakan berita baik kepada semua pelajar. 

Bina Bahagia Ujian Tidak Datang Di Luar Kemampuan Kita

Bina Bahagia Ujian Tidak Datang 
Di Luar Kemampuan KitaAssalamualaikum dan selamat sejahtera. Dalam kehidupan seorang manusia, kita tidak dapat lari dari masalah dan ujian kehidupan. Samada ujian itu berbentuk kesenangan mahupun kesusahan. Setiap orang, lain-lain dugaannya, kan? 

Tinggal lagi, bagaimana seseorang itu menguruskan ujian/ cobaan yang datang. 

Menguruskan masalah dengan bijaksana adalah suatu kemahiran dalam hidup. Pengurusan menghadapi masalah ini yang ada kalanya perlu dipelajari. Ia juga berkaitan dengan ilmu tebat diri.

 Apa kata mulai sekarang anda  tukarkan masalah dan halangan kepada  cabaran untuk berjaya mengatasinya?

Di dalam konteks seorang Muslim, dia perlu sentiasa berbaik sangka kepada Allah. bersikap positif dan optimis atas apa yang tertimpa ke atasnya. 

Perlu berfikiran rasional, samada dalam fikiran, tindakan dan dalam hati. Pengurusan menghadapi Dugaan perlulah sistematik. Ingat. Jika kita tidak dapat menguruskan masalah dalam kehidupan dengan baik, ia akan beri banyak kesan dalam kehidupan kita. Antaranya ia beri kesan negatif pada minda dan akal seterusnya kesihatan fizikal akan turut terjejas. Ini akan menyebabkan lahirnya kelompok manusia yang lemah.

SIKAP MANUSIA YANG SELALU DITEMUI APABILA SEDANG DIUJI

Apabila sedang diuji, hati memang rasa sakit. Tetapi sebagai Muslim juga, kita tak boleh cakap, 

"Kenapa aku yang menerima macam-macam musibah? Kenapa bukan orang lain? Kenapa bukan si A tu yang hidupnya senang je?"

Atau cakap begini,

"Kenapa aku yang kena kanser? Aku dah jaga kesihatan dengan baik. Aku begini begini.....bla bla...."

Atau cakap begini,

" Kenapa aku dapat suami yang zalim macam ni? Dah lah zalim, ada hati nak kahwin lagi. Kenapa si B tu dapat suami baik je?"

Dan bila ada orang berikan nasihat dan pandangan adalah tidak manis kita balas dengan kata-kata seperti:

"Kau senanglah. Kau boleh lah cakap. Kau tak rasa apa yang aku rasa. Kau tak kena apa yang aku kena,''

Sebaliknya, cubalah ucapkan, terima kasih. Saya faham bagi seseorang yang sedang dilanda rasa tertekan melampau, memang ia boleh marah balik orang yang cuba memberi ketenagan kepada yang sedang mengalami musibah. Kerana ketika itu seseorang itu sedang dalam keMURUNGAN dan irrational. 

Marilah kita hayati sabda mutiara untaian kata beharga pesanan Junjungan Rasululluah SAW terhadap insan yang diberi musibah:

“Tiada sesuatupun yang menimpa seseorang muslim dari susah hati, dukacita, penat dan penyakit yang berterusan, tidak pula dengan kesedihan dan kesakitan, hinggalah kepada tusukan duri, melainkan dengannya Allah hapuskan dosa hamba itu”


(Hadith riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

DOA 

Sebagai seorang Muslim, kita seharusnya berdoa kepada Allah supaya Allah berikan jalan penyelesaian terbaik terhadap setiap masalah yang kita hadapi.   Percayalah, InshaAllah nanti  InshaAllah masalah itu akan dapat diatasi. 

Bukankah sebagai seorang Muslim, doa itu senjata Orang Mukmin. Mari kita renungkan Ayat Al Quran yang mana Allah telah berfirman:

ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

Berdoalah kepadaKu, Aku akan kabulkan doa kalian. Sungguh orang-orang yang menyombongkan diri karena enggan beribadah kepada-Ku, akan dimasukkan ke dalam neraka Jahannam dalam keadaan hina dina” (Quran Surah Al Ghafir: Ayat 60)

Ayat ini juga menunjukkan bahwa Allah Maha Pemurah terhadap hamba-Nya, karena hamba-Nya diperintahkan berdoa secara langsung kepada Allah tanpa melalui perantara dan dijamin akan dikabulkan. Sungguh Engkau Maha Pemurah Ya Rabb…JOM TAHU PEMULIHAN DAN PROTIM

JOM TAHU PEMULIHAN DAN PROTIM
 

Banyak takrifan mengenai definisi Pemulihan oleh pakar-pakar dalam dunia pendidikan. Namun, hakikatnya ia masih membawa maksud yang sama iaitu aktiviti alternatif yang dijalankan apabila didapati seseorang murid gagal mempelajari sesuatu kemahiran selepas mengikuti aktiviti pembelajaran dalam kelas biasa. 

 
 Program PEMULIHAN ini adalah sebagai ganti aktiviti pembelajaran dalam kelas biasa di Kelas Pemulihan untuk membantu murid menguasai kemahiran berkenaan.
 
 

Duhai Gadis Remaja Dirimu Sangat Beharga

Duhai Gadis Remaja Dirimu Sangat BehargaAssalamualaikum dan selamat sejahtera. Apa khabar semua? 

Di Hari Jumaat yang mulia ini, marilah sama-sama kita huhasabah kembali diri kita. 

Kita juga telah memasuki Bulan Rabiul Awwal, Bulan Kelahiran Nabi Muhammad SAW. 


Mari kita lihat sejarah Rasululluah SAW bersama putri bongsuny, Fatimah Az Zahra.


Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu megadu kesakitan. 


Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. 

Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari empat aspek.

Pertama : pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu pada tempatnya.

Kedua : semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, 


wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga : semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. 


Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yg sangat kuat dengan Allah.

Keempat : semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumah mu apabila waktu semakin senja.
Dari kisah di atas, lihatlah kita, betapa Rasulluah SAW sangat mengambil berat akan kepentingan para gadis dan wanita menjaga maruah dan kehormatan seorang gadis


  Aduhai Puteriku Sayang

 


Lembut mu tak bererti kau mudah dijual beli
Kau mampu menyaingi lelaki dalam berbakti
Lembut bukan hiasan bukan jua kebanggaan
Tapi kau sayap kiri pada suami yang sejati

Disebalik bersih wajah mu disebalik tabir diri mu
Ada rahsia agung tersembunyi dalam diri
Itulah sekeping hati yang takut pada ilahi
Berpegang pada janji mengabdikan diri

Malu mu mahkota yang tidak perlukan singgahsana
Tapi ia berkuasa menjaga diri dan nama
Tiada siapa yang akan boleh merampasnya
Melainkan kau sendiri yang pergi menyerah diri

Ketegasan mu umpama benteng negara dan agama
Dari dirobohkan dan jua dari dibinasakannya
Wahai puteriku sayang kau bunga terpelihara
Mahligai syurga itulah tempatnya  

Lagu Puteriku Sayang oleh HijazSEBAB DOA TIDAK DIMAKBULKAN ALLAH

SEBAB DOA TIDAK DIMAKBULKAN ALLAH 
Antara sebab-sebab nyata Allah tidak makbulkan doa, seperti yang difirmankan Allah dalam ayat 186, Surah al-Baqarah tadi, iaitu orang-orang yang keimanannya kepada Allah itu, masih berada pada tahap yang boleh dipersoalkan dan kemaksiatan yang dilakukan.

Ada hadis Nabi s.a.w. yang menyebut tentang doa yang tidak dimakbulkan, antaranya (mafhum): “Makan minumlah kamu dengan yang halal, nescaya doamu akan dimakbulkan. ”
 
Pada suatu ketika ada seorang yang keadaannya begitu terdesak, mengangkat tangan setinggi-tinggi yang boleh, dan berdoa ke hadrat Allah SWT, memohon kepada Allah, tatkala Nabi s.a.w. melihatnya, lalu baginda bermadah kepada para sahabat, mafhumnya: “Lihat orang itu, makan minumnya haram, pakai memakainya haram, bagaimana mungkin Allah menerima doanya.”
Berilah Tumpuan Kepada Pengajaran Guru Dalam Kelas

 Berilah Tumpuan Kepada Pengajaran Guru Dalam Kelas 

Gambar Otak Yang tenang;
Otak Yang Tenang Memudahkan Fikiran Tertumpu dan Beri Tumpuan dalam proses pengajaran pembelajaran dalam kelas
Kegagalan memberikan tumpuan dalam kelas menyebabkan ramai pelajar gagal meraih keputusan yang baik dalam peperiksaan. Memberi tumpuan dalam proses pengajaran pembelajaran bersama guru anda di kelas sangat banyak membantu proses pemahaman. 

Bagaimana cara hendak beri tumpuan kepada pelajaran di kelas?  Beri tumpuan dalam pelangajaran di kelas adalah salah satu kaedah belajar yang baik diamalkan dan telah banyak pelajar cemerlang mempraktikkannya. 

Di sini ada beberapa tip berkaitan cara memberikan tumpuan kepada pengajaran pembelajaran di kelas. kepada para pelajar SMK Lepar Hilir boleh berjumpa dengan saya di sekolah dan sila buat temujanji dahulu ya.

Kelebihan Menumpukan Perhatian Kepada Pengajaran Guru Dalam kelas Apakah posttraumatic stress disorder (PTSD)


Apakah itu posttraumatic stress disorder (PTSD)?PTSD

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setelah hampir 12 tahun dalam arena pendidikan psikologi/ perkhidmatan bimbingan dan kaunseling, pelbagai kes klien telah GBK temui. Ini termasuklah berkaitan PTSD. Bagaimanapun jika ia sudah  ke tahap PTSD dan masalah psikologi yang memerlukan pakar perubatan membantu pesakit, GBK biasanya merujukkan kes berkenaan ke hospital.

Artikel lain di blog ini, sila rujuk:

Always Be There, klik di sini

Usah Sedih La Tahzan Dia Ada di Sisi, di sini

30 tip bina bahagia, di sini

Apakah itu posttraumatic stress disorder (PTSD)?

(Artikel ini adalah secara post automatic pada dinihari subuh. )
 
Posttraumatic stress disorder (PTSD) adalah kecelaruan emosi berpanjangan yang berlaku selepas seseorang berhadapan dengan sesuatu tragedi di dalam kehidupan mereka. Trauma ini sangat menakutkan, mengancam nyawa dan merbahaya kepada individu atau keluarga individu tersebut.Contoh trauma tersebut adalah seperti menjadi menjadi mangsa kemalangan, mangsa rogol, mangsa bencana alam seperti tsunami,

Apakah tanda-tanda yang membolehkan seseorang didiagnos sebagai mengidap PTSD?
Pakar psikiatri menggunakan DSM IV atau ICD 10 sebagai panduan untuk mendiagnos seseorang dengan PTSD. Di antara kriteria PTSD adalah:Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .