Subscribe Us

Jom Kenali Sejarah Palawan Malaysia

Sejarah Tok Kenali Pengasas Majalah Pengasuh

Panduan Temuduga Dalam Talian

Panduan Temuduga Online

Panduan Hadiri Temuduga

Panduan Hadiri Temuduga

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Pengalaman Pesakit Kanser darah

Pengalaman Pesakit Kanser darah


Assalamu'alaikum w.b.t  & Selamat Sejahtera kepada pelayar teratak blog  ini.

Apa khabar kawan-kawan ? Semoga hari yang ceria ini memberi cahaya baru untuk kehidupan kita,insyaAllah.

Entry ini, 'Rasa kepala macam mahu tercabut',  dilaporkan oleh wartawan Kosmo, SITI NOR AFZAN KASIMAN, myraudhatulukhuwah petik dari Kosmo, 27/2/ 2011.

Kisah ini saya muatnaik di blog ini, kerana ada pelajar-pelajar saya yang menghidap kanser tetapi meminta dirahsiakan. Sebagai kaunselor pelajar, klien selesa berkongsi rahsia dengan saya termasuk penyakit klien. Mungkin kerana klien melihat secara fizikal saya yang berkerusi roda ketika ini (2011). Namun bagi saya, konsep teraputik dalam sesi kaunseling itulah yang menarik klien untuk lebih dekat dengan saya. Artikel ini sebagai panduan saya dalam memahami tahap dan pengalaman kesakitan klien saya.


About This Blog, klik sini.

Myraudhatulukhuwah bukan seorang doktor atau ahli perubatan. Jika pelayar mempunyai pertanyaan kesihatan, saya tidak dapat membantu. Bagaimanapun perkongsian pengalaman tuan puan di komentor  sangat dihargai.

Kita ikuti pengalaman seorang gadis yang cekal dan bersemangat waja ini, Noorliameera Johar, kini berusia 20 tahun. Gadis kelahiran Labis,  Segamat, Johor, melalui liku-liku kehidupan sebagai pesakit kanser darah sewaktu usianya 14 tahun. Myraudhatulukhuwah tertarik dengan impian gadis ini,

"Melihat kesusahan yang terpaksa dilalui keluarganya, Lia tekad untuk terus sihat dan maju dalam pelajarannya.

“Saya tidak mahu jadikan kekurangan ini sebagai halangan untuk saya berjaya dan membalas pengorbanan ayah dan ibu,” azamnya yang ingin menjadi seorang kaunselor satu hari nanti."

Semoga Lia berjaya mencapai cita-citanya sebagai kaunselor, kerana, seorang kaunselor yang pernah melalui pengalaman mengalami pelbagai rencah kehidupan terutamanya dalam aspek masalah kesihatan, biasanya akan lebih memahami jiwa pesakit selain faktor motivasi yang ditampilkan oleh kaunselor itu sendiri dengan sendirinya akan membangkitkan  motivasi kliennya.

Semoga dengan pengalaman yang dilalui oleh Lia dapat membantu insan-insan lain yang mengalami masalah kesihatan seperti kanser dan lain-lain menjalani kehidupan dengan positif.

Sekian, terima kasih.
Kesihatan: Pengalaman Pesakit Kanser Darah

DISAHKAN menghidap leukemia tahap kritikal pada usia 14 tahun dianggap takdir yang paling memilukan buat Noorliameera Johar.

Lantaran penyakit kanser darah yang biasa menjangkiti kanak-kanak itu, kehidupan anak kelahiran Labis, Segamat, Johor ini berubah sama sekali.

Dia yang kini berumur 20 tahun masih dapat merasai kesakitan menjalani pelbagai prosedur rawatan apabila mengingati semula fasa sukar dalam hidupnya itu.

“Ia bermula apabila saya sering sakit di bahagian kiri kepala manakala hidung saya sering berdarah terutama jika berada lama di tempat panas.

“Ayah hanya membawa ke klinik biasa, namun apabila saya kerap sakit, doktor menasihatkan ayah membawa saya ke hospital untuk pemeriksaan lanjut kerana ada kemungkinan saya menghidap ketumbuhan otak.

“Tidak mahu berlengah, ayah membawa saya menjalani pemeriksaan di sebuah hospital pakar di Batu Pahat. Pakar yang memeriksa mengatakan saya menghidap penyakit hati dan perlu dibedah segera.

“Namun, atas nasihat seorang pakar tulang yang pernah merawat saya, Datuk Dr. Zahir Hussein Kamari, saya enggan dibedah sebaliknya pergi ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru untuk diperiksa dengan lebih lanjut di sana.

readmore...Jarum besar

“Pada 25 April 2005, saya jalani pemeriksaan darah di HSA. Selepas lima hari, saya diberitahu hasil daripada ujian tersebut menunjukkan saya menghidap leukemia jenis limfoblastik akut (LLA) iaitu leukemia yang dicirikan oleh limfoblas berlebihan.

“Ketika itu, tahap leukemia saya di tahap kritikal dan doktor menjangkakan saya mampu hidup di antara tiga hingga enam bulan sahaja,” katanya.

Lantaran itu, impiannya untuk kembali ke sekolah terpaksa ditangguhkan. Sebaliknya, HSA menjadi rumah kedua bagi mereka tiga beranak.

Setiap hari, selain berehat, bermacam-macam ujian dan pemeriksaan yang perlu dijalani.

Kesakitan yang ditanggung semasa penyedutan tisu sum-sum tulang (BMA), kemoterapi dan radioterapi pernah melenyapkan semangat Lia.

Bersyukur kerana memiliki keluarga yang sangat memahami keadaan dirinya, anak bongsu dari tiga adik-beradik perempuan ini mengaku mereka adalah sumber kekuatannya.

Mana tidaknya, sudahlah seluruh tubuhnya sakit, rawatan yang diberikan juga sangat menyakitkan. Menurut Lia, untuk proses penyedutan tisu tulang sum-sum, jarum yang besar dan panjang digunakan.

“Sakitnya memang tidak tertanggung. Walaupun dibius, saya boleh rasa jarum mencucuk tulang belakang dan menyedut sum-sum tulang.

Muntah hijau

“Kesan daripada itu, hampir dua minggu saya tidak mampu berdiri. Saya hanya mampu berbaring, itu pun secara mengiring di atas katil.

“Prosedur ini saya jalani dua kali sebulan manakala sebulan sekali saya menjalani rawatan kemoterapi di HSA,” katanya.

Waktu itu, katanya, badannya sentiasa rasa panas dan kepalanya sangat sakit.

“Sakitnya sampai saya rasa kepala saya mahu tercabut. Setiap kali jalani rawatan, saya akan menangis sampai tak keluar suara.

“Di samping menjalani rawatan kemoterapi, saya juga menjalani rawatan radioterapi di Hospital Pantai di Jasin, Melaka, memandangkan HSA belum memiliki mesin tersebut,” kata penuntut semester empat dalam bidang Pengurusan Pejabat di Kolej Unikop, Kuala Lumpur ini.

Beberapa kali menjalani rutin rawatan yang sama, tubuh Lia mula menerima kesan sampingan. Badannya terasa panas, cepat letih dan lembik.

Dia juga hilang selera makan sehingga berat badannya turun mendadak daripada 43 kilogram (kg) kepada 20 kg saja. Ada masanya tekak saya membengkak hingga menyebabkan leher membesar melebihi dagu.

“Walaupun tidak mampu menjamah makanan, saya kerap muntahkan cairan hijau yang rasanya sangat pahit.

“Bayangkan kalau saya terpaksa menjalani prosedur yang sama untuk tempoh dua tahun,” katanya yang kini masih mendapatkan rawatan susulan enam bulan sekali di HSA.

Pernah putus asa dan lebih rela mati daripada terus hidup, semangat dan sokongan daripada keluarganya mengembalikan kekuatan untuk dia terus hidup.

“Mereka juga percaya saya mampu melalui semua rawatan ini.

“Lama-kelamaan, timbul kesedaran dalam diri saya. Mengapa saya perlu menyerah kalah sedangkan ayah dan ibu telah berkorban segala-galanya demi memastikan saya mendapat rawatan terbaik.

“Sejak itu, saya kuatkan semangat untuk melawan penyakit ini dan sangat berharap untuk kembali sihat seperti manusia lain,” ujarnya yang menolak untuk menjalani rawatan pemindahan sum-sum tulang kerana tidak mahu kakaknya mendapat risiko sakit seperti dirinya.

Bercerita mengenai penyakit leukemia yang Lia hadapi sama seperti menceritakan putaran roda kehidupan keluarganya.

Bukan sahaja leukemia, Lia juga tergolong sebagai orang kelainan upaya (OKU) selepas tiga jarinya terpaksa dipotong akibat tersepit dalam mesin tebu.

“Semasa berumur lapan tahun, saya menolong ayah yang berniaga air tebu. Secara tidak sengaja, saya tergelincir dan berpaut pada mesin tebu tersebut.

Mesin tebu

“Tanpa saya sedari, jari telunjuk, hantu dan manis tersepit dan turut dimesin. Akibatnya, tulang ketiga-tiga jari itu hancur dan perlu dipotong untuk mengelak daripada terus membusuk.

“Selepas saya mendapat leukemia, ayah berhenti berniaga dan sama-sama menjaga saya di hospital bersama ibu.

“Pengorbanan ayah bukan setakat itu. Memandangkan kos rawatan leukemia yang sangat tinggi, ayah sanggup jual tanah dan kebun.

“Sekarang ayah menyara kami sekeluarga dengan mengambil upah sebagai buruh kasar manakala ibu pula tidak bekerja,” katanya yang pernah mengemukakan permohonan untuk meminta bantuan daripada pelbagai pihak termasuk Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) namun tidak pernah dilayan.

Melihat kesusahan yang terpaksa dilalui keluarganya, Lia tekad untuk terus sihat dan maju dalam pelajarannya.

“Saya tidak mahu jadikan kekurangan ini sebagai halangan untuk saya berjaya dan membalas pengorbanan ayah dan ibu,” azamnya yang ingin menjadi seorang kaunselor satu hari nanti.

Hala tuju selepas STPM

Halatuju Selepas STPMAssalamualaikum dan selamat sejahtera. Apa khabar kawan-kawan myraudhatulukhuwah?

Kali ini, myraudhatulukhuwah ingin mencatatkan sesuatu yang benbentuk akademik sedikit bagi membantu pelayar blog ini terutama insan-insan yang signifikan dalam hidup myraudhatulukhuwah sekarang ini.

Semoga perkongsian ini, kita mendapat menafaatnya. Jika ada kawan-kawan dan pelayar-pelayar ingin memberi cadangan, silakanlah ya. Jangan malu-malu.

Halatuju Selepas STPM

DEBARAN menunggu keputusan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) sudah terlerai, tetapi bagi pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), dengupan penantian belum reda.

Sesekali telefon myraudhatulukhuwah berdering, menandakan beberapa panggilan daripada bekas pelajar calon SPM 2010 yang ingin tahu tentang bilakah keputusan SPM 2010 mereka akan keluar.


PILIH DENGAN TEPAT..
.pelajar perlu memilih bidang yang diminati dan kesesuaian dengan keputusan diperoleh.

SETELAH menerima keputusan STPM, lepasan  Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) kini mula memuktamadkan pemilihan kursus dan institusi pengajian tinggi (IPT) sesuai, yang bakal menentukan hala tuju kerjaya mereka apabila tamat pengajian kelak.

Keputusan di peringkat SPM dan STPM penting kerana ia bakal menentu hala tuju pelajar, sama ada mencongak ke menara gading, memohon pekerjaan atau mengambil jurusan kemahiran atau teknikal. Bagi yang bersedia, mereka sudah tahu apa yang patut dilakukan selepas mendapat keputusan peperiksaan kelak.


Namun, ramai masih keliru serta tidak tahu hala tuju selepas SPM atau STPM apatah lagi jika gagal melanjutkan pengajian di menara gading walaupun mendapat keputusan cemerlang.


Justeru, bagi pelajar SPM atau STPM, ke mana hala tuju mereka selepas mendapat keputusan peperiksaan?

Mengapa menunggu terlalu lama untuk menentukan masa depan sedangkan mereka sepatutnya sudah bersedia atau berbincang dengan guru kerjaya selepas peperiksaan.

Entry myraudhatulukhuwah sebelum ini, HALATUJU SELEPAS PMR, Klik sini.

PROGRAM KERJAYA DI SEKOLAH

Kepada adik-adik pelajar di sekolah menengah, biasanya adik-adik pelajar telah didedahkan kaedah memilih bidang atau kerjaya yang sesuai dengan minat dan akademik.

Seawal Minggu Orientasi Tingkatan 1, biasanya Guru Bimbingan dan Kaunseling anda telah memberi taklimat tentang Dunia Kerjaya. Seterusnya mengadakan Iventori Minat Kerjaya. Oleh itu, myraudhatulukhuwah syorkan kepada dik-adik pelajar, usahlah malu bertemu guru anda.

Sebenarnya, selepas peperiksaan PMR diumumkan, dan kemudian pelajar akan ditempatkan di kelas Tingkatan 4 di sekolah masing-masing. Biasanya, berdasarkan keputusan PMR itu, pelajar akan mengikuti aliran yang bersesuaian dengan tahap kemampuan pelajar dan pencapaian akademik yang dicapai dalam PMR.

Oleh itu, dalam menentukan hala tuju selepas alam persekolah, myraudhatulukhuwah syorkan kepada para pelajar , elok benar datang berjumpa dengan Guru Bimbingan dan Kaunseling pelajar di sekolah.

Selain untuk mendapatkan pendedahan kerjaya yang bersesuaian dengan aliran yang pelajar ambil semeasa di Tingkatan 4 dan 5, pelajar biasanya akan lebih yakin diri dan mempunyai hala tuju yang jelas selepas bersemuka dengan Guru Bimbingan dan kaunseling pelajar.

Oleh itu, siapa kata peperiksaan PMR itu tidak penting, kan? Myraudhatulukhuwah berharap adik-adik pelajar yang berada di Tingkatan 4 sekarang sudah bersedia menghadapi peperiksaan SPM setahun lebih akan datang, inshaAllah, dengan penuh persediaan rapi.
Tips Pemilihan kursus di universiti

Tentang pemilihan bidang atau kursus yang bakal diambil oleh pelajar  di universiti, pada pandangan myraudhatulukhuwah, pelajar lebih elok memilih kursus mengikut minat, tetapi ia turut mengambil kira keputusan peperiksaan.

Minat dan kelayakan akademik memang perkara utama dalam membuat keputusan. Bagaimanapun, suatu hal yang penting,  jangan dilupa mengambil kira pasaran kerjaya.

Senario hari ini juga menyaksikan, Jika memilih bidang yang mudah mendapat pekerjaan, ia memang baik. Tetapi jika memilih bidang yang sukar mendapat pekerjaan, kadangkala ia menyebabkan berlakunya kesukaran memperolehi jawatang yang bersesuaian dengan kelulusan sebagai siswazah.

Semua bidang kerjaya mempunyai saingan kerana setiap tahun ramai pelajar menamatkan pengajian, samada lulusan IPTA, atau IPTS, bahkan jua Lulusan dalam dan luar negara kita.

ISI SEGERA BORANG UPU DALAM TALIAN

Bagi pelajar lepasan  STPM atau SPM beberapa minggu lagi, perkara yang sering menjadi persoalan mereka ialah tentang penempatan di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) menerusi pengisian borang Unit Pengambilan Universiti (UPU).

Selesai saja menduduki peperiksaan, calon peperiksaan SPM atau STPM dan yang setaraf dengannya, dinasihatkan  perlu mengisi borang UPU secara talian ke IPTA dengan segera.

Selepas mendapat keputusan, mereka hanya perlu mengemas kini borang yang diisi dan kelayakan mereka memasuki IPTA akan dinilai secara terus.

Tetapi pelajar juga harus ingat, kelambatan pelajar mengisi borang UPU menyebabkan peluang mereka ke IPTA tipis walaupun mendapat keputusan cemerlang.  Oleh itu, elakkan  kesilapan tidak mengemas kini secepat mungkin ini.

Baiklah, tentang borang UPU ini, sering juga kita keliru untuk melakukannya dengan baik. Myraudhtaulukhuwah juga sering mendapat maklumbalas begini ketika membantu pelajar-pelajar myraudhatulukhuwah.

Dalam hal ini,  ketika mengisi borang permohonan UPU ini, calon dinasihatkan bersifat bertenang, tidak tergopoh gapah, membaca satu persatu yang terkandung di dalam borang UPU online berkenaan dengan sabar dan meminta pandangan orang yang lebih berpengalaman.

Contohnya, ibu bapa, atau kakak atau abang atau pergi berjumpa guru-guru di sekolah pelajar, khususnya Guru Bimbingan dan Kaunseling di sekolah.

Ketika mengisi borang UPU dan memilih IPTA,  pada pandangan myraudhatulukhwuh, adalah lebih baik jika pelajar memilih yang terbaik untuk diri sendiri dengan bimbingan insan-insan yang menyayangi anda.

Contohnya, ada sesetangah calon tidak berminat menjadi guru, tetapi disebabkan desakan ibubapa, calon memohon juga kursus pendidikan. Akhirnya, calon berjaya dipilih menjadi mahasiswa pendidikan.

Dalam hal ini, minat dan cinta boleh dipupuk. Maka, sepanjang kursus atau pengajian itu, elok benar jika pelajar memupuk rasa cinta pada kursus yang diambil seterusnya profesion yang bakal diceburi kelak, sbeaik tamat pengajian anda.

Ada juga sesetengah pemohon U, yang memilih sesuatu kursus atau universiti, sedangkan calon itu tahu kurus yang dipohon tidak sesuai dengan keputusan peperiksaan yang dimilikinya, disebabkan tidak mahu berpisah dnegan kawan baik atau klik-klik pelajar dan juga kekasih hati.

Apa yang penting, pelajar perlu melihat kesesuaian minat dengan keputusan akademik.  Jika berminat dan akademik pula baik, ia tiada masalah. Tetapi jika minat tidak sesuai dengan akademik, guru kaunseling akan memberi panduan.

APLIKASI I-MAS-C-U

Aplikasi ini membantu calon membuat pilihan kursus yang bertepatan dengan keputusan STPM calon. Aplikasi ini adalah percuma sahaja.

Sila layari entry sebelum ini,

Tarikh keputusan STPM 2010, klik sini.

atau terus ke Artikel di educational blog ini, di sini ada diterangkan cara menggunakan kaedah apliaksi ini. Aplikasi i-MAS-C-U, Sistem Aplikasi Kelayakan Akademik, klik sini.

Sila rujuk entry myraudhatulukhuwah sebelum ini,

Permohonan ke IPTA, TEVT & ILKA2011, klik sini.

Permohonan ke IPTA Lepasan STPM/ Setaraf 2011/2012, klik sini.

BUKU 50 KERJAYA PILIHAN

Pengarang 50 Kerjaya Pilihan, Mohd Mohamed telah mengarang dan mengolah bukunya secara mudah bertujuan memudahkan para pelajar memilih kerjaya.

Sebahagian daripada bidang-bidang kerjaya yang terdapat di dalam buku tulisannya itu pernah disiarkan oleh akhbar Utusan Malaysia. Buku ini amat sesuai untuk para pelajar sekolah menengah, khususnya bakal calon dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Buku berkenaan juga boleh dijadikan panduan oleh guru-guru dan kaunselor sebagai bahan untuk memberi penerangan dan khidmat nasihat kepada pelajar mereka berkaitan peluang-peluang melanjutkan pelajaran.

Antara bidang-bidang kerjaya yang telah dipilih oleh pengarang buku berkenan ialah aktuari, arkitek, bioteknologi, bioperubatan, verterinar, dietetik, juruterbang, dan  sains nuklear.

PERANAN IBUBAPA

Myraudhatulukhuwah juga berpendapat, dalam membantu pelajar mengisi borang UPU,  ibu bapa juga berperanan penting bagi membantu pelajar lepasan SPM atau STPM membuat keputusan yang tepat.

Ini memandangkan, ibubapa lebih berpengalaman dan memahami anak mereka jika dibandingkan dengan orang luar.

Dalam membuat pilihan jurusan yang sesuai untuk diambil oleh anak-anak, adalah lebih manis, tiada paksaan daripada ibubapa. Ibubapa boleh memberi pandangan bernas, perkongsian pendapat dan pengalaman dan nasihat serta bimbingan kepada anak-anak seumpama seorang kawan kepada kawannya yang lain.

Ibubapa ada impian sendiri. Anak-anak juga ada impian mereka. Moga kita dapat membimbing anak-anak kita ke jalan yang diredhai Allah SWT.

readmore...Petikan dari Berita Harian Online, April 2009;

Penentuan Kursus: Lepasan SPM, STPM Perlu Pilih Program Pengajian Tinggi Ikut Minat Dan Kemampuan


Sebahagian petikan berita itu...

Ketua Pengarah Kementerian Pengajian Tinggi, Prof Datuk Radin Umar, berkata analisis data permohonan ke IPTA sebelum ini menunjukkan terdapat kecenderungan pelajar memilih program pengajian melebihi tahap kemampuan dan mensasarkan universiti perdana saja sebagai IPT pilihan.

Beliau berkata, strategi terbaik dalam pemilihan kursus di IPT adalah bersesuaian dengan minat, kebolehan serta tahap kemampuan pelajar yang dicerminkan menerusi keputusan peperiksaan.

Status universiti yang dipohon juga, katanya, adalah faktor penting dalam menentukan kejayaan permohonan pelajar kerana syarat kelayakan minimum bagi bidang yang sama adalah berbeza di kalangan IPT.

“Percaturan strategi permohonan tanpa mengambil kira kedua-dua faktor penting ini boleh mengakibatkan pelajar yang cemerlang sekalipun gagal dalam permohonan mereka mengikuti pengajian bidang diminati.

“Sebagai contoh kebarangkalian bagi lepasan matrikulasi yang mendapat Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.8 dan menetapkan permohonan mengikuti pengajian perubatan di universiti baru sebagai pilihan pertama adalah lebih tinggi berbanding pemohon dengan PNGK 3.999 yang memohon kursus sama di universiti perdana.

“Ini kerana syarat kelayakan bagi program kompetitif seperti perubatan lazimnya lebih rendah di universiti baru dan sederhana berbanding universiti perdana yang turut menerima jumlah permohonan yang amat tinggi serta kebanyakannya berkelulusan PNGK 4.0,” katanya.

Radin berkata, kecenderungan membataskan pilihan bidang pengajian juga antara faktor yang membuatkan pelajar gagal dalam permohonan kerana enggan mengikuti bidang berkaitan sedangkan hakikatnya jurusan alternatif masih dalam skop minat pelajar sementara syarat kelayakannya pula lebih bersesuaian dengan tahap kemampuan mereka.

Katanya, hal ini terbukti apabila masih ada pelajar yang menandakan tidak bagi pilihan memproses permohonan mereka kepada bidang pengajian berkaitan jika gagal mendapat kursus yang diminta.

“Sebagai contoh, jika pelajar gagal dalam permohonan asal mengikuti kejuruteraan kimia kerana tidak mencapai tahap kelayakan ditetapkan, permohonan boleh diproses untuk jurusan berkaitan yang masih dalam skop minatnya tetapi memberi penekanan berbeza seperti kejuruteraan industri.

“Malah, dengan mengikuti program berkaitan di politeknik terlebih dulu sebelum layak mengikuti pengkhususan program di universiti adalah satu lagi alternatif bagi mereka yang berkelayakan rendah tetapi mahu meneruskan minat dalam bidang kejuruteraan. Tetapi tempoh pengajian mereka lebih lama,” katanya.

Justeru, beliau menasihatkan pelajar yang ingin melanjutkan pengajian tinggi supaya meneliti semua pilihan program pengajian yang ada serta IPT yang menawarkannya supaya pilihan dibuat berasaskan pengetahuan dan bukan sekadar ikutan.

Guru kaunseling sekolah, pakar industri dalam bidang berkaitan, ahli akademik serta program hebahan termasuk Karnival Jom Masuk U kementerian serta pameran pendidikan, katanya, antara sumber serta saluran terbaik bagi pelajar mendapatkan bimbingan pemilihan program yang sesuai.

“Pemilihan program pengajian di IPT ini antara keputusan penting dalam kehidupan dan perlu disesuaikan dengan kemampuan, minat dan perawakan pelajar kerana ia juga penentu masa depan kerjaya mereka.

“Justeru biarlah asas pilihan itu adalah pengetahuan dan bukan berasaskan faktor yang tidak sewajarnya seperti mengikut pilihan kawan sedangkan calon tidak tahu langsung apa tuntutan kelayakan serta kriteria bagi membina kerjaya bersesuaian dengan program dipilih,” katanya.

57 Senarai Biasiswa & Pinjaman Pelajaran Malaysia 2012 & 2013

Untuk info lanjut, sila klik;

Usah Bersedih Jika Keputusan STPM Tidak Cemerlang

Usah Bersedih, La Tahzan
http://cikgubimbingan-kaunseling.blogspot.com/

Alhamdulillah pagi yang cerah. Secerah pawana...

Keputusan STPM 2010 telah pun diumumkan. Wajah-wajah gembira dan wajah-wajah duka. Masing-masing dengan interpretasi sendiri.

Kepada yang berjaya, diucapkan tahniah. Semoga kejayaan anda  membakar semangat adik-adik pelajar yang lain untuk lebih berusaha dengan tekun dari awal lagi.

Kepada yang tidak meraih keputusan cemerlang, usahlah bersedih. La tahzan. La Takhof.

Kegagalan anda untuk meraih kecemerlangan dalam STPM 2010, bukanlah penamat kehidupan anda. Walaupun, STPM sebagai peperiksaan awam yang sangat penting. Penting untuk membina masa depan yang lebih cemerlang. Mencipta lakaran kejayaan dalam kerjaya dan kehidupan.

Namun percayalah, kegagalan meraih kecemerlangan dalam STPM, bukan penamat kehidupan. Percayalah, sinar untuk anda masih ada lagi.

Ambillah masa yang ada ini untuk muhasabah kembalai diri kita. Semak kembali kekurangan dan kesilapan diri kita. Lihat pula faktor-faktor kegagalan dalam diri kita. Dunia cikgu kaunseling mendoakan anda  bangkit kembali dari kegagalan ini.

Untuk adikku sayang, Kakak mendoakan agar langkahmu terus lurus. Moga langit yang mendung memayungi hatimu kini, akan segera berarak pergi. 

Hentikan air matamu, dik. Apa yang penting, usaha telah dikau lakukan. Cita-citamu telah kau sangkutkan di bintang nan tinggi. Seluruh jiwa dan raga, telah kau bulatkan demi mencapai impianmu, jua impian kekanda yang ingin menyaksikan kejayaanmu. Namun pabila gagal memperoleh kecemerlangan dalam STPM,  bukanlah bermakna Tuhan itu zalim.

Tidak, dik, Tuhan tidak zalim. Bukannya Tuhan tidak tahu usahamu. Inilah ujian kehidupan dik.

Dik,tak semestinya kejayaan demi kejayaan dalam pelajaran, ada ketikanya insan yang sentiasa cemerlang dalam  pelajarannya, ada ketikanya dia diuji pula dengan kegagalan dalam kerjayanya untuk meraih kecemerlangan dalam kerjayanya.

Ada juga yang sentiasa memeperolehi kejayaan dalam pelajaran, berjaya juga dalam kerjaya dan kehidupan. Bahakan perjalanan hidupnya begitu lancar dan mudah meraih peningkatan dalam kerjayanya.

Itu juga merupakan ujian. Ujian yang berbentuk kesenangan.

Ada juga inasan yang pada mulanya gagal dalam pelajaran. Misalnya gagal dalam STPM atau gagal dalam SPM. Tetapi, insan-insan ini bangkit kembali. Insan-insan ini perlu melalui jalan berliku, sebelum sampai ke puncak kejayaan.

Ada orang yang diuji dengan kedukaan demi kedukaan, kegagalan demi kegagalan, keperitan demi keperitan. Dan apabila meraih kesenangan, saat itu, nikmatnya akan lebih terasa.

Laluan kedua untuk ke puncak kejayaan, Dunia Cikgu Kaunseling percaya, inshaALLAH pasti ada.

Apa yang penting, kemahuan dan kehendak untuk berjaya itu mesti ada.

InshaALLAH, percayalah Allah akan sentiasa bersama kamu selagi kamu patuh dan taat pada perintah Allah.

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
-Surah Al-Baqarah ayat 286


KENAPA RASA KECEWA?
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
-Surah Ali-Imran ayat 139

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
-Surah Ali-Imran ayat 200

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
-Surah Al-Baqarah ayat 45


Baiklah kepada adik-adik para epalajar, sila klik aplikasi Sistem Semakan Kelayakan Akademik, I-MAS-C-U, Klik sini,
bagi memudahkan anda membuat kursus yang bersesuaian dengan keputusan STPM anda.

Sekian terima kasih wassalam.

Buta mata, bukan buta hati

'Buta mata, bukan buta hati'

JOHOR BAHRU 21 Feb. - Cacat penglihatan tidak menghalang pelajar Maktab Sultan Abu Bakar di sini, Muhamad Nadhir Abdul Nasir mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

Anak ketiga daripada enam beradik itu mendapat 3A 1B iaitu memperoleh A dalam mata pelajaran Pengajian Am, Bahasa Malaysia, Sejarah dan B bagi Pengajian Perniagaan dan bercita-cita menjadi seorang usahawan berjaya suatu hari nanti.

Beliau yang bersekolah Sekolah Menengah Kebangsaan Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Bahru menjadi pelajar cemerlang negeri Johor bagi kategori calon istimewa - cacat penglihatan.

Dia nyata gembira dengan kejayaan tersebut, namun cukup merendah diri apabila ditanya tentang resipi kejayaannya.

"Saya bukan seorang yang bijak, genius dan tak berbakat, maka saya perlu berusaha lebih gigih daripada orang lain dan keputusan ini jawapan kepada usaha itu," katanya yang ingin menyambung pengajian dalam bidang perniagaan.

Muhamad Nadhir menetap di Taman Seri Lembah, Kluang merupakan antara pelajar cemerlang STPM yang diumumkan oleh Pengarah Pelajaran negeri, Markom Giran di Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) di sini hari ini.

Beliau yang cacat penglihatan tahap dua sejak berusia sembilan tahun memberitahu, Sejarah satu-satunya subjek yang dipelajari menggunakan tulisan Braile manakala yang lain belajar seperti biasa.
Dalam pada itu, ibunya, Noormah Abu Bakar, 50, gembira pencapaian anaknya itu yang meneruskan keputusan membanggakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dicapai sebelum ini iaitu 7A 1B.

"Saya bangga dengan Muhamad Nadhir kerana dia tidak pernah menggunakan kekurangan yang ada sebagai alasan," ujarnya.

Sementara itu, pelajar cemerlang keseluruhan negeri Johor, Low Chea Yee, 19, dari Sekolah Menengah Kebangsaan (P) Sultan Abu Bakar, Muar dekat sini memberitahu, rahsia kejayaannya adalah belajar setiap hari terutama pada waktu pagi.

Dia yang merupakan anak kedua daripada tiga beradik dan mendapat 5A memilih untuk belajar pada awal pagi kerana ketenangan yang dinikmati pada waktu itu amat sesuai untuk mengulang kaji pelajaran.

"Saya berhasrat untuk meneruskan pelajaran dalam bidang perubatan dan Universiti Malaya merupakan pilihan utama saya," katanya yang merupakan anak seorang pekerja kilang dan ibunya seorang suri rumah.

Pasangan kembar, Goh Guo Dong dan Goh Guo Liang daripada Maktab Sultan Abu Bakar di sini yang turut mencatat keputusan cemerlang STPM kali ini berkata, setiap hari mereka memperuntukkan sekurang-kurangnya dua jam untuk mengulang kaji pelajaran.

Mereka yang berkongsi buku teks untuk mengulang kaji pelajaran juga mempunyai cita-cita yang sama iaitu ingin menjadi jurutera dan berhasrat meneruskan pengajian di Universiti Teknologi Malaysia.

Tips Blogging Cara Masukkan Link Di Posting

 Tips Blogging Cara Masukkan Link Di Posting

Cara Masukkan Link Di Posting; Bagaimana  cara memasukkan link pada postingan blog blogger?


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Apa khabar?

Kali ini myraudhatulukhuwah tertarik untuk mencatatkan salah satu tips blogging, "Cara Masukkan Link di Posting".

Seringkali jua kala menjelajah blog bloggers yang lain, terdapat link entry terbaru di blog pengkomen pada ruangan komen mereka.

Memasukkan link ke dalam posting blog sangat mudah bagi mereka yang sudah lama blogging. Namun bagi newbie seperti myraudhatulukhuwah  ini adalah hal yang tidak diketahui.

Kepada teman-teman yang ingin mengetahui   cara memasang link di postingan blog blogger silakan baca terus ya.

Di sini, myraudhatulukhuwah merasakan, cara menulis kode html secara manual adalah lebih mudah untuk difahami. Jadi, cuba kita lihat cara memasukkan link di posting dengan Menulis kode html secara manual.

Untuk memasukkan link menggunakan dengan menulis kode html secara manual, yang harus di lakukan hanya menaip kan kod html berikut:

<a href="Masukkan Link Blog Anda Di Sini">Ini tulisan yang akan ada linknya</a>

Silakan tulis kode html seperti yang sudah saya tuliskan di atas.

Pada bahagian yang myraudhatulukhuwah tulis, "Masukkan Link Di Sini"silakan ganti dengan link yang ingin di masukkan.

Manakala pada bahagian "Ini tulisan yang akan ada linknya"

Silakan ganti dengan tulisan lain  seperti  Klik Disini, Join Now, Jom Baca Entry Terbaru saya, Jom singgah blog saya dan lain-lain lagi.

<a href="Masukkan Link Di Sini">Ini tulisan yang akan ada linknya</a>

klik sini,<a href="http://myraudhatulukhuwah.solihin.net/?p=3608">January Top Commentors</a>

Mudah-mudahan perkongsian  tutorial rigkas ini dapat  difahami dan semoga bermanfaat.

Sekian, terima kasih.


Insha Allah Versi Melayu

Lirik Lagu Insya Allah – Maher Zain (Versi Melayu)


Andainya kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram
Bagai malam yang kelam
Tiada bantuan tiada tujuan
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Chorus
Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya
Insya Allah Insya Allah Insya Allah
Ada jalannya

Andainya dosamu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Dikau keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu
Janganlah berputus asa
Kerana Allah bersamamu

Ulang Chorus

Kembalilah
Kepada Yang Esa
Yakin padaNya
Panjatkanlah doa
Oh Ya Allah
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar
Jalan yang benar

Ulang Chorus


 

Semakan Permohonan ke Program Matrikulasi KPM Sesi 2011/2012

Semakan Permohonan ke Program Matrikulasi KPM Sesi 2011/2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Ketika Dunia Cikgu Kaunseling melayari website Portal Rasmi KPM, klik sini, terbaca pemberitahuan ini.

Kepada anda yang ada memohon Program Matrikulasi KPM Sesi 2011/2012, pada 2010 yang lalu,  sila ambil perhatian pemberitahuan ini.

Adalah dengan ini dimaklumkan bahawa pelajar yang memohon ke Program Matrikulasi KPM Sesi 2011/2012 boleh membuat kemaskini permohonan masing-masing melalui Aplikasi Semakan Permohonan ke Program Matrikulasi KPM Sesi 2011/2012 mulai 21 Februari 2011  sehingga 6 Mac 2011 di laman sesawang Kementerian Pelajaran Malaysia, Klik sini.
Entry Dunia Cikgu Kaunseling berkaitan Program Matrikulasi KPM,  Permohonan Kemasukan Ke Program Matrikulasi KPM Sesi 2011/2012, sila klik sini.

Harap maklum, terima kasih

Anda Suka Menulis Novel Online?

Anda Suka Menulis Novel Online?


Followers Yang Suka Menulis Novel Online


Kali ini myraudhatulukhuwah ingin membuat blog review berkaitan Followers myraudhatulukhuwah yang suka menulis novel online antaranya ialah;

http://warkahbersama.blogspot.com/

dengan novel berisirnya, Kau Yang Bernama Hanis, klik sini.dan http://farraoshin.blogspot.com dengan novelnya, Emneya.klik sini.

Jika ada followers myraudhatulukhuwah yang suka menulis novel online tetapi myraudhatulukhuwah terlepas pandang, harap maaf dipinta.

Oklah, jom kita jenguk entry mereka

dan catatan myraudhatulukhuwah sebelum ini,

Cara Tingkatkan Pagerank, klik sini.

Sekian,wassalam.

Tips Blogging; Cara Tingkatkan Pagerank

Pagerank Turun dan Naik

 


Ketika myraudhatulukhuwah melihat pagerank alexa malam ini, ia semakin berjutaan. :).

Mungkin kerana sehari tidak mengemaskini blog ini, maka pageranknya jatuh. Tu diaa,  siang tadi tak kemas kini blog, page rank boleh turun.

Memandangkan myraudhatulukhuwah sendiri jarang-jarang dapat blogwalking, maka mungkin itu faktor pageranknya jatuh.Dan pagerank malam ini, 16/02/2011;


Pagerank; Cara Tingkatkan Pagerank

Di sini, myraudhatulukhuwah melihat kepada beberapa aspek yang boleh meningkatkan pagarank blog kita. Antara aspek-aspek , Cara Tingkatkan Page rank ialah:

1)  Blog Walking aka menjelajah blog

Blog walking ini seumpama kita berjalan-jalan dan menjelajah  di 'rumah' pemilik blog dan website orang lain. Baik itu dari blogroll  atau  daripada komentar pada posting blog, ketika itu jangan lupa 'say hello' di soutmix atau di buku tamu mereka.

Bagaimanapun,alangkah manisnya selain say hello di shoutmix, apalah salahnya kita meninggalkan komen di entry mereka, sebagai tanda sokongan kita kepada penulisan yang dihasilkan oleh tuan rumah blog/ website tersebut.

Jika mereka balas mengunjungi blog kita, pastinya akan menambah lebih banyak trafik. sekaligus ini salah satu Cara Tingkatkan Page rank blog kita.

2)  Aktifkan diri  di forum-forum.

Kebanyakan forum membenarkan kita untuk menampilkan signature.  Oleh itu, apa salahnya kita sertakan  link menuju blog kita didalam signature itu. (Meskipun demikin,  tidak semua forum yang myraudhatulukhuwah sertai, url blog ini disertakan juga)

3) Mengulang perkataan pada posting.

Sebelum itu, apa kata kita usahakan memilih tajuk posting dengan keyword yang kuat. Selain itu, yang  banyak dicari orang melalui mesin pencari, barulah pada isi posting dan entry kita,  banyak mengulang tajuk posting itu.

Contohnya tajuk  posting  "Cara Tingkatkan Pagerank"  seperti entry myraudhatulukhuwah ini. :). Ops, adakah yang sudi membaca catatan myraudhatulukhuwah ini?

Maksudnya di sini, apabila kita membuat sesuatu entry, cubalah  banyak mengulang kata Cara Tingkatkan PageRank.

4)Optimalkan Link.

Apabila menyertakan link didalam posting, sebaiknya seimbangkan link yang mengarahkan pengunjung keluar dengan link untuk tetap berada diblog  kita.  cuba elakkan menulis link dengan kata "disini, ke sini," .

Sebaliknya, belajarlah menulis link dengan lengkap misalnya "Kenapa saya Berblog  di http://myraudhatulukhuwah.solihin.net/?p=3805"

5) Back link.

Dengan banyak cara, kita boleh memperbanyakkan back link, misalnya  tukar link antara blogger, menulis komen pada entry blogger lain,memberikan award, menganjurkan giveaway dan lain-lain.

Bagi bloggers yang menjalankan perniagaan online, melalui pengiklanan di forum-forum juga dapat membantu meningkatkan jualan anda. Misalnya di ratuhati.com. Selain mengiklankan produk anda di blog-blog kawan-kawan blogger yang lain.

Untuk itu, Anda harus terus mencari backlink yang berkualiti ke site atau blog Anda. Dengan banyaknya link yang menuju ke blog Anda, maka Anda akan memperoleh beberapa keuntungan. Antaranya ialah;

  1. Dapat meningkatkan PageRank

  2. Dapat menambah trafik (jumlah pengunjung)

  3. Mempopularkan website anda

  4. Dan dapat meningkatkan kedudukan website atau blog  anda di search engine


Dalam hal ini, myraudhatulukhuwah ingin merakamkan setinggi penghargaan buat semua blogger yang sudi membuat link back dengan teratak ini. Blogger yang link back dengan blog myraudhatulukhuwah ini, ada myraudhatulukhuwah letakkan url blog mereka di blog ini pada kategori, Blogger yang Link Back".6) Submit ke search engine.

Ini adalah cara yang mudah, jika mensubmit satu-persatu letih juga dibuatnya. Jadi, mungkin lebih baik menggunakan website yang menyediakan perkhidmatan submit url ke beberapa  search engine terpopular misalnya.

Tapi jika kita kurang percaya dengan perkhidmatan yang disediakan, hantarkan sahaja/ submit url blog kita secara manual.

7) Bersabar menunggu pagerank blog meningkat naik

Jika bulan ini PageRank blog kita masih dibawah dan juta-jutaan sahaja, usah sedih dan kecewa. Macam blog myraudhatulukhuwah ni pun masih juta-jutaan pada pagerank alexa.

Yang pastinya, semuanya memerlukan proses :) .

Mungkin bulan depan atau 3 bulan lagi PageRank di gugel naik jadi 8 ?

Mungkin pelayar-pelayar blog ini ada mempunyai tips yang lain yang boleh dikongsikan bersama, silakanlah ya.

baiklah sekian dahulu daripada myraudhatulukhuwah.


Cinta Remaja; Apabila Insan Pilihan Tidak Direstui

Cinta Remaja; Apabila Insan Pilihan Tidak Direstui
Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Apa khabar kawan-kawan folowers myraudhatulukhuwah? semoga sihat sihat sahaja ya.

kali ini, myraudhatulukhuwah bawakan topik tentang,"Cinta Remaja; Apabila Insan Pilihan Tidak Direstui".

Memetik kata-kata Yang Berbahagia Dato' Ustazah Siti Nor Bahyah Mahmood, pendakwah dan pemilik syarikat SNB Kasih Training & Consultancy, " Seorang lelaki yang mahu berkahwin perlu melihat perjalanan hidupnya di akhirat. Ini Kerana, lelaki adalah pemimpin dan mereka akan dipertanggungjwabkan ke atas apa yang mereka pimpin".

Mari kita sama-sama renungkan Sabda Rasululluah SAW;

"Seorang wanita dinikahi kerana 4 sebab; kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka hendaklah engkau merebut yang empunya agama, itulah yang terbaik".

(Hadith Riwayat Al Bukhari dan Muslim)

Berbalik kepada tajuk, Cinta Remaja; Apabila Insan Pilihan Tidak Direstui Keluarga, di dalm konteks  gadis pilihan tidak diterima keluarga, si lelaki jangan mudah berputus asa.

Di sini myraudhatulukhuwah catatkan pandangan Ustaz Rusli Md Zain al Farqawi.

Beliau memberi 5 tips Apabila Gadis Pilihan Tidak Diterima Keluarga, yang mana sebahagiannya telah myraudhatulukhuwah edit:

1) Mohon bantuan Allah

Perkemaskan munajat kepada Allah, adalah jalan terbaik mengungkai hati yang sudah terpikat dan mengharap terus diikat oleh jejaka pilihan.

Selalulah usahakan rapatkan diri dengan Allah. Amalkan solat hajat, solat istikharah, membaca Al Quran dan membaca bahan-bahan yang boleh membangunkan jiwa.

"Dan mintalah pertolongan(kepada ALLAH) dengan jalan yg sabar dan dgn mengerjakan solat;dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kpd orang2 yg khusyuk." (AL-BAQARAH:45)

2) Jangan serang tapi terang

Si lelaki usahlah terus menyerang dan panas baran atau menyalahkan ibu bapa jika keluarga tidak menerima gadis pilihan. Ambil masa untuk berterus-terang dengan keluarga, pujuk ibubapa dengan cara berhikmah.

Memujuk ibubapa tidak semsetinya dengan bercakap sahaja.

Bantulah sebarang kerja yang boleh meringankan ibu bapa. Ambillah hati mereka. Myraudhatulukhuwah teringatkan entry myraudhatulukhuwah sebelum ini, "Bodek", klik sini.

Namun mengumpan ibubapa dengan wang bukanlah kaedah yang terbaik. Sogokan sebegini akan membuatkan ibu bapa berasa serba salah. Ini tidak digalakkan dalam Islam.

Sebaliknya, myraudhatulukhuwah berpandangan, eloklah adik-adik bersikap jujur, tunjukkan akhlak yang mulia, yakni berhemah di hadapan mereka. Ibubapa, biasanya, akan lembut hati jua akhirnya.

Pada pandangan myraudhatulukhuwah jua, Sikap berlemah lembut, kesantunan sebagai gadis Muslimah, berbudi bahasa, berbicara dengan berhikmah, bersifat berhemah tinggi dan jujur jua perlu ada pada diri gadis pilihan anda itu. Seandainya, tiada sifat ini, sudah tentu mana-mana ibubapa risau dan bimbang dengan pilihan anda itu.

3.  Aturkan pertemuan

Adakan pertemuan gadis pilihan anda dengan ahli keluarga anda dalam suasana santai. Misalnya jika ada majlis kenduri, atau pada pertemuan keluarga yang anda anjurkan sendiri. Jemputlah sekali keluarga si  gadis hadir bagi mengeratkan silaturrahim dan berkenalan dengan lebih rapat lagi.

4. Tukarkan persekitaran semasa

Bawalah ibu bapa berbincang di tempat yang baru untuk mendapatkan mood yang baru supaya berada dalam suasana gembira.

5. Minta bantuan

Mohon bantuan ahli keluarga kita yang lain atau orang yang dihormati oleh ibubapa untuk menyelesaikan masalah anda.

InshaAllah, jika seseorang anak itu jujur mahu memperisterikan si gadis, lambat laun hati ibu bapa akan dapat menerima gadis pilihan si anak.

Jika ibu bapa menyayangi anaknya, pasti ibu bapa itu tidak mahu bahkan tidak ingin melihat anaknya terjebak ke kancah maksiat, ibu bapa perlulah belajar menerima kelebihan dan kekuranagn calon menantu  yang dipilih oleh si anak.Dalam situasi calon menantu yang dipilih oleh anak tidak disukai oleh ibubapa, ianya bukan setakat berlaku kepada lelaki sahaja bahkan jua di kalangan wanita. Ada juga para gadis yang calon suaminya tidak direstui ibu bapa.

Oleh itu, bukan sahaja si lelaki perlu berikhtiar seperti di atas, si gadis atau wanita itu juga perlu seiring memperkemaskan akhlak diri dan ibadah agar kesinambungan penyatuan dua hati keluarga kedua belah pihak terjalin erat.

Jika anda dah berusaha tapi masih jua berlaku tentangan ibubapa, usahlah sedih-sedihkan hati, ok. Jom kita hayati Firman Allah ini;

Surah Al-Baqarah Ayat 216 :

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

Bukankah kita mahu bercinta sehingga ke syurga? Jadi, biarlah ia bermula dnegan situasi yang baik agar ketenangan lahir dalam ikatan 2 hati yang bernaung dalam sebuah percintaan murni, sah dan diredhai Allah, iaitu ikatan pernikahan.

Baiklah, Bersama-sama ini, myraudhatulukhuwah muatkan entry-entry myraudhatulukhuwah sebelum ini.

Usah Menangis, Ia Bukan Milikmu, klik sini.

Always Be There, klik sini.

Mengendalikan Rasa Kecewa, klik sini.

Meladeni Solat Sunnah Rasulluah SAW; Solat Istikharah, klik sini.

Cinta Remaja, klik sini.

Kempen Awasi Jerat Valentines Day, klik sini.

Kepada kawan-kawan myraudhatulukhuwah yang ingin berkongsi tips, ilmu dan pengalaman, sangatlah myraudhatulukhuwah alu-alukan dan hargai.

Sekian terima kasih.

Kursus Pengacaraan dan Pengurusan Majlis

Latihan Dalam Perkhidmatan (LADAP); Kursus Pengacaraan dan Pengurusan Majlis/ Acara & Protokol 2011 di SMK Jengka Pusat 2

KURSUS LADAP 


Pada Hari Sabtu, 12 Februari 2011, bermula pada pukul 8.00 pagi, di Dewan SMK Jengka Pusat 2, telah diadakan Latihan Dalam Perkhidmatan atau singkatnnya LADAP.

Tuan Pengetua, Encik Yahya Bin Awang turut hadir dalam kursus ini. Begitu juga Encik Ismail, GPK 1 SMK Jengka Pusat 2,  dan Encik Abdul Latiff turut hadir. Semua guru hadir dalam kursus LADAP ini. Begitu juga dengan staf sokongan sekolah yang lain.

Cikgu Zairie sebagai pengacara majlis. Manakala Al Fadhil Ustaz Tuan Syed Fazhar membacakan doa selamat kursus ini.

Pada kurus kali ini, ia bertajuk, "Pengacaraan dan Pengurusan Majlis/ Acara & Protokol". Kursus ini disampaikan oleh Encik Ahmad Bin Ismail, Pemangku YDP PIBG SMK Jengka Pusat 2. Beliau bertugas sebagai Penyelia KEMAS Jengka, telah mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang pengacaraan majlis.

Di sini, beberapa keping gambar sepanjang kursus berlangsung;


Keterangan Gambar; Tuan Pengetua berada di hadapan Penceramah, Encik Ahmad b Ismail sedang khusyuk mendengar ceramah beliau.

 Keterangan Gambar; Barisan guru dan staf sekolah sedang mendengar ceramah.

 Keterangan Gambar; Barisan guru dan staf sekolah sedang mendengar ceramah.


Antara perkongsian ilmu yang disampaikan oleh Encik Ahmad Bin Ismail ialah Asas Pengacara Majlis yang merangkumi beberapa aspek seperti;

1) Peranan Pengacara Majlis

2) Pengacara Majlis Yang Baik Dari segi Protokol.

3) Penyediaan Teks.

4) Peranan dan tugas Pengacara Majlis.

5) Persediaan-persediaan yang perlu ada untuk menjadi pengacara majlis yang baik.  Dalam konteks ini,Encik Ahmad Bin Ismail telah membahagikan tahap-tahap persediaan yang baik untuk menjadi pengacara majlis yang baik.

6) Latihan.

7) Susunan Keutamaan dan Darjah Kebesaran.

juga beberapa informasi lain yang sangat berguna kepada para semua guru dan staf yang ada di SMKJP2 ini.

Selain itu, Encik Ahmad Bin Ismail juga menjelaskan beberapa permasalahan yang wujud dalam mengurus majlis dan jalan keluar dalam mengatasi masalah tersebut.

Terima kasih Dunia Cikgu Kaunseling blogspot ucapkan kepada Encik Ahmad Bin Ismail , kerana sudi berkongsi ilmu, "Kursus Pengacaraan dan Pengurusan Majlis' ini kepada kami semua.

Kursus LADAP tamat lebih kurang pada pukul 12.35 tengah hari.

MAJLIS PERPISAHAN

Kemudian, pihak Kelab Bilik Guru SMKJP2 telah menganjurkan Majlis Perpisahan bersama bekas guru-guru SMK Jengka Pusat 2 yang telah bertukar ke tempat bertugas yang lain. Guru yang diraikan ialah Cik Murhaini Termizi, Encik Wan Mohd Shukri Wan Sulaiman dan Encik Nasaharuddin Mohd Rashid, bekas GPK Pentadbiran SMK Jengka Pusat 2.


Terima Kasih, Cikgu

BERBURU ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.
Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;

Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.
Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu

Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Karya Allahyarham USMAN AWANG, 1979

Terima kasih, Cikgu. Jasa dan bakti cikgu  tetap akan dikenang sepanjang zaman.Encik Busu, pengusaha kantin SMK Jengka Pusat 2 yang komited menyediakan perkhidmatan makanankepada peserta kursus dengan baik. Beliau sedang menyusun meja makanan dengan dibantu oleh Cikgu Irwan.

Sekalung penghargaan diucapkan kepada semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan Kursus Pengacaraan dan Pengurusan Majlis Dan Majlis Perpisahan Guru SMK Jengka Pusat 2 yang telah bertukar tempat bertugas.

Pelantikan Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (Sektor Operasi Pendidikan)

Pelantikan Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (Sektor Operasi Pendidikan)

Sukacita dimaklumkan Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (Sektor Operasi Pendidikan) telah diterajui oleh Dr. Haji Zahri b Aziz berkuatkuasa 7 Februari 2011. Tahniah diucapkan!


January Top Commentors & Emneya Giveaway

January Top Commentors & Emneya Giveaway


Pengkomen ke 13 tak sempat nak save sebab line putus dahhh tapi saya ingat siapakah dirinya..


Alhamdulillahhirabbila’lamin, syukur pada Allah SWT,atas anugerah rahmat dan taufik hidayahNya,kita dapat bersua kembali di sini. Salawat dan salam buat Rasul junjungan mulia,Nabi Muhammad SAW yang tercinta.


Pada entry ini, myraudhatulukhuwah ingin merakamkan setinggi-tinggi terima kasih kepada semua teman-teman blog yang sudi menjenguk blog ini. Begitu juga kepada semua teman yang sudi add blog myraudhatulukhuwah ini di blog teman-teman.

Terima kasih buat teman-teman bloggers yang sudi rajin meninggalkan komen pada entry myraudhatulukhuwah. Di sini, ialah pengkomen terbanyak myraudhatulukhuwah di bulan Januari 2011.

1) Blog Afida Anuar, klik sini.

2) Blog Abd Razak, klik sini.

3) Blog Tn Hj Rozali (Atuk), klik sini.

4) Blog  Dari pena Farhana, klik sini.

5) Blog Pemerhatidunia, klik sini.

6) Blog kak Werdah, Nota untuk Diri, klik sini, dan Bangkit Kembali,  klik sini.

7) Blog Kak Erna, Coretanku, klik sini.

8) Blog Kak Hanim, Kerdipan Rohani, klik sini.

9) Blog White Rose, klik sini,http://bungarosputih.blogspot.com/

10) Blog Al Mu'allim, http://kalkulus2102.blogspot.com/klik sini.

11) Blog Zulkbo, klik sini.

12) Blog Bro From Cemomoi, klik sini.

13) Kak Zue, klik sini.


Emneya written by Deena Farhana Numan


Blog  Dari Pena Farhana, klik sini. Ada menganjurkan contest yang menarik untuk para bloggers sertai. Sila lihat di sini, http://farraoshin.blogspot.com/2009/09/emneya-contest-giveaway.html

Oleh kerana peluang untuk menyertai Emneya Contest Giveaway masih dibuka lagi, sila lihat di sini, http://farraoshin.blogspot.com/2011/01/peserta-contest-emneya.html Maka, sebagai tanda sokongan kepada teman blogger, myraudhatulukhuwah turut berasa berbesar hati untuk  menyertai giveaway ini. Maaf ya Deena hanya baru kini berkesempatan membuat ulasan tentang novel online yang menarik ini.

Bermula sebagai silent reader blog beliau, myraudhatulukhuwah akan membaca entry-entry beliau.

Cuma myraudhatulukhuwah  jarang-jarang dapat meninggalkan komen di blog Deena mahupun di blog kawan-kawan yang lain disebabkan line internet. Kadang kala faktor diri myraudhatulukhuwah yang tidak dapat duduk lama-lama depan PC, jadi myraudhatulukhuwah cuma dapat membaca sahaja blog teman-teman. Maaf ya.

Baiklah, kita berbalik pada Novel Emneya ini. Emneya, seorang gadis yang cekal meniti ranjau kehidupan. dilahirkan dari rahim seorang wanita berhati suci, Mak Wa. Walaupun memperolehi keputusan yang cemerlang dalam SPM, Emneya terpaksa melupakan hasrat dan cita-citanya dalam pelajaran dek dihimpit kemiskinan hidup. Emneya, sebagai anak gadis yang tidak mahu menyusahkan ibu, lebih rela membantu ibunya berniaga di warung.

Bermula episod yang membahagiakan Emneya, bahkan jua mana-mana wanita di atas bumi ini, apabila Emneya diperisterikan oleh seorang lelaki budiman yang tidak memandang kepada keturunan sebagai penghalang  dalam membina ikatan percintaan yang murni di antara seorang lelaki dan seorang waniata iaitu ikatan rumahtangga.

Melalui fasa perkahwinan, Emneya sangat bahagia. Bagi Emneya, kasih sayang tulus seorang isteri kepada lelaki bernama Syed Erman Haikal, adalah kasih sayang yang murni dan cintanya cinta sejati. Biar diduga dengan hubungan yang agak tidak baik dengan ibu mertua, Emneya tabah menghadapinya.

Hasil asuhan allahyarhamah ibunya, Emneya lebih banyak bersifat sabar dan mengalah dalam mengatasi kemelut dengan mertua. Bagi Emneya, mengalah dengan mertua adalah lebih baik meski bagai menelan pahitnya hempedu.

Dalam hal ini, myraudhatulukhuwah tertarik dengan pendekatan yang diambil oleh Emneya dalam mewujudkan hubungan harmoni di antara suaminya dan ibu mertuanya serta ibu mertuanya dengan Emneya sendiri. Meskipun usaha Emneya dipandang sepi, namun kesabaran dan ketabahan Emneya ini wajar dicontohi oleh mana-mana isteri.

Percintaan suami isteri, Emneya- Erman, berlainan darjat ini akhirnya sampai ke kemuncak dugaan.

Setelah 3 tahun berkahwin, Emneya masih belum hamil lagi. Lalu alasan ini dijadikan alasan kukuh oleh  ibu mertua Emneya yang  mencadangkan agar suami Emneya berkahwin lagi dengan gadis pilihan ibu Syed Erman Haikal.

Demi cinta yang terlalu suci buat suami tersayang, Emneya rela dimadukan asalkan dia masih boleh sentiasa di sisi suami. Namun, adakah berbaloi pengorbanan Emneya itu?Apakah nasib Emneya selepas suaminya berkahwin lain? Adakah pengorbanan perasaan Emneya itu dihargai oleh keluarga mertuanya? Siapa pula Syahriz?

Jom kita ikuti perjalanan kisah Emneya ini. Dengan ini, saya mentag  untuk menyertai giveaway ini;

1) Kak Werdah, Nota untuk Diri, klik sini, dan Bangkit Kembali,  klik sini.

2) Kak Erna, Coretanku, klik sini.

3) Kak Hanim, Kerdipan Rohani, klik sini.

4) Maiyah, klik sini, perjalananku masih panjang,

5) Kak Zue, klik sini.

Jom kita baca novel ini.

Emneya Part I, klik sini, http://farraoshin.blogspot.com/2010/10/emneya-part-1.html

Emneya Part 2, klik sini, http://farraoshin.blogspot.com/2010/10/emneya-part-2.html

Emneya Part 3, klik sini, http://farraoshin.blogspot.com/2010/12/emneya-part-3.html

Emneya Part 4, Klik sini, http://farraoshin.blogspot.com/2010/12/emneya-part-4.html

Emneya Part 5, klik sini, http://farraoshin.blogspot.com/2010/12/emneya-part-5.html

Emneya Part 6, klik sini, http://farraoshin.blogspot.com/2011/01/emneya-part-6.html

Sekian, wassalam.

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .