Informasi, Kaunseling Kerjaya, Peperiksaan, Cinta, Remaja, Keluarga, Motivasi, OKU,

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

2010/11/24

Bina Bahagia Jangan Benci Lelaki

Bina Bahagia Jangan Benci Lelaki

 


Artikel ini telah dipublish di blog saya di http://myraudhatulukhuwah.solihin.net/ kemudian dimuatnaik di blog cikgukaunseling setelah blog myraudhatukukhuwah saya 'berkubur'.

SEGALA puji dan syukur kehadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia dan inayahNYA hari ini. Alhamdulillahirabbil a'lamin.

Selawat dan salam juga ke atas junjungan besar nabi kita, Nabi Muhammad SAW, para ahli keluarganya, para sahabat dan para pejuang-pejuang Islam yang telah berjuang untuk mengeluarkan umat manusia daripada alam kegelapan (jahiliah) kepada alam yang penuh dengan nur ilmu pengetahuan sepertimana kita kecapi dan nikmati pada hari ini.

Assalamualaikum kepada pelayar Muslim teratak Jurnal Kehidupan ini, dan selamat sejahtera kepada semua.

Alhamdulillah, Hari Rabu yang nyaman. Apa khabar pembaca myraudhatulukhuwah?  Walaupun cuaca di tempat myraudhatulukhuwah ini masih hujan renyai, syukur kerana  air di kali tidak melimpah lagi.

Lalu sekali pagi, pagi ini saya cuba mencatat sesuatu. Dedikasi buatmu, puteriku sayang, puteri harapan. Juga catatan buat diri ini yang selalu alpa....

MASA LALU BIARKAN BERLALU

Puteriku sayang,

Meskipun hatimu luka tercalar. Meskipun ingatan mu takkan terhapus.

Meskipun, dirimu mengganggap  lelakilah punca dirimu rosak dan terjebak ke lembah hina.

Percayalah, dalam hidup ini masih ada sinar untuk dirimu.

Mengingati masa lalu dan menghadirkan kembali dalam kehidupan kita sekarang, kemudian bersedih di atas kedukaan dan kegagalan di dalamnya, merupakan suatu tindakan yang bodah dan gila.

Itu sama ertinya dengan membunuh semangat, membunuh harapan dan menghalangi orang lain untuk menjalani kehidupan seadanya.

Bagi orang yang berfikir, peristiwa masa lalu, akan dilipat dalam lipatan sejarah hidupnya. Ia tidak akan dilihat kembali. Bagaikan kita harus mengurung dan mengikatnya di penjara, mengikatnya dengan tali yang sangat kuat.

Masa lalu, seandainya kita masih meratapinya, wahai puteriku sayang, ia hanya kan menyiat robekkan hatimu. tatapilah dan nikmatilah masa kini. Hayatilah keindahan istana yang kita miliki sekarang.

HITUNGKAN KESYUKURANMU BUKAN KESENGSARAANMUPuteriku sayang,

Apakah puteriku merasakan, berjalan dengan kedua kaki itu merupakan suatu yang biasa? Sedangkan, masih ramai manusia lain yang tidak dapat berjalan dengan kakinya? Bahkan ada yang tiada langsung kakinya?

Ada di kalangan mereka, hendak bergerak pun memerlukan bantuan insan lain? Atau alat sokongan lain.

Apakah puteriku merasakan, berdiri dengan kedua betis itu suatu yang mudah? Padahal telah ramai manusia yang hilang kedua betisnya atau hilang upaya untuk bediri dengan kedua betisnya?

Apakah puteriku merasakan, bahawa merasai nikmatnya tidur, dengan memejamkan mata adalah suatu yang biasa? Sedangkan ada insan lain, yang tidak dapat memejamkan matanya dan tidak dapat tidur kerana rasa sakit yang mengganggunya?

Puteriku sayang,

Setelah puas kita merenung di sekeliling kita, setelah puas kita berfikir...maka apakah kebencian itu masih lagi bersisa?

Percayalah ia hanyalah peristiwa masa lalu. Sekarang ia telah berakhir.

Usahlah membenci lelaki. Usah lah terus-terusan membenci lelaki kerana masih ada lagi lelaki yang baik di dunia ini untuk wanita yang baik seperti puteriku sayang.

Meskipun Ada kisah-kisah negatif tentang lelaki,

Meskipun Ada isu begini, Murtad kerna Digantung Tak Bertali, klik sini.

Dan Begini, Isteri Hamil Dikelar Suami, klik sini.

Bak kata Maher Zain, (ANIS, DISEMBER 2010),

"Sepatutnya kita bersyukur dengan detik-detik hitam yang pernah kita lalui, kerana dnegan peristiwa itu, ia buat kita jadi matang dan lebih baik daripada yang dulu."

Percayalah puteriku sayang,

Keadilan Allah ada di mana-mana.

Puteriku Sayang,

Antara entry saya sebelum ini, mungkin boleh dirimu tatapi.

La Tahzan, klik sini.

Cinta Tolong Khabarkan Kepadanya, klik sini.

Entry sebelum ini, Duhai Lelaki, klik sini.

Lelaki Acuan Al Quran, klik sini.

Antara Syurga Cinta & Neraka Cinta, klik sini.

Be A Great Couple In Islam, klik sini.Puteriku Sayang,
Surah Al-Baqarah, ayat 286:

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata):

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah."

"Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. "

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".

Doa Seandainya jatuh cinta:
"Ya Allah, jika aku jatuh cinta,

cintakanlah aku pada insan yang mencintaiMu Ya Allah,

agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu...AMEEN"

Percayalah puteriku, terimalah kehadiran lelaki itu dalam hidupmu. Kerana perkahwinan itu sunnah.Sabda Rasulullah s.a.w

Daripada Anas r.a, katanya telah bersabda nabi S.A.W bahawa perkahwinan adalah sunnahku, sesiapa yang benci sunnahku, maka dia bukan dari golonganku.

Allah S.W.T menjadikan manusia dengan fitrahnya yang ingin hidup berpasang-pasangan, berkasih-sayang, bahagia, dan dapat memenuhi tuntutan syahwatnya melalui cara yang halal. Fitrah tersebut dapat dilaksanakan melalui ikatan perkahwinan yang sah.

Dalam Islam, perkahwinan adalah suatu ibadat dan sunnah Rasulullah s.a.w. yang merupakan perlaksanaan terhadap tuntutan fitrah manusia.Orang yang berkahwin akan dapat mengatur suatu kehidupan yang baik, sempurna, dan penuh bertanggungjawab.

Mereka ini adalah golongan yang berjaya melaksanakan amanah yang diberi, iaitu sebagai khalifah Allah yang mempertahankan peradaban dan tamadun manusia.
Orang berkahwin bertanggungjawab secara keseluruhannya terhadap rumah tangga dan ahli keluarga.

Segala perbuatan yang dilakukan demi kesejahteraan dan kebahagiaan keluarga mendapat pahala daripada Allah. Perkahwinan merupakan suatu sunnah Rasulullah s.a.w bagi meneruskan dakwahnya mengatasi masalah sosial dalam masyarakat, mewujudkan perpaduan di kalangan umat Islam untuk melahirkan generasi yang soleh.

Lirik Insha Allah, Maher Zain.

INSYAALLAH

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astraYou’re the only one that showed me
the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Jika ada orang datang meminang:

Rasululluah SAW telah bersabda:

"Apabila datang kepada kamu peminang yang engkau puas hati dengan agamanya dan kelakuannya, maka kahwinkanlah dia. Jika tidak kamu lakukan, akan berlaku fitnah di atas muka bumi, dan kerosakan yang berpanjangan".

(Hadith Riwayat at-Termidzi)

Marilah bersama menjana bahagia hakiki.

Sekian, terima kasih. Wassalam

Share:

4 comments:

rozali said...

Assalamualaikum Ummu

saya aminkan doa2 dan harapan itu
moga Allah permudahkan segala urusan puteri itu untuk di dunia dan di Akhirat

Wassalam
.-= rozali´s last blog ..Hujan =-.

werdah said...

