Subscribe Us

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

El Dorado Of the East Sg Lembing Kuantan

Sungai Lembing Kuantan Pahang El Dorado Of the East


Gerai dan pejabat kaunter tiket masuk ke Muzium Sungai Lembing.
 Cantik hiasannya...Pemandangan dari atas pertengahan puncak bukit di mana terletaknya 
Muzium Sungai Lembing.
Muzium Sungai Lembing dilihat dari bawah taman permainan..


Gambar diambil dari Muzium Sungai Lembing. 
Pahang Darul Makmur mempunyai banyak tempat-tempat yang menarik. • Muzium Sungai Lembing
 • Muzium Sungai Lembing
Muzium perlombongan ini dikendalikan oleh Jabatan Muzium dan Antikuiti bertujuan untuk menyebarkan maklumat serta mempamerkan khazanah-khazanah sejarah yang terdapat di sungai lembing dan di Negeri Pahang secara am nya. Kunjungan para pelawat ke sini pastinya akan disajikan dengan pengetahuan yang menarik berkenaan dengan lombong bijih timah bawah tanah yang pernah suatu ketika dulu diiktiraf sebagai antara lombong bijih timah yang terbesar dan terdalam di dunia.


 • Muzium Sungai Lembing
 • Address: 
  Sungai Lembing Museum, Sungai Lembing, 26200 Pahang.
  Tel: 
  09-541 2378
  Fax: 
  09-541 2377
  Email: 
  pr.msl@jmm.gov.my

Sejarah Sungai Lembing


Sungai Lembing mendapat namanya daripada sebatang anak sungai yang dikatakan mengalir dengan deras. seperti lembing masuk ke dalam Sungai Kenau. Anak sungai ini terdapat di sekitar Taipitong tetapi ianya hanyalah alur yang sangat kecil.

 Nama Sungai Lembing mengikut cerita orang tua-tua pula dipercayai berasal dari perkataan lembing iaitu sejenis senjata yang sering digunakan dalam pemburuan. Senjata tersebut dipercayai digunakan oleh orang asli di kawasan hutan yang dikatakan telah melontar sebatang lembing kepada seekor kijang. Dalam usaha menyelamatkan diri, kijang tersebut telah terjun ke dalam sungai dan hilang bersama-sama lembing yang tercacak dibadannya.

 Pada awal kurun ke-18, sekumpulan pelombong bijih timah telah tiba di kawasan ini. Ketika mendulang, mereka telah menemui sebatang lembing yang dipercayai kepunyaan pemburu di zaman dahulu.

 Semenjak itu, kawasan tersebut dinamakan Sungai Lembing. Namun demikian tiada bukti kukuh yang menyokong kesahihan cerita itu.


Lawatan sambil belajar
Lawatan sambil belajar sememangnya sangat menyeronokkan. Ia boleh mempertingkatkan pembelajaran dalam banyak perkara. Ia juga membuatkan satu pengalaman baru di luar bilik darjah. Lawatan ke Sungai Lembing akan menyediakan sebuah pengalaman yang sangat mengujakan kepada pelajar.
Tujuan lawatan sambil belajar  dapat memberikan peluang kepada pelajar untuk mengenali Lombong Sungai Lembing yang sudah berkurun lamanya. Dan juga memberi peluang kepada pelajar untuk menghayati keunikan dan keindahan Lombong Sungai Lembing dengan lebih dekat. Sungai lembing juga memberikan pendedahan tentang tempat-tempat menarik yang terdapat di negeri Pahang.

 Batu Besi?
Batu Besi ialah satu batuan endap di mana salah satu deposit berlaku secara terus kerana berlakunya penggantian kimia. Dan Batu Besi adalah sebijih logam yang banyak terdapat di muka bumi. Galian-galian besi juga mengandungi ironstones sebuah oksida. Juga mengandungi limonit,karbonat, siderit, silika, kamosit dan beberapa gabungan mineral yang lain. Bagi mineral bijih besi seperti magnetit adalah merupakan mineral dengan kandungan Fe yang paling tinggi, Manakala hematit pula merupakan mineral bijih utama yang diperlukan dalam industri besi. Kedua dua bijih besi ini sangat penting di dalam sesebuah industri besi.

0 Comments:

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .