Informasi, Kaunseling Kerjaya, Peperiksaan, Cinta, Remaja, Keluarga, Motivasi, OKU,

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

2011/06/27

Apakah Perisian Terbuka?

Apakah Perisian Terbuka?

Gambar; kredit sini.


APABILA berbincang berkenaan dengan perisian sumber terbuka, ramai yang mengaitkannya dengan perisian percuma.


Ia jauh sekali berbeza kerana perisian sumber terbuka atau open source mempunyai teori, model dan falsafahnya yang tersendiri.


Namun begitu, perisian berasaskan sumber terbuka ini sebahagiannya bercirikan perisian percuma.


Konsep perisian percuma dan perisian yang berasaskan komuniti sumber terbuka ini dimulakan oleh Richard Stallman.


Seterusnya, ia dikembangkan lagi dengan lebih spesifik dan tersusun dari segi konsep, perlesenan, perkongsian kod sumber, proses pembangunan perisian dan sebagainya oleh Bruce Perens dan Eric Raymond dalam tahun 1998.


Konsep perisian percuma yang diperkenalkan oleh Richard Stallman adalah perisian tersebut diedar secara percuma kepada sesiapa sahaja.


Konsep perisian sumber terbuka yang dipelopor oleh Bruce Perens dan Eric Raymond pula merujuk kepada perisian yang dibangunkan secara konsep yang sama diketengahkan oleh Richard Stallman.


Perisian berasaskan sumber terbuka merupakan perisian komputer yang boleh didapati dalam bentuk kod sumber asal dan para pengguna dibenarkan mempelajari, mengubah dan menambah baikan kod sumber perisian komputer tersebut.


Bagi definisinya yang lebih terperinci lagi boleh didapati di alamat URL, http://opensource.org. Ia jelas menunjukkan ciri-ciri lesen yang perlu dipenuhi oleh sesebuah perisian komputer untuk mencapai kepada status perisian berasaskan sumber terbuka ini.

Sedikit informasi daripada website Kementerian Pelajaran Malaysia:

Pada tahun ini, Hari Perisian Sumber Terbuka (HPST) KPM 2011 akan diadakan pada 8,9 dan 10 September 2011 di Terengganu Trade Center (TTC Kuala Terengganu). HPST pada kali ini akan dihoskan oleh Kerajaan Negeri Terengganu.Terdapat pelbagai aktiviti yang menarik dan berinformasi akan diadakan sempena HPST KPM 2011. 

Bersempena HPST KPM 2011, KPM bersama MAMPU akan menganjurkan pertandingan OpenOffice.org di peringkat kebangsaan yang akan dibuka penyertaannya kepada semua sekolah di Malaysia. Usaha ini diadakan bagi memperkenal dan memperluaskan lagi penggunaan OSS dan seterusnya menggalakkan persaingan di peringkat nasional dalam penggunaan perisian OpenOffice.org di sekolah-sekolah di Malaysia.
                    Maklumat lanjut pertandingan ini sila layari http://apps.moe.gov.my/oss/
                  

Di antara ciri-ciri lesen perisian berasaskan sumber terbuka yang dikodkan adalah berkenaan dengan pengedaran semula perisian, kod sumber, perjalanan kerja pembangunan, integriti pemunya asal kod sumber dan tiada unsur-unsur diskriminasi ke atas sesebuah kumpulan atau individu.Ciri-ciri lain ialah lesen pengedaran, pengkategorian pelbagai bentuk perlesenan dan tiada unsur-unsur diskriminasi terhadap suatu bidang kepakaran.

Apabila dikatakan perisian sumber terbuka ia bukan LINUX semata-mata. Terdapat banyak perisian sumber terbuka yang berkategori pelbagai platform atau untuk sistem pengoperasian Windows sahaja.
Bagi senarai perisian sumber terbuka yang berasaskan Windows, boleh semak di alamat URL, http://opensourcewindows.org.

Perisian sumber terbuka bukan selalunya disediakan secara percuma. Ini apa yang diperlukan sesebuah perisian sumber terbuka adalah kod sumbernya boleh didapati secara percuma.

Jadi, perisian tidak semestinya percuma. Terdapat banyak syarikat yang membuat keuntungan ke atas perisian sumber terbuka ini.

Keuntungan dijana dengan mengenakan bayaran ke atas penyediaan kemudahan sokongan atau penambahan fungsi-fungsi tambahan terhadap sesebuah perisian sumber terbuka.
Kebiasaannya perisian sumber terbuka tersebut akan ada versi percuma dan versi komersial. Sebagai contoh adalah seperti perisian e-mel dan kolaborasi iaitu Zimbra yang menyediakan versi perisian percuma dan versi perisian yang dikenakan bayaran.
Tidak semua perisian sumber terbuka mempunyai sokongan atau sistem bantuan dalam mengendalikan sesebuah perisian seperti mana perisian komersial yang mempunyai sistem sokongan korporat 24 jam.
Kadang kala ia memerlukan bayaran tambahan untuk dapatkan sistem sokongan tersebut.
Namun begitu, perisian sumber terbuka ini mempunyai komunitinya yang sangat cekap dan efektif.
Bantuan boleh didapati daripada komuniti ini menerusi blog-blog, forum, mailing list, e-mel dan sebagainya.
Apabila perisian sumber terbuka memberi capaian secara penuh kepada kod sumber, ia tidak bermakna kod sumber itu perlu dicapai untuk menggunakannya.

Sekiranya tiada kepentingan, kod sumber bagi sesebuah perisian tidak perlu dicapai.

Perisian tersebut boleh digunakan sampai bila tanpa perlu dicapai kod sumbernya atau pengaturcaraannya.
Namun demikian, sekiranya perlu untuk melakukan pengubahsuaian bagi sesebuah perisian sumber terbuka, kod sumber telah sedia ada untuk dipelajari dan diubah suai.

Apabila dikatakan perisian sumber terbuka ini boleh dicapai kod sumbernya, ia tidak bermakna digunakan oleh golongan pengaturcaraan atau pakar teknologi maklumat sahaja.

Ia boleh digunakan oleh orang biasa yang tahu menggunakan komputer mengikut keperluan perisian yang digunakan.

Salah satu kelebihan penggunaan perisian sumber terbuka ini adalah ia boleh digunakan, diubah suai dan disebarkan secara percuma. Ini mengelakkan daripada berlakunya perlanggaran undang-undang terhadap hak cipta, harta intelek dan sebagainya.

Kebanyakan perisian sumber terbuka ini mudah didapati dan dimuat turun daripada Internet. Ia juga menepati satu piawaian yang baik seperti mana perisian komersial. Pihak Microsoft juga ada menyediakan platform perisian sumber terbuka ini di alamat URL, http://www.microsoft.com/opensource. 

Perisian yang dikenali sebagai perisian freeware dan shareware yang banyak didapati di Internet tidak dikatakan sebagai perisian sumber terbuka sekiranya ia tidak memenuhi ciri kebolehcapaian kod sumber perisian tersebut.

Ini jelas bertentangan dengan konsep perisian sumber terbuka. Ia hanya percuma digunakan. Kadang kala ia ada tempoh tertentu yang diberikan percuma penggunaannya.

Kadang kala, pengguna sendiri tidak menyedari yang mereka menggunakan perisian sumber terbuka.

Banyak perisian-perisian sumber terbuka yang digunakan sebagai alternatif kepada perisian yang memerlukan bayaran dan pembelian lesen seperti Mozilla Firefox, OpenOffice, WordPress, Thunderbird, Drupal, Ubuntu dan lain-lain.

Itulah beberapa perkara yang perlu diketahui sekiranya mahu menggunakan perisian sumber terbuka atau beralih daripada penggunaan perisian yang berasaskan komersial.

Terdapat banyak perisian sumber terbuka di pasaran.

Oleh itu, pilih perisian sumber terbuka yang stabil, ada kemudahan untuk sokongan, komuniti pengguna yang ramai dan sesuai dengan keperluan penggunaan.

Perisian sumber terbuka sudah berdiri lebih tinggi dan mantap di pasaran perisian dunia sama ada dari segi aspek mesra pengguna, kestabilan perisian dan keselamatan siber.

Malah, ada negara yang mesin wang ATM-nya menggunakan sistem pengoperasian Linux. Sesiapa sahaja boleh menggunakan, mengedar dan mengubah kod sumber perisian sumber terbuka ini.

Olahan Semula daripada Utusan Malaysia.
Share:

0 comments:

Welcome

Welcome

Halatuju Kerjaya

kaunseling kerjaya (479) Halatuju (354) selepas SPM (347) kerjaya (275) Kerjaya Kemahiran dan Teknikal (128) IPT (113) selepas STPM (80) IPTA (71) dunia ICT (62) Kerjaya Aliran Sains (61) akademik (58) Selepas Matrikulasi (57) Kerjaya Pendidikan (55) Institusi Kemahiran (53) kerjaya perguruan (46) STPM (45) Halatuju Selepas STPM (44) Matrikulasi (44) Halatuju Selepas Matrikulasi KPM (41) sekolah (40) ILKA (39) Minat Kerjaya (35) IPTS (33) Institut Latihan Kemahiran Awam (33) Kerjaya Kejuruteraan (31) Selepas UPSR (31) Terkini Lepasan Sekolah dan Mahasiswa (28) Kerjaya Kesihatan (27) UPU (27) Matrikulasi KPM (23) Aliran Agama dan Pendidikan Islam (22) Kolej Matrikulasi Premier (22) MARA (22) Panduan Temuduga (22) Selepas PT3 (21) Tingkatan 6 (21) TEVT (20) Halatuju Selepas PT3 (19) Jom Masuk U (18) Kolej Vokasional (18) UPSR (17) politeknik (17) Kerjaya Keusahawanan (16) Kerjaya Vokasional (16) Sijil Kemahiran Malaysia (16) Halatuju selepas PMR (15) Kerjaya Akauntan (15) Kolej Matrikulasi Teknikal (15) Sains dan Inovasi (15) Selepas Peperiksaan (15) Vokasional (14) Institusi Kemahiran MARA (13) Kerjaya OKU (13) ADTEC (12) IKBN (12) Sekolah Berasrama Penuh (12) kerjaya separa perubatan (12) sains teknologi (12) Siswazah (11) Kerjaya Perajurit (10) Cara-cara Menjadi Seorang Guru (9) Kerjaya Aliran Seni (9) Kerjaya Automatif (9) Kerjaya Kejuruteraan dan Pesawat (9) Kerjaya Pertanian (9) Pameran Pendidikan (9) Politeknik Premier (9) kerjaya paramedik (9) pra-U (9) sains astronomi (9) Jururawat (8) SKM (8) Tingkatan 1 (8) Universiti (8) Haluan Kerja Pendidikan (7) Kolej Komuniti (7) Sains (7) Universiti Luar Negara (7) KMPh (6) Kerjaya Jurumasak (6) Kerjaya Kewangan (6) Kerjaya Pemprosesan Makanan (6) Kerjaya Perubatan (6) Kolej Kemahiran Tinggi MARA (6) MEdSI (6) SDH (6) Sekolah Dalam Hospital (6) CIAST (5) GLC (5) IKM (5) ILJTM (5) KKTM (5) Kerjaya Jururawat (5) Kolej FELDA (5) MRSM (5) Politeknik Metro (5) Program Ijazah Luar Negara (5) Universiti Kolej Swasta (5) Akademi Binaan Malaysia (4) Asasi IPTA (4) ILP (4) Kerjaya Juruterbang (4) Kerjaya Perakaunan dan Ekonomi (4) Kerjaya Perundangan (4) Pengajar Vokasional (4) SKIM LATIHAN TENAGA PENGAJAR PRORAM MATRIKULASI KPM (4) Sekolah Harian (4) Sekolah Teknik (4) Sekolah Vokasional (4) Selangkah ke UiTM (4) Senarai IKBN (4) Akademi Laut Malaysia (3) Campus Life (3) Diploma Vokasional Malaysia KPM ILP (3) IKIP (3) INSPEN (3) INSTITUT KEMAHIRAN MARA (3) Institusi Latihan Pengajar Vokasioanal (3) Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (3) KTD (3) Kerjaya ICT (3) Kerjaya Pentadbiran (3) Kerjaya Perhotelan (3) Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (3) Program Sijil (3) SBP (3) SITC-MPSI-IPSI-UPSI (3) SMKA (3) STAM (3) UniSZA (3) Asrama Semai Bakti FELDA (2) Guru OKU (2) ICAM (2) IKIP Advanced Skills Centre (2) INSTITUT LATIHAN PERINDUSTRIAN (2) Institusi Pendidikan MARA (2) Institut Kemahiran Baitulmal (2) Institut Penilaian Negara (2) Karnival Pendidikan MARA (2) Kerjaya Arkitek (2) Kerjaya Kimpalan (2) Kerjaya Konstabel (2) Kerjaya Pembersihan (2) Kerjaya Penyelidik (2) Kerjaya Pereka Fesyen dan Jahitan (2) Kolej Pertanian Malaysia (2) Kolej Teknologi Darulnaim (2) Kolej Yayasan Felda Kampus Mempaga (2) Latihan Industri (2) MPV (2) Maktab Koperasi Malaysia (2) PETRONAS (2) Panduan Pemilihan IPTS (2) Pengajian Separuh Masa (2) Perodua (2) Program Diploma (2) Sekolah KRK (2) Sekolah Kelas Rancangan Khas (2) Sekolah Menengah Agama (2) Skim Latihan Kemahiran FELDA (2) Tingkatan3 (2) i-MAS-C-U (2) APICTA (1) Asrama 1Malaysia (1) Bekerja Sambil Belajar (1) CIDB (1) GiatMARA (1) Guru KEMAS (1) IIUM Higher Education (1) IKB (1) INSTEP (1) Industri Maritim (1) Insititut Teknikal Jepun Malaysia (1) Institut Kraf Negara (1) Institut Teknologi Petroleum PETRONAS (1) JMTI (1) KIST (1) KIST Aviation Academy (1) KUIN (1) Kerjaya Bomba dan Penyelamat (1) Kerjaya Kartunis (1) Kerjaya Maritim (1) Kerjaya Matematik (1) Kerjaya Pelaut (1) Kerjaya Penerbangan (1) Kerjaya Polis (1) Kerjaya Profesional (1) Kerjaya Sains Aktuari (1) Kerjaya Sokongan (1) Kolej Islam Sains dan Teknologi (1) Kolej PTPL (1) Kolej Pengajian Islam Johor (1) Kolej Poly-Tech MARA (1) Kolej Profesional MARA (1) Kolej Twintech (1) LUCT (1) Latihan 1Malaysia (1) MARDI (1) MARSAH (1) MENGUBAH DESTINI ANAK BANGSA (1) MRSM Ulul Albab (1) Maktab Tentera Diraja (1) NATC (1) NIOSH (1) Oversea (1) PLPP Bangi (1) PROGRAM PERSEDIAAN DIPLOMA UTHM (1) Pinjaman Boleh Ubah IPTA (1) Pinjaman Pelajaran (1) Pinjaman Pendidikan Yayasan Pahang (1) Pusat Latihan 1Malaysia (1) Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi (1) Pusat Pemulihan OKU (1) Restu College (1) SEKOLAH PERTUKANGAN PERANTIS TENTERA DARAT (1) SENARAI KOLEJ KEMAHIRAN TINGGI MARA (1) Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih (1) Sekolah Menengah Agama Negeri Pahang (1) Sekolah Rancangan Khas Pahang (1) Senarai Penaja (1) Tenaga Pengajar Kemahiran (1) Timur Tengah (1) Tingkatan 2 (1) Tingkatan 4 (1) Tingkatan 5 (1) UNITEN (1)

My Blog List

Pautan Pendidikan

Pautan Pendidikan

Antibuli

Eduwebtv

THESTAR

NST

MMAIL