Subscribe Us

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

4 Jenis Nota


Cara Membuat 4 Jenis Nota1. Nota Istilah

Nota istilah digunakan untuk menyalin secara ringkas istilah, formula atau definisi. Anda boleh gunakan kertas biasa atau kad yang agak tebal. Saiznya eloklah kecil agar anda  boleh bawa dengan mudah. Ianya juga boleh dibaca di mana-mana. Anda boleh gunakan berbagai warna ketika menulis nota sesuai dengan fakta yang mahu anda fokuskan.

2. Nota Contoh Jawapan Fokus kepada gaya Soalan dan Bentuk Soalan suatu Topik.
Ia digunakan untuk mengulangkaji. Nota ini tidak smeestinya ditulis, mungkin anda boleh fotostat dari buku atau mana-mana artikel yang anda jumpai.
3. Nota Gambarajah

Nota gambarajah biasanya dibuat agar ianya dapat memberikan suatu gambaran yang jelas dan menyeluruh tentang topic yang berkaitan. Biasanya gambarajah yang dibuat nota dipilih bagi memudahkan anda mengingati hubungkait antara fakta. Hanya gambarajah yang penting sahaja disalin atau difotostat dari mana-mana sumber.

4. Nota Peta minda
Tony Buzan pada awal tahun 1970-an telah membentuk satu teknik bagi mengingat yang dipanggil Mind Mapping. Kaedah  ini memuatkan intipati sesuatu bab di atas sekeping kertas dnegan menggunakan kaedah visual berbentuk gambar, symbol atau corak. Ia jua menjalinkan kaitan antara fakta-fakta. Kaedah ini boleh anda gunakan untuk membuat nota yang baik, ringkas, padat serta mudah diingat.

0 Comments:

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .