Subscribe Us

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) Jadi Universiti Islam Ketiga Malaysia

Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) Jadi Universiti Islam Ketiga MalaysiaUnisza jadi universiti Islam
  Setiausaha politik Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah (tiga, kanan) berbual bersama Presiden MPP Unisza), Muhammad Marzuqi pada sesi lawatan beliau ke universiti berkenaan.

KUALA TERENGGANU – Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza) akan tersenarai sebagai universiti Islam ketiga di negara ini, selain Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan Universiti Sains Islam Malaysia (Usim).

Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah berkata, pengiktirafan kepada Unisza sebagai universiti Islam berdasarkan hasrat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahukan universiti berkenaan sebagai universiti Islam.“Perdana Menteri atau pihak universiti sendiri akan umumkan perkara ini. Memandangkan sebelum ini, universiti yang bermula dengan nama Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (Kusza) cukup hebat dan terkenal sebagai kolej agama bagi penduduk Pantai Timur, jadi amat bersesuaian sekiranya ia diiktiraf sebagai universiti Islam.


“Tambahan pula, di Pantai Timur khususnya di Terengganu belum mempunyai sebuah universiti Islam, jadi, pengiktirafan ini adalah permulaan terbaik untuk memartabatkan universiti Islam di negara ini,” katanya pada sesi lawatan kerja ke Unisza, semalam.
Unisza yang kini mempunyai tiga cawangan iaitu di Kampus Gong Badak, Kampus Kota dan Kampus Besut telah berusia enam tahun. Ia dikenali sebagai Universiti Darul Iman sebelum ditukar secara rasmi kepada Unisza pada 2010.

Sementara itu, Naib Canselor Unisza, Prof. Dr Yahya Ibrahim berkata, sebuah bangunan canselori bernilai RM20 juta dan bangunan asrama baru bagi menempatkan 3,000 pelajar bernilai RM150 juta akan dibangunkan.

Menurutnya, pihaknya telah menghantar permohonan kepada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan ia telah mendapat maklum balas positif dalam tempoh terdekat.
“Kita baru mohon dengan KPT untuk bangunkan bangunan canselori kerana kita berhasrat hendak menjadikan kampus Gong Badak ini sebagai kampus induk. Selepas ini, infrastruktur lain akan menyusul termasuk pembinaan kompleks sukan.
“Kita juga akan wujudkan Sekolah Imtiaz Unisza supaya pelajar-pelajar terbaik yang dihasilkan dari sekolah berkenaan dapat menyambung terus pengajian di Unisza dan memilih universiti ini sebagai pilihan utama,” katanya.
Beliau berkata, pembinaannya masih di peringkat perancangan dan kertas kerja mengenainya belum dibawa ke peringkat tertinggi.

“Kita cuma rancang membinanya berdekatan dengan kampus atau di kawasan-kawasan sesuai di mana ia akan ditentukan oleh Unisza Holding.

“Kita juga merancang memperluaskan Unisza di peringkat nasional dan antarabangsa dengan membina kampus di Kuala Lumpur serta menawarkan pelbagai program yang dijangka akan mendapat sambutan,” katanya.Sumber; Sinar Harian0 Comments:

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .