Subscribe Us

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Khazanah Alam Di Tasik Kenyir Unik dan Misteri

Khazanah Alam Di Tasik Kenyir Unik dan Misteri


Kala mata ini menatap alam anugerah Allah SWT, timbul rasa takjub akan kebesaran Allah. Betapa beharganya alam ini untuk faedah manusia sejagat.

Sesungguhnya negara kita kaya dengan keindahan alamnya. Semoga kita peliharanya demi generasi akan datang.

Tidak dapat dibayangkan bagaimana kawasan yang luas dan berbukit-bukit akhirnya berubah menjadi beratus-ratus buah pulau gara-gara ditenggelami air.

Kawasan takungan air seluas 260,000 hektar itu telah menyuburkan warisan alam semula jadi yang ada di sekelilingnya.

Tidak hairan jika sudah bertahun-tahun lokasi itu memukau hati ramai pengunjung hanya kerana pandangan kali pertama.

Itulah dia, Tasik Kenyir di Terengganu Darul Iman.Tidak dapat dibayangkan bagaimana kawasan yang luas dan berbukit-bukit akhirnya berubah menjadi beratus-ratus buah pulau gara-gara ditenggelami air.

Begitu sekali tarikan kawasan akuatik di utara bumi Darul Iman ini. Dengan panggilan 340 buah pulau di tengah tasik, 14 air terjun, beberapa jeram serta sungai, Tasik Kenyir sememangnya menyimpan ribuan khazanah alam yang berharga.

KAYA DENGAN FAUNA DAN FLORA

Sama seperti pejuang alam sekitar yang lain, lelaki yang ditemui ini kurang bersetuju dengan pengusaha pelancongan atau resort yang mengganggu aturan itu dengan operasi karaoke, pusat hiburan dan ekspedisi pacuan empat roda yang melampau.

Memang benar, hutan hujan yang menyumbangkan kesegaran oksigen di Tasik Kenyir turut menjadi habitat bagi pelbagai hidupan flora dan fauna.

Pasti seronok para pencinta alam jika menemui spesies pokok pakis yang jarang ditemui, anggerik eksotik, atau unggas dan haiwan seperti enggang, gajah, cempelai dan juga harimau kumbang.

Mengikut brosur promosi pelancongan yang dipetik daripada rekod Jabatan Perhilitan, Tasik Kenyir dan belantara di sekelilingnya menjadi rumah bagi lebih daripada 8,000 spesies bunga, 2,500 spesies pokok dan tumbuhan termasuk 800 spesies orkid dan 300 spesies kulat.

Aktiviti Memancing Oleh Lubuk.Net

Jika anda mencari boathouse untuk memancing ke tasik Kenyir sama ada bersama keluarga, saudara mara mahupun sahabat handai di dalam kumpulan yang besar, LUBUK.NET ada menyediakan perkhidmatan pakej memancing, sewa bot, guide dan lain-lain lagi di Taman Negara.Semasa membaca di sini, rasa geram pun ada. Maklumlah khabarnya, sekarang musim Badong keluar.

Sebarang pertanyaan sila hubungi:

UJANG:012-974 7995

Ikan-ikan pelbagai jenis

Bagaimana agaknya aksi dan cabaran menaikkan baung, lampam, toman dan kelah di sini? Kajian terkini mendapati terdapat kira-kira 300 spesies ikan air tawar membiak di dalam Tasik Kenyir.

Kalau belum menandakan lokasi ini dalam rencana kunjungan akan datang, mungkin statistik itu membuatkan jantung si kaki pancing berdegup lebih kencang!

Bersiar dengan bot, berkayak, merentas hutan, ekspedisi pacuan empat roda dan panggilan padang golf adalah antara senarai riadah dan rekreasi yang popular di sekitar tasik yang menjadi pintu masuk ke Taman Negara melalui Tanjung Mentong ini.

Jika kawasan perkhemahan dan trek merentas hutan mudah disertai di sepanjang Sungai Saok, Lasir, Cacing, Lawit, Petang, Terenggan, Tembat dan Pulau Poh, aktiviti rentas hutan yang ekstrem pula menanti di trek laluan ke puncak Gunung Gagau.

Kompleks Gua-gua di KenyirTidak ketinggalan ialah aktiviti meneroka gua. Selain Gua Taat, Gua Bewah sangat diingati kerana kisah kehidupan manusia prasejarah banyak diceritakan sepanjang usia kewujudannya.

Kedua-dua gua itu antara yang masih boleh dikunjungi ‘isi perutnya’ kerana tidak ditenggelami air sejak pembinaan Empangan Kenyir.

Gua Bewah

Gua Bewah juga dikenali sebagai Gua Tahi Kelawar . Najis burung kelawar menghasilkan tanah yang sangat subur khususnya di sekitar sepanjang tangga dari pelantar Bewah hingga ke pintu masuk gua dan kaya dengan tumbuhan keladi besar dan cili padi.

Tanjung Bewah dibangunkan sebagai tapak perkhemahan yang lengkap dengan tandas, pondok wakaf dan barbeque. Ramai pemancing mengunjungi Gua Bewah.

Perancangan Kerajaan Negeri

Memetik perancangan kerajaan negeri melalui kenyataan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said tahun lalu, Tasik Kenyir dijangka muncul dengan tarikan baru iaitu aktiviti jelajah pulau.

Sebanyak 10 buah pulau kecil yang terdapat di bahagian utara Tasik Kenyir akan dibangunkan mengikut tema tertentu.

Projek yang dilaksanakan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) itu akan menyaksikan pembinaan Taman Eko-Kenyir seluas 61 hektar di Pulau Selimbar, Pulau Tekak Kecil dan Pulau Kuala Tekak.

Khabarnya taman orkid, taman tropika, taman rama-rama dan taman burung akan dibangunkan di beberapa lokasi berhampiran.

Biar apa pun tujuannya, jangan pula terjadi apa-apa yang boleh mengorbankan keindahan yang sudah sedia ada di Tasik Kenyir. Datanglah ke sini dan alamilah sendiri!

Diolah Semula dari:

1) Kosmo, klik sini

2) Lubuk.net,klik sini dan  klik sini .

3) Terengganumyhertage, klik sini.

12 Comments:

rozali said...

Assalamualaikum Ummu

saya belum pernah samapai ke sini lagi
Insyaallah, teringin juga nak menikmati keindahalam ciptaan Allah

Wassalam

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Insya Allah, saya merancang nak ke tempat ni suatu hari nanti

mamawana said...

Cantik, indah..takjub, subhanallah

werdah said...

Salam ummu

Kak tek pernah sampai ke tasik kenyir lagi.. memang cantik.. masyaAllah...

mohamad said...

Hujung minggu depan, saya sekeluarga merancang nak ke Batang AI, sebuah empangan air di Betong Sarawak.. Belum pernah pergi selama hampir 20 tahun di sini.. InsyaAllah nanti boleh ke Kenyir pula.. nampak menarik.

cemomoi said...

geram tengok ikan tu...

ummu said...

tulah saya pun geram

ummu said...

saya pernah dengar Batang Ai tu.
wah nanti boleh cikgu ceritakan tempat tu ya.
lamanya cikgu merantau di sana, 2 dekad sudah.

ummu said...

salam kak werdah
keindahan yang mana kita kena jaga,kan kak

ummu said...

waalaikumussalam tn hj rozali
terima aksih sudi bertandang ke sini.
sekian wassalam

ummu said...

waalaikumussalam saudra.
jemputlah datang semenanjung ya

ummu said...

alam ciptaan Allah memang indah kan mamawana

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .