Informasi, Kaunseling Kerjaya, Peperiksaan, Cinta, Remaja, Keluarga, Motivasi, OKU,

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

2016/05/18

TIP TEMUDUGA UNIVERSITI AWAM SIRI 1

TIP TEMUDUGA UNIVERSITI AWAM SIRI 1Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahniah kepada anak-anak lepasan KMPh yang telah berjaya dipanggil menghadiri temuduga ke Universiti Awam. 

Di sini, saya cuba kongsikan beberapa tips temuduga. Dalam banyak cara, temuduga universiti benar-benar tidak berbeza daripada temuduga pekerjaan yang biasa di mana ianya:

 • Ia  bukan seperti kaedah sains sebenar yang tepat.
 • Semua penemuduga membuat pertimbangan berdasarkan APA YANG MEREKA LIHAT DAN APA YANG MEREKA DENGAR.  Bagi mereka, kelayakan akademik telah dipertimbangkan dan anda telah sebaik sahaja anda dipilih untuk ditemuduga.
 • TANGGAPAN PERTAMA adalah sangat penting. Anda perlu bersedia tentang perkara ini dalam fikiran apabila anda bersedia untuk temuduga universiti anda untuk memastikan anda melakukan apa yang anda boleh untuk mencipta imej atau impression yang betul di mata penemuduga.


Secara umumnya, di dalam satu-satu temuduga , lebih kurang sebanyak 90% daripada komunikasi dinyatakan secara bukan lisan, jadi anda perlu amat peka tentang kesan bahasa badan anda dan bagaimana untuk menggunakannya untuk member kelebihan kepada  anda.

Selain daripada itu, kajian-kajian tentang kursus, program dan institusi yang anda pohon adalah juga penting daripada segi pengetahuan untuk lebih yakin menjawab soalan-soalan berkaitan ketika temuduga.

Di galakkan juga membaca panduan-panduan untuk menghadapi temuduga daripada internet atau buku-buku dalam pasaran.


ADI, di sini  saya cuba disenaraikan  beberapa tip untuk bersedia dalam menjalani sesi temuduga dan panduan  tentang perkara-perkara  yang SEPATUTNYA dibuat dan yang TIDAK BOLEH dibuat ketika temuduga.

BUAT

KETIKA DATANG DAN PERSEDIAAN DI BILIK MENUNGGU


 • Sampai awal. Di cadangkan lebih kurang ½ jam lebih awal kerana kadang-kadang anda perlu mengisi borang-borang khas selain daripada menunggu giliran. Ia juga memberikan anda masa untuk menenangkan diri anda.
 • Pastikan anda telah buang air kecil,air besar atau tidak dalam keadaan dahaga atau lapar. Kesan-kesan biologi ini juga akan mengganggu anda terutamanya ketika anda masih gugup atau berdebar ketika dalam bilik temuduga selepas itu.
 • Pakai pakaian yang SESUAI DAN SELESA. Sila semak atau buat kajian tentang kod pakaian universiti  atau kolej berkenaan secara umum tetapi anda mesti memakai pakaian yang FORMAL. Saya akan ulas tentang pakaian formal dalam entri yang lain.


CARA ANDA BERPAKAIAN AMAT MEMPENGARUHI TANGGAPAN PERTAMA(FIRST IMPRESSION) PARA PENEMUDUGA.Contoh pakaian-pakaian formal untuk temuduga bagi sektor kerajaan


 • Semua dokumen seperti sijil dan sebagainya mesti disusun dengan teratur dalam album atau folder yang sesuai.
 • Menggunakan briefcase yang bersaiz sederhana  dan ringkas akan membuatkan anda nampak lebih professional , teratur dan yakin. Pastikan anda tahu kedudukan setiap dokumen di dalambriefcase anda.
 • Mesti bawa pen kerana agak tidak elok jika anda meminta pinjam pen yang menunjukkan anda tidak bersedia.


KETIKA MEMASUKI BILIK TEMUDUGA
 • Ketuk pintu dan tunggu panggilan/diarahkan masuk. Sekiranya ada kakitangan yang membukakan pintu, ucapkan terima kasih.


KETIKA MELANGKAH MASUK DAN SEBELUM DUDUK

 • Sebaik sahaja masuk, dengan segera tengok kedudukan para penemuduga, pandang kearah mereka dan berikan salam atau ucapan selamat  dengan suara yang mereka boleh dengar.
 • Biasanya mereka akan mempersilakan anda untuk pergi ke kerusi untuk anda duduk. Minta izin  untuk duduk jika mereka tidak berkata-apa sambil berdiri memandang mereka.

KETIKA SEDANG DUDUK DAN DI TEMUDUGA

 • Setelah anda duduk, dengan perlahan dan teratur anda keluarkan folder dokumen/sijil anda dan dengan sopan anda bangun semula dan serahkannya kepada para penemuduga.Kadang-kadang mereka terus minta daripada anda tetapi anda mesti melakukannya dengan tenang, teratur dan sopan.


 • BAHASA - jika penemuduga memulakan sesi dengan bahasa Inggeris, seboleh-bolehnya anda dikehendaki menjawab atau berkomunikasi dengan bahasa yang sama.Yang penting anda boleh menjawab atau menerangkan sesuatu dengan tenang dan yakin kerana ia akan menutupi kelemahan anda dari segi tatabahasa dan sebagai. Sekiranya, tiada sebarang bahasa yang disarankan, saya cadangkan anda berkomunikasi dengan mana-mana bahasa yang anda selesa untuk mengelakkan penggunaan bahasa rojak. Untuk membuatkan anda lebih bersedia, latihan bersama kawan-kawan atau ahli keluarga adalah amat-amat digalakkan untuk melancarkan pertuturan anda ketika temuduga sebenar.
 • Elakkan slang yang keterlaluan jika menggunakan Bahasa Inggeris jika tujuannya untuk menunjukkan anda lebih baik kerana ia mungkin menimbulkan pandangan yang agak pelik atau lucu dikalangan penemuduga melainkan ia memang semulajadi.

TIP-TIP UMUM YANG PENTING

 • KEDUDUKAN(POSITIONING) duduk anda. Berhati-hati dengan kedudukan anda, pastikan anda duduk tegak (condong ke hadapan sedikit membantu untuk mewujudkan satu gambaran kesungguhan).


 • SENYUM-ia adalah cara yang paling mudah untuk membuat kesan yang positif.
 • Tunjukan ketegasan dan keyakinan anda dengan bahasa(pergerakan) tangan yang sesuai.
 • Pastikan hubungan mata yang baik sepanjang temuduga. Ini menunjukkan anda berminat apa yang ditanya atau yang diperkatakan oleh penemuduga.
  • Mengekalkan ungkapan/gerakan minima  berminat - mengangguk dan membuat isyarat yang positif, sebagaimana yang sesuai. Jika sesuai atau ada kesempatan, anda boleh menyatakan persetujuan anda secara lisan.

  JANGAN
  • NAMPAK GELISAH  di tempat duduk anda, bermain dengan rambut anda atau barang kemas. Jangan “meletup”/membunyikan jari-jari  anda.
  • NAMPAK pemalas di kerusi anda dan melihat ke bawah atau ke atas tanpa memberikan perhatian
  • Melipat tangan anda di dada anda - ia akan membuat anda kelihatan dijaga dan tidak mesra
  • Memberi tumpuan kepada hanya seorang anggota panel temuduga - pastikan anda menangani semua penemuramah


 • Terlalu yakin sehingga menjengkelkan penemuduga. Kekal tenang, yakin dan sentiasa nampak dan berkomunikasi secara sopan sepanjang sesi.

KETIKA MENINGGALKAN PARA PENEMUDUGA
 • Senyum dan ucapkan terima kasih. Bangun dengan tertib dan boleh bersalaman jika keadaan sesuai. Jangan lupa minta secara sopan folder dokumen anda dan masukkan perlahan-lahan ke dalam briefcasedan melangkah keluar dengan  sopan.
Saya juga sedar  bahawa situasi temuduga  boleh menjadi agak  menekan tetapi disebabkan  kesilapan bahasa-bahasa badan dengan mudah ia boleh mengorbankan tumpuan dan ketenangan anda untuk  menjawab soalan-soalan dengan baik.

Seboleh mungkin, cuba untuk elakkan ini berlaku  kerana setiap soalan baru ditanya, anda boleh menggunakan  panduan ini dengan segera  untuk menangani semula bahasa badan anda - duduk sedikit lurus, memberi senyuman, untuk megekalkan hubungan mata dan hanya kemudian untuk menjawab setiap soalan seterusnya.

 • Ambil masa yang secukupnya untuk anda bertenang sebelum menjawab. Kadang-kadang penemuduga tidak menilai APA yang anda jawab tetapi BAGAIMANA anda menjawab. 
 • Kebiasaannya setiap penemuduga ada tugas masing-masing yang khusus yang akan memerhati, menilai dan  member setiap  prestasi anda semasa ditemuduga. BAHASA BADAN ialah satu daripadanya.
Seperti perkara-perkara atau kemahiran-kemahiran lain penggunaan bahasa badan yang baik adalah kemahiran yang boleh  dipelajari dan dengan mengamalkannya, ia  akan membuat ia lebih mudah.

Selain daripada itu, persediaan yang baik terlebih dahulu dan keyakinan tentang bagaimana ada dapat menjawab soalan-soalan yang ditanya  harus memberi anda lebih sedikit ruang untuk memberi tumpuan kepada juga mewujudkan tanggapan yang yang meyakinkan  bukan lisan semasa temu duga anda.

SELAMAT BERSEDIA DAN BERJAYA!

Share:

0 comments:

Welcome

Welcome

Halatuju Kerjaya

kaunseling kerjaya (479) Halatuju (354) selepas SPM (347) kerjaya (275) Kerjaya Kemahiran dan Teknikal (128) IPT (113) selepas STPM (80) IPTA (71) dunia ICT (62) Kerjaya Aliran Sains (61) akademik (58) Selepas Matrikulasi (57) Kerjaya Pendidikan (55) Institusi Kemahiran (53) kerjaya perguruan (46) STPM (45) Halatuju Selepas STPM (44) Matrikulasi (44) Halatuju Selepas Matrikulasi KPM (41) sekolah (40) ILKA (39) Minat Kerjaya (35) IPTS (33) Institut Latihan Kemahiran Awam (33) Kerjaya Kejuruteraan (31) Selepas UPSR (31) Terkini Lepasan Sekolah dan Mahasiswa (28) Kerjaya Kesihatan (27) UPU (27) Matrikulasi KPM (23) Aliran Agama dan Pendidikan Islam (22) Kolej Matrikulasi Premier (22) MARA (22) Panduan Temuduga (22) Selepas PT3 (21) Tingkatan 6 (21) TEVT (20) Halatuju Selepas PT3 (19) Jom Masuk U (18) Kolej Vokasional (18) UPSR (17) politeknik (17) Kerjaya Keusahawanan (16) Kerjaya Vokasional (16) Sijil Kemahiran Malaysia (16) Halatuju selepas PMR (15) Kerjaya Akauntan (15) Kolej Matrikulasi Teknikal (15) Sains dan Inovasi (15) Selepas Peperiksaan (15) Vokasional (14) Institusi Kemahiran MARA (13) Kerjaya OKU (13) ADTEC (12) IKBN (12) Sekolah Berasrama Penuh (12) kerjaya separa perubatan (12) sains teknologi (12) Siswazah (11) Kerjaya Perajurit (10) Cara-cara Menjadi Seorang Guru (9) Kerjaya Aliran Seni (9) Kerjaya Automatif (9) Kerjaya Kejuruteraan dan Pesawat (9) Kerjaya Pertanian (9) Pameran Pendidikan (9) Politeknik Premier (9) kerjaya paramedik (9) pra-U (9) sains astronomi (9) Jururawat (8) SKM (8) Tingkatan 1 (8) Universiti (8) Haluan Kerja Pendidikan (7) Kolej Komuniti (7) Sains (7) Universiti Luar Negara (7) KMPh (6) Kerjaya Jurumasak (6) Kerjaya Kewangan (6) Kerjaya Pemprosesan Makanan (6) Kerjaya Perubatan (6) Kolej Kemahiran Tinggi MARA (6) MEdSI (6) SDH (6) Sekolah Dalam Hospital (6) CIAST (5) GLC (5) IKM (5) ILJTM (5) KKTM (5) Kerjaya Jururawat (5) Kolej FELDA (5) MRSM (5) Politeknik Metro (5) Program Ijazah Luar Negara (5) Universiti Kolej Swasta (5) Akademi Binaan Malaysia (4) Asasi IPTA (4) ILP (4) Kerjaya Juruterbang (4) Kerjaya Perakaunan dan Ekonomi (4) Kerjaya Perundangan (4) Pengajar Vokasional (4) SKIM LATIHAN TENAGA PENGAJAR PRORAM MATRIKULASI KPM (4) Sekolah Harian (4) Sekolah Teknik (4) Sekolah Vokasional (4) Selangkah ke UiTM (4) Senarai IKBN (4) Akademi Laut Malaysia (3) Campus Life (3) Diploma Vokasional Malaysia KPM ILP (3) IKIP (3) INSPEN (3) INSTITUT KEMAHIRAN MARA (3) Institusi Latihan Pengajar Vokasioanal (3) Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (3) KTD (3) Kerjaya ICT (3) Kerjaya Pentadbiran (3) Kerjaya Perhotelan (3) Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (3) Program Sijil (3) SBP (3) SITC-MPSI-IPSI-UPSI (3) SMKA (3) STAM (3) UniSZA (3) Asrama Semai Bakti FELDA (2) Guru OKU (2) ICAM (2) IKIP Advanced Skills Centre (2) INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN (2) Institusi Pendidikan MARA (2) Institut Kemahiran Baitulmal (2) Institut Penilaian Negara (2) Karnival Pendidikan MARA (2) Kerjaya Arkitek (2) Kerjaya Kimpalan (2) Kerjaya Konstabel (2) Kerjaya Pembersihan (2) Kerjaya Penyelidik (2) Kerjaya Pereka Fesyen dan Jahitan (2) Kolej Pertanian Malaysia (2) Kolej Teknologi Darulnaim (2) Kolej Yayasan Felda Kampus Mempaga (2) Latihan Industri (2) MPV (2) Maktab Koperasi Malaysia (2) PETRONAS (2) Panduan Pemilihan IPTS (2) Pengajian Separuh Masa (2) Perodua (2) Program Diploma (2) Sekolah KRK (2) Sekolah Kelas Rancangan Khas (2) Sekolah Menengah Agama (2) Skim Latihan Kemahiran FELDA (2) Tingkatan3 (2) i-MAS-C-U (2) APICTA (1) Asrama 1Malaysia (1) Bekerja Sambil Belajar (1) CIDB (1) GiatMARA (1) Guru KEMAS (1) IIUM Higher Education (1) IKB (1) INSTEP (1) Industri Maritim (1) Insititut Teknikal Jepun Malaysia (1) Institut Kraf Negara (1) Institut Teknologi Petroleum PETRONAS (1) JMTI (1) KIST (1) KIST Aviation Academy (1) KUIN (1) Kerjaya Bomba dan Penyelamat (1) Kerjaya Kartunis (1) Kerjaya Maritim (1) Kerjaya Matematik (1) Kerjaya Pelaut (1) Kerjaya Penerbangan (1) Kerjaya Polis (1) Kerjaya Profesional (1) Kerjaya Sains Aktuari (1) Kerjaya Sokongan (1) Kolej Islam Sains dan Teknologi (1) Kolej PTPL (1) Kolej Pengajian Islam Johor (1) Kolej Poly-Tech MARA (1) Kolej Profesional MARA (1) Kolej Twintech (1) LUCT (1) Latihan 1Malaysia (1) MARDI (1) MARSAH (1) MENGUBAH DESTINI ANAK BANGSA (1) MRSM Ulul Albab (1) Maktab Tentera Diraja (1) NATC (1) NIOSH (1) Oversea (1) PLPP Bangi (1) PROGRAM PERSEDIAAN DIPLOMA UTHM (1) Pinjaman Boleh Ubah IPTA (1) Pinjaman Pelajaran (1) Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang (1) Pusat Latihan 1Malaysia (1) Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi (1) Pusat Pemulihan OKU (1) Restu College (1) SEKOLAH PERTUKANGAN PERANTIS TENTERA DARAT (1) SENARAI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA (1) Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (1) Sekolah Menengah Agama Negeri Pahang (1) Sekolah Rancangan Khas Pahang (1) Senarai Penaja (1) Tenaga Pengajar Kemahiran (1) Timur Tengah (1) Tingkatan 2 (1) Tingkatan 4 (1) Tingkatan 5 (1) UNITEN (1)

My Blog List

Pautan Pendidikan

Pautan Pendidikan

Antibuli

Eduwebtv

THESTAR

NST

MMAIL