APA ITU SENI KULINARI
Mungkin harini masih ramai orang tidak mengetahui apa yang
dimaksudkan dengan Seni Kulinari. Seni Kulinari adalah satu kursus dalam
bidang masakan, penyediaan makanan, membuat pastri atau kek dan banyak
lagi terutamanya ia tertumpu melakukan aktiviti di dapur. Kursus Seni
Kulinari memberi ruang kepada sesiapa yang benar-benar berminat dalam
bidang masakan, membuat kek dan penyediaan makanan untuk menigkatkan
lagi kemahiran seseorang individu itu.
Kursus Seni Kulinari melahirkan golongan professional dalam bidang
masakan seperti seorang chef, pengusaha katering dan usahawan yang
berjaya dalam bidang seni kulinari. Dalam bidang ini sahaja, terdapat
beberapa institusi-institusi telah membuka kursus ini seperti menawarkan
sijil, diploma dan ijazah. Pelajar-pelajar yang berminat dalam bidang
ini, akan diajar dengan teliti untuk meningkatkan lagi mutu kemahiran
memasak, membuat kek dan penyediaan makanan secara professional.
Malah, bukan sahaja tertumpu pada aktiviti dapur tetapi mereka juga
diajar subjek-subjek lain seperti Matematik, Bahasa Perancis, English,
Kitchen Design and Layout, Food Science, Organizational Behavior dan
banyak lagi bergantung kepada Kolej Kemahiran yang menawarkan kursus
tersebut.
Antara tujuan kursus Seni Kulinari ini ditubuhkan adalah kerana:
Untuk meningkatkan kemahiran kepimpinan pada tahap penyeliaan
Untuk mengamalkan sistem keselamatan, kawalan kebersihan dan kebersihan makanan
Mengendalikan latihan pengeluaran makanan dan kemahiran penyeliaan
Menjalankan penyelidikan dan pembangunan dalam seni kulinari
Menjalankan pelbagai fungsi pengurusan dalam operasi
Membangunkan kemahiran yang boleh disesuaikan dengan tahap kerjaya dan peningkatan kerjaya dalam industri
Oleh itu, Seni Kulinari adalah satu bidang kursus yang sangat penting
dalam sebuah negara yang sedang membangun ini. Ia memberikan peluang
pekerjaan disamping membantu pembangunan ekonomi negara kita. Tidak rugi
sekiranya anda menceburi bidang Seni Kulinari ini kerana ia menambahkan
ilmu pengetahuan yang cukup tinggi kepada seseorang itu.
Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini
Home »
kaunseling kerjaya
,
Kerjaya Jurumasak
,
Kerjaya Pemprosesan Makanan
,
Selepas PT3
,
selepas SPM
,
Sijil Kemahiran Malaysia
» APA ITU SENI KULINARI
APA ITU SENI KULINARI
Related Posts:
Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC) Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC) Visi Penentu piawaian bagi kecemerlangan dalam latihan kemahiran pertanian Misi Menggubal dasar, mengawal kualiti dan memperkukuhkan latihan kemahiran pertanian yang k… Read More
KURSUS PERINGKAT SIJIL ANJURAN YAYASAN FELDA 2011KURSUS PERINGKAT SIJIL ANJURAN YAYASAN FELDA 2011 KURSUS UNTUK KEMASUKAN SESI JAN - JUN 2011KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKANPUSAT LATIHAN TROLAK (PLT), SUNGKAI, PERAK - 1)Sijil pembantu Juruteknik Sistem Komputer. 2) Sijil J… Read More
Permohonan Ke Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC) Julai 2013 Secara OnlinePermohonan Ke Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC) Julai 2013 Secara Online ATPIS - Agriculture Training Program Information System Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Artikel ini tel… Read More
PERMOHONAN JADI TENTERA PERAJURIT MUDA TUDM SIRI 50 PERMOHONAN KERJAYA TENTERA PERAJURIT MUDA TUDM SIRI 50 IKLAN PENGAMBILAN PERAJURIT MUDA TUDM SIRI 50 Minat dan semangat warganegara Malaysia untuk berkhidmat di dalam TUDM sebagai anggota Lain… Read More
PROGRAM LATIHAN KEMAHIRAN PERTANIAN KEBANGSAAN PROGRAM LATIHAN KEMAHIRAN PERTANIAN KEBANGSAAN TUJUAN Menggalakkan generasi muda melibatkan diri dalam bidang pertanian sebagai pekerja mahir dan pengusaha pertanian bertaraf komersil dan berskala bes… Read More
Disclaimer
(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .
0 Comments:
Post a Comment