Salam ummu

Ciri-ciri wanita syurga... bersabar dengan kerenah suami.. sentiasa mohon petunjuk Allah agar diberi kebahagiaan dalam melayari alam rumahtangga...
.-= werdah´s last blog ..Emotional Language =-.

zulkbo said...

salam...
nasihat yang benar
menyentuh perasaan
semoga puteri mu tabah..

ummu said...

waalaikumussalam saudara Zul
ya semoga puteri ini tabah.

Welcome

Welcome

Halatuju Kerjaya

kaunseling kerjaya (479) Halatuju (354) selepas SPM (347) kerjaya (275) Kerjaya Kemahiran dan Teknikal (128) IPT (113) selepas STPM (80) IPTA (71) dunia ICT (62) Kerjaya Aliran Sains (61) akademik (58) Selepas Matrikulasi (57) Kerjaya Pendidikan (55) Institusi Kemahiran (53) kerjaya perguruan (46) STPM (45) Halatuju Selepas STPM (44) Matrikulasi (44) Halatuju Selepas Matrikulasi KPM (41) sekolah (40) ILKA (39) Minat Kerjaya (35) IPTS (33) Institut Latihan Kemahiran Awam (33) Kerjaya Kejuruteraan (31) Selepas UPSR (31) Terkini Lepasan Sekolah dan Mahasiswa (28) Kerjaya Kesihatan (27) UPU (27) Matrikulasi KPM (23) Aliran Agama dan Pendidikan Islam (22) Kolej Matrikulasi Premier (22) MARA (22) Panduan Temuduga (22) Selepas PT3 (21) Tingkatan 6 (21) TEVT (20) Halatuju Selepas PT3 (19) Jom Masuk U (18) Kolej Vokasional (18) UPSR (17) politeknik (17) Kerjaya Keusahawanan (16) Kerjaya Vokasional (16) Sijil Kemahiran Malaysia (16) Halatuju selepas PMR (15) Kerjaya Akauntan (15) Kolej Matrikulasi Teknikal (15) Sains dan Inovasi (15) Selepas Peperiksaan (15) Vokasional (14) Institusi Kemahiran MARA (13) Kerjaya OKU (13) ADTEC (12) IKBN (12) Sekolah Berasrama Penuh (12) kerjaya separa perubatan (12) sains teknologi (12) Siswazah (11) Kerjaya Perajurit (10) Cara-cara Menjadi Seorang Guru (9) Kerjaya Aliran Seni (9) Kerjaya Automatif (9) Kerjaya Kejuruteraan dan Pesawat (9) Kerjaya Pertanian (9) Pameran Pendidikan (9) Politeknik Premier (9) kerjaya paramedik (9) pra-U (9) sains astronomi (9) Jururawat (8) SKM (8) Tingkatan 1 (8) Universiti (8) Haluan Kerja Pendidikan (7) Kolej Komuniti (7) Sains (7) Universiti Luar Negara (7) KMPh (6) Kerjaya Jurumasak (6) Kerjaya Kewangan (6) Kerjaya Pemprosesan Makanan (6) Kerjaya Perubatan (6) Kolej Kemahiran Tinggi MARA (6) MEdSI (6) SDH (6) Sekolah Dalam Hospital (6) CIAST (5) GLC (5) IKM (5) ILJTM (5) KKTM (5) Kerjaya Jururawat (5) Kolej FELDA (5) MRSM (5) Politeknik Metro (5) Program Ijazah Luar Negara (5) Universiti Kolej Swasta (5) Akademi Binaan Malaysia (4) Asasi IPTA (4) ILP (4) Kerjaya Juruterbang (4) Kerjaya Perakaunan dan Ekonomi (4) Kerjaya Perundangan (4) Pengajar Vokasional (4) SKIM LATIHAN TENAGA PENGAJAR PRORAM MATRIKULASI KPM (4) Sekolah Harian (4) Sekolah Teknik (4) Sekolah Vokasional (4) Selangkah ke UiTM (4) Senarai IKBN (4) Akademi Laut Malaysia (3) Campus Life (3) Diploma Vokasional Malaysia KPM ILP (3) IKIP (3) INSPEN (3) INSTITUT KEMAHIRAN MARA (3) Institusi Latihan Pengajar Vokasioanal (3) Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (3) KTD (3) Kerjaya ICT (3) Kerjaya Pentadbiran (3) Kerjaya Perhotelan (3) Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (3) Program Sijil (3) SBP (3) SITC-MPSI-IPSI-UPSI (3) SMKA (3) STAM (3) UniSZA (3) Asrama Semai Bakti FELDA (2) Guru OKU (2) ICAM (2) IKIP Advanced Skills Centre (2) INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN (2) Institusi Pendidikan MARA (2) Institut Kemahiran Baitulmal (2) Institut Penilaian Negara (2) Karnival Pendidikan MARA (2) Kerjaya Arkitek (2) Kerjaya Kimpalan (2) Kerjaya Konstabel (2) Kerjaya Pembersihan (2) Kerjaya Penyelidik (2) Kerjaya Pereka Fesyen dan Jahitan (2) Kolej Pertanian Malaysia (2) Kolej Teknologi Darulnaim (2) Kolej Yayasan Felda Kampus Mempaga (2) Latihan Industri (2) MPV (2) Maktab Koperasi Malaysia (2) PETRONAS (2) Panduan Pemilihan IPTS (2) Pengajian Separuh Masa (2) Perodua (2) Program Diploma (2) Sekolah KRK (2) Sekolah Kelas Rancangan Khas (2) Sekolah Menengah Agama (2) Skim Latihan Kemahiran FELDA (2) Tingkatan3 (2) i-MAS-C-U (2) APICTA (1) Asrama 1Malaysia (1) Bekerja Sambil Belajar (1) CIDB (1) GiatMARA (1) Guru KEMAS (1) IIUM Higher Education (1) IKB (1) INSTEP (1) Industri Maritim (1) Insititut Teknikal Jepun Malaysia (1) Institut Kraf Negara (1) Institut Teknologi Petroleum PETRONAS (1) JMTI (1) KIST (1) KIST Aviation Academy (1) KUIN (1) Kerjaya Bomba dan Penyelamat (1) Kerjaya Kartunis (1) Kerjaya Maritim (1) Kerjaya Matematik (1) Kerjaya Pelaut (1) Kerjaya Penerbangan (1) Kerjaya Polis (1) Kerjaya Profesional (1) Kerjaya Sains Aktuari (1) Kerjaya Sokongan (1) Kolej Islam Sains dan Teknologi (1) Kolej PTPL (1) Kolej Pengajian Islam Johor (1) Kolej Poly-Tech MARA (1) Kolej Profesional MARA (1) Kolej Twintech (1) LUCT (1) Latihan 1Malaysia (1) MARDI (1) MARSAH (1) MENGUBAH DESTINI ANAK BANGSA (1) MRSM Ulul Albab (1) Maktab Tentera Diraja (1) NATC (1) NIOSH (1) Oversea (1) PLPP Bangi (1) PROGRAM PERSEDIAAN DIPLOMA UTHM (1) Pinjaman Boleh Ubah IPTA (1) Pinjaman Pelajaran (1) Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang (1) Pusat Latihan 1Malaysia (1) Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi (1) Pusat Pemulihan OKU (1) Restu College (1) SEKOLAH PERTUKANGAN PERANTIS TENTERA DARAT (1) SENARAI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA (1) Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (1) Sekolah Menengah Agama Negeri Pahang (1) Sekolah Rancangan Khas Pahang (1) Senarai Penaja (1) Tenaga Pengajar Kemahiran (1) Timur Tengah (1) Tingkatan 2 (1) Tingkatan 4 (1) Tingkatan 5 (1) UNITEN (1)

My Blog List

Pautan Pendidikan

Pautan Pendidikan

Antibuli

Eduwebtv

THESTAR

NST

MMAIL