Informasi, Kaunseling Kerjaya, Peperiksaan, Cinta, Remaja, Keluarga, Motivasi, OKU,

PROGRAM DIPLOMA DAN KERJA DI UMW 2017

Lepasan SPM STPM STAM. Peluang belajar percuma di KKTM Kuantan dan jaminan kerja di UMW.Mohon segera. Kemasukan April 2017. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

BIASISWA YAYASAN SIME DARBY 2017

Biasiswa Yayasan Sime Darby 2017. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

KERJAYA PERGURUAN

Lepasan SPM Jom Mohon Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan di IPG KPM. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Tunas Potensi 2017

Lepasan SPM STPM Matrikulasi 2016. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Biasiswa USAS 2017

Biasiswa USAS 2017. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Biasiswa Jasmine Jiangshu 2017

Biasiswa Jasmine Jiangshu 2017. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Konvensyen Antarabangsa Kaunseling Berpekstif Islam

Konvensyen Antarabangsa Kaunseling Berpekstif Islam. Terbuka kepada semua yang bemrinat. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Contoh Soalan Temuduga Ke IPTA

Contoh Soalan Temuduga Ke IPTA. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Sistem e-MAS UPU

Sistem e-MAS UPU 2016. Semak Syarat Kemasukan ke IPTA ILKA. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Surat Cinta Suami

Surat Muhasabah Cinta Seorang Suami Kepada Isterinya. Sila klik gambar ini untuk info lanjut.

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

2016/05/24

Program Dermasiswa B40 JPA 2016 Untuk TVET

Program Dermasiswa B40 JPA 2016 Untuk TVET



PROGRAM DERMASISWA B40 2016





PENGENALAN




Program Dermasiswa B40 merupakan program baharu JPA yang akan mula dilaksanakan pada tahun 2016. Program ini merupakan program penajaan kepada pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia tahun 2015 daripada keluarga dalam golongan B40 untuk mengikuti pengajian peringkat Diploma dan Sijil Profesional di Institusi Pengajian Tinggi yang dikenalpasti. 


Golongan B40 adalah terma yang digunapakai Kerajaan bagi kumpulan isi rumah di Malaysia yang berpendapatan 40% terendah.



Objektif Program ini adalah membantu pelajar daripada keluarga dalam golongan B40 mengikuti pengajian dalam bidang TVET dan profesional yang mempunyai prospek tinggi kepada industri. Sehubungan itu, penajaan akan menjurus kepada bidang teknikal dan vokasional selaras dengan usaha Kerajaan membangunkan bakat yang mempunyai kemahiran tinggi bagi menampung keperluan pekerja mahir dalam pasaran kerja.



PENAJAAN




Penajaan pelajar di bawah Program ini adalah dalam bentuk biasiswa. Sebanyak 1,000 tempat diperuntukkan bagi menaja pelajar di bawah program berikut:


i.             Program Diploma Institusi Pengajian Tinggi Awam




Program Diploma Institusi Pengajian Tinggi Awam merupakan penajaan kepada pelajar daripada keluarga dalam golongan B40 yang telah berjaya mendapat tawaran kemasukan ke Universiti Awam atau Politeknik bagi mengikuti pengajian peringkat Diploma.






PERMOHONAN


Permohonan akan dibuka secara atas talian di  http://esilaV2.jpa.gov.my mulai 23 MEI 2016 sehingga 30 MEI 2016. Syarat-syarat permohonan yang ditetapkan adalah seperti berikut:



a)          Warganegara Malaysia,


b)          Mempunyai kesihatan yang baik dan tidak mengidap penyakit-penyakit kritikal seperti Hepatitis, AIDS, HIV dan sebagainya;


c)           Menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun 2015;



d)           Ibu, bapa dan ahli keluarga tidak disenarai hitam oleh JPA atau sedang dalam tindakan undang-undang JPA;


e)                  Tidak menerima bantuan kewangan / tajaan dari mana-mana


f)            Jumlah pendapatan bulanan isi rumah ibu bapa/penjaga adalah RM6,540 ke bawah; dan

g)           Memenuhi syarat akademik yang ditetapkan (akan dimaklumkan semasa permohonan dibuka).

h)           Kepujian dalam Bahasa Melayu dan Sejarah; dan



i)             Sekurang-kurangnya gred B dalam mana- mana empat subjek lain yang diambil. 

Boleh baca artikel berkaitan TEVT di klik di sini.
Share:

Permohonan JPA PIDN Program Ijazah Dalam Negara 2016

Permohonan JPA PIDN 
Program Ijazah Dalam Negara 2016





PROGRAM IJAZAH DALAM NEGARA 2016




Assalamualaikum dan selamat petang. Kepada anak-anak lepasan Matrikulasi KPM 

khususnya dan Lepasan STPM , diharap entry ini boleh dijadikan rujukan anak-anak. 



PENGENALAN



Program Ijazah Dalam Negara merupakan penajaan kepada 7,000 pelajar yang sedang mengikuti pengajian peringkat Ijazah Pertama di Universiti Awam,klik di sini, Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)klik di sini, Universiti Teknologi Petronas (UTP), Universiti Multimedia (MMU) dan Malaysia-Japan International Institute of Technology (MJIIT). 

Bidang pengajian yang ditaja adalah bidang-bidang dibawah kelompok Klinikal & Kesihatan, Kejuruteraan dan Teknologi, Sains dan Sains Sosial.


Penajaan  pelajar  di  bawah  Program  ini  adalah  dalam  bentuk

Pinjaman Boleh Ubah.




PERMOHONAN


Permohonan akan dibuka secara atas talian di  http://esilaV2.jpa.gov.my mulai 23 Mei 2016. Permohonan dibuka kepada pelajar tahun pertama yang telah melengkapkan sekurang-kurangnya satu semester pengajian.


SYARAT PERMOHONAN


a)           Warganegara Malaysia,


b)           Mempunyai kesihatan yang baik dan tidak mengidap penyakit-penyakit kritikal seperti Hepatitis, AIDS, HIV dan sebagainya;


c)           Memiliki Sijil Penuh Sijil Pelajaran Malaysia (SPM);


d)           Ibu, bapa dan ahli keluarga tidak disenarai hitam oleh JPA atau sedang dalam tindakan undang-undang JPA;


e)           Tidak menerima bantuan kewangan / tajaan dari mana-mana agensi untuk pengajian atau peringkat yang sama;

f)            Umur tidak melebihi 22 tahun pada tarikh permohonan (23 tahun bagi pelajar peralihan);


g)           Berada di tahun pertama Ijazah Pertama dan telah melengkapkan sekurang-kurangnya satu (1) semester pengajian; dan


h)           Memperolehi sekurang-kurangnya Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.30 dan setara dalam peperiksaan semester peringkat Ijazah Pertama. 


Artikel lain di dalam blog ini:

1) Kerjaya Jurutera, klik di sini.
Share:

Apa Itu Video Resume

Apa Itu Video Resume




Video resume merupakan cara baru yang membolehkan seorang job seeker membentangkan tentang dirinya melalui video untuk kemudian dihantar ke syarikat yang dituju. Dengan cara seperti ini, pemohon atau calon tidak perlu lagi membaca curriculum vitae dan lamaran dari pemohon yang berlembar-lembar. Sehingga dengan video resume kita dapat menjimatkan masa dalam proses pengambilan.

Walaupun video resume tergolong hal yang baru, namun di Amerika Syarikat teknologi ini cukup menjadi ledakan. Hal itu dapat dilihat dari maraknya laman-laman web dalam talian carrer information and job listings yang menyediakan perkhidmatan jasa video resume bagi penggunanya. Salah satu laman web pencari kerja yang cukup diminati adalah Vault. 

Pada awal Mac lalu syarikat yang berpangkalan di New York ini mengadakan 2007 Vault Employer Video Resume Survey dengan sample 300 orang anggotanya. Dari hasil survey tersebut, kira-kira 31% daripada responden berpendapat bahawa video resume akan berguna untuk menentukan job applicants.


Masih menurut data yang dikeluarkan Vault, video resume dianggap cukup berkesan untuk melihat penampilan, cara bercakap, cara bersikap, karisma, pengalaman bahkan leadership si calon.


Di era persaingan kerja yang semakin ketat seperti ketika ini, pemohon dituntut untuk lebih kreatif dalam menyampaikan permohonan pekerjaan agar mendapat perhatian daripada pihak majikan. Salah satu yang boleh dilakukan untuk tampil beda adalah membuat video resume atau ringkasan CV sebagai alternatif untuk menyertai CV yang dihantar.

Agar video resume tersebut benar-benar membuat anda berbeza, tentu harus dibuat semenarik mungkin. Sehingga, bakal majikan atau penemuduga (jika anda menghantar video resume kepada pihak universiti) menjadi terkesan dengan kompetensi yang anda miliki.


Kali ini, kami akan menulis tips bagaimana membuat video resume atau ringkasan CV yang mengesankan menggunakan PowerPoint. Kemampuan untuk menyimpan atau mengubah fail persembahan menjadi video dalam PowerPoint akan kita manfaatkan untuk membuat video resume yang mengesankan.

Bagaimana membuat video resume yang mengesankan? Berikut tipsnya.

Pastikan video resume sesuai dengan pekerjaan yang dilamar.
       Tidak semua lamaran sesuai untuk menyertakan video resume. Pastikan anda membuat video resume yang sesuai dengan pekerjaan yang dilamar. Misalnya untuk kedudukan pereka grafik, sosial media, marketing, dan pekerjaan yang memerlukan kreativiti, nampaknya video resume akan memberikan nilai lebih.

Jangan sekadar copy paste CV anda.

Video resume bertujuan untuk memberi gambaran ringkas tentang diri dan kemampaun anda. Jika sekadar copy paste dari file word CV, maka sebaiknya tidak perlu membuat video. Tidak semua yang tertulis di CV mesti dimasukkan ke dalam video resume. Pilih titik penting yang menggambarkan siapa anda dan apa saja kepakaran yang anda miliki.

Buatlah yang singkat
Video resume itu ibarat treler filem. Ringkas tapi membuat orang yang menontonnya penasaran dan menimbulkan keinginan untuk menonton filemnya secara menyeluruh. Buatlah video resume anda layaknya treler filem diri anda. Buat calon pemberi kerja terkesan dan penasaran untuk kemudian membaca CV lengkap anda secara mendalam.


Jangan takut menunjukkan kreativiti anda
Pada masa ini, PowerPoint dilengkapi dengan pelbagai alat untuk membuat video resume anda tampil mengesankan. Jangan ragu untuk mengeksplor pelbagai ciri-ciri yang disediakan PowerPoint untuk itu. Yang perlu diingat adalah bijak menggunakan segala ciri-ciri tersebut.

Anda boleh menggunakan pelbagai animasi dalam video resume, tapi pilihlah secara bijak. Jangan sampai animasi yang digunakan justru mengganggu orang memahami isi resume anda. Misalnya, mengunakan animasi teks yang terbang dari mana-mana, dll.


Pastikan video resume anda mudah dan layak di-share
Sekarang ini kan zamannya media sosial. Selain dihantar terus kepada calon pemberi kerja, video resume juga boleh anda bahagikan melalui media sosial. Salah satu yang sangat sesuai adalah Linkedin. Media sosial yang memang khusus memuatkan Bhd, juga dilengkapi fasiltas untuk menambah link video resume.

Nah, anda boleh memuat naik video anda ke Youtube kemudian linknya anda pasang di Linkedin. So, pastikan video resume anda mudah dibagi dalam ertikata failnya tidak terlalu besar. Kemudian layak dibahagikan, maksudnya dibuat dengan baik dan benar. Jangan sampai kemudian video resume yang anda sebar justru membawa kesan buruk.

Satu perkara lagi yang ingin saya ingatkan adalah jika anda menggunakan gambar dan audio, pastikan ia tidak melanggar hak cipta. Gunakan public domain gambar dan audio. Banyak  website yang menyediakan gambar dan audio yang boleh digunakan secara bebas, tinggal tanya Google aja.

Anda dapat memperoleh file PPT dari pembahasan di atas untuk keperluan presentasi Anda. Filenya dapat diedit untuk menyesuaikan dengan resume Anda sendiri.


Share:

2016/05/23

Contoh Resume Ke Universiti


Contoh Resume Ke Universiti









Gambar program Unit Kaunseling Kerjaya KMPh bersama Prof Madya Dr Wan Amizah Wan Mahmid, Ketua Program  Komunikasi Media UKM 

Assalamualaikum dan selamat malam. Anak-anak apa khabar?  Saya mendapat banyak pertanyaan berkaitan resume. Antara 


Cara Membuat Resume dan Contoh Resume

Apa itu resume? Resume merupakan ringkasan maklumat peribadi, kelayakan, pengalaman dan rujukan. Setiap pekerjaan menginginkan resume untuk melihat kelayakan anda untuk bekerja. Bagaimanakah cara untuk membuat resume?  Diakhir penulisan saya sertakan contoh format resume kepada anda.

Sedikit tip  Semoga bermanfaat dan dapat dijadikan panduan terutama buat anak2 

RESUME

1. Pastikan resume yang dihasilkan paling maksimum 2 muka surat jangan lebih.
2. Bentukkan resume mudah dan padat (elok guna konsep minimalis).
3. Gunakan font tulisan yang terang, kemas seperti Arial, Century atau Verdana (please do not use fancy font) .
4. Dalam resume, letakkan objektif kerje (penting). Objektif kerja ini berbeza mengikut bidang. (bagi resume mohon kerja).

5. Mana-mana isi yang tidak berkaitan atau tidak penting seperti tinggi, berat tidak perlulah dinyatakan didalam resume.
6. Update segala maklumat bermula lepas SPM sehingga sekarang. (Kerja jual dadih juga boleh disi dibawah kategori usahawan).
7. Susun dan cetak salinan sijil akademik, kokurikulum, kursus mengikut tahun.
8. Untuk part reference, boleh guna nama ketua jabatan, penasihat akademik, supervisor FYP atau pensyarah tapi pastikan maklumkan pada mereka.

9. Isi setiap maklumat yang diperlukan dengan betul tanpa penyelewengan.
10. Wajib ada satu email formal dan no telefon yang tidak akan ditukar-tukar (walaupun anda clash 

11.  Pastikan no telefon yang diberikan itu boleh dihubungi 24jam dimana sahaja anda berada. 
12.  Sekiranya dapat miss call tu, maka segera lah buat panggilan balas. Jangan biarkan pemanggil menunggu/mencari kita (jangan kedekut kredit sangat).
13. cetak resume atas kertas keras >80gsm (looks professional).


INTERVIEW

1. Selidik latar belakang universiti seperti jumlah fakulti dan jabatan.
2. Periksa lokasi tempat interview disesuatu tempat (kalau boleh sehari sebelum cari lokasi tempat interview, jadi esoknya tidak kelam kabut mencari)
3. Sedia sejam sebelum interview. Mungkin nampak skema datang awal tetapi kalau dalam keadaan bersedia ianya akan lebih mudah.
4. Keep calm, be yourself (seriusly jangan nak propa sangat masa interview)
5. Masa bercakap, buat eye contact (it shows that you are confident)
6. Masa masuk beri salam dan masa keluar cakap terima kasih.

The rest is doa, tawakal dan tunggu maklumbalas. Ini yang mampu aku kongsikan selama aku memohon pekerjaan (masih lagi mencari yang terbaik). Kebanyakan tips adalah adaptasi melalui perkongsian di FB dan pencarian di Google.

Kepada lepasan Matrikulasi KPM, STPM, STAM.dan setaraf yang mendapat panggilan temuduga, samada temuduga ke IPTA mahupun MedSI, tahniah diucapkan. Kepada yang tidak dipanggil temuduga, usahlah berdukacita.

Berdoalah terus kepada Ilahi, dengan gigih dan kesabaran, InsyaAllah masa anda tiba juga.

Apa yang perlu ada dalam resume?

1.    Gambar pasport

2.    Nama penuh
Cth:
ABDUL KARIM BIN ABDUL RAHIM

3.    Alamat tetap, no telefon dan alamat emel
Cth:    
No 38, Lorong Pelindung Jaya 38,
Beserah 26100, Kuantan, Pahang
No Telefon: 01X-XXXXXXX
e-mel: xxxxxxxxx@yahoo.com

4.    Objektif anda bekerja
Cth:
Untuk menjadikan pekerja yang progresif dan inovatif dalam suasana pekerjaan dengan menggunakan kemahiran dan ilmu yang ada.

5.    Maklumat peribadi
Cth:
No IC              : _________                Tarikh Lahir    : _________   
Warganegara  : _________               Tempat Lahir  : _________   
Bangsa           : _________               Agama             : _________   
Status             : Bujang/Berkahwin    Jantina            : _________   
           
6.    Latar belakang pendidikan
20XX-20XX    Sekolah Menengah ___________(Nama sekolah)
                                   Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
                                   Gred: ______________________
           
            20XX-20XX    Universiti _____________ (nama universiti)           
Diploma _____________
                                   CGPA: _____________

7.    Pengalaman kerja
Cth:
Tahun                                     Nama syarikat - Jawatan
Jun 20XX – Julai 20XX         Syarikat XXX – Jurutera

8.    Kemahiran @ skil (bahasa)
Cth:
·         Mahir bertutur dan menulis dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris
·         Mempunyai kebolehan untuk bertutur dalam Bahasa Perancis

9.    Kemahiran @skil (perisian) atau (bakat)
Cth:
Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office.

10.  Aktiviti
Cth:
Tahun             Jawatan yg disandang, Nama persatuan dan Nama sekolah
2008               Pengerusi, Kelab Kembara Sekolah Menengah _________

11.  Anugerah
Cth:
Anugerah Dekan Universiti......... (20XX)

12.  Rujukan
Biasanya rujukan ada 2
Cth:
Nama Pensyarah/Bos/Penyelia                 Nama Pensyarah/Bos/Penyelia
Jawatan                                                         Jawatan                     
Alamat                                                            Alamat                                              
Tel. No (Off.): _________                             Tel. No (Off.): _________    
Tel. No (H/P): _________                             Tel. No (H/P): _________ 

Share:

Contoh Interview Video Resume UKM

Contoh Interview Video Resume UKM





Di era persaingan kerja yang semakin ketat seperti ketika  ini, pemohon dituntut untuk lebih kreatif dalam menyampaikan permohonan pekerjaan agar mendapat perhatian daripada pihak majikan. Salah satu yang boleh dilakukan untuk tampil beda adalah membuat video resume atau ringkasan CV sebagai alternatif untuk menyertai CV yang dihantar.

Agar video resume tersebut benar-benar membuat anda berbeza, tentu harus dibuat semenarik mungkin. Sehingga, bakal majikan atau penemuduga (jika anda menghantar video resume kepada pihak universiti) menjadi terkesan dengan kompetensi yang anda miliki.

Anak-Anak KMPh. Dateline hantar video resume  UKM semakin hampir. Ada yang kena hantar tarikh akhir pada 25/05/2016.

Contoh video resume UKM:

Muhamad Yusmadi bin Md Yusuf

https://youtu.be/EEB7Rn1H9r4


Raja Nur Ezzah binti Raja Iskandar

http://www.google.com/url?q=http://m.youtube.com/watch%3Fv%3DGEViyCRh2Vs&sa=U&ved=0ahUKEwim_fmHh-bMAhXBJpQKHYfqCqsQtwIICzAA&usg=AFQjCNGikAcz5LKM3Q06QghNwoE8oxRYFQ

Share:

2016/05/19

Biasiswa Bursa Saham Malaysia 2016 Untuk Lepasan Matrikulasi KPM

Biasiswa Bursa Saham Malaysia 2016 Untuk Lepasan Matrikulasi KPM


Share:

SEMAKAN TEMUDUGA SKIM PENSYARAH MUDA MATRIKULASI KPM

SEMAKAN TEMUDUGA SKIM PENSYARAH MUDA MATRIKULASI KPM



Semakan tawaran temu duga SLTPPM (PPC Luar Negara Matrikulasi) : Sila login 

http://apps.matrik.edu.my/sltppm1/index.php
Share:

2016/05/18

Tarikh-tarikh penting Lepasan Matrikulasi STPM Setaraf



Tarikh-tarikh Penting Lepasan Matrikulasi STPM Setaraf

1. Fasa 2 UPU dan USM (3/5-6/5)

2. Fasa 2 UM (9/6-15/6)

3. Semakan panggilan temu duga BUKAN pendidikan dan ujian medsi (16/5-19/5)

4. Ujian medsi dijalankan di Universiti Awam (19/5-24/5)

5. Tarikh temu duga BUKAN pendidikan (20/5-4/6)

6. Semakan panggilan temu duga program pendidikan (9/6-15/6)

7. Tarikh temu duga pendidikan (15/6-21/6)

8. Hebahan status permohonan ke UPSI (10/8-20/8)

Mintak kerjasama semua tolong laa tanda kat kalendar masing2 tarikh2 penting ni.. asyik tanya bila fasa 2? Tolong alert dengan tarikh2 tersebut.

Moga nama kita tersenarai dalam panggilan temu duga nanti. insyaAllah amin 😊

9. Tarikh temu duga di USM (5/5-15/5)

10. Semakan panggilan temu duga di USM (akhir April 2016)

Tarikh-tarikh penting UNIVERSITI MALAYA (UM) untuk Lepasan STPM 2015.

1. Temu duga BUKAN pendidikan
(23/5 - 27/5)

2. Fasa 2 UM untuk program TIADA temu duga
(9/6 - 15/6)

3. Temu duga pendidikan
(15/6 - 21/6)

4. Hebahan status permohonan ke UM
(Pertengahan Ogos 2016)

5. Pendaftaran pelajar baharu
(28/8)

Mintak kerjasama semua tolong tanda dalam kalendar masing2. Sekarang telefon dah canggih. Ada kalendar. Nanti akan ada yang tanya. Bila fasa 2 UM? Tolong alert dengan tarikh yang diberi.

Moga nama kita tersenarai dalam temu duga nanti. InsyaAllah amin.

Semoga berjaya kepada yang mohon fakulti pendidikan.

1. MP01 Kaunseling.

2. MT08 Pendidikan Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua.

3. MT11 Pendidikan Awal Kanak-Kanak.

Harapan besar agar dapat daftar di UM sebagai pelajar baharu pada 28 Ogos 2016 (Ahad). InsyaAllah amin.

Tarikh penting UM

1. Semakan panggilan temu duga BUKAN pendidikan
(18/5)

2. Semakan panggilan temu duga pendidikan
(minggu kedua Jun 2016)

Jangan baca ja. Please catat kat buku nota. Terima kasih 😊
Jangan lupa like page fb rasmi kalau nak tahu info terkini pasal u

Study at University of Malaya

Student Admissions USM

Kemasukan BPKP JPT
Share:

Semakan Temuduga Kemasukan Ke Program Ijazah Pertama UKM Sesi Akademik 2016 2017


Semakan Temuduga Kemasukan Ke Program Ijazah Pertama UKM 
Sesi Akademik 2016 2017



Pemakluman


  • Sebarang pertanyaan lanjut boleh berhubung terus dengan nombor telefon atau email seperti yang tercatat dalam surat panggilan
  • Calon Fakulti Kejuruteraan hanya boleh menyemak tawaran temuduga mulai 18 Mei 2016
  • Sila klik pautan di sini.
  • Semakan menduduki ujian MedSi bagi Program Pendidikan boleh dibuat melalui www.upsi.edu.my/online



Selamat maju jaya anak-anak Lepasan KMPh.














Share:

SEMAKAN PANGGILAN UJIAN MEDSI BAGI PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN

SEMAKAN PANGGILAN UJIAN MEDSI BAGI PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN



Semakanmenduduki ujian MEdSI bagi program pendidikan akan dibuka pada 18 Mei 2016 (Rabu) selepas jam 12.00 tengah hari. Tarikh dan masa semakan tertakluk kepada pindaan dari semasa ke semasa. 
BUKA
Share:

Contoh Soalan Temuduga universiti

Contoh Soalan Temuduga  universiti 


Soalan-soalan Temuduga untuk ke 

universiti atau pra-universiti




Untuk membantu anda membuat persediaan untuk temuduga universiti, saya telah sedikit membuat kajian di internet dan  menyusun senarai soalan-soalan temuduga universiti biasa yang boleh ditanya oleh penemuduga di mana-mana temuduga  anda mungkin hadiri.



Soalan-soalan yang  berkenaan meliputi pelbagai bidang  dan keadaan, jadi tidak semua daripada mereka akan menjadi relevan kepada anda.

Anda perlu pastikan anda menyemak kenyataan peribadi anda dan maklumat mengenai kursus-kursus dan universiti anda pohon kerana banyak  soalan akan khusus kepada  perkara ini.

Juga jangan lupa  untuk menyemak tip-tip dan soalan-soalan yang disediakan untuk persediaan  untuk memastikan anda bersedia untuk temuduga anda.


Saya berharap perkongsian ini akan memberi manfaat kepada adik-adik yang bakal melangkah ke menara gading.

Contoh soalan-soalan  temuduga universiti atau pra-universiti

YANG PALING POPULAR

  1. Mengapa anda memilih program pra-universiti /ijazah  yang anda pohon dan apa yang anda  seronok mengenainya?
  2. Kenapa anda mahu mengambil kursus  ini di universiti?
  3. Mengapa anda memohon ke universiti ini?
  4. Apa yang boleh membawa ke universiti ini?
  5. Apa kemahiran yang telah anda diperolehi daripada kerja sambilan anda jika ada?
  6. Jika kami bertanya kepada rakan-rakan atau rakan-rakan anda apakah perkara yang baik dan buruk anda, apa yang anda fikir mereka akan katakan?

Lain-lain soalan

  • Ceritakan mengenai diri anda / Bagaimana anda menggambarkan diri anda?
  • Apa yang terbaik tentang anda?
  • Apakah kepentingan utama anda?
  • Apa yang anda fikir universiti boleh tawarkan anda?
  • Apakah kursus-kursus yang anda telah hadiri  sama ada di sekolah atau di luar, dan apa yang anda dapat daripadanya?
  • Mengapa kita perlu menawarkan anda tempat  untuk anda?
  • Bagaimana anda akan menentukan bidang  yang  anda pilih?
  • Mengapa bidang anda penting?
  • Apakah perkembangan semasa yang paling penting dalam  bidang anda?
  • Apa pengalaman kerja yang telah anda lakukan dan apa yang anda belajar daripada pengalaman itu?
  • Apakah rancangan kerjaya anda, jika ada?
  • Apa ciri-ciri yang anda punyai untuk mengikuti kerjaya pilihan anda?
  • Apa yang anda minat membaca?
  • Apakah buku terakhir anda membaca dan bagaimana anda memilihnya?
  • Apakah akhbar kegemaran anda atau berkala?
  • Adakah anda mengikuti kolumnis tertentu dalam akhbar atau majalah berkala?
  • Pernahkah anda berada di luar negara?
  • Sila gambarkan pengalaman yang paling menarik di luar negara.
  • Apakah pandangan anda tentang pembiayaan universiti?
  • Bagaimana anda berfikir universiti perlu mencapai campuran sosial yang baik dalam pengambilan mereka?
  • Apa kedudukan tanggungjawab anda telah diadakan dan apa yang anda belajar dari mereka?
  • Apakah yang telah anda paling dinikmati di sekolah?
  • Apa yang anda tidak suka mengenai sekolah?
  • Adakah anda pandai bekerja pada anda sendiri?
  • Apakah peluang yang anda ada untuk menjalankan tugas-tugas kepimpinan?
  • Sila gambarkan situasi di mana anda telah diletakkan di bawah tekanan?
  • Apakah kekuatan anda?
  • Apakah kelemahan anda?
  • Beritahu saya satu pencapaian yang anda banggakan.


SELAMAT BERSEDIA DAN BERJAYA DALAM TEMUDUGA ANDA!









Share:

Pautan Pendidikan

Pautan Pendidikan

Antibuli

Eduwebtv

THESTAR

NST

MMAIL

Welcome

Welcome

Halatuju Kerjaya

kaunseling kerjaya (464) Halatuju (337) selepas SPM (337) kerjaya (271) Kerjaya Kemahiran dan Teknikal (125) IPT (113) selepas STPM (80) IPTA (69) dunia ICT (62) Kerjaya Aliran Sains (59) akademik (58) Selepas Matrikulasi (57) Institusi Kemahiran (52) Kerjaya Pendidikan (52) kerjaya perguruan (46) STPM (45) Matrikulasi (44) Halatuju Selepas STPM (40) sekolah (40) ILKA (39) Halatuju Selepas Matrikulasi KPM (37) Minat Kerjaya (35) IPTS (33) Institut Latihan Kemahiran Awam (33) Selepas UPSR (31) Kerjaya Kejuruteraan (30) Terkini Lepasan Sekolah dan Mahasiswa (28) Kerjaya Kesihatan (27) UPU (25) Matrikulasi KPM (23) Aliran Agama dan Pendidikan Islam (22) MARA (22) Panduan Temuduga (22) Kolej Matrikulasi Premier (21) Selepas PT3 (21) Tingkatan 6 (21) TEVT (20) Halatuju Selepas PT3 (19) Jom Masuk U (18) Kolej Vokasional (18) UPSR (17) politeknik (17) Kerjaya Keusahawanan (16) Halatuju selepas PMR (15) Sains dan Inovasi (15) Selepas Peperiksaan (15) Sijil Kemahiran Malaysia (15) Kerjaya Akauntan (14) Kerjaya Vokasional (14) Kolej Matrikulasi Teknikal (14) Vokasional (14) Institusi Kemahiran MARA (13) Kerjaya OKU (13) ADTEC (12) Sekolah Berasrama Penuh (12) kerjaya separa perubatan (12) sains teknologi (12) IKBN (11) Siswazah (11) Kerjaya Perajurit (10) Kerjaya Aliran Seni (9) Kerjaya Automatif (9) Kerjaya Kejuruteraan dan Pesawat (9) Kerjaya Pertanian (9) Pameran Pendidikan (9) Politeknik Premier (9) kerjaya paramedik (9) pra-U (9) sains astronomi (9) Cara-cara Menjadi Seorang Guru (8) Jururawat (8) SKM (8) Tingkatan 1 (8) Kolej Komuniti (7) Sains (7) Universiti (7) Universiti Luar Negara (7) KMPh (6) Kerjaya Jurumasak (6) Kerjaya Perubatan (6) Kolej Kemahiran Tinggi MARA (6) MEdSI (6) SDH (6) Sekolah Dalam Hospital (6) CIAST (5) GLC (5) Haluan Kerja Pendidikan (5) IKM (5) ILJTM (5) Kerjaya Jururawat (5) Kerjaya Kewangan (5) Kerjaya Pemprosesan Makanan (5) Kolej FELDA (5) MRSM (5) Politeknik Metro (5) Program Ijazah Luar Negara (5) Universiti Kolej Swasta (5) Akademi Binaan Malaysia (4) ILP (4) KKTM (4) Kerjaya Juruterbang (4) Kerjaya Perakaunan dan Ekonomi (4) Kerjaya Perundangan (4) Pengajar Vokasional (4) SKIM LATIHAN TENAGA PENGAJAR PRORAM MATRIKULASI KPM (4) Sekolah Harian (4) Sekolah Teknik (4) Sekolah Vokasional (4) Selangkah ke UiTM (4) Senarai IKBN (4) Akademi Laut Malaysia (3) Asasi IPTA (3) Campus Life (3) Diploma Vokasional Malaysia KPM ILP (3) IKIP (3) INSPEN (3) INSTITUT KEMAHIRAN MARA (3) Institusi Latihan Pengajar Vokasioanal (3) Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (3) KTD (3) Kerjaya Pentadbiran (3) Kerjaya Perhotelan (3) Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (3) SBP (3) SITC-MPSI-IPSI-UPSI (3) SMKA (3) STAM (3) UniSZA (3) Asrama Semai Bakti FELDA (2) Guru OKU (2) ICAM (2) IKIP Advanced Skills Centre (2) INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN (2) Institusi Pendidikan MARA (2) Institut Kemahiran Baitulmal (2) Institut Penilaian Negara (2) Karnival Pendidikan MARA (2) Kerjaya Arkitek (2) Kerjaya Kimpalan (2) Kerjaya Konstabel (2) Kerjaya Pembersihan (2) Kerjaya Penyelidik (2) Kerjaya Pereka Fesyen dan Jahitan (2) Kolej Pertanian Malaysia (2) Kolej Teknologi Darulnaim (2) Kolej Yayasan Felda Kampus Mempaga (2) Latihan Industri (2) MPV (2) Maktab Koperasi Malaysia (2) PETRONAS (2) Panduan Pemilihan IPTS (2) Pengajian Separuh Masa (2) Perodua (2) Program Sijil (2) Sekolah KRK (2) Sekolah Kelas Rancangan Khas (2) Sekolah Menengah Agama (2) Skim Latihan Kemahiran FELDA (2) Tingkatan3 (2) i-MAS-C-U (2) APICTA (1) Asrama 1Malaysia (1) Bekerja Sambil Belajar (1) CIDB (1) GiatMARA (1) Guru KEMAS (1) IIUM Higher Education (1) IKB (1) INSTEP (1) Industri Maritim (1) Insititut Teknikal Jepun Malaysia (1) Institut Kraf Negara (1) Institut Teknologi Petroleum PETRONAS (1) JMTI (1) KIST (1) KIST Aviation Academy (1) KUIN (1) Kerjaya Bomba dan Penyelamat (1) Kerjaya ICT (1) Kerjaya Kartunis (1) Kerjaya Maritim (1) Kerjaya Matematik (1) Kerjaya Pelaut (1) Kerjaya Penerbangan (1) Kerjaya Polis (1) Kerjaya Profesional (1) Kerjaya Sains Aktuari (1) Kerjaya Sokongan (1) Kolej Islam Sains dan Teknologi (1) Kolej PTPL (1) Kolej Pengajian Islam Johor (1) Kolej Poly-Tech MARA (1) Kolej Profesional MARA (1) Kolej Twintech (1) LUCT (1) Latihan 1Malaysia (1) MARDI (1) MARSAH (1) MENGUBAH DESTINI ANAK BANGSA (1) MRSM Ulul Albab (1) Maktab Tentera Diraja (1) NATC (1) NIOSH (1) Oversea (1) PLPP Bangi (1) PROGRAM PERSEDIAAN DIPLOMA UTHM (1) Pinjaman Boleh Ubah IPTA (1) Pinjaman Pelajaran (1) Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang (1) Program Diploma (1) Pusat Latihan 1Malaysia (1) Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi (1) Pusat Pemulihan OKU (1) Restu College (1) SEKOLAH PERTUKANGAN PERANTIS TENTERA DARAT (1) SENARAI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA (1) Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (1) Sekolah Menengah Agama Negeri Pahang (1) Sekolah Rancangan Khas Pahang (1) Senarai Penaja (1) Tenaga Pengajar Kemahiran (1) Timur Tengah (1) Tingkatan 2 (1) Tingkatan 4 (1) Tingkatan 5 (1) UNITEN (1)

My Blog List