Subscribe Us

Jom Kenali Sejarah Palawan Malaysia

Sejarah Tok Kenali Pengasas Majalah Pengasuh

Panduan Temuduga Dalam Talian

Panduan Temuduga Online

Panduan Hadiri Temuduga

Panduan Hadiri Temuduga

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Surat Cinta Muhasabah Cinta Suami Isteri

 Surat Cinta Muhasabah Cinta Suami IsteriTidak akan diketahui kecintaan seseorang sehingga tiba saat berpisah. Tidak diketahui kesabaran seseorang sehingga tiba masanya dia patut marah. Dan tidak diketahui keberanian seseorang sehingga tiba waktu berperang. Demikan kata pendita.

Benar, cinta yang lama (setelah usia perkahwinan meningkat) hanya akan bergetar semula bila berpisah.

Perpisahan yang sekali-sekala akan menyuburkan percintaan. Tetapi jangan terlalu lama, justeru jika terlalu lama ia mengundang bahaya kerana ia boleh mengundang fitnah dan mampu menghakis setia.

Untuk anda saudara ku, mari seketika ku ajak kembara bersama sepucuk surat cinta ini…(jom kita hayati warkah cinta seorang suami kepada isterinya)

Ke ribaan isteriku sayang,

Sayang, aku tenang di sini kerana ku yakin kau telah menerima hakikat ini dengan tabah dan bijaksana. Hentikan tangisanmu di sana. Demi ketenanganku di sini. Yakinlah, perpisahan sebenar bukan kerana jaraknya destinasi. Tetapi oleh retaknya hati.

 
Perpisahan ini, insya-Allah akan menyuburkan cinta… sekiranya kita menerimanya sebagai satu didikan Allah. Yakinlah, kita akan bertemu dalam suasana yang lebih indah dan manis. Perpisahan ini adalah mahar buat saat yang indah itu.

Semoga perpisahan ini menguatkan jiwaku. Tiadalah ubat jiwa yang paling mujarab kecuali mencintai Allah. Dan dengan cinta itu nanti semuga kita saling menyintai kerana Allah – cinta yang lebih suci.


Kita dipaksa berpisah untuk “dijemput” ke daerah tauhid dan syariat-Nya. Selama ini kita terlalu banyak berlakon-lakon dan bermain-main dengan pelbagai alasan dan kemalasan. Aku pasrah dengan “paksaan” ini walaupun suntikannya terlalu sakit, ubatnya pahit.


Sayangku,
Hadapilah kenyataan yang sudah termaktub sejak azali ini. Kesedihan dan air mata tidak akan meredakan hati apalagi menyelesaikan masalah. Aku sentiasa berdoa untukmu.


Ya Allah…
Ampunilah dosa-dosa isteriku dan memaafkan semua kesalahannya. Kuatkanlah iman dan taqwanya… dengan Kau suburkan selalu dihatinya rasa hina, berdosa, jahil, lemah, miskin, berharap terhadap-Mu.


“Ya Rahim…
Berilah dia kekuatan dan kesabaran dalam mendidik anak-anak kami. Agar ditangannyalah nanti tertempa zuriat yang soleh dan solehah. Bimbinglah kemarahannya, kebijaksanaannya, kesabarannya, kelembutannya, hukumannya dan segala-galanya dengan seimbang, agar dia terdidik untuk mendidik.”


“Ya Rahman…
Maniskanlah akhlak isteriku semanis wajahnya. Hiasilah kata-kata dari lidahnya dengan kebenaran dan kelembutan, seperti Kau telah hiasi matanya dengan kecantikan. Berilah kecantikan dan keindahan hakiki dengan limpahan taqwa yang sejati.”


“Ya Rabbi…
Lembutkan hati isteriku agar mudah ia mengadu-ngadu pada-Mu. Lenturlah jiwanya agar ia mudah merayu-rayu dan meminta-minta pada-Mu. Haluskanlah perasaannya agar dia mampu menangis dan merintih-rintih pada-Mu. Hancur dan remuk-redamlah dirinya dalam menerima didikan-Mu kerana di situlah pengiktirafan dia sebagai hamba-Mu.”


Sayang,
Ramai pasangan berpisah kerana putus cinta. Namun lebih ramai yang terpisah kerana terlalu cinta. Bila cinta makhluk membelakangi cinta Allah, maka cinta itu akan kehilangan daya untuk bercinta sesamanya. Ia akan layu, kesepian dan keseorangan. Pada cinta yang ilusi begini… pertemuan adalah perpisahan. Tapi bila cinta itu cinta hakiki, berpisahkan masih bertemu.


Justeru, perpisahan ini untuk menyelamatkan. Perpisahan ini adalah mehnah yang akan menguatkan kembali ikatan perkahwinan. Ia adalah satu “reaksi berantai” kepada semua yang ada ikatan dengan kita. Agar semuanya bergantung dengan ALLAH semata. 


Jangan kita bergantung dengan selain-Nya.


Makhluk yang terhubung atas nama suami, isteri, ibu, bapa, anak, adik, abang, kakak, saudara, sahabat atau apa sahaja akhirnya akan pergi jua. Sesungguhnya, perpisahan adalah cara Allah “mencantas” pergantungan hati kita dengan yang bernama suami, isteri, ibu, bapa, anak dan saudara.


Hakikatnya saat itu pasti tiba. Mati boleh terjadi bila-bila. Ketika itu jika hati tidak bersedia… pedih dan sakitnya tentu terlalu. Mungkin hilang kewarasan, mungkin luntur semangat, kecewa untuk meneruskan hidup. Dan paling khuatir, terhakis iman, tercalarnya tauhid.


Sayang… 

bergantunglah pada Allah kerana hubungan kita dengan-Nya tidak akan dipisahkan istilah janda, duda dan yatim. Sedangkan hubungan kita sesama manusia tidak dapat tidak, pasti diputuskan oleh MATI. Justeru… anggaplah perpisahan ini satu persediaan untuk menghadapi saat mati yang sudah pasti datang.

Syukur … kerana dahulu pernah aku terlintas, bagaimana nanti kalau kalau salah seorang daripada kita dipanggil pulang oleh Allah? Apakah ketika itu hati akan redha? Ah, lantaran benci merasainya, fikiran dikunci daripada memikirkannya…. Padahal itu sudah pasti. Oh! Tuhan, benci betul rupanya kita kepada mati.


Angkuh betul kita dengan ‘milik’ pinjaman Allah ini. Seolah-olah isteri, suami, anak-anak dan lain-lain itu benar-benar kepunyaan kita. Terlalu berat untuk memulangkannya. Sebab ‘memulangkannya’ bererti berpisah!


Tidak sanggup kita “pulangkan” kembali bila tarikh pulangnya sudah tiba. Kini, alhamdulillah, pinjaman itu dipinta kembali oleh Allah buat sementara… aku diserahkan kembali olehmu, dan kau diserahkan kembali olehku kepada-Nya.


Didikan ini sangat mahal harganya. Inilah intipati iman kita kepada satu ayat Quran yang sangat pendek:
    “Sesungguhnya kita kepunyaan Allah, dan kepada Allah kita akan dikembalikan.”


Bersedialah untuk menghadapi yang terburuk akibat perpisahan ini. Namun jangan sekali-kali terputus dari berharap sesuatu yang terbaik.


Doaku dan doamu pasti dicelahi oleh rasa bimbang takut-takut tidak diperkenankan tetapi padamkanlah segalanya dengan satu keyakinan bahawa ia pasti diperkenankan. Amin. Yang penting… bukan diperkenankan atau tidak, tetapi semoga Allah tingkatkan kesabaran, keimanan dan tawakal kita menghadapi apa jua takdir-Nya.


Isteriku, jangan dipinta ringankan ujian, tetapi pintalah ‘beratnya’ iman untuk menghadapi ujian i
tu!kehebatan seseorang itu sering diukur oleh 'kebesaran' ujian yang dihadapinya. semakin besar ujian, semakin besarlah kehebatan seseorang.

Maka begitulah dengan cinta kita, semakin diuji, maka semakin kukuh. InsyaAllah,amin

Saya nukilkan di sini tulisan Ustaz Pahrol Mohamad Juoi klik sini  Terkenang detik PJJ...tanpa satu alat perhubungan telekomunikasi demi khidmat bakti kepada anak bangsa. Hanya air mata yang mengalir dan doa syahdu kepada Ilahi saat  kerinduan pada suami dan keluarga bertamu.Berdoa agar Allah menukarkan kerinduan kepada suami dan ibubapa kepada rindu pada Allah...Rehat seketika elak tekanan


Rehat seketika elak tekanan

Semoga pelajar-pelajar yang menduduki SPM dapat menjawabnya dengan tenang. Terutama bekas pelajar saya, di TJ dan di Felda Bandar TR. Amin. Tips dari Cikgu  Normah boleh diambil perhatian. Jom kita kongsi tips Motivator Osman Affan

Oleh Noriah Idris
nori@hmetro.com.my


“APABILA calon asyik memikirkan peperiksaan, mahu tidak mahu mereka akan rasa berdebar dan bimbang.

“Ini kerana mereka bimbang jika tidak dapat menjawab soalan dengan baik. Apa yang perlu dilakukan ialah me rehatkan minda buat seketika dengan melakukan sesuatu yang boleh mengalihkan perhatian.

“Contohnya, bersukan yang tidak terlalu berat, berjalan di taman atau di kawasan perumahan, menonton televisyen dan bermain permainan video.

“Namun, ini hanya untuk mengalihkan perhatian buat seketika. Elak daripada melakukan semua aktiviti ini terlalu lama hingga hilang masa untuk belajar dan mengulangkaji,” kata pengendali program motivasi, Osman Affan.

Dia tidak menafikan, debaran yang semakin rancak setiap hari itu boleh mengganggu persediaan yang dijalankan.

“Jika anda sedang membuat persiapan terakhir untuk peperiksaan dan mula berasa resah, gelisah, tidak tenteram dan tak boleh menumpukan perhatian, mohonlah bantuan ibu bapa serta keluarga.

“Mereka paling rapat dengan anak dan ingin melihat anak berjaya dalam peperiksaan, seterusnya masa depan ma sing-masing.

“Bantuan apakah yang perlu diminta? Ini terpulang kepada situasi anda. Jika anda menghadapi masalah belajar kerana adik-beradik suka membuat bising, minta kerjasama supaya mereka tidak mengganggu. Minta ibu bapa jelaskan kepada adik-beradik daripada menambahkan bebanan yang sedang ditanggung.

“Jika ada ibu bapa menyuruh anda melakukan perkara itu dan ini menjelang peperiksaan, terangkan dengan baik yang anda sedang bersedia menghadapi peperiksaan. Anda per lukan lebih masa untuk belajar dan mengulang kaji,” ka tanya.

Untuk mereka yang mengalami tekanan perasaan, luangkan masa berbual-bual dengan ibu bapa dan ahli keluarga tanpa berbicara mengenai peperiksaan kerana ia akan menam bahkan resah.

“Selain itu, dalam kesungguhan untuk mendapat keputusan baik, ada pelajar yang terlupa untuk berehat dan ada yang mula mengabaikan masa tidur. Belajar hingga lewat malam menunjukkan seseorang pelajar itu bekerja keras dan bakal berjaya sebenarnya satu tanggapan salah,” katanya.

Dia turut mengingatkan calon bahawa aset utama pelajar ialah otak mereka. Mereka perlukan otak dalam keadaan segar dan cergas untuk mengingati serta memahami pelajaran.

“Namun, jika otak dalam keadaan letih dan lesu akibat kurang rehat serta tidur, bagaimana proses ulangkaji menjadi sesuatu yang berkesan? Bayangkan pelumba kereta yang mahu berlumba dengan kereta yang rosak. Bolehkah dia menang?” katanya yang mengendalikan motivasinya me nerusi www.MotivasiBelajar.com.

Osman turut menyarankan waktu tidur awal manakala waktu terbaik adalah sebelum jam 12 tengah malam dan sebaik-baiknya antara jam 10 hingga 11 malam.

Namun, calon peperiksaan disarankan bangun awal ke esokan harinya untuk menyambung belajar. Ini akan mem buat otak lebih segar dan bertenaga sekali gus lebih mudah untuk mengingati pelajaran.

Berikut panduan yang boleh dimanfaatkan oleh calon peperiksaan dan ahli keluarga mereka:

# Yakinkan anak jika cukup tidur dan rehat, mereka rasa selesa semasa belajar. Selain itu, ibu bapa harus berikan bantuan dengan menimbulkan rasa yakin anak boleh meng hadapi peperiksaan dengan baik.

# Sebagai ibu bapa, hentikan membebel dan menyuruh anak belajar setiap masa. Ini berlaku kerana ibu bapa sendiri yang rasa berdebar dan bimbang, sama seperti anak mereka yang bakal menghadapi peperiksaan.

Akibatnya, ibu bapa mudah melepaskan rasa berdebar itu dengan leteran pada anak.

# Elakkan daripada terlalu mengingatkan anak mengenai peperiksaan kerana anak mempunyai cara mereka tersen diri.

# Sebagai ibu bapa, bantu anak menyediakan apa yang mereka perlukan seperti tempat belajar selesa, alat tulis dan buku.

Elakkan daripada cuba membantu dengan mengingatkan mereka mengenai peperiksaan setiap masa. Semakin banyak anda bercerita mengenai peperiksaan, semakin kuat tekanan perasaan yang mereka alami.

# Tanya anak-anak secara bersahaja mengenai persiapan mereka. Anda cuma perlu senyum dan tanya, “Macam mana dengan persiapan? Ok ke tidak?” Elakkan daripada me nunjukkan anda resah dan berdebar kerana ia akan membuat keadaan mereka lebih teruk.

# Menjelang peperiksaan, ibu bapa perlu kurangkan ber ceramah mengenai kepentingan mendapat keputusan pe periksaan yang baik. Anak-anak sudah tahu perkara itu.

Mereka sudah diingatkan sepanjang tahun di rumah dan di sekolah. Semasa makan bersama, anak-anak yang sibuk belajar perlukan masa untuk melegakan fikiran mereka.

# Selain itu, jangan asyik berceramah mengenai kesan buruk jika keputusan tidak baik. Ini juga boleh membuatkan mereka lebih tertekan.

# Dalam program pecutan akhir menjelang peperiksaan, satu perkara yang amat dititikberatkan ialah rasa tenang semasa menghadapi peperiksaan.

Perasaan tenang boleh membuat pelajar rasa lebih selesa dan mudah ingat apa saja yang sudah dipelajari. Satu cara paling mudah untuk menenangkan hati dan perasaan ialah melalui doa.

# Berdoa, bayangkan apa yang diminta menjadi kenyataan. Selepas solat bersama keluarga, bapa atau imam berdoa dengan kuat (supaya boleh didengar dengan jelas oleh makmum) dengan memohon ketenangan hati dan keupayaan untuk mencapai kejayaan.

Jika boleh, berdoa dalam bahasa ibunda supaya apa yang didoakan difahami oleh sesiapa yang didoakan itu. Ini pasti akan menambahkan rasa tenang di dalam hati.

Etika Kerahsiaan

Etika Dalam Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah


Prinsip Kerahsiaan dlm Kaunseling.

(1) Tanggungjawab kaunselor menjaga kerahsiaan kliennya bkn muktamad.Dlm situasi tertentu boleh dedahkan.
(2) Kerahsiaan dipelihara sekiranya tdk menggugat hak individu lain atau org ramai.
(3) Kerahsiaan sesuatu yg tlh diketahui umum - kaunselor tdk terikat dgn kerahsiaan lagi.


Kepentingan Kerahsiaan

(1) Klien rasa selesa dan selamat meluah perasaan

(2) Klien boleh harapkan kaunselor dan menaruh kepercayan

Situasi pengecualian kerahsiaan.

(1) Klien membahayakan diri dan org lain.

(2) Klien sendiri meminta maklumat ttg dirinya didedahkan.

(3) Mahkamah meminta maklumat didedahkan.

(4) Kaunselor mencurigai klien spt ada penderaan berlaku

Bidang Perkhidmatan

Bidang Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di Sekolah

Unit Bimbingan & Kaunseling menawarkan beberapa perkhidmatan di bawah kepada semua pelajar di sekolah masing-masing.

Ramai di kalangan pelajar menganggap bahawa Unit Bimbingan dan Kaunseling merupakan tempat bagi orang yang bermasalah. Sebenarnya tanggapan itu salah sama sekali. Sebenarnnya, Unit Bimbingan dan Kaunseling adalah tempat bagi mereka yang memerlukan bimbingan dan memperbaiki potensi diri. UBK sedia membantu semua pelajar ke arah kesejahteraan.

UBK menawarkan beberapa bentuk perkhidmatan kepada anda termasuk Sesi Kaunseling Individu, Sesi Kaunseling Kelompok dan Sesi Bimbingan Kaunseling. Kebanyakkan sesi yang telah UBK jalankan meliputi bidang peribadi, akademik, kekeluarga, kes disiplin, kemahiran belajar, perundingan kaunseling ibu bapa, kerjaya, psikososial dan sebagainya.

Di samping itu juga UBK juga menawarkan beberapa program yang menyeluruh kepada semua Pelajar seperti Bengkel Kemahiran Belajar, Kem Pemantapan PRS, Kem Kepimpinan Pengawas dan sebagainya.

Sesi Kaunseling Individu
Picture
Sesi Kaunseling Individu merupakan salah satu sesi yang perlu dijalankan kepada semua pelajar. Kebanyakkan sesi yang dijalankan meliputi bidang peribadi, akademik, kekeluarga, kes disiplin, kemahiran belajar, perundingan kaunseling ibu bapa, kerjaya, psikososial dan sebagainya.
Sesi Kaunseling Kelompok
Kaunseling Kelompok diadakan antara tiga atau lebih individu.Penggunaan interaksi kelompok utk memfasiliti pemahaman kendiri dan membentuk perubahan tingkahlaku ahli-ahli kelompok.


Jenis-jenis Kelompok.

(1) Kelompok Bimbingan.
Contoh-contoh tajuk yg diperbincangkan: masalah sosial (bahaya dadah), pengurusan masa, kemahiran belajar,
pemilihan kerjaya, persediaan peperiksaan, menjalani ujian personaliti, pengurusan stres dan sebagainya.

(2) Kelompok Kaunseling –
Kelompok ini diadakan antara lima hingga sepuluh orang. Berbincang sesama ahli dgn penyeliaan kaunselor.

(3) Kelompok lain – kelompok terapi, kelompok rujukan, kelompok jemputan dan sebagainya.


Kelebihan Kaunseling Kelompok.

(1) Sangat praktik- Tugas kaunselor banyak. Jimat masa-Selesaikan masalah yg sama secara kelompok.

(2) Berkaitan dgn jenis masalah yg dihadapi klien- Masalah interpersonal- lebih percaya rakan sebaya.

(3) Klien mempunyai peluang mencuba tingkah laku baru dlm keadaan selamat dgn sokongan ahli-ahli lain.

(4) Klien akan merasa kurang tertekan apbila mengetahui org lain juga mempunyai masalah yg sama.

Unsur-unsur terapeutik dlm kaunseling kelompok.

(1) Memberi harapan kpd klien.
(2) Perasaan selamat dan mendapat sokongan.
(3) Kesatuan antara ahli-ahli.
(4) Mempelajari sesuatu dari ahli lain.
(5) Pembelajaran interpersonal (perorangan)

Artikel Bahaya Dadah

ARTIKEL BAHAYA DADAH
Dadah Musuh Negara No. 1

Anak kecil, warga tua dan anggota keluarga jadi sasaran 'bangkai bernyawa'


SEBAIK umat Islam melangkah masuk tahap 10 hari kedua Ramadan yang dijanjikan pengampunan, rakyat Malaysia sebaliknya dikejutkan dengan kematian seorang kanak-kanak tidak berdosa di tangan bapa saudaranya, seorang penagih dadah tegar, Selasa lalu.

Dalam kejadian di Gua Musang itu, Mohd Adam Azrai Rosman, 3, sedang seronok menunjukkan baju raya baru dibeli apabila bapa saudaranya yang berusia 22 tahun tiba-tiba meluru dan terus menikam rusuk mangsa dengan pisau.


Siasatan awal polis mendapati suspek dipercayai penagih tegar baru saja mengambil dadah ketika melakukan jenayah menyayat hati itu.

Dia dipercayai bertindak kejam kerana hasratnya berkahwin ditentang keluarga termasuk bapa mangsa, Rosman Mohd Nor, 41, kerana tidak mempunyai sebarang pendapatan bagi menyara dirinya sendiri atau pun insan bergelar isteri.

Tiada yang lebih menyayat hati daripada imbasan wajah comel Mohd Adam Azrai terpampang di dada-dada akhbar sehari selepas kejadian - wajah suci anak kecil yang tidak mengerti apa-apa, jauh sekali erti dendam dan sakit hati.

Sebuah rumah di Temerloh hangus dibakar sekumpulan penagih dadah, tahun lalu.
Picture


Mohd Adam Azrai bukan mangsa pertama penangan najis dadah yang tidak boleh dinafikan berjaya mengambil alih mengawal kewarasan penagih untuk melakukan tindak tanduk di luar batas kemanusiaan.

Mereka sudah tidak kenal saudara jika ketagihan memuncak dan dalam keadaan khayal selepas mengambil najis dadah itu, fikiran yang tidak stabil boleh mendorong penagih dadah melakukan apa saja, hatta membunuh sekalipun.

Malah kisah penagih dadah membuat kecoh dan mengugut anggota keluarga sudah kerap dilaporkan. Dalam kejadian Ogos lalu di Kuala Terengganu, seorang lelaki yang dipercayai penagih tegar dimasukkan ke Wad Psikiatrik Hospital Sultanah Nur Zahirah selepas mengamuk dan mengugut untuk meracun ahli keluarga serta jirannya.

