Informasi, Kaunseling Kerjaya, Peperiksaan, Cinta, Remaja, Keluarga, Motivasi, OKU,

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

2006/09/10

Lepasan STAM berpeluang ke Universiti Islam Madinah

Lepasan STAM berpeluang ke Universiti Islam Madinah


AL-QURAN adalah mukjizat yang tidak ternilai hikmahnya dan dikurniakan oleh Allah s.w.t. kepada Rasulullah s.a.w. untuk disampaikan kepada umat manusia.
Malah sejarah ketamadunan dan kegemilangan peradaban Islam bermula dengan kelahiran para ilmuan dan cendekiawan Islam yang menguasai pelbagai cabang ilmu sebagaimana yang terkandung dalam al-Quran.
Atas kelebihan inilah maka Islam menuntut agar sekelian umatnya tidak mengabaikan kepentingan al-Quran walau di mana mereka berada sekalipun. Hakikatnya, al-Quran itu adalah satu cara hidup.
Menyedari peri pentingnya al-Quran dalam membina kekuatan, kestabilan serta ukhuwah umat Islam, maka kewujudan School of Tahfiz al-Quran & Arabic Malaysia (STAM) di atas tanah seluas satu hektar bertujuan melahirkan generasi al-huffaz, berakhlak mulia dan bertakwa.
STAM adalah sebuah institusi pendidikan swasta peringkat sekolah menengah yang menawarkan program pendidikan seimbang antara duniawi dan ukhrawi. Pembinaan STAM yang berkonsepkan tahfiz dan sains adalah antara keunikan yang cuba diketengahkan sejak memulakan operasinya pada awal 2006.
Apa lagi dengan lokasinya yang agak strategik iaitu jauh daripada hiruk-pikuk kehidupan di kota diyakini satu nilai tambah dalam usaha melahirkan generasi profesional huffaz yang mengamalkan al-Quran dan sunah dalam semua aspek kehidupan seharian. Ini sejajar dengan moto STAM iaitu al-Quran-The Way of Life.
Yang pastinya, tujuan pembinaan STAM itu adalah untuk memberi pendidikan kepada pelajar-pelajar agar cemerlang dalam pelajaran sains, agama dan pada masa yang sama boleh menghafal dan menguasai al-Quran.
Menurut Penolong Kanan STAM, Aman Ahmad, semua pelajar baru diwajibkan menguasai bahasa Arab dan bahasa Inggeris dalam tempoh kurang dari satu tahun kerana kedua-dua bahasa ini dijadikan bahasa pengantar di STAM.
Mata pelajaran di sini bersifat bersepadu iaitu merangkumi mata pelajaran akademik, al-Quran, hafazan serta bahasa Arab dan agama. Para pelajar dibahagikan kepada dua kategori.
Kategori pertama, menengah bawah bagi pelajar yang berumur 15 tahun ke bawah. Sebanyak 70 peratus terdiri daripada komponen agama dan hafazan manakala bakinya ialah komponen akademik. Bagi menengah atas iaitu 15 tahun ke atas, peratusannya adalah sebaliknya.
Menurut Aman, dalam program pendidikan ini, pelajar-pelajar akan dididik dengan kemantapan dari segi rohani dan jasmani.
Malah ia menekankan kepada dua aspek berbeza tetapi digabungkan dalam satu sistem, Integrasi Pendidikan.
Menghafaz
“Program ini juga mewajibkan semua pelajarnya menghafaz 30 juzuk al-Quran selama tidak lebih tiga tahun,” jelasnya semasa ditemui di STAM di Lot 1456-2, Jalan Cempaka off Jalan Teratai, Sungai Ramal Dalam, Kajang, baru-baru ini.
Namun sebelum diterima masuk ke STAM kata Aman, setiap pemohon akan melalui Ujian Kelayakan Pelajar (UKELP) pada setiap sesi pengambilan pelajar baru.
Dua aspek yang akan dinilai ialah tahap akademik dan tahap penguasaan al-Quran mereka. Ini kerana para pelajar tidak diletakkan mengikut umur tetapi kepada tahap kemampuan atau kebolehan mereka.
“Kemudian, ibu bapa dan pelajar akan ditemuduga secara lisan. Semua syarat ini bukan bertujuan menyusahkan mana-mana pihak tetapi sekurang-kurangnya kami mengetahui kelebihan dan kekurangan pelajar agar dapat dibantu bersama.
“Pun begitu, belum pernah lagi kami menolak mana-mana permohonan pelajar kerana kami memahami setiap masalah terutamanya dari segi disiplin atau kewangan. Kami mahu berlaku adil kepada setiap pelajar serta tidak mengetepikan hak mereka untuk mendapatkan pendidikan,” kata Aman yang turut dibantu sembilan tenaga pengajar.
Tambah beliau, tiga daripadanya adalah guru tahfiz dan selebihnya guru akademik. Mereka terdiri daripada kalangan siswazah lulusan universiti yang diiktiraf kerajaan dan boleh mengajar dalam bahasa Arab dan bahasa Inggeris.
Sehingga kini seramai 30 pelajar di STAM yang terdiri antara umur lapan hingga 15 tahun sama ada yang tinggal di asrama atau mengikuti kelas harian disediakan silibus akademik daripada sistem pendidikan nasional. Komponen Arab terbahagi kepada dua silibus iaitu peringkat sekolah rendah menggunakan silibus Arab Saudi dan silibus dari al-Azhar untuk peringkat menengah.
“Kami mengambil silibus dua negara ini bukan suka-suka sahaja. Sebenarnya pihak STAM mempunyai hubungan langsung dengan Universiti Islam Madinah (UIM). Ini bermakna pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang sedang mengikuti tingkatan enam rendah akan mengambil peperiksaan dari UIM.
“Mereka yang lulus ujian kemasukan ini berpeluang menyambung pengajian aliran sains dengan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan Arab Saudi sepanjang tempoh pengajian. Kerjasama ini sebagai sokongan merealisasikan harapan pihak UIM melahirkan sebanyak mungkin cendekiawan Islam yang meliputi bidang sains agar terhasilnya saintis Islam,” ujarnya.
Para pelajar juga diberi penekanan dalam aspek disiplin sejak awal bak kata pepatah melentur buluh, biarlah dari rebungnya.
Yang menariknya, para pelajar ini didedahkan dengan kaedah hafazan yang mempunyai beberapa peringkat. Mereka diberi tempoh tiga hingga enam bulan bagi melancarkan bacaan al-Quran sekurang-kurangnya sebanyak tiga kali. Ia sebagai panduan bagi memudahkan mereka menghafaz al-Quran.
Amalan
Tempoh tiga bulan berikutnya, mereka perlu pula menghafaz juzuk Amma diikuti surah-surah pilihan atau utama yang menjadi amalan harian seperti al-Waqiah, Yasin, al-Mulk, al-Dukhan, al-Insan, al-Kahfi, al-Rahman dan al-Sajdah. Setelah menguasai semua surah penting itu, para pelajar akan meneruskan dengan menghafaz al-Quran.
Menyentuh tentang kemudahan asas yang terdapat di STAM, Aman berkata, terdapat makmal sains, perpustakaan, bilik komputer, kelas-kelas yang berkonsep terapung, asrama yang boleh menampung sehingga 250 orang pelajar, dewan makan, musalla (surau), bilik pentadbiran, padang dan rumah guru-guru.
Selain itu, kata Aman lagi, menjadi cita-cita STAM untuk tidak membataskan jurang antara produk mereka dengan pelajar di sekolah biasa kerana institusi itu yakin dapat melahirkan pelajar yang boleh menghafaz al-Quran dan pada masa sama memperoleh pencapaian akademik membanggakan.
Di samping itu, para pelajar juga diberi peluang menyertai kegiatan ko-kurikulum seperti praktikal khutbah, sajak dalam bahasa Arab dan bahasa Inggeris. Ia secara tidak langsung dapat membina keyakinan para pelajar itu.
STAM juga merancang menggunakan sebahagian daripada tapak di kawasan sekolah untuk dijadikan taman botani untuk bercucuk tanam dan ternakan ayam. Matlamatnya, hasil daripada usaha sekolah ini dapat dimanfaatkan kepada sekolah sekali gus memberi kemahiran baru kepada pelajar.
Kata Aman lagi, STAM turut menyediakan kelas intensif hafazan dan al-Quran khas kepada lepasan SPM selama tiga bulan dan mereka akan tinggal di asrama.
“Buat masa ini ia terbuka kepada pelajar lelaki. Objektif kami dalam tempoh tersebut mereka mampu menghafaz 15 surah dan 10 juzuk al-Quran selain menguasai ilmu fardu ain, fardu kifayah, fikah dan asas bahasa Arab.
“Kami turut membuka kelas-kelas bahasa Arab untuk lelaki dan perempuan. Kelas ini akan dijalankan pada setiap hari Sabtu bermula 10 pagi hingga 12 tengah hari,” jelas Aman yang bercadang mengurangkan yuran bermula tahun depan.
Ini bagi memberi peluang kepada ibu bapa yang kurang berkemampuan menghantar anak-anak mereka bersekolah di STAM.
Mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai STAM boleh menghubungi mereka di talian 03-8734 3125 atau 019-692 6033 serta 019-280 5879.
Sumber Utusan Malaysia  9/8/2006
Share:

0 comments:

Welcome

Welcome

Halatuju Kerjaya

kaunseling kerjaya (479) Halatuju (354) selepas SPM (347) kerjaya (275) Kerjaya Kemahiran dan Teknikal (128) IPT (113) selepas STPM (80) IPTA (71) dunia ICT (62) Kerjaya Aliran Sains (61) akademik (58) Selepas Matrikulasi (57) Kerjaya Pendidikan (55) Institusi Kemahiran (53) kerjaya perguruan (46) STPM (45) Halatuju Selepas STPM (44) Matrikulasi (44) Halatuju Selepas Matrikulasi KPM (41) sekolah (40) ILKA (39) Minat Kerjaya (35) IPTS (33) Institut Latihan Kemahiran Awam (33) Kerjaya Kejuruteraan (31) Selepas UPSR (31) Terkini Lepasan Sekolah dan Mahasiswa (28) Kerjaya Kesihatan (27) UPU (27) Matrikulasi KPM (23) Aliran Agama dan Pendidikan Islam (22) Kolej Matrikulasi Premier (22) MARA (22) Panduan Temuduga (22) Selepas PT3 (21) Tingkatan 6 (21) TEVT (20) Halatuju Selepas PT3 (19) Jom Masuk U (18) Kolej Vokasional (18) UPSR (17) politeknik (17) Kerjaya Keusahawanan (16) Kerjaya Vokasional (16) Sijil Kemahiran Malaysia (16) Halatuju selepas PMR (15) Kerjaya Akauntan (15) Kolej Matrikulasi Teknikal (15) Sains dan Inovasi (15) Selepas Peperiksaan (15) Vokasional (14) Institusi Kemahiran MARA (13) Kerjaya OKU (13) ADTEC (12) IKBN (12) Sekolah Berasrama Penuh (12) kerjaya separa perubatan (12) sains teknologi (12) Siswazah (11) Kerjaya Perajurit (10) Cara-cara Menjadi Seorang Guru (9) Kerjaya Aliran Seni (9) Kerjaya Automatif (9) Kerjaya Kejuruteraan dan Pesawat (9) Kerjaya Pertanian (9) Pameran Pendidikan (9) Politeknik Premier (9) kerjaya paramedik (9) pra-U (9) sains astronomi (9) Jururawat (8) SKM (8) Tingkatan 1 (8) Universiti (8) Haluan Kerja Pendidikan (7) Kolej Komuniti (7) Sains (7) Universiti Luar Negara (7) KMPh (6) Kerjaya Jurumasak (6) Kerjaya Kewangan (6) Kerjaya Pemprosesan Makanan (6) Kerjaya Perubatan (6) Kolej Kemahiran Tinggi MARA (6) MEdSI (6) SDH (6) Sekolah Dalam Hospital (6) CIAST (5) GLC (5) IKM (5) ILJTM (5) KKTM (5) Kerjaya Jururawat (5) Kolej FELDA (5) MRSM (5) Politeknik Metro (5) Program Ijazah Luar Negara (5) Universiti Kolej Swasta (5) Akademi Binaan Malaysia (4) Asasi IPTA (4) ILP (4) Kerjaya Juruterbang (4) Kerjaya Perakaunan dan Ekonomi (4) Kerjaya Perundangan (4) Pengajar Vokasional (4) SKIM LATIHAN TENAGA PENGAJAR PRORAM MATRIKULASI KPM (4) Sekolah Harian (4) Sekolah Teknik (4) Sekolah Vokasional (4) Selangkah ke UiTM (4) Senarai IKBN (4) Akademi Laut Malaysia (3) Campus Life (3) Diploma Vokasional Malaysia KPM ILP (3) IKIP (3) INSPEN (3) INSTITUT KEMAHIRAN MARA (3) Institusi Latihan Pengajar Vokasioanal (3) Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (3) KTD (3) Kerjaya ICT (3) Kerjaya Pentadbiran (3) Kerjaya Perhotelan (3) Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (3) Program Sijil (3) SBP (3) SITC-MPSI-IPSI-UPSI (3) SMKA (3) STAM (3) UniSZA (3) Asrama Semai Bakti FELDA (2) Guru OKU (2) ICAM (2) IKIP Advanced Skills Centre (2) INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN (2) Institusi Pendidikan MARA (2) Institut Kemahiran Baitulmal (2) Institut Penilaian Negara (2) Karnival Pendidikan MARA (2) Kerjaya Arkitek (2) Kerjaya Kimpalan (2) Kerjaya Konstabel (2) Kerjaya Pembersihan (2) Kerjaya Penyelidik (2) Kerjaya Pereka Fesyen dan Jahitan (2) Kolej Pertanian Malaysia (2) Kolej Teknologi Darulnaim (2) Kolej Yayasan Felda Kampus Mempaga (2) Latihan Industri (2) MPV (2) Maktab Koperasi Malaysia (2) PETRONAS (2) Panduan Pemilihan IPTS (2) Pengajian Separuh Masa (2) Perodua (2) Program Diploma (2) Sekolah KRK (2) Sekolah Kelas Rancangan Khas (2) Sekolah Menengah Agama (2) Skim Latihan Kemahiran FELDA (2) Tingkatan3 (2) i-MAS-C-U (2) APICTA (1) Asrama 1Malaysia (1) Bekerja Sambil Belajar (1) CIDB (1) GiatMARA (1) Guru KEMAS (1) IIUM Higher Education (1) IKB (1) INSTEP (1) Industri Maritim (1) Insititut Teknikal Jepun Malaysia (1) Institut Kraf Negara (1) Institut Teknologi Petroleum PETRONAS (1) JMTI (1) KIST (1) KIST Aviation Academy (1) KUIN (1) Kerjaya Bomba dan Penyelamat (1) Kerjaya Kartunis (1) Kerjaya Maritim (1) Kerjaya Matematik (1) Kerjaya Pelaut (1) Kerjaya Penerbangan (1) Kerjaya Polis (1) Kerjaya Profesional (1) Kerjaya Sains Aktuari (1) Kerjaya Sokongan (1) Kolej Islam Sains dan Teknologi (1) Kolej PTPL (1) Kolej Pengajian Islam Johor (1) Kolej Poly-Tech MARA (1) Kolej Profesional MARA (1) Kolej Twintech (1) LUCT (1) Latihan 1Malaysia (1) MARDI (1) MARSAH (1) MENGUBAH DESTINI ANAK BANGSA (1) MRSM Ulul Albab (1) Maktab Tentera Diraja (1) NATC (1) NIOSH (1) Oversea (1) PLPP Bangi (1) PROGRAM PERSEDIAAN DIPLOMA UTHM (1) Pinjaman Boleh Ubah IPTA (1) Pinjaman Pelajaran (1) Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang (1) Pusat Latihan 1Malaysia (1) Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi (1) Pusat Pemulihan OKU (1) Restu College (1) SEKOLAH PERTUKANGAN PERANTIS TENTERA DARAT (1) SENARAI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA (1) Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (1) Sekolah Menengah Agama Negeri Pahang (1) Sekolah Rancangan Khas Pahang (1) Senarai Penaja (1) Tenaga Pengajar Kemahiran (1) Timur Tengah (1) Tingkatan 2 (1) Tingkatan 4 (1) Tingkatan 5 (1) UNITEN (1)

My Blog List

Pautan Pendidikan

Pautan Pendidikan

Antibuli

Eduwebtv

THESTAR

NST

MMAIL