Subscribe Us

Followers, sila tinggalkan link blog saudara saudari ya. Terima kasih sudi mengikuti blog biasa ini

Berilah Tumpuan Kepada Pengajaran Guru Dalam Kelas

 Berilah Tumpuan Kepada Pengajaran Guru Dalam Kelas 

Gambar Otak Yang tenang;
Otak Yang Tenang Memudahkan Fikiran Tertumpu dan Beri Tumpuan dalam proses pengajaran pembelajaran dalam kelas
Kegagalan memberikan tumpuan dalam kelas menyebabkan ramai pelajar gagal meraih keputusan yang baik dalam peperiksaan. Memberi tumpuan dalam proses pengajaran pembelajaran bersama guru anda di kelas sangat banyak membantu proses pemahaman. 

Bagaimana cara hendak beri tumpuan kepada pelajaran di kelas?  Beri tumpuan dalam pelangajaran di kelas adalah salah satu kaedah belajar yang baik diamalkan dan telah banyak pelajar cemerlang mempraktikkannya. 

Di sini ada beberapa tip berkaitan cara memberikan tumpuan kepada pengajaran pembelajaran di kelas. kepada para pelajar SMK Lepar Hilir boleh berjumpa dengan saya di sekolah dan sila buat temujanji dahulu ya.

Kelebihan Menumpukan Perhatian Kepada Pengajaran Guru Dalam kelas  

1. Mudah memahami, menguasai dan mengingat maklumat sesuatu topik yang dibincangkan.
2. Bermotivasi dan bersemangat untuk belajar.
3. Merasakan bahawa belajar satu perkara yang menyeronokkan.
4. Mengelakkan rasa bosan dan mengantuk di dalam kelas.
5. Merancang matlamat hidup.
6. Meningkatkan keyakinan diri.
7. Belajar untuk menghadapi peperiksaan.
8. Mengenali masalah belajar.
Berikut adalah cara yang boleh digunakan untuk meningkatkan tumpuan anda:
 •  Semak seimbas nota yang telah diberikan oleh guru terdahulu sebelum memulakan kelas.  Sekiranya ada bahagian yang anda tidak faham atau keliru maka tanyakan pada guru sebelum bermulanya kelas tersebut.  Jangan biarkan ketidakfahaman atau kekeliruan itu mengganggu anda. Guru mungkin akan mengajar lebih mendalam hari ini dan sekiranya anda tidak merungkai kekeliruan itu anda akan terus ketinggalan dalam mengikuti apa yang diajar.

 •  Baca juga bahan yang bakal diajarkan oleh guru nanti.  Walau pun anda tidak memahami keseluruhan apa yang dibaca sekurang-kurangnya anda tahu apa yang akan diajar oleh guru kelak.  Secara tidak langsung tumpuan dan minat anda meningkat.

 •  Cuba duduk di barisan depan dalam kelas.  Sekiranya anda duduk di tepi tingkap, tutup tingkap ketika guru mengajar.

 •  Jangan alih mata anda dari melihat guru dan lihat apa yang ditulis di papan hitam/putih.

 •  Tunjukkan minat yang mendalam.  Perbetulkan kedudukan anda dan ceriakan wajah anda.  Ingat apa yang diajar itu jauh lebih penting daripada siapa yang mengajar.  Yakinkan diri anda betapa pentingnya tumpuan dalam kelas.  Ingat!! Ia menyumbang 50% dari keseluruhan markah peperiksaan kelak.

 •  Pasang telinga.  Dengar dan fahami setiap patah perkataan yang disampaikan.  Terjemahkan apa yang disampaikan oleh guru ke dalam bentuk gambaran minda.

 •  Catat setiap fakta penting atau fakta yang anda sangka penting, sama ada fakta-fakta yang ditulis atau yang diucapkan oleh guru.

 • Catat setiap perkara yang anda tidak faham.  Catatkan juga setiap soalan yang terbit dalam fikiran anda.  Gunakan tujuh perkataan berikut untuk membina soalan Apa? Siapa? Bila? Berapa? Dimana? Kenapa? Bagaimana?

 •  Gunakan buku khas untuk tujuan catatan ini, atau gunakan kaedah mengambil nota berkesan.  Sekiranya berpeluang segera angkat tangan dan tanya guru.  Tanya untuk dapatkan lebih huraian; tanya untuk memastikan kefahaman anda betul; atau tanya kerana ada soalan-soalan yang lebih spesifik.  Antara tanda-tanda yang anda telah memberikan tumpuan ialah anda TAHU apa yang anda TIDAK TAHU.

 •  Jangan hiraukan sebarang gangguan dari rakan-rakan.  Jangan bertindak balas terhadap usikan dan gurauan mereka ketika kelas berjalan.

 •  Kajian menunjukkan bahawa anda lupa 80% dari apa yang telah dipelajari dalam masa 24 jam.  Oleh itu segera menyemak apa yang telah diajar serta merta apabila guru keluar dari kelas

0 Comments:

Disclaimer

(c) Blog ini bukanlah pandangan rasmi pemilik blog atau majikan pemilik blog. Pemilik blog adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman blog ini .