Dalam kejadian kira-kira jam 11.30 pagi di Kampung Kelulut, Marang, suspek yang tinggal bersama ibu bapa dan kakaknya dikatakan tiba-tiba mengamuk dengan bertindak memecahkan cermin dan barangan dalam rumah, memotong wayar elektrik dan memancitkan tayar kereta milik keluarganya.
Mek Mong Mamat menjadi mangsa tetakan penagih dadah.
Picture
Sementara itu, di Kota Sarang Semut, Kedah, pada Julai lalu, seorang lelaki yang tidak sampai 24 jam dibebaskan dari penjara, dipercayai penagih dadah membakar 30 naskhah al-Quran yang disimpan dalam sebuah masjid di Kampung Tualang.

Seorang cucu pula sanggup mengugut membunuh nenek sendiri berusia 86 tahun sebelum meragut dua rantai emas dan satu loket berlian bernilai kira-kira RM3,500 miliknya di Kampung Molek dalam kejadian di Dungun pada November lalu.

Hasil siasatan mendapati suspek dipercayai seorang penagih dan pernah ditahan kerana mencuri barangan milik ibu saudara serta adik-beradiknya, selain kesalahan dadah.

Dalam kejadian lebih kejam pada 2007 di Georgetown, seorang wanita warga emas berusia 56 tahun dipukul hingga mati sebelum mayatnya dibakar, dipercayai dilakukan seorang penagih dadah. Lelaki berusia 30-an itu dipercayai membunuh wanita berkenaan selepas mangsa enggan menyerahkan wang kepadanya.

Mudah sebenarnya meneka apa yang bersarang dalam fikiran mereka apabila sudah dikuasai najis dadah sehingga sanggup bertindak sedemikian rupa. Kewarasan yang semakin terhakis disebabkan ketagihan dadah menjadikan mereka hilang pertimbangan sebagai manusia, sebaliknya cuma menurut nafsu yang dipandu iblis untuk bertindak di luar batasan.

Skim Lencana Anti Dadah (SLAD)

SLAD


Skim Lencana Antidadah (SLAD) merupakan satu usaha terancang untuk melibatkan ahli-ahli Persatuan Pkaian Seragam Sekolah Menengah dalam aktiviti antidadah di sekolah dan akhirnya kepada masyarakat luar.

Rasional

Murid lebih mudah ditemui dan diperngaruhi oleh rakan mereka. Oleh itu, penggunaan pengaruh rakan sebaya untuk menyampaikan mesej antidadah dan mengajak mereka supaya memainkan peranan yang lebih berkesan perlu diperluaskan dalam mencegah penggunaan dadah di kalangan rakan, keluarga dan masyarakat sekitar.

Objektif

1. Mempunyai pengetahuan dan kemahiran menyampaikan mesej antidadah.
2. Dapat memainkan peranan sebagai orang yang berpengaruh dalam menyampaikan mesej antidadah kepada rakan sebaya, ahli keluarga dan masyarakat.
3. Menolong rakan sebaya yang mempunyai risiko tinggi supaya berhubung dengan Guru Bimbingan & Kaunseling
4. Memberi khidmat sukarela dalam aktiviti antidadah apabila tamat persekolahan.

PJJ

Tips Mengekalkan Ikatan Perkahwinan Jarak Jauh


Pepatah ada mengatakan, "Sayangkan Isteri Tinggal-tinggalkan, sayangkan anak, tangan-tangankan", menjadi senda gurauan bagi pasangan suami isteri. Bagaimanapun, sejauh manakah kebenarannya, terutama bagi pasangan suami isteri yang terpaksa melalui PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh)? Mungkinkah akan menjadi "Pasangan Pi Jauh-jauh?"

Walau apa pun jua situasi pasangan suami isteri itu, yang penting menjadi teras perkahwinan itu adalah kasih sayang yang suci, kepercayaan dan komitmen yang tinggi terhadap ikatan perkahwinan yang dibina. Berdasarkan tulisan Prof Madya Dr Rusinah Siron di Majalah MIDI,1 April 2009, beliau gariskan Prinsip 5T bagi mengekalkan ikatan kasih sayang pasangan suami isteri yang terpaksa melalui PJJ ini.

1)   TAHAN

 TIPS pertama daripada Prof madya Dr Rusinah Siron ialah TAHAN. Adat berjauhan sudah tentu banyak cubaan dan dugaan dari persekitaran pasangan. ada orang yang senang dan tidak senang dengan pasangan anda. Ia mula menabur fitnah dan hasad dengki yang ingin memecah belahbelahkan perhubungan tersebut. Ada cubaan dari keluarga dan rakan. Selain cubaan dari dalam diri pasangan tersebut, iaitu keperluan, kehendak biologi serta psikologi. Jadi bertahanlah dari cubaan tersebut demi mengukuhkan perhubungan sedia ada.

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, saya pernah melalui PJJ walaupun tidak merentasi lautan. Namun ia tetap meninggalkan memori dalam fasa kehidupan saya. Ini adalah kerana, saya melalui fasa kehamilan sulong saya tanpa suami jua keluarga di sisi. Alhamdulillah, saya bersyukur mempunyai kawan-kawan yang sangat membantu samada rakan sekerja dan majikan yang memahami.

2)   TABAH
Tabah, di atas segala cabaran dan dugaan yang boleh menggugat perhubungan jarak jauh ini. Semua pasangan perlulah tabah menghadapinya dengan tabah dan sabar dalam menjayakan hubungan ini.Jika sudah ada anak-anak,masih kecil dan banyak yang perlu diuruskan sendirian,ketabahan itu perlu sangat digilap.

Ibubapa saya terpaksa melalui PJJ atas tuntutan tugas. Sebagai anak sulong dan telah remaja, saya lebih banyak membantu ibu dalam menguruskan hal rumahtangga, hal persekolahan adik-adik dan menjadi kawan bicara ibu yang sendirian membesarkan anak sementara menunggu bapa pulang hujung minggu.


3)   TEKNOLOGI
Walaupun berjauhan tidak bermakna pasangan jarak jauh ini berasa jauh hati. Teknologi sedia ada boleh dijadikan pengikat kasih. Sistem SMS yang lebih murah boleh menjadi penghubung kasih dan menyatkan "Saya Masih Sayang".Sistem MMS juga praktikal kerana ia menyatakan Masing Masing Sayang. tetapi kedua belah pihak perlu saling menghubungi. Jika tidak ia menjadi Saya Syok Sendiri (SSS).

Pengalaman saya sendiri,saya pernah melalui fasa PJJ  di tempat yang tiada kemudahan teknologi. Pada masa itu, di tempat itu, langsung tiada signal talian selular di situ walaupun satu. Ini memang menyukarkan saya untuk berhubung dengan suami, dan ibubapa yang jauh di mata.

Walaupun saya sudah berumahtangga, 2 hari sekali saya kan telefon ibubapa saya, tetapi apabila berada di tempat serba baru dengan tiada kemudahan teknologi, Mula-mula saya mati kutu dibuatnya. Nak telefon guna telefon rumah pun takde juga. Nak tanya dengan mak tentang masalah kehamilan dengan mak pun payah. Kawan-kawan serumah pun bujang lagi. masing-masing gabrah bila tengok saya dok tahan sakit..

Pernah malam-malam,saya keluar ambil angin di luar rumah.Beraninya saya? Sedangkan saya penakut. Rumah itu dekat dengan hutan simpan. Saya lihat bulan dan bintang di luar. Dalam rumah saya rasa sangat panas. Saya berdoa kepada Allah kerana pada masa itu saya tidak tahu kenapa badan saya terasa sangat panas. Syukurlah kerna housemates dan jiran sangat prihatin. Mereka cepat-cepat panggil saya masuk kalau tengok saya keluar dari rumah. Kalau saya kena gi medical check up ibu hamil,di pekan, mereka sedia membantu mencarikan kenderaan.4)   TUNGGU
Kesetiaan dan kepercayaan adalah tunggak utama perhubungan jarak jauh. janganlah mudah berubah hati dan bersikap curang. tunggulah pasangan kita dengan sabar, setia dan sayang padanya.


5)   TAKDIR
Jika semua telah dilakukan sebaik mungkin terhadap pasangan kita bagi mengekalkan  hubungan dengan kasih sayang,jika berlaku apa jua pada perhubungan seperti keretakan, perhubungan bermasalah, bertawakkallah kepada ALLAH kerana setiap manusia telah ditakdirkan oleh Allah akan nAsib dan masa depannya. Apa yang perlu dilakukan ialah berusaha untuk yang terbaik.


6)   TELUS
Saya tambah T yang ke6; iaitu TELUS. Berdasarkan pengalaman saya yang pernah melalui PJJ ini, sifat telus memang perlu. Telus dalam komunikasi dan interaksi di antara suami isteri. Telus dalam hubungan hati walaupun berjauhan itu bukan alasan berubah kasih. Telus dalam memegang status sebagai suami atau isteri orang. Telus dan tulus memegang amanah Allah sebagai isteri orang khususnya dan suami orang juga. Telus dengan suami kita apa sahaja yang berlaku dalam kehidupan kita sepanjang suami tiada di sisi.


Saya sendiri pernah orang menyangka saya belum berumahtangga lagi memandangkan saya tinggal di rumah bujang bersama kawan-kawan serumah yang semuanya masih bujang juga. Dalam hal ini, saya perlu telus menyatakan bahawa saya sudah menjadi isteri orang.


7)   TEKAD

Saya juga tambah T yang ke 7; iaitu Tekad. Tekad untuk mempertahankan rumahtangga yang dibina atas dasar mencari redha Allah, walau apa cabaran dan halangan menimpa semasa melalui PJJ ini mahupun selepas nya. Tekad untuk menjadi pasangan yang soleh dan solehah agar rumahtangga kita diberkati Allah, kerana kita tentu ingin bercinta hingga ke syurga.InsyaAllah.

Demikianlah sedikit perkongsian saya kali ini, disertakan bersama Tips daripada Prof Madya Dr Rusinah Siron  . Di luar sana, pastinya kawan-kawan tentu mempunyai pengalaman PJJ juga?

Jom Ke Website Sektor Pengurusan Akademik Jabatan Pelajaran Pahang

Jom Ke Website Sektor Pengurusan Akademik Jabatan Pelajaran Pahang 

Perkongsian Website Akademik
=Sektor Pengurusan Akademik Jabatan Pelajaran Pahang 


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar kawan-kawan? Pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia, diharap sudah bersedia. Pastikan keselamatan diutamakan, samada di rumah, sekolah, lebih-lebih lagi di atas jalan raya. Juga berhati-hati dengan air...jika di tempat kamu dilanda banjir.

Di sini saya ingin kongsikan pautan website, iaitu Portal SPN JPN Pahang.  Pada pendapat saya ia boleh dilihat oleh pelajar samada yang bakal menduduki SPM tidak lama lagi mahu pun yang berada di Tingkatan 4 pada tahun ini, khususnya pelajar di Negeri Pahang mahupun dari negeri lain.

Bagi pelajar yang mengambil mata pelajaran ICT, khususnya pelajar Tingkatan 4 tahun 2009,  anda boleh layari portal ini,  klik sini, http://ict.akademikpahang.edu.my/v2/index.php/bahan-rujukan/tingkatan-4 dan  http://ict.akademikpahang.edu.my/v2/index.php/bank-soalan

Bagi mata pelajaran di Bidang sains dan matematik, sila layari sini, http://sainsmatematik.akademikpahang.edu.my/v2/. Pautan utama, sila layari; www.akademikpahang

Selamat melayari portal berkenaan. Selamat menduduki peperiksaan SPM.Wassalam

Sesawang Akademik

Perkongsian Sesawang Akademik
=Sektor Pengurusan Akademik Jabatan Pelajaran Pahang 


 
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar kawan-kawan? Pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia, diharap sudah bersedia. Pastikan keselamatan diutamakan, samada di rumah, sekolah, lebih-lebih lagi di atas jalan raya. Juga berhati-hati dengan air...jika di tempat kamu dilanda banjir.

Di sini saya ingin kongsikan pautan website, iaitu Portal SPN JPN Pahang.  Pada pendapat saya ia boleh dilihat oleh pelajar samada yang bakal menduduki SPM tidak lama lagi mahu pun yang berada di Tingkatan 4 pada tahun ini, khususnya pelajar di Negeri Pahang mahupun dari negeri lain.

Bagi pelajar yang mengambil mata pelajaran ICT, khususnya pelajar Tingkatan 4 tahun 2009,  anda boleh layari portal ini,  klik sini, http://ict.akademikpahang.edu.my/v2/index.php/bahan-rujukan/tingkatan-4   dan  http://ict.akademikpahang.edu.my/v2/index.php/bank-soalan 

Bagi mata pelajaran di Bidang sains dan matematik, sila layari sini, http://sainsmatematik.akademikpahang.edu.my/v2/. Pautan utama, sila layari; www.akademikpahang

Selamat melayari portal berkenaan. Selamat menduduki peperiksaan SPM.Wassalam

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .